Intervențiile statului în piața gazelor naturale cresc costurile pentru consumatori

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a declarat că intervențiile statului în piața de gaze naturale au dus la creșterea costurilor pentru consumatori. Chisăliță subliniază că, după ce autoritățile au plafonat prețul la gazele naturale începând cu anul 2023, consumatorii au plătit mai mult, iar estimările arată că această tendință va continua.

„Cele trei intervenții ale statului au adus costuri mai mari la nivelul consumatorului,” a afirmat Dumitru Chisăliță. Acesta a menționat cele trei mari perioade de intervenție: 2009-2012, 2019-2020 și 2021-2024.

Conform lui Chisăliță, plafonarea prețului din octombrie 2021 a dus la situația în care, începând din martie-aprilie 2023, prețul efectiv plătit de consumatori a fost mai mare decât prețul pe piața liberă. „Observăm că de atunci și până în prezent prețul pe piața liberă a fost în permanență mai mic și va rămâne mai mic și în perioada imediat următoare,” a explicat Chisăliță.

Pentru anul 2022, consumatorii casnici au beneficiat de prețuri cu 26% mai mici decât cele de pe piață datorită plafonării. Totuși, din 2023 și până în primul trimestru al lui 2025, prognozele arată că aceștia vor plăti în medie cu 8% mai mult. În termeni concreți, acest lucru se traduce într-o creștere de aproximativ 3000 de lei pe an pentru o casă cu un consum de 30 MW și 1800 de lei pentru un apartament cu un consum de 15 MW.

Prima intervenție a statului, între 2009 și 2012, s-a soldat cu o creștere a costurilor pentru consumatori de aproximativ 9%, conform News.ro. A doua intervenție, prin OUG 114 în perioada 2019-2020, a redus prețul gazelor pentru populație, dar a majorat costurile pentru consumatorii non-rezidențiali, ceea ce a dus în final la o creștere a unor tarife suportate tot de populație. Estimările AEI pentru 2024 și primul trimestru al lui 2025 indică că, la expirarea schemei de plafonare în martie 2025, consumatorii vor continua să plătească mai mult decât dacă prețurile ar fi fost reglate de piață.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Înșelătorie și inainte si in timpul plafonării și după plafonare! In timpul plafonării, la 12 MC gaze am platit vreo 69-70 lei! Ce fel de plafonare daca prețul era uriaș?

  2. Povestea cu „piața care reglează prețurile” este o vrăjeală iar Chisăliță vorbeşte aiurea, pentru a-i prosti pe fraieri. În globalism nu mai există „piață” reală.
    „Plafonare” înseamnă că se stabileşte un preț MAXIM, şi orice furnizor poate veni CU PREȚURI MAI MICI DECÂT PLAFONUL. Şi atunci de ce nu o face? Cine-l împiedică? îmi poate explica inteligentul domn Chisăliță asta?
    Toți şmecherii vin cu povestea că „atunci când s-a plafonat, prețurile au crescut”. Sigur că au crescut, că aia era tendința, dar fără plafonare ar fi crescut şi mai mult!
    Corect dl. Chisăliță? Corect, iar matale eşti fie (editat), fie (editat) Înclin pentru a doua variantă…

  3. Normal ca au crescut ca doar statul (chiar daca pe piata manipulata, asazis libera a scazut) adică tot noi, plateste pentru imbogatirea unora cu case pe coasta de azur. Ia sa vezi cat o sa mai creasca si dupa „deplafonare”, ca lacomia e mare. Cine ni l a bagat pe gat pe priceputul chisăliță, vai capyl lyi. Cica capitalismul inseamna libertate, adică trăiește cine poate, cine nu….chisăliță cu mila.

  4. Ha, ha! Votez partidu’ lu’ Ciordacu! Acum și-n vecii veciluor. Amin!…

  5. Eu am inteles ca gazul natural si electricitatea sunt monopol de stat.Ca nu exista inca- particoleri- ce dau cu gazele-n popularime cam pe nicaieri prin lumea asta.Ce ar fi asa de greu sa fie impozitate firmele intermediare,de transport si distributie cum trebuie,in transe progresive….Aia de la Transgaz sunt mai ceva ca seicii din Quatar pe gazul statului.Sa plateasca 90 % impozit pe salarii ca nu transporta gazul lui tac-su.Eu propun,pentru refacerea finantelor statului,ca toti cei ce castiga peste venitul mediu realizat in Germania sa fie impozitati,diferenta,cu 90 %.Chiar nu inteleg cu ce ajuta un partid socialist,ma rog de cumetrie cum e pesedeaua,un bogatan care sufoca populatia votangie cu preturile sa-si duca venitul propriu acasa cu basculanta.Ce dracu de avantaj electoral poate aduce seicul de la Transgaz….

  6. nici nu am putut sa citesc pana la capat cele afirmate de mizeria asta de individ …cum de-i rabda pamantul…?

  7. Mai domnule Chisalita cine este statul bre? Tu ce pazesti acolo ca specialist? CUM NAIBA TOATE INTERVENTIILE VOASTRE DUC LA SCUMPIRI?

  8. desigur,
    asta e rostu „statului”,
    ROMANIA ESTE SUB OCUPATIE STRAINA!

    -de ex. la ministru Justitie tudorel titi toader
    s-au invitat 51 de ambasadori!
    (s-or fi invitat si africani
    trimisi de chinezi?)

  9. Pe asta (Chisalita) il ascultati, ca el o sa ajungeti ! Estimez … Ascultati BNR, consumati mai mult decat va permiteti, adica luati bere la PET pe caiet.

  10. Atunci Statul sa stea dracului in banca lui, sa nu mai intervină, sau sa suporte statul diferenta de pret

  11. Formele de tradare a poporului roman , sunt infinite, iar aliatii ne aduci tot timpul ceva nou in domeniu .Astfel ii pun pe caprele din politica romaneasca sa testeze aceste metode , pe poporul roman .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.