Bătălia pentru gunoiul din Sectorul 2

Consilierii locali din Sectorul 2 îl acuză pe primarul Mihai Toader că nu respectă legea și refuză să organizeze licitația pentru servicii de salubritate.

Potrivit aleșilor USR, licitația trebuia organizată din 2004. În plus, o decizie a Consiliului Concurenței din 2009 obligă Primăria Sectorului 2 să organizeze o licitație pentru delegarea serviciului de salubrizare. Contractul cu SC Supercom SA, care operează în Sectorul 2, a fost semnat în urmă cu 18 ani, pe data de 25 octombrie 1999, de către Primăria Capitalei. Contractul avea o valabilitate de 5 ani. Prin Decizia nr. 58 din 13 noiembrie 2009, Consiliul Concurenței a solicitat organizarea unei licitații publice, în condițiile în care, prin prelungirea contractului după 2004, societatea contractantă era avantajată și, implicit, era împiedicată concurența și încălcată legea în vigoare. Pe 14 ianuarie 2010, Consiliul Local Sector 2 și Primăria Sector 2 au solicitat în instanță anularea deciziei Consiliului Concurenței, însă pe 28 septembrie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză Consiliului Concurenței, menţinând ca obligaţie a Consiliului Local Sector 2 şi a Primăriei organizarea unei licitaţii pentru atribuirea contractului de salubritate.

Nici Consiliul Local Sector 2 şi nici Primăria Sectorului 2 nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale impuse prin Decizia nr. 58/2009. Drept urmare, Consiliul Concurenţei le-a acţionat în instanţă, proces ale cărui ultime termene se află pe rolul ­Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sub nr. 6228/2/2010.
În 2017, contractul de salubritate semnat în 1999 produce încă efecte, situație care încalcă flagrant legea și alimentează nemulțumirile cetățenilor din sector, vădit deranjați de calitatea slabă a serviciilor prestate de firma de salubritate, precum şi de preţul serviciilor obţinut prin negocieri oculte în locul unei licitaţii transparente şi organizate în mod legal. „Este inacceptabil ca serviciile de salubritate, un contract de 23-25 milioane euro/an, să fie în continuare atribuite fără licitație publică, prin semnarea de acte adiţionale nelegale. În aceeași situație se află și deszăpezirea, în valoare de 4 milioane euro/an. Deszăpezirea este realizată tot de firma de salubritate Supercom şi tot fără licitație“, spune liderul de grup USR, Adrian Alexandru.

Proprietarul firmei de salubritate Supercom este Ilie Ciuclea. În urmă cu doi ani, el a decis să doneze puțin peste 11% din totalul de 64% de acțiuni pe care le deține în cadrul companiei către unul dintre acționarii minoritari, Gheorghe Valentin Bubu. În urma donației, Gheorghe Valentin Bubu a ajuns să controleze 30% din acțiunile Supercom, iar familia Ciuclea aproape 70%.
Ilie Ciuclea a fost, pentru scurtă vreme, senator din partea PSD în legislatura 2004-2008, înlocuindu-l pe Sorin Oprescu, care și-a dat demisia din Parlament după ce a fost ales primar al Capitalei. Ulterior, Ilie Ciuclea a devenit prim-vicepreședinte al UNPR București. Compania Supercom a devenit mai cunoscută după ce a reușit să câștige contractele de salubrizare și deszăpezire pentru Sectorul 2 al Bucureștiului, condus de Neculai Onțanu, și el membru al UNPR.
Printre contractele pe care le-a mai avut Supercom se numără și cel încheiat, în 2007, tot cu Primăria Sectorului 2, pentru ridicarea autovehiculelor staționate ilegal. Nici primarul Mihai Toader, nici proprietarul Supercom nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere privind situația salubrizării.

Recomanda 1
Gabriela Dinescu 168 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Pe trotoare in fata blocurilor din sect.2, de ani de zile, se tarsaie niste femei inarmate cu un maturoi si un tomberon. Femeile dau cu maturoiul in mare sila, vorbesc la telefoane mobile si negociaza fel si fel de tranzactii cu cetetenii. In spatele blocurilor, gramezi de frunze si gunoaie, unde colacaie sobolanii. Femeile cu maturoiul afirma ca, nu este in sarcina lor spatele blocurilor. Mizeria este chiar pe arterele centrale din sect.2. Reclamatiile si criticile cetatenilor din sect.2 catre Primarie, sunt fara rezultat. Tacere si batjocura. Multumim ziarului Cotidianul ca, a explicat motivele pt care mizeria, gunoaiele, sobolanii si seringile folosite de drogati si aruncate pe trotoare, vor dainui cat PSD-ul si primarul Toader.

  2. In loc sa va vaicariti mai bine invatati sistemul economic . pentru curatenie ori o faci tu voluntar ori platesti pe cineva .ca sa platesti trebuie sa ai bani .Statul roman a disparut in 89 si a fost inlocuit cu o corporatia statala . Banii ori ii faci tu ori ii imprumuti de la perciunati , ei au monopolul facerii banilor .Daca imprumuti intri intr-o prapastie -datorie din care este gindit sa numai iesi niciodata ,decit cu picioarele inainte .In loc sa va vaicariti puneti mana si curatati-va strazile !

Comentariile sunt închise.