„Banat”, din 1 aprilie în cinematografe

Lungmetrajul Banat (Călătoria), în regia lui Adriano Valerio, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 1 aprilie. Producţia va fi distribuită în cinematografe de microFILM.

Pelicula, care a fost proiectată în premieră mondială, în toamna anului trecut, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, în competiţia oficială a secţiunii Settimana Internazionale della Critica, a câştigat Silver Award la Luxor African and European Film Festival, din Egipt, Premiul Corso Salani pentru cel mai bun lungmetraj la Trieste Film Festival, dar şi Premiul pentru cea mai bună imagine la Tirana International Film Festival.

Lungmetrajul de debut al regizorului Adriano Valerio este o coproducţie Italia, Bulgaria, România şi Macedonia, coproducătorul român fiind Ada Solomon prin compania Parada Film.

Banat (Călătoria) îi are în rolurile principale pe Edoardo Gabbriellini, Elena Radonicich, iar Piera Degli Esposti şi Ştefan Velniciuc interpretează rolurile cheie ale poveştii filmului în Italia, respectiv în România.

Filmul spune povestea unor tineri aflaţi în plină criză: un moment suficient de apăsător îi privează pe Ivo şi Clara de libertatea de a visa. Sunt doi străini care îşi împart bunele şi relele vârstei de 30 de ani, precum şi dezamăgirea faţă de tot ce îi înconjoară. Clara a ieşit dintr-o relaţie de lungă durată şi e pe cale să îşi piardă locul de muncă. Ivo este şomer, iar frustrările îl împing spre o decizie radicală.

Banat (Călătoria) relatează povestea unei emigraţii în sensul opus celei obişnuite: nu din România în Italia, ci din Italia în România, în căutarea unui loc de muncă şi a fericirii. Este oare exilul din propria ţară singura cale spre împlinire?

Filmările au fost realizate anul trecut, scene importante fiind turnate în România, la Voineşti (Târgovişte), şi la malul Mării Negre.

Adriano Valerio şi Ezio Abbate semnează scenariul lungmetrajului, scenografia filmului pentru scenele din România este realizată de echipa condusă de Adrian Cristea, iar monteurul filmului este Cătălin Cristuţiu.

Adriano Valerio este unul dintre cei mai talentaţi tineri regizori italieni. Scurtmetrajul său 37°4 S a câştigat în anul 2013 o Menţiune Specială la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi a fost remarcat în peste 60 de festivaluri internaţionale.

Banat (Călătoria) este o producţie a Movimento Film, cu Rai Cinema. Este coprodus cu Ars Digital, din Bulgaria, Kt Film & Media din Macedonia, Parada Film în coproducţie cu Hi Film, din partea României.

La finanţarea românească a filmului au contribuit: Centrul Naţional al Cinematografiei, FIAT şi Alka – marca Toortitzi.

Recomanda
Magdalena Popa Buluc 1430 Articole
Author