Băseștii plini de sînge și dispreț

Veste importantă pentru tot clanul. Mircea Băsescu a ieșit din pușcărie! Condiționat! Nu mai doarme după gratii, dar la prima chiflă mai importantă se poate întoarce de unde a plecat. Deocamdată a scăpat, dar este șifonat, terfelit, cu mustața clăpăugă ca o perie roasă de frecat pe jos. Probabil că fratele său îl privește cu drag și îl îmbrățișează, deși privirea din ochiul strîmb trece pe lîngă el și se pierde undeva în neant.

– Am scăpat, frate!

Fostul președinte îi va fi zis asta la plural fostului deținut din afacerile cu țiganii. Cinici și hrăpăreți cum sunt, Băseștii radiază de fericire. Cu numai un an și jumătate de pîrnaie, Băseștii se pot socoti norocoși. Și se pot simți ca în al nouălea cer. S-au umplut de sînge, dar au rămas cu ceva, greu de spus cît, probabil cu mult mai mult decît ar fi cîștigat din 500 de voiaje pe oceanele lumii și prin restul Universului. Cu o moșie, cu case la Snagov și la Băneasa, cu o flotă învîrtită în stil Iosefini, cu salbă de la țigani, cu sprijin electoral de la aceștia, cu petreceri, cu o nuntă transformată în strîngere publică de șpagă și pe care nici un procuror n-a cercetat-o, cu afaceri în Port, cu nici prin cap nu le trece polițiștilor și procurorilor ce.

Și, cu toate acestea, pe umerii Băseștilor rămîne o povară de care nu-i descarcă nici Judecata de Apoi. Au lăsat atîta putoare prin instituții, pe funcții, pe starea de lucruri din țară, încît România nu va recupera într-un secol ce a pierdut într-un deceniu de băsism feroce. Pentru prima oară în istoria statului român, fratele unui conducător s-a amestecat în asemenea găinării și s-a dovedit a fi cel mai penibil ambasador al președintelui României în cele mai necurate și descalificante afaceri posibile. Cele cu Justiția. A luat Mircea Băsescu patru ani de pușcărie și a executat unul și jumătate, deși învîrtelile cu clanul Bercea Mondial aveau cauze pentru alte trei-patru dosare și pentru alți 10 ani de detenție. Frații Băsescu rămîn a fi bănuiți de folosirea unor miniștri, a Parchetului și a DNA-ului în interese personale. Ticăloșiile Băseștilor nu pot fi uitate cu una, cu două. Oricîtă gură ar face Traian Băsescu pe la televiziuni, pe net și pe Facebook sau pe la Chișinău, el rămîne autorul unor scandaluri și afaceri sfîrșite în coadă de pește. Întîi de toate, Flota, dosar scos pe ușa din dos din ghearele Justiției. Energie pentru ALRO și moșia de la Nana sunt suficiente pentru a-l aduce pe afaceristul Băsescu la bară sau în boxă. Traian Băsescu rămîne marcat de un sprijin dat de DNA în afacerea cu Bercea Mondial și cu banii fratelui său. La un moment dat, fostul președinte se lăuda că după ce va pleca de la Cotroceni ne va dezvălui toate secretele acestui dosar – înscenare, zice el. Nu ne-a spus nimic.

Cîte cazuri ajunse în diverse faze a rezolvat Traian Băsescu sau familia sa? S-au tranzacționat sentințe și grațieri la Cotroceni? Cum și cine va răspunde de felul în care a fost blocat procurorul Eugen Iacobescu în dosarul Bercea Mondial – Mircea Băsescu?

Am mai scris despre planul lui Traian Băsescu de a arunca în aer scena politică a Moldovei, doar-doar se va alege cu un partid parlamentar peste Prut. S-a folosit de moldoveni cu cetățenia așa cum s-a folosit și de țigani la Costești, așa cum s-a folosit și de Partidul Democrat sau de cîțiva intelectuali fără direcție. Chiar și de ungurii de la UDMR, cu care l-a proptit pe Emil Boc în cel mai penibil și cinic mod cu putință.
Unii ar putea fi tentați să-l ierte. Joacă bine rolul de Cațavencu de modă nouă. Este și mai iute decît toată Opoziția la un loc. Și cu capacități de a comite nemernicii cum numai sadicii crescuți la drumul mare pot atinge.

Mai zilele trecute, Traian Băsescu i-a taxat pe bună dreptate pe cei de la Mol. Faptul că rețeaua maghiară distribuie hărți cu ținutul secuiesc este la fel de acceptabil ca și Lukoil dacă ar distribui harta Moldovei Mari. La urma urmelor, cu o așa democrație de idioți, nu văd de ce Kauflandul n-ar distribui și el hărți ale Sileziei sau ale Alsaciei. Sau să vindem și noi Loganuri și Duster în Bulgaria cu harta Cadrilaterului pe bord.
Traian Băsescu îi atacă pe cei de la Mol şi cheamă la o campanie împotriva lor, dar faptul că s-a grăbit să sublinieze o aberație abia că îi împiedică și pe alții să ia aceeași poziție.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Recomanda