Avem cele mai curate spitale… pe hârtie

Una dintre banalele măsuri de precauție pentru răspândirea microbilor în spitale este spălatul pe mâini. Dar de multe ori chiar banalul săpun lipsește din unitățile medicale ori curățenia este lăsată pe ultimul loc. Și, deși cunoaștem cu toții imaginile cu mizeria din unele spitale din țară, România se pricepe foarte bine să ascundă mizeria sub preș atunci când este nevoie.

Potrivit unor raportări oficiale, România are cele mai curate spitale din Uniunea Europeană. Și asta, în timp ce Belgia raportează de aproape cinci ori mai multe infecții asociate actului medical. Iar Germania de aproape trei ori mai multe. Realitatea de la noi este, după cum bine știm, alta. Care contrazice raportările oficiale.

„Cifre îngrijorătoare“

România are, în continuare, cele mai curate spitale din Europa. Pe hârtie! Potrivit ultimelor date, doar 1,4% din peste 4 milioane de pacienţi au contractat o infecţie spitalicească. În Germania, de exemplu, procentajul ajunge la 3,5%, iar în Danemarca, la 5,3%. „Înseamnă că avem spitale foarte curate. Voi citi și eu concluzia raportului. Nivelurile actuale de rezistență antimicrobiană din România sunt îngrijorătoare“, spune ministrul Sorina Pintea.

O femeie din Focșani a relatat pe Facebook experiența neplăcută pe care spune că a avut-o după ce s-a internat pentru o noapte în Spitalul Județean din oraș. „Spitalul Judeţean Focşani arată horror, Secţia de pediatrie ca după război, e un genocid ce se întâmplă acolo şi o mizerie de nedescris“, scrie Mirela Lupu în postarea sa pe Facebook. Pe lângă curățenia precară, ea se plânge și de faptul că în spital este o toaletă la „4-5 încăperi cu câte 6 paturi“. „E bătaie până şi pe castroanele în care să vomite copiii după intervenţia chirurgicală“, mai spune femeia. „Ce faceţi, fraţilor, cu banii noştri? Dl manager Mândrilă Constantin? Vă grăbiţi să ridicaţi un spital nou-nouţ. Până îl daţi în folosinţă, cu cel actual ce faceţi? Nici măcar pentru angajaţii voştri nu aveţi respect şi îi ţineţi în asemenea condiţii! De ce vă mai întrebaţi de ce pleacă? Eu mă întreb cum de mai rezistă“, continuă ea. Mirela Lupu își încheie mesajul afirmând: „Statul nu mă vrea, școlile nu ne vor copiii, spitalele nu se îngrijesc de noi, guvernanţii bulversează legile“.

Trebuie să răspundă cineva

Alte state au înţeles de mult că reguli simple, precum igiena mâinilor, sunt esenţiale în reducerea infecţiilor. Ministerul Sănătăţii a făcut o campanie de informare acum doi ani, dar nimeni nu știe dacă asistentele şi medicii chiar respectă indicaţiile. Acum, autorităţile şi-au luat angajamentul în faţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii că vor pune mai mult accent pe igiena mâinilor. Personalul trebuie să se spele înainte și după ce intră în contact cu pacientul, înainte de a îndeplini proceduri aseptice, după expunerea la fluidele corporale şi după atingerea obiectelor din preajma pacientului. „Trebuie să existe un responsabil care să se ocupe în mod permanent de această educație continuă, care să verifice dacă în toate spațiile din spital, inclusiv în saloanele pacienților, există apă și săpun“, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. La nivel mondial se estimează că, în fiecare zi, cel puţin o jumătate de milion de persoane sunt infectate în spitale. Între 20.000 şi 50.000 dintre acestea mor.

Mesajul integral al Mirelei Lupu

„Ţara în care am ales să trăim nu ne vrea. Au nevoie doar de veniturile noastre. Îşi bate joc de taxele pe care le plătim. Spitalul Judeţean Focşani arată horror, Secţia de pediatrie ca după război, e un genocid ce se întâmplă acolo şi o mizerie de nedescris. Acum, la cald, vă detaliez câte ceva din experienţa mea după DOAR o noapte de stat în spital, la a doua nu am mai rezistat, făcusem deja o criză de astm (de la mirosul de mucegai şi praf). Am semnat şi am plecat! Responsabila cu curăţenia la 7.00 dimineaţa, speriată de nu ştiu ce control de la Botoşani, a întins într-un castron de apă cu cine ştie ce soluţie o cârpă neagră şi slinoasă, cu care a şters nu doar chiuveta, ci şi geamurile şi faianţa şi tocul de la uşă! Aşa face şi acasă? Cum poate exista o singură toaletă, da, una singură?! La 4-5 încăperi cu câte 6 paturi, peste 20 de pacienţi, cei mai mulţi cu însoţitori?! Se pot aşeza copiii şi însoţitorii pe această toaletă? E bătaie până şi pe castroanele în care să vomite copiii după intervenţia chirurgicală. Nu le poţi spune picilor că au de parcurs câţiva metri până la cea mai apropiată toaletă, abia sunt treziţi din anestezie, nici nu se pot ţine pe picioare şi, chiar dacă ar putea, vomitatul este un act pe care nu şi-l pot controla cu zecile de minute. Subsolul care se vrea garderobă te întoarce în urmă cu 20 de ani. Îmbrăcămintea pacienţilor zace pe jos în nişte saci, să nu zic pungi de gunoi, puşi de-a valma cu nişte etichete. Aşa mult or costa o mână de var şi nişte rafturi?! Cui îi este subordonat spitalul? Consiliului Judeţean? Alo? Este careva acolo? Ce faceţi, fraţilor, cu banii noştri? Dl manager Mândrilă Constantin? Vă grăbiţi să ridicaţi un spital nou-nouţ. Până îl daţi în folosinţă, cu cel actual ce faceţi? Nici măcar pentru angajaţii voştri nu aveţi respect şi îi ţineţi în asemenea condiţii! De ce vă mai întrebaţi de ce pleacă? Eu mă întreb cum de mai rezistă. Păcat, mulţi sunt cu suflet şi iubesc copiii şi se implică în actul medical cum pot. Pentru ce am plătit 15 lei/noapte pentru 3 nopţi în avans, ca însoţitor pentru copilul meu? Pentru o supă chioară care se serveşte sau pentru tăiţeii cu lapte trântiţi în cana mea de acasă? Şi doamna care serveşte mâncarea era foarte indignată că aruncă mâncare?! Pe bune? Bucătarul mănâncă ce găteşte? Sau pentru cazarea în patul de o persoană cu puştiul!? Am întrebat-o pe domnişoara căreia i-am plătit ce se face cu aceşti bănuţi, mi-a răspuns că pentru mâncarea mea. Să fac o cerere să îmi returnaţi 30 lei pentru două nopţi nepetrecute în spital? Pe zi ce trece am sentimentul că statul nu mă vrea. Școlile nu ne vor copiii, spitalele nu se îngrijesc de noi, guvernanţii bulversează legile, până şi profesional simt că mă scurg. Încep să mă gândesc serios ce voi face în următorii 10 ani. Dragă Românie, îţi doresc numai de bine!“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Tot ce tine de POLITIC asa arata in Romania: MINCIUNI, Mizerie, INDIFERENTA, SFIDARE chiar, RISC pentru Viata si Sanatatea Romanilor, vorbim nu numai despre Sanatate ci si depsre Infrastructura de toate tipurile, ramasa in urma(in UE, avem cel mai mare Numar de Morti in accidente rutiere), in Scolile de ev mediu cu WCul in fundul curtii unde copilasii mai cad din cand in cand, cu Podurile si Podetele si Digurile LIPSA, azi am citit ca in Covasna s-a prabusit zilele trecute un pod din LEMN sub greutatea uni camion(la anul 2018, Romania are inca Poduri amarate din lemn folosite de oameni in zone uitate de lume!), Pod pentru care Anul trecut a fost admis in 2017 un PROIECT pe lista de investiții a Guvernului, însă fondurile au fost RETRASE imediat.
    Prezenta in jud Covasna IERI, Carmen Dan le-a dat „indicatii pretioase”!
    Iar seara a scris ironică ca „oamenii erau în birt în timp ce autorităţile se străduiau să evite inundarea satului lor”!
    Langa ei, NU a avut Curajul sa le spuna asta!
    http://evz.ro/carmen-dan-ironica-cu-oamenii-care-erau-in-birt-in-timp-ce-autor.html
    Asa arata guvernarea PSD „pentru Romani”!

    „TREBUIE să existe un Responsabil care să se ocupe în mod permanent de această educație continuă, care să verifice dacă în toate spațiile din spital, inclusiv în saloanele pacienților, există apă și săpun“, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
    Stiti cine e indivul asta?!
    A fost Secretar de stat la Ministerul Sănătății in guv. Ponta, dar NU a facut NIMIC ca Secretar de stat(fost coleg cu Raed Arafat).
    Vorbarie goala, sa te fereasca Dumnezeu sa ajungiu intr-un Spital public!
    Luni seara, TVR 1, Emisiunea Romania 9 a lui Ionut Cristache, Sorina Pintea a spus ca a vizitat Spitalul Judetean Ialomita si a vazut cum „medicii lucreaza ca in RAZBOI”!
    Cristache a insistat pe dezastrul din Spitale, i-a recomandat sa viziteze Spitalul Marius Nasta, unde el s-a INGROZIT ce a vazut.

  2. Bataia de joc a lui Dragnea:

    „NU sunt bani pentru salvarea bolnavilor. Bugetul destinat îngrijirii celor mai grave cazuri a fost tăiat cu 20%.
    În România, șansele la viață sunt… după buget. Copiii născuți prematur sau pacienții care fac un infarct vor avea și mai PUTINE șanse de salvare. Asta pentru că multe secții, inclusiv cele de Terapie intensivă, au primit cu 20% mai puțini BANI față de anul trecut.
    Un bebeluş a fost transferat imediat după ce a venit pe lume în secţia de terapie intensivă la Spitalul Marie Curie. În timpul vieţii intrauterine, intestinele lui au migrat în torace şi exista riscul să moară. Medicii l-au operat de urgenţă iar acum e bine.

    Bebeluşii internaţi în secţiile de Terapie intensivă au câteva sute de grame sau grave malformaţii cardiace, cerebrale, pulmonare sau digestive. Copiii rămân spitalizaţi în medie 20 de zile iar costul tratamentelor este cuprins între 2.000 şi 100.000 Euro pentru fiecare mic pacient.

    În 2016, Autorităţile(Guv. Ciolos!) au alocat 3 Milioane Lei pentru îngrijirea bebeluşilor internaţi la Terapie intensivă la Marie Curie.
    În anii ce-au urmat, sumele au SCAZUT dramatic.

    Toate Terapiile intensive au primit mai PUTINI Bani.

    Fonduri mai mici au fost alocate şi pentru pacienţii trataţi în Secţiile de chirurgie vasculară, care fac infarct miocardic ori accident vascular cerebral.
    Autorităţile RECUNOSC că au TAIAT din Bugetul celor 8 Programe de acţiuni prioritare.
    Ministerul Sănătăţii va trimite un memoriu către Ministerul Finanţelor.”

    http://stiri.tvr.ro/nu-sunt-bani-pentru-salvarea-bolnavilor–bugetul-destinat-ingrijirii-celor-mai-grave-cazuri-a-fost-taiat-cu-20-la-suta_829067.html#view

  3. Pai statisticile astea sunt facute de spitale…asta-i corectitudinea romaneasca in tara hotilor la putere.

    • Corect!
      Nu vad nici un comentariu PSD?!!
      Unde-s postacii PSD?!
      S-or fi dus prin Spitale sa vada Ororile, ca nu le vine a crede?!

  4. Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate și al său conducător este unica responsabilă pentru această situație dezastruoasă din sănătate. Mai zilele trecute, într-un interviu la DC News, președintele ANMCS declara ritos că în urma primului ciclu de acreditare, încheiat în 2016, spitalele din România au ajuns la nivelul AKH din Austria sau chiar mai sus și că începând de la anul și cabinetele medicilor de familie trebuiesc aduse la același nivel tot prin acreditare pe bani și tot de către ANMCS. Această așazisă „autoritate de management a calității” a acordat în primul ciclu de acreditare aproape 100% îndeplinit unor spitale de stat în care nici medicii veterinari nu aveau curaj să trateze fără a fi forțați sau obligați, cu niște standarde înțelese și aplicate după bunul plac. Dacă doriți ca întregul sistem sanitar de stat să ajungă la ruină, lăsați ANMCS să acrediteze și ambulatoriile. Bineînțeles, tot pe bani mulți.

    • Halucinant!
      L-as trimite la Spitalul din Focsani sau la cel din Constanta unde zilele trecute o pacienta a filmat VIERMI!
      Am gasit acum interviul pe DCNews si am ramas socata!
      https://www.dcnews.ro/sistem-sanitar-vasile-cepoi-informa-ii-despre-calitatea-spitalelor-comapra-ie-cu-standardele-din-strainatate_583503.html
      NU spune insa dl Cepoi ca aceste Spitale de nivelul AKH exista in Romania, dar sunt Spitale PRIVATE, unde totul e foarte scump si ajung doar oamenii cu bani.
      Fiul meu a ajuns de mai multe ori la un spital privat din Brasov, dar fiindca are Asigurare medicala de la firma unde lucreaza, Costurile Totale au fost mai mici decat cele Standard ale Spitalului, dar TOT sunt FOARTE Mari si INACCESIBILE majoritatii sarace a Romanilor.
      Asa ca, majoritatea Romanilor ajung in Spitalele Publice de Ev mediu, unde colcaie Bacteriile si Viermii, uite ce-a spus Luni la Emisiunea Roamnia 9 de la TVR 1 chiar Sorina Pintea, femeie serioasa, despre Spitalele de STAT, adica Publice, din Romania: „Am mers in vizita luna trecuta la spitalul din Calarasi. Medici de aoclo sunt EOI, lucreaza ca pe fornt, in razboi”!
      Ionut Cristache i-a recomandat sa mearga si la Marius Nasta, unde el s-a INGROZIT de ce-a vazut!

  5. Azi, 16 martie 2018, comparati cu AKH Viena:

    „VIDEO Imagini revoltătoare la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Şoarecii umblă nestingheriţi prin saloane, la câţiva metri de copiii bolnavi.

    Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova a fost invadat de soareci, iar animalele umblă prin saloane, la câţiva metri de copiii bolnavi.

    Imginile cu soarecii care umblă nestingheriţi prin saloane au fost au fost surprinse într-unul dintre saloanele spitalului de Boli Infecţioase din Craiova. „Spitalul numarul 3 Victor Babeş- spital de boli infecţioase la copii umblă şoarecii prin salon. La baie nu se poate intra din cauza mirosului insuportabil de şoareci morţi, vă rog distribuiţi să ajungă şi la guvernanţii noştri“, a scris un craiovean pe pagina de Facebook.

    http://adevarul.ro/locale/craiova/video-imagini-revoltatoare-spitalul-boli-infectioase-craiova-Sorecii-umbla-nestingheriti-saloane-cativa-metri-copiii-bolnavi-1_5aabac13df52022f75a475a5/index.html

    • La noi, la oamenii normali în casă nu sunt șoareci și nici ploșnițe deși nu utilizăm dezinfectanți în fiecare zi cum se utilizează în spitale sau, cel puțin se zice că se utilizează. Incompetența și lăcomia celor numiți pe criterii politice au dus și duc la situații ca cea descrisă de Dvs. Nu e posibil ca în încăperi ale unui spital de stat să băltească apa zile întregi, să se zugrăvească azi și să se cojească peste trei săptămâni, să se țină frigiderul cu medicamente în încăperea centralei termice – în care se intră doar din curte, să existe cabinete medicale în spital fără chiuvetă și apă, etc. Și astfel de spitale nu numai că sunt acreditate „la nivel AKH” dar mai plătesc și bani grei celebrei „autorități” pentru a obține acreditarea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.