Adrian Severin: Reflexe stupide şi întrebări insidioase

Zilele trecute, am făcut public afirmația că alegerea României nu este și nu trebuie să fie între Est și Vest, ci între A FI și A NU FI.

M-a îndemnat să o fac observația că în felul în care au deraiat de la obiectivele și modul lor de operare inițiale, alianțele în care ne găsim riscă să ne scoată din istorie.

La această afirmație s-au trezit imediat instinctele condiționate ale victimelor narativului oficial care reduce destinul României la două propoziții simple: “Vestul bun! Estul rău!”

Cu alte cuvinte, spălarea pe creier a lăsat, pare-se, în conștiința unora maxima potrivit căreia “ori suntem în Vest ori nu suntem în Est!” Aceasta nu este o dilemă națională, ci o axiomă anațională.

De aici vin imediat întrebările insidioase. Unul întreabă: “Credeți că Occidentul înseamnă a nu fi?” Altul, se miră provocator: “Estul înseamnă a fi?”

Se înțelege că, a priori (adică înaintea și în afara oricărei judecăți) Occidentul / Vestul, pentru România, înseamnă “a fi”. Per a contrario, Orientul / Estul înseamnă “a nu fi” (adică a dispărea ca stat suveran, ca națiune independentă).

Filosoful german Immanuel Kant susținea că spațiul și timpul sunt două categorii cu care ne naștem și pe care le înțelegem independent de orice experiență, învățătură sau percepție senzorială post natală. În sensul acestea sunt apriorice.

Se pare că unii vor să adauge acestor categorii și pe acelea de “bine exclusiv occidental” în tandem cu “răul exclusiv oriental”. Nu este nevoie să mai reflectăm la opțiunile noastre. Binele este doar în Vest și doar acolo putem fi. Așa cum nu putem trăi decât în timp și în spațiu, care știm ce sunt fără să ne mai întrebăm ce sunt.

Aceasta implică, însă, și o altă axiomă. Anume aceea că libertatea noastră de a alege este limitată la alegerea stăpânului nostru. Optăm, deci, pentru a fi sluga Occidentului întrucât Occidentul este prin definiție un stăpân mai bun decât Orientul.

Or, ceea ce am spus și cred eu este cu totul altceva. Și este vorba despre un principiu.

Nu pornim de la alegerea celui sub puterea căruia vrem să stăm, ci, fie acesta Est sau Vest, important este ca acolo să putem FI, să FIM. Adică să existăm în siguranță, ca neam liber, mândru și prosper.

De la această alegere cardinală plecăm, iar nu de la alegerea punctului cardinal spre care mergem. Cu alte cuvinte, ne alegem aliații după nevoi, iar nu nevoile după aliați.

Nici Vestul nici Estul nu sunt desemnate a fi, prin forța unui destin supraomenesc aprioric, aliatul veșnic al României, care îi garantează existența. Veșnică este nevoia noastră de A FI, de A EXISTA și, legat de aceasta, veșnic este interesul nostru vital de a trăi ca națiune și ca oameni liberi, prosperi, apărați de vrăjmași și vrăjmășii, cu identitatea noastră culturală (adică în felul nostru de a gândi și a viețui, de a ne raporta la lume și la viață).

Cei ale căror interese strategice sunt congruente cu ale noastre sunt sau pot fi, atât timp cât congruența există, partenerii noștri strategici / aliații noștri. După aceea parteneriatul sau alianța rămân fără rațiunea de a mai fi, de a mai exista.

Asta dacă nu cumva luăm drumul balamucului și zicem că este mai bine să pierim, adică să nu mai fim, decât să ne schimbăm aliații, legătura cu un anumit aliat fiind mai presus de bine sau de rău, predestinată a fi eternă.

Și o ultimă mențiune: eu nu pledez pentru schimbarea alianțelor României acum, ci pentru evaluarea lor permanentă din perspectiva intereselor vitale românești, a nevoii noastre de a fi și nu oricum, ci ca subiect, iar nu ca obiect, al istoriei. E bine ca și aliații noștri să o știe. Poate că așa ne vor arăta mai mult respect și se vor purta mai cu grijă pentru interesele noastre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27

43 de Comentarii

 1. „Partenerul strategic” are un proverb „Să nu-ți pui toate ouăle într-un coș” În secolul trecut l-au aplicat și decidenții români :
  În 1918 capitularea în fața Puterilor Centrale, Pacea de la Buftea și unirea cu Basarabia, tolerată de Kaiser, au fost făcute de un guvern având ca PM pe filogermanul Marghiloman. Între el și guvernele pro Antantă conduse de Brătianu fiind guverne conduse de generali activi, apolitici conform statutului cadrelor militare. În perioada 1940 – 1944 Antonescu l-a ținut pe rege departe de decizile politice majore și pentru ca țara să aibă un interlocutor, cu învingătorii, dacă treburile merg rău, cum s-a și întâmplat. Decidenții de acuma nu dau dovadă de această prudență elementară.

 2. ” respect”..?!!dupa cate fac , ‘ hambasadorii” nostri colorati , peste hotare..?? mai greu cu respectu’..!

 3. După comentariul tău, e clar că nu pricepi nimic. Autorul ți-a desenat foarte clar ceea ce știe orice persoană cu mai mult de doi neuroni: în momentul de față România execută fără crâcnire ordinele venite din Vest, chiar și când contravin intereselor ei.

 4. Io afirm a’ci dă mai mult dă un detzeniu că Rro’ e un STAT ÎN DISOLUȚIE.
  Tarele cu care a pornit (făcut de ALȚII, oricum, da’ tarele îi aparțin) la 1860, cu ele amplificate în 1920-23 și menținute ulterior, cu situația din 1938-49 fără să-l ajute, cu intervalul 1949-1989 de care au vorbit destui, cu 1990-2024 analizat și de specialiști adevărați (ca Tom Gallagher și alții), nu pot duce la alt final. Toți, pe intervalul însumat, au contribuit cu cîte ceva.
  Iar ultimii au și trecut la concluzii demne de luat în considerare, avînd în vedere că poziția lor le dădea acces la informații serioase: Băse’ a spus (înainte de a pleca din funcție) ceva în genul că MULȚI („ALIAȚI STRATEGICI” CU MORALITATE ÎNDOIELNICĂ!) STAU-PREGĂTIȚI CU OCHII ȘI CU GHEARELE CA SĂ PROFITE DE SITUAȚII, iar Plăvanu’ a spus scurt, săsește, fără înflorituri și sentimentalisme latino-balkanice, că Rro’ „e Stat eșuat”! Punct.

 5. Mda..E de fapt alegere intre pace sau război.. Clar NATO impune și obligă. E organizație agresivă teroristă care distruge nu neaparat Rusia, ci distruge cu certitudine Europa,.care este la mijloc.. Deci europenii sunt principala victimă.. vizibil nu doar in urma sancțiunilor pentru tembeli,.

 6. Sa vina rușii! Abia aștept să le confiște averea hoților care au jefuit averea poporului român în ultimii 35 de ani și încă 300 de miliarde de euro! Eu nu am ce pierde dar când văd în jur că niste incompetenți au averi incomensurabile, merg la biserică și mă rog la Dumnezeu să coboare dreptatea pe pământ! Germania construiește buncăre fi Ciolacu ne liniștește! Înainte că nu-i greu,trădătorilor de neam și țară!

 7. „Kant susținea că spațiul și timpul sunt două categorii ”
  -est-vest ne-a tampit
  de parca nu exista si nord-sud,
  de parca nu exista si extremul est
  (japonia e contopita cu extremul vest,da?)

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/Global_North_and_Global_South.svg/1200px-Global_North_and_Global_South.svg.png

  -maxtor vede eloi si morloci
  atata tot,
  le înțelege independent de orice experiență, învățătură sau percepție senzorială post natală.

 8. Românii actuali sunt copiii unor comuniști degenerați,cozi de topor înfometate de puterea dictatorială.Alegerea lor e de a exista ca slugi necondiționate ale vestului indiferent dacă România piere căci România nu e si nu a fost niciodată a lor ci a călăilor care i- au infometat și exact ca în sindromul Stockholm româinii își iubesc călăii (actuali ) fără să le pese de urmări .Orice zbatere e vânătoate de vânt ,iar poporul va pieri pe mâna lui așa cum s- a format.

 9. Pentru cei care vă reproșează sunt complicate analizele prezentate și inutilă clarificarea actuală. Și prim ministru Ciolacu și președintele Senatului generalul Ciucă și cei care îi înconjoară și consilierii președintelui Iohannis, domnul Iohannis neavând nimic comun cu românii și România, sunt niște primitivi și în românism și istoria civilă și militară a României, și în poziția geostrategică și interesele marilor puteri tangente acestei poziții. Nu înțeleg nimic și ca atare nu gândesc nimic. Slugi umile repetând prostește ce le transmite licuriciul. Vai de noi, doar Dumnezeu cu mila.

 10. De ce-i permiteți acestei(editat)( doar cu cash în plic) să scrie pe acest site respectabil „Cotidianul”. O fi (editat)profesor universitar, dar e un putinist care încearcă să manipuleze cititorii, folosind limba de lemn ceaușistă. În loc sa fie după gratii, face aici propagandă comunistă.

 11. Ca să înțeleg!Cum e posibil ca Putin un comunist convins si nostalgic ,deci de stanga,să finanțeze să susțină și să instruiască exponenți care astăzi sânt de dreapta precum Le Pen, Salvini,via Berlusconi ,exponentul popularilor europeni,Orban,Farage,toți prieteni, admiratori și subalterni a lui Steve Bannon ideologul ,șef de campanie a lui Trump printre altele iar Democratii ,Marxist Progresiștii precum.USR,globalist /marxisti de STANGA,cu China ca model de urmat.ADICA STANGA SI DREAPTA E DEFAPT COMANDATA DE MARXISTI!!!🤔ASTA E O ,,DILEMA,,99 %rezolvata ,toți sant MARXISTI UNII VECHI ALTII NOI dar nu au probleme să spună ceia ce nemulțumiții și divizării vor sa audă sau sa li se promită😁!!!

 12. „A fi sau a nu fi” este linia de deschidere a unui solilocviu -monolog-din scena de la mănăstirea de maici din „Hamlet, prinț al Danemarcei” de Shakespeare. Un Hamlet melancolic contemplă moartea și sinuciderea în timp ce își așteaptă iubita, Ophelia.El deplânge provocările vieții, dar se gândește că alternativa — moartea — ar putea fi mai rea. Discursul explorează mentalitatea confuză a lui Hamlet
  Nu stim ce l-a inspirat pe distinsul autor prof&dr,in nici un caz situatia din Gaza;mai mult grija sa pentru viitorul Romaniei e miscatoare,mai ales ca e nesolicitata

 13. Catavencu:”Ca orice roman, ca orice fiu al tarii sale… in aceste momente solemne… (de-abia se mai stapaneste) ma gandesc… la tarisoara mea… (plansul l-a biruit de tot) la Romania… (plange. Aplauze in grup)… la fericirea ei!… (acelasi joc de amandoua partile)… la progresul ei! (asemenea crescendo)… la viitorul ei! (plans cu hohot. Aplauze zguduitore.)

 14. @ Romvared

  Tu afirmi un lucru și contrariul său de patru ori în două fraze !
  Dar tu, tu ești Român ? Descendent de-al cui ?

 15. Cu alte cuvinte, domnul Severin ne îndeamnă să fie duplicitari, atât cu estul, cât și cu vestul, ceva asemănător cu comportamentul Ungariei lui Orban. Practicând această duplicitate, o serie de domnitori din țările românești au fost maziliți, iar alții și-au pierdut capul sub securea călăului. Nu am învățat din istorie că, chiar atunci când am fost duplicitari, am pierdut cel mai mult că nație. Că să fie o țară demnă de luat in seamă, va trebui să ne facem bine treburile aici la noi. Cum ar putea lumea să ne privească cu admirație când politicienii noștri sunt total lipsiți de prestanță și minimă cultură, sărăcia a alungat milioane de români spre vest (nu spre est), corupția a pătruns în toate instituțiile statului, clanurile mafiote fac legea în orașele mari, autostrăzi nu avem, trenurile merg cu 50 km/h, țară este plină de gunoaie, sportul a decăzut, universitățile românești (cu câteva excepții) sunt departe de cele din vest, cercetarea este la pământ etc.
  Oare cum ar fi arătat Romania astăzi dacă alegeam estul și nu vestul?

 16. Nu știu de ce pentru varianta la parteneriatul cu vestul unii înțélég estul, de fapt Rusia. Articolul pledeaza peentru a fi. Ori a fi înseamnă să ții seama de interesele proprii. Ceeace nu se întâmplă azi. Alegerile din acest an ar trebui să răspundă acestei cerințe dar când vezi listele iti pier speranțele.

 17. Domnule tiu sa-ti amintesc ca si relatiile sunt ancorate în spațiu si timp ca atare Anglia a avut relatii prietenesti cu domnul Hitler pana pe 3 septemvrie 1939 orele 12. Desi wehrmacht a atacat pe la orele 4-5 Polonia, umflatul Ciurcil dormea mult pana la amiaza… Totul e relativ.

 18. Ne trebuie un leadership cu ochii pe job, nu pe furat.Dar cum ăștia sunt hoțoi sadea și nu se dau duși iar dintr-ăilanți nu se bagă niciunul, o să cădem pe noadă cu occident cu tot și o să ne facem bucăți.Când zic „Fanar” vreau să spun exact „Fanar”.Vom porni pe drumul fară de întoarcere pe care a plecat Yugoslavia și asta este”meritul” exclusiv al ticăloșiei politice actuale.

 19. Pentru Romania „Estul” inseamna U-Kraina nu Rusia cu care nu suntem vecini. U-Kraina nu Rusia vrea sa distruga Romania shi sa EXTERMINE poporul Roman. U-Kraina nu Rusia cotropeshte pamanturi Romaneshti: Bucovina, Maramureshul de Nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor shi persecuta shi ucide Romanii de acolo. La Odesa scrie pe un afish „Basarabia e U-Kraina” shi totzi stim ca dupa ce Basarabia va fi U-Kraina Romanii Basarabeni vor fi ucishi. Situatzia e asha de multa vreme. Pe vremaea URSS conducatorii URSS etnici U-Krainieni: Molotov, Hrusciov, Brejnev, etc. urau Romania in timp ce conducatorii sovietici etnici Rushi doreau pace shi intzelegere cu Romania. Singura vina a „Vestului” e ca a creat shi inarmeaza acest monstrous nazista numit U-Kraina care ne-oprit va ucide nu doar Romanii ci shi Maghiarii, Polonezii shi … Francezii aia care ii ajuta sa ucida Rushii neshtiind ca le vine shi lor randul daca monstrul nazista U-Kraina nu este opritzi.

 20. Este rezultatul propagandei facute OFICIAL de cohortele de babuini care conduc Romania actuala. Reamintesc spusele PUBLICE ale sefului armatei care a spus CA NU VREA MILITARI CU GANDIRE NATIONALA, CI CU GANDIRE OCCIDENTALA. Nici bolsevicii lui Stalin nu reusisera o asemenea spalare pe creier a romanilor. Disparitia lor din istorie se pare ca este visul de aur al romanilor.

 21. Eu zic ca Rusia trebuie sa treaca la etapa urmatoare: sa se retraga din Ucraina ca sa invete Occidentul minte! Pe cat punem pariu ca nu va mai muri niciun soldat rus? Daca se vrea, se poate! Dar nu se vrea, deci nu se poate! Gandirea comunistilor e foarte apropiata de cea jihadistilor: important e sa moara cat mai multi civili ca sa arate cat de rau e inamicul si sa moara cat mai multi soldati ca sa arate cati martiri au ei. E culmea tupeului sa invadezi o tara suverana si apoi sa te plangi ca se apara si chiar ca te ataca la randul sau.

 22. Așa au fost ei obișnuiți,rusii, de secole, în acest imperiu țarist/comunist/URSS: să ia la (editat) fără repercusiuni orice popor a avut ghinionul să intre în planurile lor de expansiune. Este ceva absolut anormal ca un “inferior” să răspundă. Asta a intrat nu doar în mentalul colectiv rus, dar cred că și în ADN-ul nației – cu ei nu se mai poate discuta normal. Ei nu sunt în situația în care s-au intoxicat cu propria lor propagandă jegoasa și absurdă, așa sunt formate acum circuitele lor mentale din fașă.

 23. Rusia atacă Harkov iar rachetele ei omoară și civili, iar Kremlinul se plânge apoi că Ucraina atacă Belgorod iar rachetele ei omoară și civili. Nu-i mai simplu să fie arestați Putin și camarila și să nu mai moară nici civili și nici militari?

 24. Rusii cu capul plin de vodka si apucaturi imperialisto- medievale sunt fascistii moderni ai Europei, care merita sa aiba soarta celor istorici de la Nurenberg.

 25. Raspunsul la aceasta intrebare hamletiana (tubi ori nu tubi!) inseamna de fapt A FI pudelul Moscovei, ca Ungaria orbanoasa, care primeste in schimb osul gazos de la Putina. Putina are punga lui cu oase gazoase, Hungaria mica sta sluj in fatza stapanului si latra cum vrea Putina cand primeste osul gazos.
  O tara mica, vulnerabila si macinata de mafia interna, ca Romania, nu este capabila sa stea pe propriile picioare. Ar intra in sfera de influentza muscaleasca, vanzatori fiind destui. Am deveni un stat si mai mafiot decat cel creat de Petrov, via Coldea-Kovesi……[Rumburak]

 26. deseneaza? ha ha ha

  paradigma severineana este paradigma crimei, agresivitatii, a pradatorilor. el triaeste pentru ea, a slujit-o si tot ce va scrie nu va depasi granitele acesteia.

  nici tu nu existi, draga 07 iun. 2024 la 13:49 iar demonstratia consta in faptul ca indicativul temporar pe care tocmai l-am mentionat s-a varsat in infinit… ghici pe unde esti… chiar nu vreau sa-l pricep pe severin, ce-i asa de greu de inteles? pentru ca nu e nimic de inteles. e vid…nu exista in ecuatia vietii dupa ceea ce scrie aici. daca nu pricepi, iti desenez.

 27. Romvared…Nu.ti spun cu spirit de aroganta sau sa te simți cumva jignit…eu nu.s vre.un scriitor talentat dar mă forțez sa.i fac pe ceilalți să înțeleagă firul ideii care vreau sa o transmit.Incearcă sa fii mă succint si fa Ca propozițiile din expunere sa AIBE legătură și logică.Te salut!

 28. @ GHIA spune: Cel de la : 07 IUN. 2024 LA 16:49. Cel care a postat mai sus, la ora indicată este un fals GHIA. Este pentru a doua oară, cel puțin în ceea ce am depistat până acum. Știu că nu prea am instrumente pentru a-l obliga să nu mai facă acest lucru. Dacă va mai continua nu am altă soluție decât să-mi schimb ID. Cred că o face pentru a crea confuzie, postările acestui individ sunt total opuse celor făcute de adevăratul GHIA. La ce disperare există în rândul trolilor occidentali nu mă miră procedeul.

 29. Românii de rând, adică acei ce trudesc și suferă sunt slugi la doi stăpâni,unul este Vestul, celălalt este clasa politică din România (toate domeniile, activitățile cu tot ce aparține de ele sunt politizate).
  Cei din clasa politică au acaparat puterea și prin aceasta au putut să fure atât de mult încât să ducă un trai de lux și opulență, un trai fără griji și suferințe permițându-și orice.
  Aceștia nu sunt slugi ,ci trădători ai intereselor poporului român și României.
  Vestul le-a permis să fure în schimbul trădării.
  Hai la vot! Vax albina.
  Eternitate : românii de rând slugi și săraci, politicienii stăpâni și bogați, prin alianța cu Vestul.

 30. @ Aelia – vai ce nume” stelar” ti-ai tras . Si la comentariii se vede ca ratacesti printre ” astre”.Ai coborit dintr-un roman SF si gindesti doar fiction.Si ” adevarul doare ,dar trebuie spus” , fie ne convine sau nu. De aici se naste duplicitatea si ceea ce sustii tu : stapinul cel bun si stapinul cel rau.

 31. Foooarte bun articol pentru ca te face sa gandesti. „Crede si nu cerceta” se refera la religie nu la politica internationala ! Ma gandesc, lucru care-mi provoaca placere, la o prima vedere, la urmatoarele: I. 1….Suntem in occident dupa cca. 600 ani de cazne ; 2….Avem sansa sa recuperam Basarabia; 3….Daca raman americanii mai mult pe aici sacapam pentru prima data din clestele germano-austro-ungar pe de o parte si Rusia de cealalta; 4….Probabil putem sa ne imprumutam cu dobanzi mai bune fiind intr-o relatie neteda cu evreii; 5….Daca intra Ucraina in U.E. suntem si noi mai central nu la periferie cum am fost toata istoria (la perif. Imperiului Roman, la perif. Imp. Habsburgic; a Imp. Otaman, a Imp. Tarist….). II. Pe partea cealalata, tot la o prima vedere, s-ar afla China argumentatie uriasa care merita detaliata separat.

 32. GHIA-14;49-barbat sau femeie,ce oi fi vorbesti aiurea.Cred ca nici nu ai citit articolul d-lui Severin .Acolo este vorba de altceva:Estul criminal vs vestul binefacator.Totul e fals ,ignorantule:nu estul e criminal in corpore ci e vorba de tiranii de oriunde.De criminali care macelaresc populatia proprie cum face Putin.Si in curand Kim cel gras .

 33. O stire de ultima ora (sa speram ca nu este vorba de ultima ora a civilizatiei umane …) : 4 nave de razboi rusesti, printre care si cea mai moderna fregata a flotei ruse din Oceanul Arctic, insotita si protejata de un submarin cu propulsie nucleara si capabil sa transporte arme nucleare se indreapta spre Havana (Cuba) la 150 de km de Florida, pentru exercitii comune ruso-cubaneze. Daca pe ramolit l-a mincat, se pare ca Vladimir Vladimirovici se ofera sa-l scarpine.

 34. Votati cenzura si „romanul” exclus din Parlamentul European. „Astia sunteti, atata puteti” !

 35. Eu zic că a sosit timpul să lăsăm la o parte considerațiile filosofice despre alianțe rolul acestora și să spunem lucrurilor pe nume in legătură cu motivația aderării României la NATO.

  Vestul colectiv a insistat în anii 1990 pe aderarea statelor foste satelite URSS la NATO pentru stabilizarea societăților aflate în tranziție și ca o precondiție pentru a primi fonduri de dezvoltare și investiții străine de capital . Evident că la vremea respectivă nu se punea deloc problema unei amenințări la adresa securității României din partea Rusiei, ci a fost vorba pur și simplu de șantaj: vreți bani și acces la piața UE, vreți să deveniți membrii ai acesteia, trebuie mai întâi să aderați la NATO !

  Iată însă că în condițiile create de războiul din Ucraina, calitatea de membru NATO a Romaniei a devenit foarte riscantă. Este tot mai clar acum faptul că România poate fi antrenată în conflict, într-o manieră similară cu modul în care în 1941 a fost împinsă de aliatul de atunci,Germania nazistă, să participe la invadarea URSS. ,( nu mai menționez consecințele, ele sunt cunoscute de toată lumea )

 36. Soarta noastră a românilor este comună, degeaba ne buricim pe persoana fizică: liderii noștri vin dintre noi, i-am votat, nu i-am deranjat cu proteste, marsuri, motiuni de cenzura, pârnaie severă. Intre doua mari puteri, dupa violenta și lacomia dintotdeauna a rusilor am imbratisat interesele NATO. Dar nu americanii ne-au facut justitia de operetă pe care o avem, ci ai noștri, kukuveaua-basescu-coldea-onea-deca-portocală etc. și magistratii judecatori culmi ale independentei declarate fata de reguli si fata de bunul simt. Nu americanii ne-au pus in genunchi, ci Basescu, lăudat de domnii intelectuali de servicii Liiceanu, Plesu, Patapievici; apoi, parlamentarii pedele, slabiciunea de caracter si lacomia pesedistilor, jocul de tip balama a lui voiculescu, udemere, penele. Vad ca dl. Liiceanu nu se dezminte, ca orice intelectual anemic, fascinat de mitocănie, de șmechereala de cartier si spune că trebuie sa-l slăvim pe Drulă, că are ranga tare. Suntem doar o populatie, niste pioni, ne miscam dintotdeauna cum bate vantul, cum ne imping pe tabla de sah a lumii cei tari. Vom vota din nou sentimental si ne vom pierde iarasi vremea cu niste marionete vopsite de ochii lumii in culorile aurite ale unor doctrine de împrumut, bune de clamat doar cât sa aducă la putere noi veleitari.

 37. Ion Anapoda, Toate problemele Romaniei se pot rezolva cand,conform dlui.profesor,se va efectua actiunea de transfer KARAGANDA,sper ca se mai tine minte actiunea Rusiei,in anii 1940 in Basarabia…Doctrina de baza a Rusiei sec. 21 nu difera de cea a din vremea tarismului…Vedeti Africa,unde interesele rusesti(care se ciocnesc de cele chineze )a dus la crearea Armatei de lefegii din Africa,are rolul de a sprijini diferite state africane pentru stabilitatea statala…De Afganistan nu mai vorbeste nimeni,ceata totala…Ce loc in jocul rusesc ofera Romaniei dl. profesor?Poate directia Kamceatka…care duce mare lipsa de mana du lucru pentru dezvoltarea industriei extractive a aurului,diamantelor si metalelor rare…

 38. @ „GHIA cel adevărat”, 07 iun. 2024 la 18:42
  E „RromBuraku’ ” regățean a’ Ambasadei, nu-ți fă probleme! Comentatorii de aici îl știu, și-l tratează cu condescendență, fără a-i lua în considerare inepțiile anti-ruse.
  Uite-l, și la 21:07 a mai falsificat o identitate!
  Te poți răzbuna folosind nick’-ul lui: la final de comentariu propriu (fără ID adevărat în titlu sau altundeva!), în continuare bagi 6 puncte de suspensie și apoi scrii „Rumburak” (……Rumburak). El e plătit de Embassy în $$ $$oroșijdi LA BUCATĂ COMENTARIU, și-l caută pe saitu’ Coti’ prin căutarea automată pe textu’ din pagini a ceea ce ți-am descris mai-sus. Doar că, dacă Embassy vede că e (de la tine, sau de la mine) un comentariu pro-rus (cum îi puneam io „în cîrcă”, prin același procedeu), bănuiesc că-l penalizează, și-i ia din banii de pe comentariile lui originale… :))) Ia-l în tărbacă, nu-l ierta! Io m-am plictisit de asta, după jum’a’ de an… :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.