Kievul și Verhofstadt, înfuriați de liderii statelor UE

Parlamentul European a luat decizia fără precedent de a amâna aprobarea bugetului Consiliului UE până când liderii statelor membre vor hotărî să trimită în Ucraina noi sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Decizia a fost adoptată, pe 11 aprilie, cu 515 voturi pentru și 62 împotrivă, la scurt timp după ce infrastructura energetică a Ucrainei a fost lovită de un val de bombardamente ruse cu rachete hipersonice și cu drone.

”Este scandalos că Europa, care își deschide porțile pentru Ucraina, și Consiliul European să nu fie capabile in asemenea moment dificil să decidă să trimită un număr de sisteme antirachetă în Ucraina”, a spus Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei și unul dintre liderii federaliștilor europeni.

”Avem nevoie de sisteme de apărarea antiaeriană și alte tipuri de ajutor pentru apărare, nu avem nevoie ca lumea să se facă că nu vede și să purtăm discuții lungi”, a spus președintele Volodimir Zelenski, după bombardamentele ruse.

La Moscova, președintele Vladimir Putin a declară că Rusia este obligată să lovească infrastructura energetică a Ucrainei ca reacție la atacurile ucrainene asupra infrastructurii energetice a Rusiei. Putin a mai spus că loviturile asupra Ucrainei urmăresc să „demilitarizeze” țara.

În aplauzele eurodeputaților, Verhofstadt a amintit că șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat  că țările UE dețin împreună o sută de sisteme Patriot, în timp ce Ucraina a solicitat doar șapte asemenea sisteme. ”Noi, europenii, îi invităm în Uniunea Europeană însă nu suntem capabili să facem asta”, a spus Verhofstadt. Eurodeputații au propus amânarea aprobării bugetului Consiliului Uniunii Europene până se va la decizia trimiterii în Ucraina a șapte sisteme Patriot.

Ministrul de Externe al Ucrainei este și mai categoric decât europarlamentarii furioși de la Bruxelles. El spune că nu va solicita aceste arme într-un mod politicos. ”Diplomația cu răbdare nu funcționează”, a spus Dmitri Kuleba, într-un interviu pentru The Washington Post. El a spus că Ucraina are nevoie de 26 de baterii Patriot, însă șapte baterii sunt necesare imediat. ”Îmi pare rău că stric petrecerea aniversării NATO, însă cine poate crede că cea mai puternică alianță militară din lume nu poate găsi șapte baterii Patriot pentru a le trimite în singura țară din lume care se luptă cu rachetele balistice în fiecare zi?”, a spus Kuleba.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

  1. Șantaj și jaf clar bre. Cum de restul de 515 sunt adepți ai acestui impostor din mamă sifilitică și doar 62 sunt normali care reprezintă interesele europene. Ticălosul are antecedente serioase in a fi condamnat și pus la zid.

  2. verhofstadt este un fascistoid fanatic aceeasi constiinta de reptila ca a urSSulei vaxinista jelenskista cand ii vezi si auzi intelegi cum a fost posibil nazismul

  3. Liderii, politrucii UE si Zelenski parca sunt facuti de o mama. Inarmare, inarmare, razboi, razboi ! Nici un demers real de pace.

  4. Daca s-ar face ca guma de mestecat ar avea si Volodea. Apoi costa o avere are Volodea banu Jan Cote – Jan Mare? I dau o sugestie. Nu poti sa te bati defensiv. Defensiv doar te aperi. Tie iti trebuie forte ofensive. Ce pot e sa te ghidez sa ceri Suediei echipament RBS care e la fel de bun antiaerian. Dar nu poti sa stai in corzi fara sa ataci
    pana la urma pierzi.

  5. Verhofstadt, asa un nume frumos. Cam cat o fi costat? Cat o fi platit bunica-su? O fi fost scump?

  6. @19:10 are nevoie de bipezi pentru tocator nu mai sunt suficienti curaj orice voluntar este bine venit mai ales la tocator

  7. Oare romania mai are toate sistemele Patriot cumparate si platite? Dar pe cele HIMARS?! Intreb si eu…
    Si cati bani da romania Ucrainei? Cat ne costa suportul ptr Ucraina?
    De unde, de la cine se iau banii? De la salarii si pensii? De la infrastructura? De la sanatate si invatamant?
    Stiu, Iohannis a zis ca astea sunt informatii secrete, probabil considera ca nu-i privesc pe romanii de rand ci doar ambasadele occidentale.
    Este ca in problemele importante ptr ROMANI niciun politician nu-i intreaba pe romani ce ar trebui sa faca ci ambasadele?!

  8. Sa ceara bani atunci pentru o legiune străină gen nu Patriot, 911. Asta cer si Otan si Ro sa nu fie doar defensiva ca pierde.Ai luat ai marcat de KO ca a 2a te-ar putea inumara 🥊…

  9. Kakaia teknika ? Iata ca rusii au pus la niste” boambe” antidiluviene niste aripioare si un motoras.Si ale nevoii , palesc la urkaci mai bine decit Kinjalele. Or avea microcipurile de la ” masinile de spalat” urkace ?

  10. Cu fiecare zi care trece sunt tot mai convins că pt România e mult mai bine dacă părăsește NATO și UE, conduse de Soros & fiul

  11. X, pai plavanu a spus ieri:
    -faptul ca nu cheltuim e ca nu mai sunt arme de vanzare nu ca nu sunt bani, atunci ramai politic cu suma declarata chiar daca nu mai sunt bani.
    Cu alte cuvinte nu mai e arme in toată lumea chiar daca avem si nu mai avem cum zic.

  12. Ca in bancul cu flamanzii la dreapta si valonii la stanga. Si Isaac intreaba : ” dar noi, belgienii, unde trecem?”

  13. Ce pretentie are Ukraina atita timp cit Johannis a spus cu subiect si predicat despre faptul ca nu a mai investit bani in armament pt. ca nu mai exista .Tot ce se fabrica in acest moment ramane in dotarea Americii pt. ca a cam fost incoltita si sigur va avea nevoie de cit mai mult armament ca sa poata face fata .Zelenski poate sa uite ca sa mai spere la armament pe moka trimis de occidentali la fel de usor ca pana acum. Asa ca borcanele cu muraturi ,raman singura speranta a lui Zelenski.Succesuri balerinule !

  14. Verhofstadt s-a facut remarcat si privind România, pân’-a adus-o la faliment. De ce nu-i scotoceste nimeni (hei, Codruta!) prin … buzunare (inclusiv alea din paradisuri fiscale) ?!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.