Papa își cere scuze după ce i-a insultat pe homosexuali

Papa Francisc şi-a prezentat scuzele după ce a folosit un termen considerat în italiană vulgar şi jignitor la adresa homosexualilor, potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi de Vatican, informează AFP.

„Papa nu a avut niciodată intenţia de a ofensa sau de a se exprima în termeni homofobi şi îşi cere scuze celor care s-au simţit jigniţi de folosirea unui cuvânt”, se arată în comunicat.

Cuvântul – „frociaggine” – aparţine dialectului din Roma şi este dificil de tradus, fiind considerat în italiană vulgar şi insultător pentru homosexuali.

El a fost rostit de suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, la 20 mai, în timpul unei întâlniri cu uşile închise cu 250 de episcopi italieni.

Vorbind în timpul adunării Conferinţei Episcopale Italiene (CEI), papa i-a invitat pe episcopi să nu primească în seminariile religioase homosexualii declaraţi, estimând că sunt deja prea mulţi „pederaşti” („frociaggine”), conform celei mai apropiate traduceri.

Aceste comentarii au fost relatate luni de mai multe ziare italiene, inclusiv de cotidianul de referinţă Il Corriere della Sera.

„Potrivit episcopilor contactaţi” de Corriere della Sera, „este evident că suveranul pontif nu era conştient de cât de insultătoare erau cuvintele sale în italiană”, a scris principalul cotidian italian pe site-ul său.

„Mai mult decât jenă, cuvintele sale au fost întâmpinate cu un râs neîncrezător, deoarece gafa” papei, pentru care italiana nu este limba maternă, „a fost evidentă”, a adăugat ziarul.

Remarcile controversate au fost preluate de mass-media din întreaga lume, stârnind dezamăgire şi indignare în rândul grupurilor care militează pentru drepturile LGBTIQA+ şi forţând Vaticanul să reacţioneze.

Comunicatul Sfântului Scaun nu confirmă faptul că papa a folosit efectiv termenul, ci doar face referire la articolele de presă care îl citează.

De asemenea, Vaticanul a avut grijă să precizeze că Jorge Bergoglio a declarat în numeroase ocazii că „în Biserică este loc pentru toată lumea, pentru toţi! Nimeni nu este inutil, nimeni nu este de prisos, există loc pentru toată lumea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. Nu este insultător deloc,e un termen comic derizoriu,aparte că italienii nu sânt persoane frustrate și care în 99 la suta din cazuri nu se jignesc de la insulte chiar grave deoarece în cultura lor insultele in general sânt un lucru usual,fara valență ofensatorie,in limba romana echivalentul , ofenselor lor ar avea o valență foarte gravă, jignitoare și urmări grave.

 2. Vezi Topârceanu:
  “La urmă, o droaie de tipuri nefaste,
  Profund imbecile si vag pederaste,
  Să-ți strâmbe-n neștire ținuta și graiul,
  Și-n uliți să crească alaiul
  Vârtej petrecându-te-n cale
  Păcate, măscări, osanale.”

 3. Pe langa scuze, Papa sa faca bine sa le dea si un tub cu alifie sfintita. Asa e crestineste…

 4. Dacă nu-și cerea scuze, aș fi priceput că, în sfârșit, L-a găsit pe Dumnezeu. Din păcate, progresistul din el a revenit la cele rele…

 5. Papa își cere scuze după ce i-a insultat pe colegii lui homosexuali.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.