Balkrishna Vithaldas Doshi, recompensat cu Premiul Pritzker

Balkrishna Vithaldas Doshi

Primul indian distins cu Premiul Pritzker, cea mai prestigioasă recompensă din lume, Balkrishna Vithaldas Doshi are 90 de ani. Urmând spaniolilor Ramón Vilalta, Rafael Aranda şi Carme Pigem, de la Agenţia RCR în 2017 şi chilianului Alejandro Aravena în 2016, arhitectul indian devine cel mai vârstnic arhitect recompensat până acum.

Decernarea Premiului a fost anunţată ieri, de la Chicago, de Tom Pritzker, preşedintele Fundaţiei Hyatt, care a creat această distincţie, dotată cu 100.000 de dolari, în 1979.

Juriul celei de a 45-a ediţii a premiului, prezidat de australianul Glenn Murcutt, laureat Pritzker în 2002, şi avându-i în componenţă, în primul rând, pe Richard Rogers, Kazuyo Sejima sau Wang Shu, a regăsit în opera lui Doshi „expresia obiectivelor Premiului Pritzker dusă la cel mai înalt nivel” şi a dorit „să aducă un omagiu caracterului excepţional al arhitecturii lui Balkrishna Vithaldas Doshi, căreia îi sunt mărturie peste 100 de clădiri pe care le-a realizat, dar şi angajamentului şi devotamentului său faţă de ţara natală şi de comunităţile pentru care a lucrat, precum şi influenţei pe care a avut-o ca profesor”.

Aflând vestea primirii premiului, arhitectul indian a declarat: „Datorez acest premiu celui care mi-a fost guru, Le Corbusier. Învăţăturile sale m-au făcut să-mi cercetez identitatea şi să descopăr noi forme de expresie contemporane, adoptate pe plan regional pentru un habitat holistic durabil”. Ironia sorţii, Le Corbusier (1887-1965), n-aa primit niciodată Premiul Pritzker, atribuit doar arhitecţilor în viaţă după 1979.

Casa de Asigurări

„Această distincţie, a afirmat arhitectul, reafirmă convingerea mea potrivit căreia celebrarea vieţii trece prin fuziunea între modul de viaţă şi arhitectură”.

Născut la Pune (Maharashtra) în 1917, Balkrishna Vithaldas Doshi a fost arhitect, dar şi urbanist şi profesor timp de peste 60 de ani.  Format la Şcoala de Arhitectură Sir JJ din Mumbai, la Fergusson College din Pune, şi la North London Polytechnic el a ştiut, de-a lungul carierei, să îmbine moştenirea arhitecţilor moderni pe care i-a frecventat, cum ar fi  Le Corbusier şi Louis Kahn, cu aşteptările propriei culturi. „Operele mele sunt o extensie a propriei mele vieţi, a filosofiei şi a visurilor mele, care încearcă să creeze un tezaur arhitectural”.

O carieră impresionantă

Ansamblul Aranya

Între 1951 şi 1954, Balkrishna Vithaldas Doshi a lucrat la Paris în Studioul lui Le Corbusier, al cărui reprezentant la Chandigarh (Pendjab) şi la Ahmedabad (Gujarat) a fost până în 1959. Şi-a deschis, în 1955, propria agenţie de arhitectură,  Vastu-Shilpa la Ahmedabad.

I se datorează numeroase construcţii la Chandigarh, la Ahmedabad (printre care  Galeria de artă Amdavad ni Gufa – 1990) şi Indian Institutes of Management precum Secţia Academică a Institutului Indian de management din Bangalore (1983),  Gandhi Labor Institute (1980-1984) sau localul propriei agenţii.

Balkrishna Vithaldas Doshi s-a ilustrat prin arhitectura sa modernistă, care punea capăt construcţiilor unei Indii încă foarte tradiţionaliste, renunţând în cele mai multe cazuri la curbele clasice ale acesteia, şi prin interesul lui pentru o arhitectură durabilă şi pentru locuinţe ieftine.

Printre realizările sale se numără Ansamblul Aranya din Indore, în statul indian Madhya Pradesh. Un proiect gigantic, un ansamblu de construcţii cu un etaj, construit între 1983 şi 1986 pentru a răspunde crizei de locuinţe din regiune. Şi astăzi, aproximativ 80.000 de persoane trăiesc în cele 6.500 de locuinţe construite în cadrul proiectului.

Balkrishna Doshi a gândit arhitectura ca pe o extensie a corpului omenesc, dorind să o armonizeze cu mediul înconjurător, fie că este vorba despre climat, despre peisaj sau despre urbanism.

Construcţie din Ansamblul Aranya

Creaţiile lui „respectă cultura orientală, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea vieţii în India”, „o arhitectură serioasă, niciodată stridentă sau înscrisă în tendinţele la modă” . Soluţiile lui ţin cont de dimensiunile sociale, economice şi de mediu, arhitectura sa fiind astfel perfect adaptată noţiunii de durabilitate.

Laureat al Premiului Aka Khan pentru arhitectură, al Premiului Special al Juriului la Global Award for Sustainable Architecture în 2007, al Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres, B. V. Doshi este cunoscut şi pentru opera sa pedagogică, numele lui confundându-se cu cel al Şcolii de Arhitectură din Ahmedabad, al Centrului pentru Planificarea Mediului Înconjurător şi pentru tehnologie şi al Kanoria Centre for Arts, de asemenea din Ahmedabad.

Curtea interioară a Bibliotecii Institutului Indian de Management din Ahmedabad, inspirată de templele hinduse

Face parte din juriile unor numeroase Premii, cum ar fi Aga Khan pentru arhitectură.

Primul ministru indian Narendra Modi l-a felicitat pe arhitect, considerând că acest premiu este „o justă recunoaştere a operei sale extraordinare, care se întinde pe mai multe decenii şi constituie o contribuţie notabilă la dezvoltarea societăţii”.

Iar Rajeev Kathpalia, arhitect în cabinetul lui Balkrishna Doshi, a explicat: „Este unul dintre rarii arhitecţi care au lucrat cu ansamblul spectrului profesional” şi îl defineşte pe Doshi ca pe un mentor care lucrează la mai multe proiecte de campusuri universitare, mai ales al celui de la Universitatea Nalanda, care îl pasionează. Acest ultim proiect este unul dintre cele mai importante ale Indiei. Reconstruirea miticei Universităţi Nalanda, distrusă cu peste 800 de ani în urmă, este o speranţă de secole a intelectualilor indieni.

„Îl pasionează tot ce este viu. Numele lui înseamnă copilul Krishna şi, ca un copil, este întotdeauna curios de tot ce-l înconjoară. Ca şi cum el ar întineri pe măsură ce noi îmbătrânim” a adăugat asociatul său.

Ceremonia de înmânare a Premiului Pritzker va avea loc în 16 mai la Muzeul Aga Khan din Toronto.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.