Autoritățile socializează, total, extinderea rețelelor de electricitate si gaze

Racordarea la rețeaua electrică, pentru firme, va fi gratuită, dacă locul de consum al acesteia este la mai puțin de 2,5 km distanță de rețeaua principală, anunță ANRE. Prin „gratuită ” se înțelege că operatorul de distribuție va efectua lucrările pe cheltuiala sa, apoi costurile le bagă în factura la toata lumea, casnici ori firme. Este ceea ce se numeste socializarea costurilor.

“În data de 21.10.2020, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 183/2020 pentru aprobarea Procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienţi finali noncasnici prin instalaţii de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri.

Prezentul act normativ transpune prevederile art. 51 alin. 3^2-3^4 din Legea 123/2012 cu modificările și completările ulterioare și creează cadrul de reglementare pentru racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri.

Costurile cu proiectarea și execuția instalației de racordare a locurilor de consum deținute de aceștia, cu lungime de până la 2.500 metri, sunt suportate de către operatorii de distribuție concesionari.

Termenul de finalizare al activităților de racordare a locurilor de consum respective impus de Lege este de 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru realizarea instalației de racordare, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a acesteia.

Utilizatorii au obligația ca, până la data încheierii de către operatorul de distribuție concesionar a contractului de execuţie a instalaţiei de racordare, să realizeze instalația de utilizare (obiectivul de la locul de consum) și să depună dosarul instalației de utilizare întocmit de executantul acesteia.

Costurile operatorilor de distribuție concesionari cu realizarea instalațiilor de racordare la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând clienților finali noncasnici, având lungimi de până la 2.500 metri, vor fi recunoscute în tarifele de distribuție.

Utilizatorul noncasnic încheie cu operatorul de distribuție un contract de racordare prin care se obligă să utilizeze locul de consum și să păstreze destinația acestuia pe o perioadă de 5 ani de la punerea în funcțiune a instalației de racordare.

În cazul în care clientul noncasnic nu respectă prevederile asumate prin contract, acesta este obligat să restituie operatorului de distribuție contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare, proporțional cu perioada rămasă neutilizată.

În sensul celor de mai sus, ANRE a prevăzut stabilirea unei garanții financiare în cazul racordării unui loc de consum cu putere instalată mai mare de 1 MW/aprobării unui spor de putere pentru consum care conduce la o putere aprobată mai mare de 1 MW, depusă de solicitant în favoarea operatorului de distribuție care va executa garanția în caz de nerespectare a obligațiilor asumate de către clientul noncasnic”, anunță ANRE, într-un comunicat.

Și la gaze…

În urma cu puțin timp, o măsură similară a fost instituită pe piața gazelor, în sensul că noii consumatori care vor să se lanseze la rețea nu trebuie sa cheltuie niciun ban, însă costurile distribuitorilor cu efectuarea conexiunii vor fi socializate. Practic, în acest moment, toata tara, gospodării și firme, va susține programul de extindere a rețelelor de gaze și electricitate. ROMANIA are deficiențe majore la acest capitol,cu precădere la gaze, unde doar 1 din 3 gospodării este bransata, în timp ce, spre exemplu, la vecinii unguri, 9 din 10 au branșament.

Recomanda
Mihai Soare 1295 Articole
Author

2 Comentarii

  1. …cum va spuneam: NU EXISTA GRATUIT ! O SA PLATIM CU VARF SI INDESAT „EXTINDEREA LOR” PE CHELTUIALA NOASTRA. Avand in vedere ca pretul la gaz pentru consumatorul casnic se dubleaza daca nu te iei la harta cu furnizorul si negociezi contractul ca pe mahala, nu vad de ce poolimea nu ar plati din buzunar si „extinderea” anre. Cu alte cuvinte ei s-au imbogatit in aceasta facere si extinderea pentru a castiga SI MAI MULT O VOM PLATI NOI ! Extraordinar. Ma intreb cate persoane din natia „micii si berea la nas” cunosc aceste aspecte „minore”…. o natie saracita, firme facute praf, economia in genunchi dar noi romanii trebuie sa platim extinderea banilor pentru societati capusate masiv de securimea anti-romaneasca. succesuri la nanel poolime !!

  2. Doar cu alt guvern ar fi posibila extinderea rețelei de gaze. Cu orban nici vorba. Ăștia doar promit și fură altceva nu știu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.