Se face o platformă pentru schimb de informaţii cu americanii

calculator-internet-blog

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede crearea, la nivel naţional, a mecanismelor necesare pentru realizarea unui schimb de informaţii cu Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, prin intermediul unei platforme informatice dezvoltate şi administrate de Ministerul Afacerilor Interne, transmite Agerpres.

S-au înregistrat 240 de voturi „pentru” şi două abţineri.

Actul normativ modifică şi completează în acest sens Legea nr. 158/2019 pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, semnat la 5 octombrie 2015 la Washington D.C., precum şi alte acte normative.

Proiectul vizează crearea unui flux de lucru automatizat cu Departamentul pentru Securitate Internă, care să permită punctului sau punctelor naţionale de contact desemnate de partea americană şi de partea română căutarea automatizată a datelor de referinţă dactiloscopice în sistemul AFIS naţional prin platforma informatică, precum şi în sistemele de identificare similare ale părţii americane, cât şi transmiterea, după caz, a datelor personale şi a informaţiilor suplimentare, în cazul unei concordanţe.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Imigrări sunt desemnate puncte naţionale de contact pentru efectuarea interogărilor automatizate în scopul prevenirii, descoperirii şi combaterii infracţiunilor grave în privinţa colaborării cu Departamentul american pentru Securitate Internă.

Proiectul mai include prevederi care vizează protecţia prelucrării datelor cu caracter personal.

„Fluxurile de lucru realizate potrivit acordului sunt automatizate şi manuale în ceea ce priveşte colaborarea cu Biroul Federal de Investigaţii, respectiv doar automatizate în ceea ce priveşte colaborarea cu Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii. Schimbul de informaţii cu Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii se realizează prin intermediul unei platforme informatice dezvoltate şi administrate de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, care constituie punct naţional de contact pentru aspecte de natură IT&C legate de interogarea automatizată a datelor cu caracter personal şi a informaţiilor suplimentare prin platforma informatică. Aspectele administrative privind operaţionalizarea şi funcţionarea platformei, precum şi cooperarea interinstituţională în acest scop se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, prevede actul normativ.

Conform proiectului, „datele cu caracter personal, respectiv informaţiile suplimentare obţinute, automatizat, în cazul interogării prin intermediul platformei informatice pot fi, fără a se limita la acestea, în funcţie de disponibilitate, următoarele: numere de referinţă asociate, nume, prenume, cod sau număr individual naţional, imagine facială, data naşterii, locul naşterii, nume anterioare, alte nume, numele şi prenume ale părinţilor, sex, cetăţenie, infracţiune sau motivul înscrierii, datele paşaportului, informaţii din cazier şi informaţii de frontieră, situaţia juridică a străinului pe linie de migraţie şi azil”.

„În situaţia în care, cu ocazia schimbului de date generat de apariţia unei concordanţe între datele dactiloscopice, sunt primite informaţii ce vizează domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, structurile din cadrul MAI, desemnate ca puncte naţionale de contact care au primit informaţiile, au obligaţia de a le transfera, în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 72 de ore, Serviciului Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională şi punct de contact pe relaţia cu partea americană în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului”, stabileşte actul normativ.

În vederea implementării, în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, semnat la din 5 octombrie 2015 la Washington D.C., ratificat prin Legea nr.189/2017, structurile din cadrul MAI, desemnate puncte naţionale de contact, cooperează cu Serviciul Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională şi punct de contact pe relaţia cu partea americană în domeniu.

Informaţiile suplimentare primite de la partea americană cu ocazia schimbului de date generat de apariţia unei concordanţe între datele dactiloscopice ca urmare a unei interogări a acesteia se stochează în cadrul platformei informatice pentru o perioadă de 3 ani şi sunt utilizate de către Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română şi IGI, în scopurile prevăzute în acord.

Camera Deputaţilor este for decizional. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

 1. Un nou pas pentru trecerea(cu toate datele personale ale noastre) și a M.A.I. în subordinea criminalilor amerloci. In istoria României, niciodată nu au fost asemenea acte de inalta trădare nationala! Sărmana țărișoara….

 2. In ce hal a ajuns Parlamentul Romaniei. Nu ajunge securitatea noastra, mai trebuie si a licuriciului. Se infiinteaza iar inchisorile CIA?

 3. Asa enoriasule,ai rezolvat-o si cu vizele dar nu pina in USA,ci numai pina in Guantanamo.In viziunea perciunatilor,pentru ca despre ei este vorba,cei care lupta pentru suveranitate sunt teroristi,iar pentru teroristi exista un loc numit Guantanamo.George simion poate sta linistit,este de-al lor,dar pe Sosoaca n-o vad bine.

 4. Da, si ce schimb echitabil: de la stapanii din Mulrocia, ordinele; de la sclavetii romani, turnatoriile.

 5. In schimbul de informatii , sarcinile au fost impartite :
  noi dam ,
  ei , iau !

 6. Vreau sa fie facute publice numele celor doi care s-au abtinut. Astia vor sa distruga partenariatul strategic tocmai acum cand pericolul ne paste la frontiere??. Vin alegerile si trebuie sa ne mobilizam si sa-i votam pe cei mai buni asa ca publicati si lista celorlalti patrioti!!. Era sa scriu patrihoti dar cam de mult s-a furat cam tot ce era de praduit prin tara asta. Mai ramane doar aerul si apa. Deci la lupta dragi conducatori….

 7. un titlu corect era o platforma de trimis informatii americanilor, nu e niciun schimb. Nu o sa aiba militianul rroman acces la informatii despre un american din Commiefornia, vreodata.

 8. Cum adica, americanii nu aveau DEJA toate datele din serviciile noastre?

 9. Radio Erevan a răspuns,cândva,la o întrebare similară: „Da, acum se oficializează actele de concubinaj. Până la căsătorie, durează. La partajul de divorț, decide altcineva. Una dintre părți, va fi absentă. Avocatul e scump.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.