N-avem ce face cu gazele

Fiind atât de cald și cu termia oprită, consumul de gaze a scăzut dramatic până la nici 30 de milioane de metri cubi zilnic. Este atât de scăzut(în ianuarie erau și 60 de milioane de metri cubi) și pentru că industria nu consumă pentru că nu funcționează. Este vorba în special de mare industrie chimică, petrochimică și siderurgică, pentru că aici sunt marile consumuri de gaze. Cu producția curentă în parametri, la 24 de milioane mc zilnic și cu importuri de 5 milioane mc, pe baza unor contracte anterior încheiate, avem atâtatea surse de gaze disponibile încât exportăm în două direcții. Potrivit datelor interactive Transgaz, pleacă 2,4 milioane mc în Ungaria și 1,5 milioane în R. Moldova. Cel mai interesant însă, nici nu s-a încheiat bine sezonul  gazier rece, de extracție, ieri, că am început cu stocare masivă. Ieri băgam în depozitele subterane 8 milioane mc, azi am trecut la 9,2 milioane mc.

Această stocare masivă de gaze se face în care oricum am terminat sezonul rece cu depozitele la 50% din capacitate, dovadă că efectiv nu avem ce face acum cu gazele.

România încheie ciclul de extracție gaze (31 octombrie – 31 martie) cu un grad de umplere a depozitelor de 50%, potrivit celor mai noi date Gas Infrastructure Europe, cel mai mare procent înregistrat vreodată la un sfârșit de sezon rece. Media pe toată UE este de 58%, cu un „campion” în Portugalia, care are depozitele pe 87% pline. Volume mari rămase mai sunt în Austria, Spania, Suedia.

Acest lucru înseamnă că au rămas în depozite circa 1,55 miliarde de metri cubi. Iarna blândă și consumul industrial extrem de redus au făcut să nu se consume atât de multe gaze, mai ales că am putut conta, ca de obicei, și pe producția curentă, iar importurile nu au încetat niciodată, fie pe baza unor interese comerciale de moment, fie pe obligații contractuale anterior încheiate.

Cel mai probabil, gazele rămase în depozite vor rămâne acolo până la următorul sezon rece, furnizorii urmând să mai plătească o dată taxa de înmagazinare. Ei au și varianta de a le arunca în piață, dar, în sezonul cald, este greu de crezut că vor avea un cumpărător, pentru că ele sunt deja purtătoare de tarif de tranzit, deci sunt mai sucmpe decât ce se găsește în piață.

De azi, intrăm în ciclul de înmagazinare. În fapt, deja, de o săptămână, înmagazinarea a și început pentru că, în lipsă de consum substanțial, gazele intră în depozite. Și pentru acest an, România, conform directivelor UE, trebui să meargă la cel puțin 90% grad de înmagazinare.

România este printre puținele țări din Europa care pot asigura mare parte din consumul intern din surse proprii. Avem trei mari producători: Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră. De asemenea, avem și legături prin gazoducte cu toți vecinii, cu excepția Serbiei, și putem aduce gaze din import atât pe ruta sudică, prin Bulgaria, cât și din Vest, prin Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1072 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Daca securitatea prin mana baietilor ei care au guvernat nu distrugeau combinatele si fabricile de ingrasaminte acum Romania putea exporta acest produs in toata lumea care nu vrea sa-l importe de la rusi. Dar securistii l-au terminat pe Nicolae pentru ca omul nu stia tabla impartirii.

  2. Nu mai avem niciun combinat de ingrasaminte, ptr care gazele ar fi materia prima. Sa scadem pretul gazelor, nicio sperantza.
    Sa le facem atunci pomana altora……[Rumburak]

  3. Până-n prin 2022 gazul rusesc era pretabil in mod oficial la Bruxel ca alternariva verde la carbuni si energia nucleara. Sub mandatul guvernelor PN(D)L s-a facut libearilzarea preturilor la energiei, Romania a ajuns cu cele mai preturi la energie din UE
    Greendealul (auto)impus a dus la inchiderea la numeroase afaceri, combinate chimce, otelarii, prodictia de aluminiu afectata. Nu acum 20-30 de ani, acum 2-3ani.

  4. Pastrati Gazele jumătate si mai cumparati jumătate pentru la iarna si faceti economie de bani si cu de restul de Bani dati la Pensionarii cu Pensii de 1300 de lei !

  5. Nu avem ce face cu gazele? Să le dăm cadou Republicii Moldova, fiindcă tot se laudă Maia că a scăpat de dependența de gazul rusesc ieftin. Pentru GNL american scump nu au bani, deci să primească moca de la noi ar fi numai bine.
    În rest, titlul articolului este (din nou) aiurea. Autorul se întreabă „ce să facem cu gazele”, după care aflăm că media de depozitare în Europa e de 59%, iar noi avem acum doar 50%. Deci răspunsul logic ar fi fost: „să se înmagazineze”! Dar autorul se tot întreabă, nu-şi închipuie ce s-ar putea face… Minte logică, nene!
    În rest, despre decedata industrie românească, numai de bine… Au omorât-o trădătorii care ne conduc de peste 30 de ani!

  6. Culmea nesimțirii este că îmbuibați de la vârful energiei din România, că românească e mai deloc, declarau aseară pe televiziuni că fiindcă au gaz în stoc, ceea ce înseamnă costuri, trebuie scumpit gazul la utilizatorii cetățeniiRomâniei. Că doar nu o să le scadă lor profitul ce era garantat, din cauza gazului nespeculat iarna trecuta pe banii dați de țară compensație la factură.

  7. România stă bine, sus, în clasamentele europene.
    Curent electric:
    Cel mai scump curent pt non-casnici din Europa, medalia de aur: 0,33 euro/KWh (1,63 lei/KWh), media europeană fiind 0,20 euro/KWh (1 leu/KWh)
    At treilea cel mai scump curemt pt oameni din Europa, medalia de argint (păi se poate tovarăși?!): 0,42 euro/KWh (2,1 lei/KWh), media europeană fiind 0,29 euro/KWh (1,43 lei.KWh).
    Gaze naturale:
    Pe locul patru în Europa la noncasnici: 0,1 euro/KWh (0,5 lei/KWh), media europeanș 0,08 euro/KWh (0,4 lei/kwh).
    Pe locul șase în Europa la cele mai scumpe gaze pt oameni: 0,14 euro/KWh (0,7 lei/KWh), media europeană 1,2 euro/MWh (0,5 lei/KWh).
    PS pe factură vă apare prețul compensat, plafonat, dar diferența,compensarea, tot voi o plătiți prin bugetul de stat.
    PS Închiderea industriei petro-chimice, se vede, cel mai scump gaz din Europa, este plănuită.

  8. Datele ce le-am pus mai sus sînt pt prima jumătate a anului 2023, eurostat. Niște poze cît o mie de vorbe:
    ec.europa. eu/eurostat/statistics-explained/images/thumb/9/9d/Gas_map_v2.png/600px-Gas_map_v2.png
    ec.europa. eu/eurostat/statistics-explained/images/thumb/3/3b/Elec_map_v2.png/600px-Elec_map_v2.png
    (pauzele dintre . și eu trebuie scoase)

  9. avem ce face cu gazele ,doar ca ajungand in presa informatia e scurgere cu caracter bresa de securitate nationala!
    e bine sa ai 100% rezerve si sa consumi din productie sau importuri ,in caz ca rusul vrea sa treaca Prutul
    dar ce sa ii spui lui Dorel si „Mar`s,ica” ..ei fac show la tv ptr audiente=un biscuit cu metale grele/normale in plus (cum sunt recompensati si cateii cand realizeaza sarcini „pozitive” 😀 ).

  10. Viitorul suna „bine” sub presedinte P$DNL, guvern P$DNL, parlament dominat de P$DNL, europaramentari gen Rarea Bogdan cu „Ciuca Presedinte” in gura.

  11. @ Dorel 11:15
    În caZ că Rusul trece Prutul, vei aduce gaZ de la el, DEOSEBIT DE DEȘTEPTULE…măR😜g

  12. Politica de stat mafiot imboastirea rapida a unor politruci si securisti de 35 de ani. Explicit miserupismul sub mandatele lui Basescu si Iohannis cu guvernul meu populat de miserupistii mei, miserupistul Popescu Virgil n-a miscat un mm fara acordul Miserupistului Imparat.

    Main si dadeau vina pe Putin cand ei au inceput aceaste politici „verzi” cand nu era anuntat vreo invazie.
    Comasatii au puteri depline la miserupism.

  13. Ciolacu si securistii care nu mai merita pomeniti brusc s-au trezit sa lupta cu extrmistii. Cu aia care au privatizat de-au industria nu lupta sau au fost mana-n mana, inca de la bun inceput din ianuarie 1990.

  14. La … fix : burduja anunta/kk’andu’se pre el … „ca cum” ieftineste gazele / la’ceputul verii !!!
    In hazna … cu tini/burdujeo/catavenc scarbos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Mai la’nceput mi’as fi dat „haina de pe mine” pentru tine / pusla’mputita !
    Voi, pusle’mputite : „Mai puneti mana pe o carte, ca nu urzica !” / zisa’i …Iantu.
    Di la Vladica pan’la Opinca … politica’i necesara : Ce voiesti sa faci, nicicum sa manci rahat !!!!!!!!!!!!!!!!

  15. Glorie Ucrainei si Occidentului !!!! Ne-am dezindustrializat si putem sa dam moca aceste gaze altora. Acesta este rolul unei colonii – sa-si dea resursele pe nimic si sa cumpere foarte scump de la stapan.

  16. Paul Stănescu, nașul exploziv de la Crevedia, Virgil Popescu nașul de la energie, Covrigaru șeful lor, cei mai mari bandiți din oastea de strânsură socialiasto-liberală PSDNL.

  17. Producția o controlează statul..curent 100% gaz 90% prin companiile de stat ….. distribuția a fost vândută și toți îi înjură dar ei incid 10% din prețul final restul 90 % ia statu TVA. accize+traderii care pot vinde și cumpăra tot cu acordul statului ANRE ul le da licență…schema de ajutor este o imensă hoție din bugetul de stat….o mare parte din bani se duc la băieți deștepți cu marele concurs al statului care ia numit politic sa facă tranzacții…..oricum inflația nu va scade până nu scade pretul la energie…in Europa inflatia a scăzut pentru ca a scăzut pretul la energie…La noi statul trage de timp sa mai faca și oameni lor un ban prin așa zisa schema de ajutor.

  18. Pana la urna este o schema de imbogatire rapids nu ciupesc la pret umfla nu cu gaze. Comasatii umfla preturile cu aer.

  19. Industria e distrusa, nu mai are ce gaze sa consume. In cazul cetatenilor pretul la gaze foarte ridicat i-a facut sa stranga cureaua si sa faca frigul in case. Noroc ca a venit vremea calduroasa. Daca nu prea mai e consum, sunt logice si stocarea si exporturile, pentru moment. Normal ar fi sa folosim gazul si la producerea de ingrasaminte chimice, sau directiva e sa lasam sa moara si agricultura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.