S-a prelungit plafonarea prețurilor la energie și gaze

Guvernul menține mecanismul de plafonare a prețurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025, pentru ca populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejați față de volatilitatea de pe piața energiei și gazelor naturale, în actualele condiții de impredictibilitate pe plan global, cu război la graniță. De asemenea, actul normativ prevede revenirea la mecanismele pieței liberalizate se va face etapizat și cu asigurarea unui preț corect pentru români.

Astfel, ținând cont de tendința de stabilizare și chiar de reducere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale înregistrată atât la nivel național, cât și european, Guvernul a actualizat cadrul legal aferent, astfel încât aceste scăderi să se reflecte și în facturile clienților finali.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „ Așa cum am promis, menținem mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze încă un an, până la 31 martie 2025, pentru ca populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejați față de o eventuală volatilitate de pe piața energiei și gazelor naturale, în actualele condiții de impredictibilitate pe plan global. Avem în acest moment o piață care a trecut de perioada tulbure și incertitudine. Am asigurat și ne dorim să asigurăm stabilitate. Suntem printre țările din UE în care prețurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon și cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz și la consumatorii de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună. De asemenea, mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii așa-numitei taxei pe soare, pentru că ne dorim susținerea prosumatorilor și un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat și decarbonizat.”

Prin acest act normativ, ținând cont de tendința de scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale înregistrată atât la nivel național, cât și european, Guvernul a actualizat cadrul legal aferent, astfel încât aceste scăderi să se reflecte și în facturile clienților finali.

Menționăm că și schema actuală a asigurat, conform datelor publicate de Comisia Europeană, pentru trimestrul trei 2023, luând în calcul prețurile plafonate, nu cele din contracte, ci efectiv cele plătite de consumatori, ca România să aibă al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică în Uniunea Europeană.

Ministerul Energiei se va asigura, de asemenea, că revenirea la mecanismele pieței libere se va face etapizat și cu asigurarea unui preț corect pentru români. Astfel, în procesul de tranziție la piața liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor publica oferte-tip doar pentru perioade pentru care au achiziționat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puțin egală cu 50% din consumul clienților din portofoliu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Cum ba escrocilor? Citez și explic „România să aibă al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică în Uniunea Europeană.”
    De ce al patrulea și a cincea pe preț la energie și gaze, și, NU ca nivel de trai in Romania? Bai escrocilor, mai aveți de manipulat cuvintele mințind cetățenii? Nivelul de trai fin România e sub orice critica și catalogare, voi băgați aprobând preturi de categoria 4, respectiv 5? Cu ce plătesc cei care nu se încadrează în aceste categorii daca lunar nu le ajung nici banii pentru medicamente și hrană obligatoriu necesară zilnic? Concret: una cunoștință cu card energie, nu a consumat nici banii din primul card pentru că, se temea că vor fi recuperați banii din buzunarul ei și a stat mai mult în frig, plus că cheltuielile erau destul de mari pentru hrana, medicamente și uzul personal!

  2. De ce nu se publica cat a costat gazul in 2019 pe bursa si cat costa AZI? Si cat a platit cetateanul in 2019 si cat plateste AZI?

  3. sa vezi val de falimente si proteste in 2025 cand o sa le scoata, plus TVA marit, plus taxe de CO2, plus impozite marite… anul asta mai trebuie tinute sub control, oricat s-ar imprumuta, ca sa castige voturile prostilor plus ce mai fura ca sa-si asigure pozitia la ciolan, si sa puna jandarmii si portareii pe voi, cu argumentul ca ei e alesi democratic

  4. TOATE firmele de gaze naturale ( evident amerloce ) ne jupoaie cu un preț de 4 110 EURO la 1 000 mc, (17 părți plătește STATUL ROMÂN , restul de 3 părți consumatorul ) ! În timp ce în TOATĂ ga yeu ropa prețul pe 1 000 de mc a fost de 300-500 de dolari ( hârtia aia devenită igienică) TOATĂ iarna ! Felicitări iohANUS, ciuciucă, ciociolinacu și alți șmecheri cu limba și buzele în dosul amerloc ! Aveți nevoie să finanțați ocraina să omorâți OAMENI? Slavă păcii, multihoțomanelor ! MARS afară cu nato și ue din ȚARĂ !

  5. deci mentin reglemenarea fara sa o ajusteze in situatia in care preturile au luat-o la vale? asta e intelegerea cu distrubuitorii, cumva pe sub masa? ce baieti buni e ei….

  6. MIE imi miroase de PUTE TOTuu’, To’arashi, i

    nclusiv Lamentatiile PreFACUTE ale UNORA dintre Commentacks AICI, ACUM pe ACEST Topic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.