Avertisment de la Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a dat de înțeles că o eventuală criză economică mondială ne va prinde cu garda jos pentru că deficitele noastre sunt în continuă creștere.

“Nu avem noi la Banca Naţională vreun semn de recesiune, dar ştim că va urma. Economia este ciclică. Trebuie să reducem deficitele pentru ca o eventuală criză să nu ne prindă cu garda jos, să avem de unde să creştem la 3%”, a spus Isărescu, la conferinţa Profit Financial Forum. De câțiva ani încoace, guvernele României împing deficitul bugetar spre nivelul maxim admis de Comisia Europeană, de 3%. Anul trecut a fost aproape de 2,9%, iar în 2018 există riscul depășirii de 3% pentru că veniturile stagnează iar cheltuielile au sărit de 20%. Politica economică a PSD-ALDE este aceea de a crește veniturile populației, în special a bugetarilor și a pensionarilor, în dauna investițiilor publice. În acest sens, declarația lui Isărescu se poate citi astfel: dacă vine criza economică, România nu mai are de unde să arunce cu bani pentru că pragul de 3% este atins fără criză. Asta înseamnă că vor fi tăieri dureroase, tocmai de acolo unde s-au tot pus în ultimii ani – salarii, pensii, ajutoare, subvenții.

Deficitul bugetar la zece luni este de 2,22% din PIB, reprezentând în jur 21 miliarde lei, a anunțat ministrul de Finanțe, Eugen Tedorovici. Acesta susține că anul va fi încheiat cu un deficit de sub 3%. Numai că, anul trecut, al zece luni, deficitul bugetar a fost de 0,79% iar pe tot 2017 s-a raportat un deficit cu puțin sub 3%. În termeni absoluți, perioada ianuarie-octombrie 2017 a consemnat un deficit (cheltuieli mai mari decât venituri) de 6,6 miliarde de lei. Acum avem o sumă de 3,1 mai mare. Finanțele încă nu au publicat execuția bugetară la 10 luni, lucru care ar trebui să se întâmple în această săptămână. La 9 luni, deficitul bugetar era de 1,77% din PIB, reprezentând peste 16,7 miliarde lei.

Cu bani mai mulți în buzunar, românii consumă tot mai mult din import și vând afară într-un ritm mai lent, datoria externă a țării crește vertiginos iar investițiile străine directe sunt în scădere față de anul trecut. Aceste vești îngrijorează spectrul politic, economia și pe cetățeni. În perioada ianuarie – septembrie 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 6.619 milioane de euro, comparativ cu 4.779 milioane de euro în perioada ianuarie – septembrie 2017. Asta înseamnă o adâncire a deficitului de aproape 40% Contul curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări și, dacă arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate, avem de a face cu deficit. Asta înseamnă că ies mai mulți bani din țară decât intră și că românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Creșterea deficitului de cont curent vine pe fondul deteriorării deficitului comercial ca urmare a creşterii puternice a cererii de consum, ce nu a putut fi acoperită de oferta internă. Conform BNR, în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1 492 milioane de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 190 milioane de euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai redus cu 124 milioane de euro, iar balanța veniturilor secundare un excedent mai mic cu 282 milioane de euro.

Deficitele se acoperă din credite, interne și externe. Cu cât sunt mai multe, cu atât costurile cu dobânzile cresc. La nouă luni, de exemplu, acestea sunt cu 21,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 1% din PIB, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Sa concedieze toti trantorii bugetari car dorm sau chiulesc pe salarii mar si sunt angajati pe baza de pile politice. Sa se dea pensiile exlusiv pe baza contributivitatii, fara pensii speciale pe care trantorii din Parlament care dorm sau chiulesc cate 1, 2 sau 3 mandate nu le merita. Au salarii mari, au cotributii la fondul de pensii sa li se dea pensie doar in baza contributiilor, nu sa le fure statu banii cetatenilor ca sa fie dati trantorilor si raufacatorilor politici. Asa ceva este inadmisibil. Apoi trebuie sa se termine cu contractele clientelare ale statului. Firmele sa functioneze strict pe piata libera, sa-si ataga clientii pe baza celor mai bune oferte iar nu pe baza celor mai mari pile subversive pitite in structurile statului. Pentru ca asta este ingineria prin care se fura la greu banii bugetului. Si atunci veti vedea ca vor fi bani si vor creste si salariile din sectorul privat, adica acolo unde se produc valorile, nu in sectorul de stat unde factorul politicul praduieste valorile create de altii.

    • Si sa mareasca salariile la SRI , ai uitat sa zici. Da-i naibii de politicieni e nasoi noi vrem democratie numai cu procurori si servicii si catuse!!! Atata va duce mintea.

  2. Din putul gandirii: „Nu avem noi la Banca Naţională vreun semn de recesiune, dar ştim că va urma.” De unde stiti voi, mai baieti? Poate pentru ca tocmai voi o veti provoca? Mama voastra… E corect un lucru, istoria este ciclica. Intotdeauna abuzurile au avut un punct culminant, ca apoi sa se sparga buba… Sa speram ca voi veti putea suporta ce va urma.

  3. este clar, guvernul trebuie sa ia in calcul inghetarea cheltuielilor, inclusiv a salariilor si a pensiilor! altfel criza va fi dureroasa rau de tot!

    • Eventual sa taie salariile ca basescu ca sa fie o criza dulce si frumoasa ! Daca nu cresti salariile cand economia merge atunci cand le mai cresti ?? Crescand la bugetari fortezi si companiile straine sa creasca salariile si mai raman ceva bani si in Romania altfel pleaca toti afara.

  4. anafalbetism profesional sau manipulare dl guvernator? investiţiile publice şi profitul pentru popor? de când iese profit din investiţiile publice -poate pentru politicieni şi transnaţionale. profitul iese doar din libertatea economică şi din plusvaloare, din resursele naturale şi din inteligenţa umană. dacă investiţiile publice ar fi profitabile în sine s-ar bate pe ele toată lumea să le facă, nu ar aştepta să le facă statul.

  5. ”Cu bani TOT MAI MULȚI în buzunar…”
    Ce ciudat, presa și opoziția zbiară zilnic că românii sunt… tot mai săraci!

    • Din banii mai multi din buzunar, statul iti fura 70% prin felurite taxe, impozite si accize, iar daca adaugi si efectele inflatiei care se ataseaza de regula oricarei cresteri bruste de salarii, ramai cu o putere de cumparare sensibil mai scazuta, cu 10-15% mai mica. Asa ca despre care banii mai multi in buzunar graieti dumneata? Prin anii ’90 si pana spre 2000 am devenit treptat multi-milionari, ramanand asa inca pret de cativa ani. La asta te referi? Esti nostalgica dupa inflatia care a imbogatiti toate hienele din politica?

    • daca leul se devalorizeaza, daca este inflatie, daca este dezastru, de ce benzina care poate fi luata care reper are pretul mai mic decat in 2008 cand era peste 6 lei, iar salariul minim brut era 600 de lei, acum salariul minim brut este 1900, iar net 1162 lei? http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1900 cred ca ar trebui sa ganditi nu sa repetati smecheriile spuse de unii analisti/politiceni cu salarii si altele mari…

  6. Nu pricep de ce Isărescu ”avertizează” când poate foarte bine să devalorizeze leul (și simultan pensiile și salariile), să descurajeze importurile și să favorizeze exporturile.
    Dacă totuși n-o face, înseamnă că situația nu e atât de gravă ca în 2008, nu?
    Și dacă ”avertizează” acum, ce o să zică atunci când pensiile vor crește până în 2021 cu 60-70%?

  7. Isarescu si drobul de sare? Nu,Isarescu spune adevarul. Guvernarea Dragnea a sarit calul! Cheltuieli pe imprumuturi,deficit in crestere! Cine va deconta dezmatul financiar cu scop electoral al guvernarii satrapului Dragnea? Cine? Noi toti! Vom plati! Daca Isarescu-BNR ar fi actionat conform cu realitatea financiar-economica a Romaniei ,atunci leul ar fi luat-o la vale .

  8. Pentru o politica financiara corecta, se incepe cu eliminarea acestui nesimtit, mai longeviv decat ilici.

  9. „Pariati pă leu” zis-a cel, mai longeviv ca ceasca. Să mai continui nu are rost…

  10. „Pariati pă leu” zis-a cel, mai longeviv ca ceasca. Să mai continui nu are rost…

  11. Tovarasul isarescu sa scoata din cei 31 miliarde lei rezerva BNR si sa finanteze economia autohtona romaneasca, mai ales agricultura sa producem rosii,ceapa, usturoi ,castraveti adica sa importam mai putin si sa nu fim de rasul curcilor …intrebarea este daca il lasa masoneria,iluminati,cfr,clubul d ela roma si alti gangsteri carora le este subordonat.
    cand se va termina cu feudalul care a feudalziat Romania,ajuns tartorul preturilor,inflatiei, roborului sluga c emonitorizeaza mai rau decat ii cer stapanii, finantele si moneda ?tremura de frica depasirii a 3%din pib ? la salarii, pensii, ajutoare, subvenții -taieri dureroase pt. ca vor creste /acumula dobanzile la imprumuturi ?ce a facut sa nu mai plateasca Ro dobanzi la imprumuturi ,mari in comparatie cu alte tari, de ce e spoliata Ro cu asemenea dobanzi, sa scoata „conditiile si reglementarile”semnate de el sau de cine au fost semnate si sa rupa aceste „intelegeri”dictate ca asa a vrut el la si „competent”si semnate de el si Ro sa caute banci fara asemenea excrocherii !A dus Ro in servitute si saracie lucie si nu se opreste continuandu-si lipsa de sprijin, de colaborare a BNR privatiza de el ,cu starea tarii.Care este competenta acestui individ cand lucrurile au ajuns in acest punct,dezastruos ?Cer Parlamentului sa-l elibereze din functie si sa numeasca un PATRIOT pe baza de concurs potrivit legii.Cimitirul elefantilor d ela BNR sa fie reformat cu finantisti obiectivi,bine pregatiti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.