P.C. Roberts: Marea Britanie, o satrapie a Imperiului American

Universitatea Columbia din New York a anunțat că anulează două mari ceremonii de absolvire, programate pe 16 mai, din cauza protestelor pro-palestiniene și a ciocnirilor cu poliția. Ceremoniile de absolvire se vor desfășura într-un cadru mult mai restrâns, cu măsuri de securitate sporite. Presa americană atrage atenția asupra acestui mod neobișnuit în care încheie chiar acei tineri care și-au început studiile în condițiile de izolare din timpul pandemiei. Și University of Southern California a anunță că va anula ceremonia de absolvire, tot din cauza protestelor studenților.

”Sunt sătul să privesc cum Vestul se autodistruge”, scrie Paul Craig Roberts, fost adjunct al secretarului Trezoreriei SUA, în timpul administratției Ronald Reagan.

”Ca absolvent al Merton College de la Oxford, primesc în fiecare an un raport voluminos plin cu fotografii, intitulat Postmaster and the Merton Record. Conține informații despre o mulțime de lucruri asociate cu această universitate și despre absolvenți. Sunt date despre premii, publicații, concrete, performanțele echipelor sportive, evenimente sociale, căsătorii, decese, nașteri, amintiri despre absolvenți, cărțile din biblioteci, pentru a arăta că la Merton mai sunt produse ale Civilizației Occidentale care rezistă trecerii timpului și nu doar informații păstrate undeva în cloud.

Cheltuielile mari legate de editarea și distribuirea acestui raport sunt justificate. Însă pentru generația mea, și poate și cea de după mine, acest colaj nu înseamnă nimic. Rămân doar clădirile vechi și amintirile. Universitatea nu mai este una pentru băieți. Nu mai există robe și toci. Merton este condusă acum de femei. Colegiile de la Oxford sunt organizate acum ca universitățile americane, unde studenții urmează niște cursuri obligatorii și obțin diploma odată ce îndeplinesc criteriile stabilite la aceste cursuri.

Pe vremea mea, nu existau asemenea criterii și nici asemenea cursuri. Spre deosebire de Statele Unite, un curs de master dura trei ani, nu patru ani. Studentul primea o listă de lecturi și un tutore și era încurajat să participe la prelegerile ținute de conferențiari și profesori. Nu existau cursuri obligatorii, era responsabilitatea ta ca student să te pregătești pentru examenul de la finalul celor trei ani. Facultățile nu acceptau rezultate mediocre. Tezele de al examenul final erau trimise la alte universități spre evaluare. Integritatea era importanta atunci și universitățile nu doreau sa intre în scandaluri legate de integritate sau să fie acuzate că își favorizează propriii studenți. Standardele și onoare trebuiau menținute. În acei ani, un rezultat bun la absolvire la Oxford sau Cambridge era echivalent cu a te fi născut într-o familie aristocrată.

Acum, totul s-a dus și este foarte trist că s-a întâmplat așa. Impresia mea, și aș vrea să nu am dreptate, este că Oxford și Cambridge au devenit, parțial, un soi de bilet de intrare în lumea occidentală pentru fiii și fiicele unor bogătași indieni, africani, asiatici și din Orientul Mijlociu. Am observat că băieții albi aproape că au dispărut din fotografiile din Postmaster. Clasa aristocrată pare să fi dispărut și, cu un premier indian și un primar musulman al Londrei, nu este clar pe ce mâini se află economia Marii Britanii. Jaguar – cu E-Type care domina cândva cursa de la Le Mans și cu Enzo Ferrari care spunea că este cea mai frumoasă mașină produsă vreodată – a trecut de la un proprietar străin la altul și nu mai știu cine deține această companie acum.

Președintele Franklin Delano Roosevelt s-a folosit de Al Doilea Război Mondial pentru a distruge primatul britanic în economia mondială și pentru a transforma Marea Britanie într-o satrapie a Imperiului American. Unul dintre cei mai mari istorici ai celui de Al Doilea Război Mondial, David Irving, arată că, în timp ce Churchill era în război cu Germania, Roosevelt era în război cu Anglia. Roosevelt a câștigat. Însă nu vă așteptați ca istoricii de la Oxford să spună asta.

M-am gândit mult la cele scrise mai sus și observ că raportul primit de la Merton College a făcut ca femeile să dispară. Astăzi, femeile ocupa rolurile bărbaților și nu mai există roluri specifice pentru bărbații din lumea occidentală. Echipa de hockey de la Merton are mai multe femei decât bărnați. Când eram la Oxford, rugbyul era un sport considerat mai brutal decât fotbalul american. Acum, din cei 11 membri ai echipei de rugby, patru sunt femei.

Ce vreau să spun? Nicăieri în sutele de pagini ale raportului universității nu găsești o femeie în rol de femeie, cu excepția capitolului despre nașteri, unde absolventele de la Merton și-au bătut joc de feminism și au devenit mame de familie. Însă sunt puține și copiii sunt prea puțini pentru a-i menține pe britanici britanici.

Este uimitor cât de repede se prăbușește Lumea Occidentală comparând cu cât de mult timp a trecut până ca Roma să dispară! Ne-am putea gândi că, spre deosebire de Roma aflată sub presiunea armatelor barbare, Vestul nu este atacat acum de nimeni și ar trebui să-și continue existența, în ciuda pierderii credinței în el însuși.

Însă nu este așa. La Oxford, la Cambridge, la Yale, Princeton, Stanford nu se pune întrebarea legată de supraviețuirea Vestului. Se pare că aceste universități vor ca Civilizația Occidentală să nu mai supraviețuiască, pentru că o consideră rasistă. Nu mai există universități care să apere adevărul și continuitatea Civilizației Occidentale. Fundamentul Lumii Occidentale este căutarea și apărarea lui. Când acest fundament dispare, dispare și Civilizația Occidentală.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 41

24 de Comentarii

 1. Parca vorbeste reformatorul nostru din invatamant!Totul era mai bine pe vremea lui,mai ales tineretea

 2. Iata DE CE

  Educatia , Invatamintul si Sportul – trebuie sa fie al Statului .

  Idem :

  – Industria si altele .

  Privat sa fie doar o parte din Comert .

  Capitalismul ” dupa regulile ” stiute A DAT FALIMENT .

 3. e vremea schimbarii paradigmei insa lumea doarme… inca nu i-a ajuns cutitul la os. se mai gaseste ceva de mincare pe ici pe colo, droguri aproape la liber…

 4. Sper să vă duceți dracu’ de americani borâți cu toate războaiele vostre cu tot, cu obsesia voastră maladivă de a îi controla pe toți de pe Pământul ăsta, cu ideologiile voastre bolnave woke, cu corectitudinea politică, cu cenzura și monopolul vostru cu tot. Sunteți un imperiu demonic în putrefacție și ați împuțit toată planeta cu duhoarea voastră.

 5. DA ! asa e …
  MAREA BRITANIE a castigat ww2 insa si-a pierdut post-ww2 … IMPERIUL ! 🙂

  De aceea CHURCHIL, desi castigase militar ww2, n-a mai fost ales prim-ministru dupa razboi …
  pentru ca britancii au vazut ce prostie au facut ! LIRA STERLINA a devenit post-ww2 ce e pe cale sa devina DOLLAR-ul azi !

  Adevarul (inca) ascuns e ca HITLER l-a trimis pe HESS la LONDRA sa faca o pace rezonabila (Marea Britanie isi pastra IMPERIUL) … n-a fost sa fie ! -> ENGLEZII au invatat post-belic pe pielea lor ca „mandria si prostia” se platesc din buzunarul propriu …
  😀 !

  AZI s-au trezit si ivenstitorii in „proiectul ukran” si BLACKROCK are pentru inceput
  pretentii 😀 la 500 milioane CASH in dollar marfa de la urkani ! Semne ca deep state-ul yankeu renunt la
  urkani si-si vor banii inapoie !

 6. Asta e FASCISMUL doctorului MUSSOLINI, breh !
  Exact ce-au politic-social chinezii azi, ii place si lui DAVOS si n-au mai avut voie sa aiba italienii si nemtii post-ww2 !
  😀
  Studiaza istoria !

 7. Asa.Vad ca au intrezarit si ei analogia cu Imperiul Roman,sperand ca imperiul lor va mai dura cateva sute de ani de decadere lenta. Doar ca nu au tinut cont de faptul ca istoria s-a accelerat si ca un imperiu nu mai poate dura o mie de ani.

 8. Trist, foarte trist … dar si mai trist e că România face la fel.
  Societatea e incapabilă de redresare si totul pleacă de la SISTEMUL IMUNITAR defectat.
  PĂDURENII, măR🤮g

 9. am vazut ieri un tik-tok pe youtube, un student american, alb, cu o medie din aia de liceu, GPA de 5.09… foarte mare, cum deschidea mail-urile de la universitatile americane… Stanford, MIT, UCLA, Harvard, etc. TOATE l-au refuzat. in schimb locuri pentru indieni, negrii, arabi, eschimosi si alti depravati sexuali sunt pastrate sa intre analfabeti functionali… iar restul de locuri sunt rezervate de CIA si Departamentul de Stat pentru viitori spioni si pentru plozii sclavilor americani care conduc coloniile imperiului

 10. Trist, dar adevarat din pacate. Zic din pacate pentru rasa alba care este in mare decadere si civilizatia ei asemenea, si nu pt imperiu. Roata istoriei se invirte nu sta pe loc, in bine sau in rau e alta problema.

 11. ” Iar catapeteasma lumii în adânc s-au înnegrit, ”

  -oricum erau nishte gunoaie,
  nu uitati Harvard.u!

 12. @omul simplu,de pe stradă

  -pushca si cureaua lată
  ce potentza aveau odată!

  pregatiti-va de impact,
  recomandam „evadare din L.A”
  si „evadare din New York”!

 13. @Ghro „am vazut ieri un tik-tok pe youtube”

  -bagati tik/tok pe youtube!

 14. Pt piticul răscrăcit: Poate comentează unii tampenii, dar ce scrie Paul Craig Roberts este perfect adevărat! – din păcate…

 15. Vina colectiva occidental-colonialista.
  Asta se intampla…

 16. Martin Si care este acel perfect adevar? Vezi tu,rumanul percepe diferit occidentul pentru ca a stat sub bolsevism. Asa ca uneori le convine anumikte ziceri a unora lipsiti de simtul realitatii.

 17. Am stat minute în șir admirând fotografia de la începutul articolului. O revărsare feerică de culori pe steagul curcubeiat, într-o armonie perfectă cu zidurile de piatră ce poartă amprenta vremii … Simbioză eternă între idealurile curcubeiate ale anglo-saxonilor și americanilor, pe care în imensa lor mărinimie, vor să le exporte în toată lumea în numele demo(no)crației. Numai că sălbaticii ruși nu înțeleg această iubire pidosnică inefabilă. Ei nu vor să se iubească în dosuri egalizatoare de gen, de aceea trebuie educați cu forța. Problema e că primitivii ăștia au șparlit niște mașini de spălat, le-au luat cipurile și au făcut niște rachete cu care amenința sensibilul occidentul civilizat …

 18. După ce-au dormit pă ei 30 și mai bine de ani, au ajuns”aristocrații spiritului” să se smoorcăie că li s-a dezumflat barca.Se întâmplă la peste tot.De unde, pâna mai ieri, umblau cu morgă intorpanța pe la varii colocvii și paranghelii universitari oase gratulându-se reciproc, se trezesc ușor la realitate azi.Alții înca o țin zanga cu prostiile WEF(clubul de la Roma reloaded)speriați că se vor uda, repetând cu sârg și argumentând prostiile miliardarilor lor de orice proveniență și culoare, căutându-le protecția.Stimabilă telectualitate(din care face parte separată și mandelu), o sută și de ani v-ați plimbat de la macht-ul nietzcheian la marxism-leninism ca niște maimuțoi înțelepți cu ochelari mângâiați pe creștet de grămada de psihopați care au rupt Europa-n doua războsie prevalându-se de cărțile voastră care le-au pus bâta-n mână, prea puțini dintre voi stând pe picioarele dinapoi și urând și disprețuind omul de pe stradă pe care l-ați considerat prost și rudimentar.Azi, când filozofia e pocnită de realitate, recunoaștem cu o juma de gură că sunt probleme.Și acu una de la disprețuitul creștinism:cine tace, complice se face, concluzie trasă de două mii de ani din spusele Fiului lui Dumnezeu, născut, ghici, om de rând, de meserie tâmplar.

 19. ÎNTREB: ADMITEREA LA FACULTĂȚILE DE MEDICINĂ:CLUJ,IAȘIȘI TÂRGU MUREȘ SE FACE PRINTR-UN TEST GRILĂ – PREGĂTIREA STUDENȚILOR PENTRU ADMITERE NU ȚINE CONT DE PROGRAMA ACESTOR DISCIPLINE -PROGRAMA PENTRU LICEELE ROMÂNEȘTI;PREGĂTIREA ȘI TESTAREA SE FACE DUPĂ UN „CĂRȚOI ” DE 4 KILOGRAME , CU ÎNTREBĂRI TRADUSE DIN ENGLEZA AMERICANĂ-ORIGINALUL NU-I BUN?TRADUCEREA -I ANAPODA, DAR DOMNII PROFESORI UNIVERSITARI CARE PREGĂTESC ABSOLVENȚII PENTRU EXAMENUL DE ADMITERE SPUN CU SUBIECT ȘI PREDICAT CĂ 40% DIN ÎNTREBĂRI SUNT ANAPODA DACĂ NU DE-A DREPTULGREȘITE DAR CORECTARAE ȘI PUNCTAJUL SE FACE STRICT DUPĂ „CĂRȚOI” =CINE MĂ LĂMUREȘTE ȘI PE MINE -CE ȘI CUM? MULȚUMESC!

 20. Occidentul? Cu bani-din-aer si achizițiile prin forța lui? Cum vezi tu ”progresismul” lor, lipsa de perspectiva dincolo de reclamele hollywoodiene, crizele de tot felul? Dar impotenta militara afisata cu nonsalanta in Ucraina? Ca armata e chintesenta unei dezvoltari socio-economico-tehnologice de cea mai inalta clasa?

 21. imperiul britanic s-a transformat in Commonwealth sau pe romaneste aceeasi Marie cu alta palarie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.