Cresc exporturile românești de gaze în Republica Moldova

Nu mai puțin de un milion de metri cubi de gaze pleacă azi din România către Republica Moldova, ceea ce înseamnă cam o treime din necesarul de consum zilnic al basarabenilor, potrivit datelor intercative Transgaz.

Exportul s-a dublat față de zilele trecute iar, potrivit surselor din piață, jumătate din această cantitate – 0,5 milioane de mc este livrată de Petrom.

Exportăm puternic și în Ungaria – 6,8 milioane mc de gaze, dar aici, cea mai mare parte reprezintă tranzit prin România ale unor cantități anterior contractate de unguri. Dar, și aici este export net de gaz românesc, aceleași surse din piață precizând că firmele care exportă gaz la unguri sunt Petrom și Engie.

În orice caz, dat fiind că importul contabilizat din Bulgaria prin punctul Negru Vodă este de doar 5,3 milioane mc, rezultă că avem o cantitate netă la export de 2,5 milioane de metri cubi. Și importul și exportul sunt făcuți de traderi ce operează local, fie ei cu acționariat român sau străin iar sursa gazului poate fi rusească, prin Turcia, chiar turcească, pentru că turcii sunt într-un acord cu Viena pentru livrare a 275 milioane de mc anual, sau azeră. Evident, din asigurarea acestor fluxuri, Transgaz încasează tarife de tranzit. Cu cât mai mare fluxurile de gaze prin România, cu atât venituri mai mari pentru Transgaz. Acest lucru s-a constatat în rezultatele financiare pe T1 ale operatorului de transport, când profitul net i s-a dublat, față de anul trecut.

Dincolo de importuri și exporturi, producția curentă se menține la 23,4 milioane mc. Se stochează 5,9 milioane mc în depozitele subterane care s-au umplu deja pe două treimi, în jurul a două miliarde mc,  în perspectiva următorului sezon rece.

Gaz de producție locală avem de la Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră. În zona noastră de Europa, deja au început fluxuri mari de gaze din est către Vest. Vin gaze din Azerbaijan, din Rusia, Turcia a început și ea să fie producător de gaze, extrăgând din Marea Neagră. Mai nou, ar putea să curcule dinspre Grecia, prin Bulgaria și apoi la noi, apoi mai departe, în Basarabia și Ucraina, GNL adus de metaniere în terminalele de la Alexandroupolis și Revithousa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1120 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Exportul asta pt. Republica Moldova se face cu bani, sau tot pe moka ? Citi bani incaseaza statul roman din aceste exporturi de gaze pt. Moldova ,poate sa ne spuna cineva ?

  2. Adica vrei sa zici ca le dam pe de-a moaca si curent si gaze, ca asa a hotarat licuriciul. Degeaba, ca sholdovenii tot spre Rasarit se uita! La prima miscare gresita a globalistilor, Basarabia se intoarce ca Mamasha Rossia.

  3. Vax! spune:
    16 mai 2024 la 16:47
    Stiti D-vs.ceva care a primit Ukraina de la noi cu bani ,eu inca nu stiu asta ? Tot ce le-am trimis pana acum au fost pe gratis ,donatii din partea Romaniei ,adica pe moka.Milioanele de ukrainieni care traiesc in Romania la fel sint tinuti gratis ,nimeni din astia nu platessc nimic din buzunarul lor.Romania a cumparat armament pe bani destul de multi ca sa il doneze Ukrainei pe gratis,bine inteles la recomandarea si ordinul primit de la Bruxelles ,sau de peste balta.

  4. Ungurilor parliti le dam de 7 ori mai mult ca moldovenilor. Oricum moldovenii se descurca bine, restul de doua treimi le iau de la Putin pe bani putini, ca de obicei.

  5. Nu inteleg!!! Intra in Romania 5,3 milioane m3 pe zi si ies 7,8 milioane m3 pe zi (1 milion la moldoveni si 6,8 milioane la unguri…) Adica exportam si permitem si tranzit. As dori sa stiu cati bani se fac. Cred in nationalizare si in conservarea rezervelor naturale ale Romaniei. Daca vrem sa platim profesorii si medicii, dar si parlamentarii, trebuie sa facem bani. Daca ungurii vor Transilvania, o vor si pentru gaz pentru ca acola este una din cele mai mari rezerve de gaz din Romania.

  6. …păi tocmai ce se lăudă Maia că Moldova a devenit independentă d.p. d. v. energetic-așa de independenți sunt,că sug de la România ca să ” devină un hub pentru refacerea Ucrainei”,cum zise madama?

  7. Ce ai facut Bobita….Importam gaze din Rusia si le dam moaca moldorusilor soroisti…Adica nu chiar moaca,sa fim bine intelesi.Gazele sunt gratuite pentru moldorusi pana ajung in casele si bucatariile lor.Dupa care soroistii Maiei Sandu ii taxeaza si baga banii in buzunarele lor.Modelul Basexu cu autostrazile si drumurile lor facute GRATIS de amicii lui….Moldorusia este cel mai sigur offshore de pe planeta asta pentru politrucii romanesti.Unde e mai bine pazit de CIA,SRI,afaceristul roman….Cum ramane totusi cu embargoul pe gazele rusesti sau aia le dau moaca….

  8. Romania a ajuns hub financiar pentru cheltuit în favoarea țărilor straineze și nu pentru cetățenii români și tara. Romania e pusă pe tavă să ajute orice tara cu și din orice in timp ce Romania se scufunda in datorii și sărăcie crunta că așa au decis politicienii în frunte cu plavanul nesimțit in lux și confort. P.s. unde au depozitele aceste țări, nu cumva republica moldova are in Romania depozitele cu care se fac diferite manevre financiar import-export și spălat bani?! Apropo, de unde au slinosii de lux din politica românească atâția bani de se lăfăie mai ceva ca ăla dinainte de 1989 care dormea pe saci de bani și a fost turnat apoi arestat plus sechestrat banii?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.