
La finalul lunii aprilie, comandantul marinei militare chineze, comandantul marinei militare ruse și comandantul flotei americane din Pacific s-au întâlnit la un simpozion din China, ”pentru a avea un schimb aprofundat de opinii”, scria Reuters. Această știre a trecut aproape neobservată. Este mult mai relevantă pusă într-un context: SUA au decis să transforme mai multe platforme petroliere din Pacific în baze navale și baze pentru rachete; China construiește insule artificiale în Marea Chinei de Sud; ”SUA construiesc un nou arsenal în Pacific pentru a contracara China: cu rachete, submarine și alianțe, administrația Biden își întărește prezența în regiune, pentru a zădărnici obiectivele expansionist ale Chinei”, scrie The New York Times. Comandanții marinelor militare ale celor trei mari puteri s-au întâlnit pentru că este nevoie de dialog pentru a împiedica evenimente catastrofale.
Submarinele ruse se apropie tot mai îndrăzneț de coasta americană, iar Rusia are desfășurate acum în Atlantic nu mai puțin de 11 submarine. ”Submarinele ruse patrulează în Atlantic și o fac la cel mai înalt nivel, sunt prezente la un nivel care nu a mai fost înregistrat de ani buni (…) iar aceasta se întâmpla în ciuda efortului pe care rușii le fac în Ucraina”, a spus în fața Congresului comandantul forțele americane în Europa, generalul Christopher Cavoli. Toată presa lumii este plină de informații despre decimarea flotei ruse din Marea Neagra de către Ucraina, o țară lipsită de flotă militară. Însă puțin se vorbește despre submarinele ruse din Marea Neagra și despre rolul lor într-un potențial conflict cu aliații vestici ai Ucrainei.
În Arctica se pregătește deschiderea unui nou front, cel puțin pentru „descurajare”. SUA au o nouă doctrină militară pentru Arctica, care presupune ajutor din partea aliaților. Premierul Suediei, cel mai nou membru NATO, a anunțat, pe 13 mai, că guvernul este deschis să găzduiască arme nucleare pe teritoriul național, în caz de război. După renunțarea la neutralitate, Suedia dorește și arme nucleare.
Rusia s-a opus demersului ONU pentru interzicerea armelor nucleare în spațiu. Washingtonul sugerează că armata rusă are deja plasate pe orbită arme nucleare. Reacția americană este pregătirea primului exercițiu militar pe orbită – ”un scenariu realist de răspuns la amenințare”.
În cei peste doi ani de război in Ucraina, în Rusia s-au înregistrat zeci de incendii misterioase la mai multe facilități industriale. În unele cazuri, Kremlinul a dat vina pe sabotori ucraineni susținuți de Vest. Poate că Rusia nu vrea să rămână ”datoare”. De la începutul acestui an, în SUA și în state aliate din Europa s-au produs mai multe incendii la facilități industriale importante, unele legate de industria militara, și s-au înregistrat mai multe atacuri cibernetice vizând servicii vitale. La Bolzano, în nordul Italiei, a luat foc o fabrică a celui mai important producător european de stații rapide de încărcare pentru vehiculele electrice, la periferia Berlinului a luat foc o fabrică deținută de compania care produce sistemul antiaerian IRIS-T, folosit acum de Ucraina; la Londra a fost arestat suspectul în cazul incendierii unei mari magazii, un individ acuzat că ar face parte din Grupul de mercenari ruși Wagner; în luna aprilie, alimentarea cu apă a mai multor mici localități din Texas a fost perturbată grav de atacuri cibernetice; pe 18 aprilie, serviciul de urgenta 911 a fost paralizat în statele Dakota de Sud, Nebraska, Nevada, Texas. Directorul FBI Christopher Wray a atras atenția că Beijingul are „capacitatea de a afecta fizic infrastructura noastră critica exact atunci când dorește” și a sugerat că Rusia și China se pregătesc pentru un atac asupra SUA, așteptând doar momentul potrivit ”pentru o lovitură devastatoare”.
Cu siguranță că și Statele Unite pot aplica adversarilor asemenea lovituri. Iar toate aceste incidente care trec pe sub radarul presei pot fi testări și calibrări ale de atacurilor hibride ale marilor puteri și, în egală măsură, avertismente transmise adversarilor.
În acest context, serviciile secrete vestice sunt în stare de maximă alertă. Șefa Cartierului General al Comunicațiilor Guvernului (echivalentul britanic al NSA din SUA) a declarat recent Rusia pune la cale ”atacuri fizice” asupra unor ținte din Vest și că contracararea acțiunilor Chinei ”consumă mai multe resurse decât orice altă misiune individuală a agenției”.
Și mai multe resurse sunt consumate de SUA și aliați pentru misiuni mai puțin vizibile decât cele de susținere a Ucrainei sau a Israelului în conflictul cu Hamas. Hutiții din Yemen (gruparea Ansar Allah) sau Hamas sunt susținute discret de marii rivali ai SUA, pentru a obliga puterea americana să-și supraextindă forțele. Apoi, China trimite câteva nave în apropierea Taiwanului, Iranul lansează un atac cu rachete și drone ieftine asupra Israelului, știind că rezultatul va fi o nouă suplimentare a prezenței militare americane în tot mai multe puncte ale globului și menținerea lor acolo, în stare de alertă. Miza adversarilor Americii nu este una militară, ci financiară. Desfășurările de grupuri navale de lupta, mobilizarea sistemelor de rachete costă uriaș, rachetele de interceptare folosite împotriva dronelor ieftine ale hutiților implică costuri disproporționate.
Analiștii militari și fnanciari care dau titlurile presei vestice de mainstream sunt doar cei care compară capabilitățile militare, tacticile și strategiile și concluzionează că Rusia și China pot fi învinse într-un război cu America în care lupta s-ar duce între tancuri și nave, scrie Pippa Malgren, fost asistent special al președintelui George W. Bush, membră a Council on Foreign Relations și a Royal Geographical Society, fiica lui Harald Malmgren, asistent al președinților John. F. Kennedy, Lyndon Johnson, Richard Nixon și Gerald Ford.. Vocea celor care susțin că Rusia și China știu că au mici șanse să câștige o asemenea luptă și, prin urmare, folosesc strategia de mai sus, a roiului de muște care epuizează leuul, rămâne neauzită.
”Trebuie reamintit că hemoragia este principala cauză de deces pe câmpul de luptă. Americanii dezbat cu pasiune o mulțime de strategii militare și ajung la concluzia că pot câștiga orice război, însă nu-și dau seama că America sângerează la nivel economic și care are mare nevoie de un garou”, scrie Pippa Malmgren. ”În mod similar, finanțiștii dezbat pe marginea politicii Federal Reserve fără să amintească faptul esențial că războiul înseamnă inflație și că războiul este mortal din punct de vedere fiscal”.
”Toate eforturile economice făcute pentru înarmare s-ar solda cu un mare eșec, dacă toate aceste arme ar ajunge să fie folosite, pentru că scopul acestor cheltuieli este descurajarea războiului, nu războiul. Însă cum poți ține armata în stare de alertă, cu toate capabilitățile militare în poziție de lansare, și să te asiguri în același timp că nimeni nu va apăsa pe trăgaci sau pe buton? Este o chestiune foarte delicata. Aproape toți consideră că nu sunt responsabili pentru ce se va întâmpla, Militarii spun ca nu fac decât să execute ordinele. Politicienii spun că așteaptă sfatul militarilor. Cetățenii sunt ținuți în ceață prin intermediul presei și nu pricep gravitatea evenimentelor, iar dacă ar pricepe, s-a simți neajutorați. Cei care construiesc tehnologiile războiului modern se axează doar pe profit și aspectele comerciale și spun că este sarcina altora să se gândească cum vor fi folosite armele. Cum am ajuns oare în această situație?”, se intreaba Malmgren.
Cum s-a ajuns în situația în care geopolitica se reduce, pentru publicul larg, dar și pentru marile publicații și analiștii lor de vază, la Ucraina, Taiwan și Gaza? Este simplu de relatat despre Ucraina și Gaza, pentru că acolo curge sânge, iar sângele se vinde bine. Este simplu de scris și despre războiul informațional, câtă vreme aceasta ajuta la impunerea cenzurii din partea guvernelor. Însă astfel trec nevăzute sabotajele, războiul submarin, cel din spațiu, războiul cibernetic, trec neauzite avertismentele militarilor care spun că războiul nu mai are loc departe, ci în inima societăților vestice – iar asta nu însemnă protestele pro-palestiniene ale studenților, nici contestarea rezultatelor alegerilor și nici presupuse complicități între Rusia și politicienii occidentali, ci înseamnă de-a dreptul sabotaje, arme nucleare în spațiu, război submarin cu adversari care, pe aceste paliere, sunt egali ca forță și capabilități cu Statele Unite.
Un răspuns la această întrebare a fost dat de unul dintre jurnaliștii veterani de la National Public Radio din SUA. Iar Uri Berliner a fost suspendat imediat după ce a publicat articolul ”Iata cum am pierdut încrederea Americii”. Asta s-a întâmplat când presa americană a început să le spună cititorilor cum să gândească. Berliner arată că presa din SUA a încetat să mai ofere perspective diferite asupra evenimentelor și a început să le ofere americanilor doar versiunea realității acceptată de conducerea instituțiilor de presa și de guvern.
În acest fel s-a creat o prăpastie între ce se întâmplă în realitate și ceea ce se discută în presa. Presa s-a transformat într-un culcuș călduț pentru jurnaliști cu viziuni identice, spune Uri Berliner. Asta înseamnă că publicul nu are habar despre ce se întâmplă în lume cu adevărat, în special la nivel geopolitic si economic. Marea problemă este absența diversității în gândire. Acum, oamenii cred că diversitatea înseamnă cât mai multe genuri, culori ale pielii, orientări sexuale. Însă degeaba ai o încăpere plină de oameni diverși în acest fel, dacă ei gândesc la fel: că «Donald Trump nu va câștiga niciodată», că «putem învinge China și Rusia fără nicio problemă». Nu mai există diversitate a gândirii, o diversitate a punctelor de vedere.
”Unele probleme apar din cauza secretelor și a rușinii. Se poate să nu punem niciodată evenimentele în contextul corect, preferând să ascundem realitatea, în loc să recunoaștem greșelile”, scrie Pippa Malmgren, referindu-se la Criza rachetelor din Cuba din 1962, un episod al Războiului Rece pe care îl cunoaște bine de la tatăl său, diplomatul Harald Malmgren, care a participat la negocierea acordului care a redus tensiunile. ”Criza rachetelor din Cuba a fost provocată de SUA, care au instalat rachete rapide cu raza lungă Jupiter în Turcia, la 200 de km de granița cu URSS, și în sudul Italiei, în sătucul Gioia del Colle. Puteau lovi Moscova în câteva minute. Reacția sovieticilor a fost transportarea rachetelor lor în Cuba”, scrie Malmgren. Criza a fost dezamorsată când președintele Kennedy a fost de acord să încheie un acord secret pentru mutarea rachetelor din Turcia și Italia. Cele doua părți au stabilit să nu divulge nimic vreme de 25 de ani. Despre acord nu au știut decât negociatorii și șefii de Stat Major. A devenit public în 1986, însă lumea uitase deja ce se întâmplase în 1962. Nici acum acest acord nu este mai bine cunoscut.
”Ar fi groaznic și ironic în același timp să repetăm acum aceeași greșeală, mai cu seamă că ne înfruntăm din nou cu Rusia. Greșelile acestea sunt foarte scumpe. Întrebarea majoră de astăzi este «ce este mai patriotic: să deschidem discuția despre asemenea situații sau să suprimăm dezbaterea?» Presa nu aduce aceste subiecte în atenția publicului, pentru că nu este ”narațiunea” pe care presa o dorește, chiar dacă acestea sunt subiectele de care publicul are nevoie.
Ar trebui să abordăm aceste întrebări, nu să fugim de ele. Oare creșterea cheltuielilor militare pentru descurajare vor reduce riscul conflictelor sau le vor face inevitabile? Care este oare definiția conflictului într-o lume în care liderii militari sunt deja într-un conflict global, însă publicul crede că acest conflict este discret și strict localizat? Putem evita un conflict în condițiile în care publicul habar nu are ca acest conflict se întâmplă deja, mai cu seamă ca el nu va culmina într-un război clasic, ci va crea răni bugetare ce vor goli vistieriile țărilor? Ajutați-i pe jurnaliști și specialiști spunându-le cum stau cu adevărat lucrurile și dându-le o șansă să le privească din toate unghiurile. Situația de acum este nebună și a dracului de încurcată”, încheie Malmgren.
„…în luna aprilie, alimentarea cu apă a mai multor mici localități din Texas a fost perturbată grav de atacuri cibernetice”…
Rusia, „dictatură înapoiată și necivilizată”,
https://www.youtube.com/watch?v=U0yw1eeyOa8
are rețelele de apă (ca și Rro’ „democratică”) PE ROBINEȚI (nici o aluzie la senilul Robinette J.B.) manevrați manual (ca la Cerbobîl)! Dacă Rusia bagă un atac ciubărnetik pă TOATĂ S.U.A., TOATĂ S.U.A. rămîne fără apă! …inclusiv industria dă răzbel, producătoare dă javeline, obuze șî eftreișcinciuri. Rusia nu e vulnerabilă la așa ceva!
Cu yelektrițîtatea ye la fel, deși S.U.A. au inventat-o (adeca slavul Tesla, pă care l-au șî omorît, da’ aicea-i altă discuțîye).
Gazu’, la fel (a’ci, șî Rro’ sterianului slugă dă melearde dă $$ la Vașin’ton păntru Ukraina, va păți la fel)!
Ce faci fără „utilități”? …’ști ‘la! :))
Iar dacă China aruncă pă piață cu trilionu’ dă $$ dîn rezerva valutară prop’ie, atunci Yellen va ‘li ‘la șî iea, dimpreună cu toți lobbyjdii iei! Toată America de Sud va intra prin fereastra dă pă Rio Grande, și mă tem că nu-i prea au la inimioare pă gringos…
Cam așea a fost cu iluziili șî în Roma antică cînd au pus-o la pămînt „barbarii”, iar în Bizanț la 1453 pochii hortodokși discutau despre importantu’ sub’ekt a’ „sexului îngerilor”, cu otomanii musulmani la porți! Ca rezultat, acum Erdoğan a mai transformat o biserică grețeaskă în moskee, pă lîngă Haghiya Sophiya.
Sic transit gloria Mundi……[RromBurak Özçivik]
O simplă intrebare.. Cite baze militare și lansatoare de rachete tip deveselu sunt instalate de NATOla granițele rusiei ..și cîte are rusia la granițele americii ?? Ce a promis NATO atunci cînd rusia s-a retras din europa ?? Cum va inceta cu extinderea NATO.. Este imaginea clară a intențiilor agresive ale unora, față de care in mod firesc rusul face pași necesari.. Simplu bre.. America de ce nu stă in granițele sale naționale și declanșează mereu conflicte mondiale, la care in toate se poate dovedi implicareea lor. Deci chiar nu se vede ce se execută ??
Ka khazarii nu e nimeni, dar sa fie sange mult, da, mult sange, asha cum Trotzky a vrut cu instaurarea celei mai sangeroase dictaturi orientale, incepand cu studentzii lor ce au ucis pe Tzar, continund cu Pomponel Lenin, Stalin, shi mai recent cu semikhazarul Putin care se bate cu khazarul Zelea nsky=Legionarul Roshu=macel adevarat al creshtinilor, cum se intampla shi la Gaza are.. China este dushmanul lor nr.1, de la khazarul Kiss hingherul care a reushit sa-i faca sa munceasca pe 2 centzi, lucru ratat cu semikhazarul Hitlerica ce trebuia sa puna in acest fel la munca toata Europa. Daca au vrut ca moshia lui Rothschild sa fie stat peste state cum scrie la Vechiul Testament, au ratat in WW2=kacialma de Poker Mondialu al derbedeilor Planetei=marele macelPobeda, sclavizarea totala a slavilor, care de abia acum este in lucru, planul fiind elaborat la Malta, de altfel chipurile pentru tot ce este viu. Noi avem eshalonul 2 al khibutzului PCR, cu figuri reprezentative, precum Oracolul de Daramare=tov.Brucan, cinstitutul shi saracul tov.Ylici ce vedea rebeliuni legionare aducand minierii, tov.P.Roman cel cu fetele de la APACA, tov.Manoli, tov.Petrov, Tzapul cu pupila lui Zoe Petre ce a facut ghettouizarea culturii romane, samd. Ceashka a fost lucrat in orb, precum securicii shtiu, shi el a fost folosit adormind poporul cu natzionalismul lui fals shi egoist. La fel shi azi, multzi politicieni ai lumii sunt folositzi, chipurile din victorie in victorie pana la victoria solutzia finala=heppy end ca la Harapu nostru Albu.
O zi buna.
Con
P.S. Deschiderea arhivelor anglo-saxone, ruseshti precum shi procese ex.Ylici vor faace lumina…
” Washingtonul sugerează că armata rusă are deja plasate pe orbită arme nucleare. ” si vinovati sunt khazarii dupa mintea programata a lui Con.
Con, cadea-ti-ar un khazar in cap! Xi Jinping, Putin si Biden sunt khazari?
Se arunca praful cu khazarii ca sa se acopere vinovatii care vor sa schimbe lumea. Se arunca praful cu khazarii ca sa invrajbeasca lumea si sa nu-i vada pe adevaratii vinovati.
E conceput de mult de khazarii lumii la Malta, dar are un drum greu de procesat, pentru ca devine din ce in ce mai greu sa prosteshti omenirea.
O zi buna.
Con
În loc să plângem ar trebui să vedem ce este de făcut. Nu mai putem continua să stăm muți și să ascultăm proștii care sunt acum la controlul ”știrilor” ! Trebuie să începem pe toate căile să ne ”agresăm” guvernele la nivel global cu un singur mesaj , vrem PACE nu război ! Dacă nu vor să ne audă trebui să trecem la nivelul următor , ce ar fi (utopic) ca întreaga omenire să iasă în fața casei timp de o lună (la aceeasi oră) înainte de a pleca la muncă și să le cerem politicienilor simplu … PACE. Poate așa vor realuza că nu este de glumit. Următorul nivel ar fi o grevă generală (planetară) de două saptămâni. E utopic ce propun dar ar trebui să avem resursele să ne organizăm să facem ceva în comun altfel ne vor stinge lumina acești corupți de putere.
Dacă vom continua să fim muți vom avea război e un lucru cert , nu știu care va mai fi motorul lui în afara constrângerii și impunerii cu forța a stării de fapt ( vezi Ucraina și Rusia unde oamenii sunt luați cu arcanul la oaste).
Ceea ce mi se pare de mare interes în actualul conflict global între superputeri este faptul că de această dată, SUA și aliații ei sunt cei care par să calce pe urmele fostului URSS, adică se află în pragul ruinei financiare din cauza cheltuielilor cu înarmarea și susținerea războaielor inițiate de americani ( în Afghanistan, în Ucraina în prezent). Hemoragia de fonduri ( 2.4 trilioane în cazul Afghanistanului, sute de miliarde de dolari în Ucraina ) poate tot mai greu fi suportată de SUA, care a ajuns să acumuleze o datorie publică impresionantă, de 35 de trilioane de dolari. ( numai dobânda la împrumuturile de stat americane a ajuns să reprezinte o sumă anuală echivalentă cu bugetul alocat armatei SUA ).
Ar fi așadar salutar dacă SUA ar proceda ca URSS în anii 1980, care a decis să inceteze confruntarea cu vestul datorită dificultăților economice. Analogia dintre situația grea a URSS în anii 1980 și cea din SUA astăzi, inclusiv conducerea politică gerontocratica ,nu a scăpat atenției experților. În orice caz, mai devreme sau mai târziu spectrul falimentului de țară din SUA se poate dovedi catalistul unei viitoare păci globale .
Situația raportului de forțe între SUA și aliații săi,pe de o parte, și China și aliații ei,pe de altă parte, este mult mai complicată decât se afirmă oficial.
În simulările americane al unui potențial război între SUA și China, organizate periodic de strategii Pentagonului, SUA ar pierde războiul și în cazul unui conflict clasic, între armate de tancuri și vase, și asta fără că partea chineză să aibă nevoie de ajutorul Rusiei.
Economiile moderne sunt extrem de complexe și deci foarte vulnerabile,pentru că depind de o infrastructură energetică și informatică care pot fi foarte ușor atacate și distruse în cazul unui conflict. Cele mai avansate economii – americană, vest-europene – sunt din păcate și cele mai vulnerabile. Mai puțin dependente de internet sau comunicații prin sateliți, Rusia și China sunt ceva mai puțin vulnerabile la atacuri cibernetice, hacking samd Tot rușii și chinezii au o mai mare experiență în utilizarea tehnicilor războaielor asimetrice și sunt state mai ușor de militarizat și mobilizat în caz de nevoie.
Scopul acestui razboi este EXTERMINAREA poporului Roman numit de Anglo-Saxoni „inferior” de „rasa Latina” asha cum au fost deja exterminatzi Mohicanii. Presa Romana ar trebui sa distrugand cenzura shi sa spuna Romanilor ce soarta le-au pregatit Blestematzii Anglo-Saxoni din SUA. S-a facut shi in film in SUA numit „Sfarshitul lumii” ( End of times ) in care este prezentat in detaliu planul Anglo-Saxon de exterminare a poporului Roman. Totzi prin SUA stiu planul shi presa Romana ar trebui sa viziteze SUA shi sa publice planul criminal de exterminare a poporului Roman.
Ciudata fiinta este omul, face tot ce poate pentru a se distruge! Eu cred ca popoarele lumii , orisicare ar fi ele nu doresc razboaie , dar se pare, ca lumea se intoarce la dictaturi , orgolii personale ale unor nenorociti, trecand peste vointa popoarelor si peste dorinta lor , aceia de a trai unele cu altele in buna pace ! Din pacate ONU, nu este decat o caricatura ipotenta ! Ar trebui sa se schimbe ceva , poate ca este nevoie de o consultare suprema a popoarelor lumii, un referendum mondial , ceva acolo, pentru a se implementa in lume vointa de pace a tuturor , pentru ca popoarele sa nu mai permita ca nicaieri in lume sa mai apara , un dictator, sau altul, care sa le manipuleze! Stiu , stiu , ce spun eu este o utopie si o naivitate , lumea va fi condusa in continuare de dictatori si de nebuni ! Ce trist!
De sabotareaconductelor de gaz din Marea Baltica la ordinul lui Biden de catre armata USA n-ati suflat o vorba,si doar este un eveniment foarte important.N-ati spus ca noi romanii (dar si aproape toate tarile europene) suntem tinuti ostateci in tabara agresorilor americani.Toata ziua transpirati cu pixul in mina si ne aburiti ca rusii sunt de vina,realitatea fiind una pe invers.O fi corect,ma nea Calin?
Cred ca traim o farsa groteasca. Niste ratati, inculti si imbecili sunt la „butoane”. Suntem poate le 0,1% din potentialul de dezvoltare tehnologica, dar deja putem sa traim toti bine. Avem tot ce ne trebuie pentru educatie, energie si hrana pentru 8 miliarde de oameni. Tot ce auzim le stiri, razboaie, datorii externe, pandemii, totul este creat artificial. Niste ratati plictisiti de imbuibare si desfrau au decis sa nu ne lase sa traim, pe noi, pe copiii si parintii nostri. De ce ne lasam distrusi? Ascultati adolescentii si veti intelege ca din ce in ce mai multi nu mai sunt interesati de haine, de masini, de averi, de „cariera”…copiii incep sa inteleaga ca tot ce am creat „pentru ei”, in realitate pentru orgoliul nostru personal, nu are sens. Putem iesi din „vraja” asta, din absurd.
Pai daca ramane conflict ascuns poate sa dureze si 100 de ani…nu ne intereseaza…se bat spionii unora cu spionii altora..