Blinken a ajuns în Israel, parte a turneului său în Orientul Mijlociu

US Secretary of State Antony Blinken (L) greets Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu following a joint press conference, on January 30, 2023 in Jerusalem. (Photo by DEBBIE HILL / POOL / AFP)

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a sosit marţi seara târziu în Israel, într-un moment în care autorităţile locale examinează răspunsul Hamas la un armistiţiu propus, ce prevede inclusiv eliberarea de ostatici, după patru luni de război care a făcut numeroase victime, transmite AFP.

Marţi, secretarul de stat american a vizitat Egiptul, apoi Qatarul, două ţări ce mediază în acest conflict, alături de Statele Unite, înainte de a ateriza în Israel, unde urmează să se întâlnească miercuri cu înalţi oficiali.

La Doha, alături de secretarul de stat american, prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani, s-a declarat „optimist” şi a spus că a primit un răspuns de la Hamas cu privire la cadrul general al acordului privind ostaticii. „Acest răspuns conţine câteva comentarii, dar este, în general, pozitiv”, a apreciat oficialul qatarez.

Răspunsul Hamas a fost transmis serviciilor de informaţii externe israeliene, Mossad, de către mediatorul qatarez.

Detaliile sunt luate în considerare cu atenţie de oficialii implicaţi în negocieri, se arată într-o declaraţie a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Hamas a confirmat că a transmis răspunsul mediatorilor.

Antony Blinken, a cărui ţară este un aliat apropiat al Israelului, a declarat că va discuta răspunsul Hamas cu liderii israelieni miercuri, în cadrul celui de-al cincilea turneu pe care îl întreprinde în Orientul Mijlociu din 7 octombrie.

Secretarul de stat american, care a vizitat Arabia Saudită, Egipt şi Qatar, trebuie să viziteze şi Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. „Arabia Saudită a comunicat SUA că nu va stabili legături diplomatice cu Israelul fără recunoașterea unui stat palestinian independent. Un stat constituit pe baza granițelor din 1967, incluzând Ierusalimul de Est. Arabia Saudită a cerut și oprirea acțiunilor militare israeliene în Fâșia Gaza. Decizia a fost comunicată de ministerul de externe saudit. În ciuda consecințelor economice globale.

  Anunțul a fost făcut în urma remarcilor de marți ale purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, care a indicat că administrația Biden a primit indicii despre deschiderea Arabiei Saudite și a Israelului către avansarea discuțiilor de normalizare. Declarația regatului saudit a avut ca scop reiterarea poziției sale neschimbate. În special cea referitoare la problema palestiniană, determinată de comentariile atribuite lui Kirby, conform ministerului.”

 2. Prin originile sale Blinchen apartine uneia din partile aflate in conflict. In aceasta situatie delicata trebuie sa faca dovada ca este impartial si profesionist.

 3. E a șasea oară când se duce Blinken in turneu în Orientul Mijlociu de la începerea exterminării palestinienilor.

  De fiecare dată s-a dus bou și s-a-ntors vacă fiindcă Orientul Mijlociu nu-și schimbă politica pentru că nu-i labil psihic ca Blinken.

 4. Afisati postare si n-o mai cenzurati! Blinker se duce in Orientul Mijlociu pentru a lamuri statelor arabe ca acestea sa nu intervina in razboiul pe care (editat) USA si (editat) Israel vor sa-l declanseze impotriva Iranului.

 5. A reusit eliberarea a aproape jumate din ostatici…daca Hamas ii elibereaza si pe restul, vor fi sigur martiri…

 6. Bineeee…Blinken este la a patra vizită în Israel, fără nici măcar un succes sau o ameliorare a situației. Este normal să se întâmple așa atâta vreme cât emisarul amerloci este evreu. Mai mult, Blinken nici măcar nu este luat în seamă (are 122 cm înălțime, 34,6 kg greutate și IQ=86). Când a coborât din avion a fost confundat cu un pitic bătrân venit pentru un spectacol circ. Jalnic personaj….

 7. Astia continua sa joace in filmul „Ziua cartitei” (iesit in anul 1993) inca din anul 1947…

 8. Chiar daca e o vorba populara, a-i atribui lui Blinken statutul de animal e o jignire nedreapta pt. regn. El e pur si simplu un idi ot habarnist f. increzut, asadar, inept.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.