Băsescu nu poate deconspira un eventual „acoperit” din SIE

Traian Băsescu a aruncat în spaţiul public o temă explozivă: unul dintre candidaţii la Preşedinţie ar fi fost sau este ofiţer acoperit al unui serviciu secret. Tot preşedintele a mai afirmat că, în situaţia în care candidatul vizat nu va anunţa fosta sau actuala apartenenţă la un serviciu, va face el public numele respectivului.

Fac parte dintre cei care consideră că este vorba doar de o temă de campanie, de o petardă. Dar profesia mă obligă să analizez şi să verific tot ce ţine de acest subiect. Ei bine, 50% din ce a afirmat Traian Băsescu începe să cadă în derizoriu. Atenţie, chiar şi în situaţia în care chiar există un fost sau actual „acoperit”. Ne referim exclusiv la SIE.

Un act normativ dă peste cap orice posibilitate de a afla numele unui „acoperit” din SIE. Este vorba de Hotărârea de Guvern nr.223 din 30 aprilie 2013, care aprobă „lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniu de activitate al SIE”. Pe această listă avem secrete de stat strict secrete „structura organizatorică şi efectivele SIE pe timp de pace şi la război”.

Ce înseamnă acest lucru în „limbaj popular”: personalul SIE face parte din categorie secretelor de stat strict secrete, deci numele celor care lucrează la SIE (în special „acoperiţii”) nu pot fi făcute publice. De nimeni. Deci nici de către Traian Băsescu. Şi atenţie, NICI MĂCAR FOŞTII ANGAJAŢI AI SIE NU POT FI DECONSPIRAŢI conform HG 223/2013. Cine face public numele unui fost sau actual „acoperit” suferă consecinţele legii penale. Deci şi Traian Băsescu. Şi este greu de crezut că preşedintele intenţionează să intre în coliziune cu art.407 din Codul Penal.

Deci, lucrurile sunt clare ca lumina zilei: dacă există printre candidaţii la Preşedinţie un fost sau un actual „acoperit”, Traian Băsescu NU va putea face public numele lui.

HG 223/2013 anulează (sigur în cazul SIE) şi afirmaţiile lui Traian Băsescu, care a spus că serviciile nu acordă protecţie informativă (adică poate divulga nume) în situaţia celor care sunt „acoperiţi” prin încălcarea legii. Or, încălcarea legii de către un angajat al SIE înseamnă calitatea de membru al unui partid politic. Numai că asta presupune două situaţii: SIE nu poate recruta membri de partid şi un angajat SIE nu se poate înscrie într-un partid politic. Dar, atenţie, nu se spune niciunde unde este trimis în misiune un „acoperit”. El poate fi trimis în misiune inclusiv la un partid politic. Iar Legea de organizare şi funcţionare a SIE este clară: la art.10 spune: „Sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nici o împrejurare.

Deci, cel puţin în ceea ce priveşte SIE, Traian Băsescu a blufat. Şi cred că a blufat şi în declaraţia dată în 2013 – o declaraţie dată la B1 TV reluată până la saturaţie de televiziuni de două zile – când a spus că a chemat directorii SIE şi SRI să-i spună dacă există miniştri sau deputaţi printre „acoperiţii” celor două servicii. Pentru că sigur directorului SIE nu putea să-i pună o astfel de întrebare.

P.S. Dacă poate fi deconspirat un „acoperit” din SRI, vă voi spune după ce voi verifica la sânge stufoasa legislaţie legată de acest serviciu.

Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.