Din sculare până-n culcare, ordinul e înarmare!

S-au înmulţit vocile publice care insistă pe achiziţiile militare ale României.

Intervenţia şefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, de miercuri nu a fost singulară.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat miercuri că situaţia de securitate actuală impune autorităţilor române să acorde o atenţie deosebită domeniului achiziţiilor pentru apărare. 

Angel Tîlvăr a avut, miercuri, o întrevedere cu Jong-Gun Seok, şeful Administraţiei Programului de Achiziţii pentru Apărare (DAPA) din R. Coreea. Delegaţia DAPA reprezintă Republica Coreea la expoziţia internaţională Black Sea Defence, Aerospace and Security, care se desfăşoară la ROMAERO Băneasa, în perioada 22-24 mai.

”În cadrul întâlnirii, au fost discutate cele mai recente evoluţii privind cooperarea tehnico-militară, programele de înzestrare ale Armatei României, precum şi oportunităţile de colaborare între companiile din industria de apărare din România şi cele din Republica Coreea”, a arătat MApN, într-un comunicat de presă.

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că Parteneriatul Strategic dintre cele două state, semnat în anul 2008, constituie baza unei cooperări puternice în toate domeniile şi a menţionat rezultatele excelente ale vizitei recente la Seul, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, primul document de acest fel încheiat între cele două părţi.

”Situaţia de securitate actuală ne impune să acordăm o atenţie deosebită domeniului achiziţiilor pentru apărare. Pentru a răspunde noilor provocări, marcate de un avans extraordinar al tehnologiei, trebuie să întărim cooperarea cu ţări avansate în domeniul producţiei de armament de ultimă generaţie, cum este Republica Coreea, şi să contribuim la dezvoltarea industriei naţionale de apărare prin transfer de tehnologie,” a precizat ministrul Tîlvăr.

El a salutat prezenţa substanţială a companiilor sud-coreene la ediţia din 2024 a expoziţiei Black Sea Defence, Aerospace and Security şi a apreciat că acest eveniment de referinţă pentru piaţa sud-est europeană de profil a evoluat semnificativ, crescând în dimensiune şi impact la nivel internaţional.

Din opoziţie, senatorul USR Cristi Berea susţine că în România nu se vorbeşte deloc despre partea de securitate naţională şi despre înzestrarea Armatei, aşa cum o fac alte state, considerând că ”a venit timpul să vorbim deschis despre asta”.

”Polonia, ţările baltice şi toate celelalte state de lângă noi vorbesc deschis despre problemele Armatei. În România nu se vorbeşte deloc despre partea de securitate naţională. Ba chiar sunt unii care spun că România nu are probleme şi că «Dormiţi liniştiţi, că ne ocupăm noi». Înzestrarea Armatei trebuia începută de 30 de ani, iar până în 2020 nu s-a făcut nimic. Abia în ultimii ani România a aprobat achiziţia de echipamente militare moderne”, a precizat senatorul Cristi Berea.
Totodată, parlamentarul USR consideră că şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a pus, miercuri, subiectul pe masă, vorbind despre unele scenarii care indică o posibilă escaladare a conflictelor militare.
”Ar trebui să discutăm deschis despre securitatea naţională şi despre ce putem face noi ca să prevenim unele conflicte”, a adăugat senatorul Cristi Berea.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a spus că există si riscul escaladării conflictelor militare existente, iar România trebuie să ia măsuri pentru a crește capacitatea de reacție a armatei.

„Prognoza pe care o facem realității de mâine include dezvoltări și scenarii, dintre care unele implică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Pentru diminuarea probabilități mizăm în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât în plan național, cât și în cel aliat. Iată de ce apăsăm în continuare pedala accelerării întăririi instituției apărării naționale și a consolidării poziției NATO de descurajare și apărare”, a declarat generalul Vlad Gheorghiță.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Zărneşti, întrebat dacă posibile scenarii de escaladare a conflictului din Ucraina şi dacă există vreo ameninţare directă la ţara noastră, că din toate informaţiile pe care le are, poate spune că România este o ţară sigură”, dar „trebuie să fim pregătiţi”.

„Nu există nicio ameninţare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situaţiile posibile. Din toate informaţiile pe care le am eu, pot să vă spun că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă. Dar sigur trebuie să fim pregătiţi întotdeauna pentru evenimente neaşteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva ameninţată. România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată de când existăm. În acest sens trebuie să conştientizăm valoarea apartenenţei noastre la NATO şi UE. Este foarte, foarte important să înţelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliaţii şi facem faţă oricărei situaţii foarte bine. Nu am niciun semnal şi nicio indicaţie că ar există vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-aţi menţionat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre faptul că ministrul Apărării şi şeful Armatei avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina şi că România trebuie să se pregătească.

„Eu cred că România face foarte bine ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice de multe ori întind procesul artificial foarte mult și, da, este o chestiune care s-a discutat și la alt nivel, că poate este nevoie chiar în Uniunea Europeană să îmbunătățim regulile de achiziții publice, pentru a accelera exact în această zonă”, a mai spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

40 de Comentarii

  1. Traducere in limba romana: „Americanii au ordonat sa li se dea mai multi bani, ca au nevoie sa cumpere teren/minerale ucrainene, acuma, pana nu pun rusii mana pe ele. Ca nu se intrezaresc noi posibilitati pentru un razboi, si ei ce fac fara razboi?!?”.

  2. ”Angelică” , două sute de mii au părăsit România anul trecut . Cine luptă mă pentru tine ? Nu te uiți la ucrainieni , nu au oameni și sunt în pragul colapsului. Vreți să ne băgați în armată, am făcut-o pe vremea comunismului, dar abia aștept ca să te trimit la mă-ta acasă. Ajunge mă pui de securist , știi ce a fost taică-tu nu ? Să îți aduc aminte cumva cum ai ajuns tu parlamentar și ministru ?
    Dispăreți, și tu și Ciolacu și Ciucă și Iohannis și toți securiștii tăi nenorociți. Avem nevoie de industrie , agricultură și cultură (cât mai multă) nu de indivizi ca voi, nenorociților !

  3. ori nu exista nici o amentitare deci putem da linistiti sistemul patriot ucrainei, ori exista deci nu putem da. bine ficusul vorbeste dix ce ii sa dictatct de la moscova via grivco.

  4. Cu un imperiu al raului la Rasarit, de unde nu ne vine doar lumina ci si amenintarile cu razboiul nuclear si cu revizuiri de granite, alta solutie decat inarmarea nici nu exista.
    Este un fapt concret si verificat: Rusia ataca state care nu sunt capabile sa riposteze pe masura fortei cu care ataca ea. Tocmai din aceasta cauza tarile est-europene au aderat intr-o veselie la NATO, singura fortza care poate face fatza bestiilor de la Moscova.
    In 1986, dupa invazia in Cehoslovacia, URSS a incercat patrunderea cu blindate prin Nordul Romaniei. Atunci Romania a fost capabila sa raspunda acestei agresiuni si tov Brejnev s-a calmat, vazand ca nu-i merge cum i-a mers invazia in Cehoslovacia, Ceausescu fiind hotarat sa raspunda militar oricarei agresiuni. Au fost si interventii externe din partea Chinei, dar principala cauza a fost raspunsul militar al Romaniei……[Rumburak]

  5. “Polonia, ţările baltice şi toate celelalte state de lângă NU vorbesc despre problemele Armatei ci își dezvoltă Industria Națională de Apărare, nu cumpără ca neputincioșii armament și muniți din 7 locuri, fiecare cu secretele ei cu caracteristici tehnice diferite, cu mentenanță diferită. Dar ca să dezvolți industria de Apărare trebuie să ai în spate o industrie puternică și performantă cu specialiști care nu se formează peste noapte! L-am avut pe toate. În anii 90 România era a treia exportatoare de armament clasic. Și-a ras de pe fața țării industria, iar acum săracă, cu tinerii școliți de țară, ce ar putea devenii specialiști și militari, plecați aiurea prin lume să lucreze sub calificare lor, nu are unde și din ce cu să-și facă singură nici izmenele
    pentru soldați, darămite tunuri, tancuri, drone și obuze. Fabrica de diamante industriale de prelucrat țevi de tun o fi prin Turcia iar pe locul ei bloc industria electronică și chimică 0. Când auzi ce texte prostii de campanie electorală vorbesc opoziția și ce afirmații de amatori debitează Președintele, șeful Armatei și ații inconștienți de la putere te prinde disperarea. Dumnezeu cu mila.

  6. angel tilhar ,isi cistiga si el piinea asa cum o face marcel si ciuca si toti tradatorii plini de valori si principii …europene occidentale…pai la ce sa ne inarmam dac a nato ne apara …johansky ca toti tradatorii ne tot spun ca bine sintem aparati cum n-a fost romania de la burebista incoace…ca sa nu mai mentionez pe dummnezeu pe isus si pe toti sfintii care vegheaza pentru noi..cum sa dam bani pe arme cum noi avem nevoie de infrastructura …am vazut pe tube cum au venit jidanii dezvoltatori din israel si le-au luat banii la fraieri pe blocuri neterminate ori fara strazi de legatura cu …civilizatia…

  7. Ha, ha! Înarmare, ca să ce?… Armele trăbuiesc mânuite de oameni instruiți. In “Rominiia lucrului biine facut” stagiul militar obligatoriu a fost desființat astfel încât, în caz de forță majoră, între RO și UKR nu e nici-o diferență. Înarmare doar pentru spălarea dolarilor americani fără număr, fără număr, și bunăstarea fabricilor de armament americane. Fiabilitatea, versatilitatea, eficiența lor s-a dovedit pe frontul ucrainean…

  8. Asa baieti, dati bani pe arme iluzorii la comanda stapanului. Nu aveti bani? Nu-i nimic, imprumutati. Tot stapanul va da, cu dobanda. Nu vin armele, sau se duc direct in Urkaina, sau nu sunt bune de nimic, sau nu sunt necesare pentru ca nu ne ataca nimeni? Nu conteaza, important e sa le iasa afacerea amerikainilor! Colonia Romania plateste!!!

  9. Nu s-au intors milioanele plecate in vest acasa la bunastarea adusa de PNL-PSD, dar intorc ca i s-a nazarit lui Tilvar, sa le puna arma in mana. Sa incerce nepalezi, srilankezi, pakistanezi si indieni, sa se ofere vor ofere aia voluntari pentru Ciolacu, Ciuca, Iohannis si Nuland.

  10. Ordinul e înarmare, dar nu cred că de la Coreea. Doar dacă cei care ne împrumută banii pentru arme au ceva interese pe-acolo. Altfel și afacerea asta cu arme coreene se va termina la fel de glorios ca și afacerea cu Daewoo.

  11. Bey javre comasate PSD PNL cât mai aveți de gând să ne îndatorati🤔 F 35 e cel mai mare bidon pe care îl dau americanii, un avion care stă mai mult în hangare pt că are un milion de probleme în special la motor

  12. Tot aceasi manipulare ,minciuna si inducerea fricii ca in plandemie. Nu mai fi ti botanisti.

  13. Sunt de accord cu sintaxa securitate regionala. In primul rand, analizezi situatia, negociezi cu vecinii si isi planifici apararea. Nu cumperi doar sa fii bagat in seama, cumperi ce poti utiliza si ceea ce este eficient si rentabil. Rusii au ajuns sa distruga toate sistemele occidentale. De ce nu baga renumitele F-16 in lupta ucrainienii? Ei le-ar baga, dar daca rusii le fac praf ca pe muste, Lockheed Martin va avea o problema serioasa. Si asa renumitele sisteme patriot au ajuns tinte de antrenament pentru rusi. Pacea este mult mai ieftina, nu tu morti si maldare de fiare contorsionate, ai nevoie de patrioti, de oameni competenti si cu credibilitate. Din pacate pentru gasca lui Biden, in meciul cu Rusia, cei din urma sunt „hotii”, restul aleg ” prostii”

  14. Ei cumpara pe multe miliarde armament de la americani si vest sa-si apere hipermarekturile, supermarketurilr sa-si vanda ce-au importat.
    Terenurile agricole le cedeaza, cum a facut Ucraina, multinationalelor.

  15. de vreo 2 randuri de alegeri va promit astia spitale regionale… v-au dat (editat) spitale, industriile sunt pe butuci, agricultura sabotata de afacerile pe care le fac cu produse „moldovenesti” la pret de dumping. acuma cumpara armament ca spartii, de zeci de miliarde de $$, pe datorie si vorbesc despre „securitate”… sa avem pardon, o colonie care face parte dintr-un bloc de teroristi si ipocriti nu o merita… probabil urmatorul pas o sa fie sa ne retraga din tratatele de limitare a armamentului conventional din care faceam parte.

  16. SUA va avea niște sateliti , împrumutați până la cer care vor cumpăra fiarele lor vechi. Se pare că americanii au găsit soluția la ”dedolarizare” a economiei globale. Au împărtit lumea în două , unii în BRICS și alții cotizanți la ”noul dolar american”. Romania este toată in buzunarul de la spate al SUA. Cu proști ca Tâlvăr vom ajunge o țară fără polpulație validă de muncă , eventual înlocuiți de ”imigrația” din asia ( se vede pe străzi deja). Dragi români votații în continuare pe ăștia dar exportați-vă familiile , România dispare cu ei la condcucere.Să auzim numai de bine (prin alte părți) , la noi auzim de… Tălvâr…

  17. Dupa ce ati distrus industria de aparare, de fapt toata industria romaneasca, unele voci spun ca la instigarea Vestului, acum ati trecut la cumparaturi largite in toate domeniile, inclusiv pentru aparare, care are rol de prima dona in achizitii. Sa vedem cu ce le platiti, ca productie in Romania e putina, forta de munca activa principala a tarii, se afla in Vest, iar politicile noastre de dezvoltare se bazeaza doar pe straini si astia fac ciurucuri, adica piese de schimb. Repuneti partial in functie industria de aparare si nu va mai caciluliti la toti. Sigur, era criticat inainte ca Ceausescu dorea sa faca tot( eu zic ca era bine, dar apelind si la importuri de completare), dar acum importam si vata sanitara. Rusine!!. Dezvoltati arii asa zis indutriale, dar se fac numai depozite de marfa, pentru straini!!

  18. E vorba de înarmarea României pentru ajutat ukraina, oameni buni! Totul din bugetul statului român! Cetățenii sunt copleșiți de aceste mesaje înspăimântătoare sa nu ceara creșterea salariilor din pensiilor conform standardului de viață anual! Repet, prin iulie-august anul asta va fi o provocare grava la adresa țării noastre, apoi în 2025 va fi ceva.

  19. Se poate vedea acum cu ochiul liber ce importanță are războiul din Ucraina pentru NATO. În ultimele decenii, americanii au făcut mari presiuni asupra aliaților europeni să se înarmeze, să cheltuiască 2% din PIB pentru armată. Cei mai mulți,în frunte cu Germania, au refuzat să o facă,știind foarte bine că Rusia nu este un pericol pentru UE ( nu este nici în prezent) .

    Complexul militar-industrial american trebuie să își vândă produsele, așa că miniștrii apărării din statele NATO, de la cel german la cel român,trebuie să le cânte americanilor și megafoanelor lor baltice în strună.

  20. @ Deci, când aveau americanii războiul de independență, dacă ați observat, Ion Creangă scria despre cultivarea și comercializarea porumbului , în ,,Povestea Poveștilor, porumb despre care se zice că a fost adus de pe continentul american împreună cu cartofii și gândacii de Colorado, după descoperirea Americii de către Columb , așa cum profesori explicau despre descoperirea Americii și în vremurile lui Nicolae Ceaușescu, ?

  21. @ gazeta – 23 mai 2024 la 7:59

    De unde-ai scos-o și pe asta: „Rusia ataca state care nu sunt capabile să riposteze” ?!
    A avut mai multe decenii la dispoziție ca să atace și alte state ca Finlanda, Suedia, Tadjikistan sau Mongolia. A făctu-o ???

  22. Gândacii de Colorado au fost aduși USA la începutul anilor 50 în Cehoslovacia spre distrugerea recoltelor socialiste și foamete. În orașul Marghita în anul 1953 se anunțase că sunt semnalați în Ungaria și vin spre România și erau scoși funcționarii la câmp să-i caute și culeagă. Primau 5 lei, o sumă mare arunci, norocoșii de gândac.

  23. Rusia daca ar vrea ar putea sa ia Rep Moldova intr-o singura zi. Moldova are armata de cateva mii de oameni. Si totusi Moldova a ramas stat separat in cadrul URSS (puteau sa elimine orice granite) si dupa 1990 stat separat de Rusia. Asa ca rusii nu sunt chiar asa de flamanzi de teritorii precum sunt portretizati. Dar daca bagi batul prin gard risti sa ramai si fara bat si fara mana.

  24. @parere… spune:
    23 mai 2024 la 9:52

    „E vorba de înarmarea României pentru ajutat ukraina, oameni buni! Totul din bugetul statului român! Cetățenii sunt copleșiți de aceste mesaje înspăimântătoare sa nu ceara creșterea salariilor din pensiilor”… romanilor ci a partenerului strategic prin cumpararea cu plata integrala si in avans de arme foarte scumpe.
    E vorba de bani. SUA dar si alte tari occidentale au grija cetatenilor lor. Si atunci cer de la fraieri ca sa le mearga lor bine.

  25. Iohannis nu este este o exceptie in UE este o regula general valabila, de cine instituita nu se stie. Ipochimenul nu este singurul de la varful Uniunii Europene cu Ursula pana la Macron si Scholtz, au aceleasi „calitati” defecte. Dupa ce-au bagat mortul in casa prin PNRR, Greendeal, trotinete electrice ce se mai vand masini electrice scumpe sunt in asteptare. Dar ce sa vezi merg afacerile de razboi cu armament SH. Razbouil aduce extrem de muliti bani de ce sa nu se incerece sa se profite la maxim. Dar de profitat, profita doar cei *alesi*, pe la „licitatii” trucate dinainte stiute. Cu un singur castigator dinainte desemnat, de semnat, si nu e un baron local.

    Banii nu vor ajunge investitii in fabrici noi sau in modernizarea celor existenta.

  26. Angel Tilvar = beizadea securista,marca ContraInformatii (tac-su) din Vietnamul de Nord (a se citi Vrancea VN).Beeeaaahhh !!! Ma duc la Dragos Patraru,ca a zis ca pentru chestii din astea are el lamai si pentru noi.

  27. Cel mai bine pentru Romania ar fi sa intoarca armele shi sa realizeze Romania Mare in afara NATO shi UE asha cum era ea in harta prezentat de Medvedev. Militarii Romani sunt ieniceri in NATO shi lupta impotriva Romaniei. NATO l-a assasinat recent pe Robert Fico shi sunt shi Romani pe LISTA neagra Mirotvorets.

  28. 2:tari in curul gol, SUA și romanistan, care de care cu datorii mai frumoase, baga bani în buzunarul celor care produc armament. Serios, car de prosti sunt cei care conduc? Noi avem bătrâni care se culca flămânzi și bolnavi, că atât a înțeles statul că merită ei și ocrotim Ucraina, ucrainenii și pe oricine e nevoie, basca românii. Ăștia nu merita. Așa sa stea daca nu au părăsit țara la timp

  29. Foame mare după bani in curtea licuriciul ,scalaveti vor da bani înainte pe armament ,iar el nu va mai ajunge niciodată la noi,un fel de taxă de protecție mascată elegant

  30. Pai nu prea inteleg ,noi ne inarmam cumparind cu bani foarte multi ,dupa care primim ordine sa le donam Ukrainei. Sintem zdraveni la cap ,sau astia care ne conduc au inebunit ? As fi foarte curios sa stiu cit armament si munitie de razboi,cumparat de tara noastra pe banii romanilor , a donat Romania Ukrainei ,pana in acest moment ?

  31. datoria romaniei s a dublat pt a face avantaj dulapului la CV. teoretic la asemenea afacere solutia era un plumb in ceafa. dar acum nici ursula nu e inrebata de sanatate decat retoric

  32. Mă,. suntem generația blestemată de urmași, care vom fi lăsați muritori de foame , sau nici măcar un pahar de apă nu vei vedea,. după ce viitor ai făurit, patriotic, competent..nepoților nenorociți..

  33. @andy

    Teoria dacă ar fi să se aplice s-ar aplica lui și curtenitor lui din trinom : servicii, justiție și media.

    Daaaa pe moment nu e cazul, pe moment nu, mai încolo Târgoviște is calling baybe , Târgoviște is calling.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.