Blinken şi-a început turneul în Orientul Mijlociu. Riad, prima oprire

Secretary of State Antony Blinken announces his appointment of Gayle Smith as the new State Department Coordinator for Global COVID-19 Response and Health Security as he speaks about U.S. leadership in fighting the coronavirus pandemic at the State Department in Washington, Monday, April 5, 2021. (Al Drago/Pool via AP)

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit luni în Arabia Saudită, prima oprire a turneului său în Orientul Mijlociu pentru a încerca să contribuie la un armistiţiu în războiul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza, informează AFP.

Antony Blinken, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, face a cincea călătorie în regiune de la începutul războiului, pe 7 octombrie. După Riad, el urmează să se deplaseze în Qatar şi Egipt, două ţări care mediază în acest conflict, precum şi în Israel şi Cisiordania ocupată.

În întâlnirea de luni, de la Riad, secretarul de stat american şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat despre necesitatea unei „coordonări regionale pentru a obţine o încheiere de durată” a războiului din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

În Israel, Antony Blinken va insista asupra necesităţii de a permite ajutorului internaţional să pătrundă în Fâşia Gaza, asediată şi cufundată într-o criză umanitară majoră după patru luni de război.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat că 128 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în Fâşia Gaza, devastată de război.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) a acuzat armata israeliană de o lovitură navală asupra unui convoi cu ajutoare alimentare care se pregătea să intre în nordul Fâşiei Gazei.

Armata israeliană a declarat că este angajată în lupte în nordul şi centrul teritoriului, unde „sute de terorişti” au fost ucişi, şi într-o „luptă strânsă” în Khan Yunis, principalul oraş din sudul Gazei, care adăposteşte, potrivit Israelului, lideri ai mişcării islamiste palestiniene.

Atacurile au vizat şi Rafah, în sudul Fâşiei, un oraş care avea 270.000 de locuitori înainte de război, şi unde peste 1,3 milioane de persoane care au fugit de lupte sunt acum înghesuite în condiţii disperate, potrivit ONU. Acest oraş aglomerat, situat la graniţa închisă cu Egiptul, ar putea fi următoarea ţintă a Israelului.

Negocierile continuă pentru a se ajunge la un al doilea armistiţiu, după cel de o săptămână de la sfârşitul lunii noiembrie, care a permis eliberarea a aproximativ o sută de ostatici ţinuţi în Gaza şi a 240 de palestinieni reţinuţi de Israel.

În timpul turneului său, Antony Blinken va sprijini proiectul elaborat de mediatorii din Qatar, SUA şi Egipt la Paris la sfârşitul lunii ianuarie, care trebuie încă aprobat de Hamas şi Israel.

Potrivit unei surse Hamas, propunerea include un armistiţiu de şase săptămâni în timpul căruia Israelul va trebui să elibereze 200 până la 300 de prizonieri palestinieni în schimbul a 35 până la 40 de ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza, iar 200 până la 300 de camioane cu ajutoare vor putea intra în fiecare zi în teritoriu.

Hamas, aflat la putere în Gaza din 2007, cere o încetare totală a focului. Israelul, la rândul său, continuă să afirme că va pune capăt ofensivei numai după eliminarea mişcării islamiste şi eliberarea ostaticilor.”Hamas are solicitări pe care nu le vom accepta”, a declarat luni premierul Netanyahu.

Israelul a declarat luni că va dovedi „legăturile UNRWA cu terorismul”, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat crearea unui comitet independent pentru a evalua „neutralitatea” agenţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Este tardiv. Orientul Mijlociu care este placa turnanta intre Asia si Africa, doua continente ce detin o pondere considerabila a bogatiilor naturale si a fortei de munca mondiale (mai este in carti si America de Sud) nu va mai fi sub dominatia fostilor colonizatori. Puterea lor apune cu repeziciune indiferent de eforturile pe care le fac in disperare de solutii. Nimeni nu-i mai vor. BRICS-ul va fi puterea (inclusiv militara) care va impune ordinea mondiala pentru cel putin o suta de ani.

  2. Hamas nu mai are nevoie de armistitiu,dupa ce si-a nenorocit poporul prin actiunile criminale si nemotivate din 7 octombrie 2023 impotriva Israel, Hamas nu mai are ce salva

  3. Ura Arabilor împotriva KhaZarilor nu se va stinge incă 7 generații de acum încolo.
    Iar Arabii sunt MUUUULȚI, măRog…😪

  4. Ultima vizita la Ryad al lui Blinken, a asteptat de seara pana dimineata sa-l bage cineva in seama. Sauditii i-au dat un flit, mare cat America

  5. Roata Istoriei se întoarce.
    La anul 800, Arabii erau culmea civilizației. Inventau CIFRELE ARABE, ALGEBRA, denumeau constelațiile, faceau Medicină de top.
    Iar Europenii coborau din copac să facă 💩 în tufiș, măRog…😜

  6. Trebuia expusa poza cum îl primește Al Sisi….Înaintea invaziei rușilor in Ucraina erau primiți cu pompa..Acum mai stau și prin coridoare …Anul trecut a dormit in avin căci un print arab se odihnea in pustiu la o vânătoare cu vulturi..

  7. A facut bataturi, saracu’! De trei luni n-a apucat sa se descaltze, ca trebuie sa faca naveta intre arabi si khazari si inapoi. Si tot nimic nu- iese!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.