Balamucul contribuțiilor sociale: precizări de la Finanțe

Contribuţiile sociale obligatorii vor fi datorate de către angajat începând din 1 ianuarie 2018, dar obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului, a anunţat joi Ministerul Finanţelor.

Ministerul Finanțelor a făcut joi o serie de precizări cu privire la acest subiect „ca urmare a solicitărilor primite din partea presei și a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligațiilor privind CAS și CASS datorate de angajator către angajat”.

„Programul de guvernare 2017 – 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018.

Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

În acest sens, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare.

Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”, arată ministerul într-un comunicat de presă.

Tudose dădea să zică alta

Precizările vin în contextul în care premierul Mihai Tudose declara marți că taxele de genul CAS, CASS vor rămâne pe modelul actual, vor fi plătite de angajator.

„Nu știu de unde tot scoateți lucrul acesta. Spuneți-mi și mie cine v-a spus dumneavoastră că cele două (CAS și CASS — n.r.) … Nu, ele vor rămâne pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm”, a spus Tudose, întrebat despre posibila trecere a plății CAS și CASS din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

Întrebat dacă la fel vor sta lucrurile și anul viitor, premierul a răspuns: „Și anul viitor”.

Între timp, premierul Mihai Tudose a aprobat joi componența nominală a comitetului pentru analiza organizării instituționale și a resurselor umane din administrația publică centrală.

Forul va fi condus de primul-ministru, care îl va conduce în calitate de președinte.

Potrivit unei decizii a premierului publicată în Monitorul Oficial, din comisie vor face parte: Mihai Busuioc, secretar general al guvernului — membru titular, Ciprian Pandea, secretar de stat — membru supleant (Secretariatul General al Guvernului); Ionuț Mișa, ministrul finanțelor publice — membru titular; Attila Gyorgy, secretar de stat — membru supleant (Ministerul Finanțelor Publice); Lia-Olguța Vasilescu, ministrul muncii — membru titular; Gheorghița-Daniela Barbu, secretar de stat — membru supleant (Ministerul Muncii și Justiției Sociale); Sevil Shhaideh, vicepremier, ministrul dezvoltării regionale — membru titular; Sirma Caraman, secretar de stat — membru supleant (Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene); Leonid-Augustin Moisiu, președinte — membru titular; Andreea-Maria Arcan Apostol, vicepreședinte — membru supleant (Agenția Națională a Funcționarilor Publici).

Potrivit unei ordonanțe aprobate în ședința de guvern de săptămâna trecută, toate posturile din administrația publică centrală vor fi auditate până la sfârșitul acestui an de un comitet interministerial, până atunci urmând să fie suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.