Salariile profesorilor,  Boală grea în întreaga Uniune Europeană

Părinții elevilor din Franța au decis să atace statul în justiție. Motivul: numărul insuficient de profesori. În mediul online a fost lansată mișcarea Vrem Profesori, pentru a-l constrânge pe președintele Emmanuel Macron să reacționeze la o problemă considerată acută. Părinții cer compensații de 10 euro pentru fiecare oră pierdută din cauza absenței profesorilor în învățământul gimnazial și 50 de euro pentru fiecare oră pierdută în ciclul primar. Părinții mai cer 500 de euro pentru fiecare elev, ca daune morale. ”Faptul că profesorii nu pot fi înlocuiți la ore este o problema cronică în Franța, dar și în alte țări europene”, scrie ziarul spaniol El Periodico.

În Franța, salariile profesorilor s-au redus în raport cu evoluția salariului minim, iar această profesia și-a pierdut din atractivitatea economică, motiv pentru care este greu pentru guvern să atragă noi cadre.

Situația nu arată mai bine în restul statelor UE, cu câteva excepții – în Germania, profesorii au cele mai mari salarii din UE ca putere de cumpărare, de 2,8 ori mai mari decât salariul minim pe economie.

Situația cea mai dificilă pentru profesori pare să se înregistreze în Polonia, unde salariile sunt de doar 1,1 ori mai mari decât salariul minim pe economie. România, Franța și Grecia sunt printre ultimele țări la acest indicator – salariile profesorilor din Franța sunt de 1,4 ori mai mari decât minimul pe economie, în timp ce in România sunt de 1,5 ori mai mari, arată statistici publicate de Euractiv.

Cele mai multe posturi neocupate în învățământ sunt în Germania (circa 30.000), în ciuda salariilor mari raportate la media UE. În Polonia sunt 20.000 de posturi vacante, iar în Franța circa 27.000.

Raportând salariul profesorilor la PIB-ul pe cap de locuitor, topul este condus de Germania și Spania, unde salariile profesorilor sunt de 1,3 ori mai mari decât PIB-ul pe cap de locuitor. La coada clasamentului se află Ungaria, cu 0,5% din PIB-ul pe cap de locuitor, și România (0,65%).

Când vine vorba despre creșterea salariilor în perioada 2010-2020, România este printre primele state din UE, cu o creștere a salariilor profesorilor de circa 193%, însă țara noastră rămâne totuși statul UE cu cel mai mic salariu pentru profesori și la fel stau lucrurile și la procentul din PIB alocat pentru educație (3,7% din PIB în 2020 în cazul României, potrivit Eurostat). Doar Irlanda alocă un procent mai mic din PIB.

România este pe primul loc în UE la numărul de elevi pentru fiecare învățător, în ciclul primar, de circa două ori mai mulți elevi decât în Ungaria, Polonia sau Grecia.

Recomanda 12

19 Comentarii

  1. Pe vremea mult hulitei oranduiri socialiste, in 1970, profesoara mea de matematica de liceu avea salariul de 2700 de lei net. Singura ne-a povestit. Mama unui prieten bun, profesoara de limba romana avea tot 2700 lei iar tatal sau expert inginer la un minister avea 4500 lei. Unchiul meu care era ofiter avea 2200 lei, un inginer debutant avea 1700 lei iar un muncitor cu scoala profesionala in jur de 1000lei. Ulterior aceste salarii s-au mai marit sensibil dar ierarhizarea a ramas. Daca la aceste adaugam ca majoritatea locuiau in locuinte de stat cu chirii sub 150 de lei, putem realiza masura standardului de viata al profesorului in raport cu alte profesii. Comparati aceste cifre cu statutul de astazi al profesorului. O fi bun, sau o fi rau, dar mie mi se pare ca este rau.

  2. @tomlin
    Excrocherie si hotie e in capul indivizilor de care e plina lumea „civilizata” occidentala, lumea „libera” si plina de „valori”, pentru ca sunt lipsiti de educatia morala religioasa…de lipsa informatiilor despre trecut, despre istorie pentru a invata din greseli…lasati in bataia vantului turbat al ateismului progresist neocomunist materialist, care-l distruge pe om si-l coboara mai jos decat animalele, alaturi de demoni in iad si de iudeomasonii satanisti globalisti care-i inseala pentru a le vana sufletul !
    Trezste-te ! Ridica-te !
    Renunta la cardul bancar!
    Nu renunta la banii fizici !
    Nu renunta la legea stramoseasca-Biserica ortodoxa!

  3. vreti profesori? iesiti la scoala, lasati onlainu’, socializati intre voi si cititi. profesorii se formeaza dintre cei care invata. CARTI. NU PAGINI DE WEB. NU SITE-URI SOCIALE – SPALARE PE CREIERI. hai siktir legumelor! SCOALA INSEAMNA INTERACTIUNE UMANA. CONSTIINTA CA SA AI STIINTA! CONEXIUNEA FIZICA, FATA IN FATA DINTRE OAMENI – STUDIEREA FETELOR ! CU FIECARE CLIPA IN PLUS IN FATA UNEI „LUMI VIRTUALE” – O IMAGINE FALSA, DE ERADICARE A CONTIINTEI UMANE – VA PIERDETI IDENTITATEA. TREZITI-VA! ADUNATI-VA IN GRUPURI SI INVATATI DIN CARTI! copiii nu mai vorbesc. nu mai gandesc. nu au memorie. incep sa piarda copilaria, cea mai frumoasa perioada din viata noastra.

  4. Sunt două chestiuni: 1. Profesorii noștri nu pot emigra (ca profesori), pentru că, peste 50% sunt ei înșisi analfabeți funcționali, cine să-i angajeze?! 2. Când problema unui învățământ în moarte clinică se rezumă doar la salarii, este clar că am pierdut bătălia! A fi profesor este o vocație, prețuită și stimulată prin multe pârghii, adevărat că și prin salarii, dar nu ca singur criteriu! Dacă avem salarii duble pentru urangutanii (cei 50%) din învățământul de astăzi, n-am rezolvat nimic! Trebuie un mix de mâsuri, pe termen lung, că aici rezultatele se văd după decenii…vedeți pe vreun politician capabil de așa ceva?! Prin urmare, mâine va fi mai rău decât astăzi și nu pot decât să mă bucur pentru odraslele trotinetiștilor, care vor fi la categoria ” frumoși, liberi și..tâmpiþi”!

  5. Un articol de toata jena! Pai cum vii tu jurnalist sa scrii in cel mai bun si democratic ziar un articol dezlanat, fara a tine cont ca nu este citit de prosti. Pariez ca ultima ta slujba a fost in gara Buzau la alba-neagra.nici o suma in valoare absoluta, nici o informatie exacta. Si nu esti singurul, mai sunt si altii care spun cum ca PIB ul Germaniei a crescut doar la jumatate fata de cresterea pe care a avut o PIB ul Romaniei iar nemtii au saracit si merg la munca in Austria si este posibil sa ii vedem chiar si in Romania, fiindca la noi este viata ieftina si lefurile-s mai mari decat in Albania. Baliverne pentru fraieri.

  6. Ce ghinion ca din intamplare. Sper sa se introduca cat mai degraba invatamantul online ca sa nu piarda saracii copii orele de schimbarea orientarii sexuale precum si orele indispensabile de indepartarea religiei. Premiantii vor fi recompensati pe masura cu vouchere pentru achizitionarea de canabis implanturi mamare pentru baieti

  7. Viriartes Doar pensiile speciale sunt singura problema, nu Ciuca, nu Johanis. Ci PSD-PNL-UDMR.Dar in spate este PSD-ul rusesc.

  8. G.G.Nu iti fa tu griji.Fiecare este liber sa plece acolo unde le sunt respectate munca si educatia.Ca doar n-o sa ramana alaturi de politrucii cu diplome false.Nu au nici o sansa.Nu te mai da tu emotiv cu cei care pleaca.Daca te uiti in trecutul Ro vei vedea ca si in trecut carturarii au facut calea vestului pentru studii .La noi popii s-au opus ridicarii de scoli.Ce stii tu ..Si impotriva unirii au avut opozitii.Romania nu este tara care are nevoie de valori.Citindu-ti comentariul imi vine sa nu ma mai intorc in veci in Ro.Cand vezi auristii laudati de tot felul de aiuriti ce sa mai cauti in aceasta tara „traditionala-religioasa”?

  9. tomlin Sunt unii parinti care au dat in judecata scoala si au castigat.Vine vremea cand elevii vor da si ei in judecata statul asta BOR-fas.

  10. Dacă părinții copiilor francezi vor avea câștig de cauză în justiție, UE va institui în secunda doi MCV pentru Franța.
    Iar Austria îi dă afară imediat pe francezi din Schengen.

  11. În România sunt circa 15000 de localități. In orase sunt secții de votare la școli și licee la fel si in mediul rural. De unde deducem că sunt circa 60000 de membri PSD și peste 30000 de membri PNL cadre din învățământ. Sunt la guvernare…ce nu le convine de fac grevă acești cerșetori?

  12. Romania tara cu cel mai mic procent din PIB alocat la invatamant dar si la sanatate. Politica de bandustan care cumpara avioane F16 vechi ca sa ne luptam cu rusii unde evident avem sanse de 1 la un miliard! Si mini centrale nucleare de la stapani! Sa traiti bine!

  13. La sfarsitul articolului este nominalizata Irlanda, ca fiind tara care aloca cel mai mic procent din PIB pentru efucatie. Poate e adevarat, dar care este valoarea la care se ridica acest procent? Cu siguranta e mult mai mare decat ce aloca Romania pentru educatie. Pacat de viitorul tarii

  14. Cand dau parintii sau elevii romani statul in judecata pentru pirderea de vreme cu o escrocherie numita „ore de religie” ?
    Religia este individuala, in capul fiecaruia, nu -i fenomen de masa, adica o escrocherie. Terminati cu plata de la buget a 60.000 de escroci pedofili in sutana si veti avea banii pentru plata profesorilor (fara inutilii de istorie si de filosofareala)

  15. Hai sa-i ajutam pe europeni cu medici,cu profesori, etc.Statul roman sa le asigure invatamant gratuit iar ei sa zboare unde vor fara nici o obligatie fata de cheltuiala statului roman.Iar cei care raman in tara sa fie ridicati la rangul de sfinti alaturi de judecatori.Toata lumea in genunchi .Trece alaiul invatatilor.La ce bun cand numarul de tampiti iesiti din scoala romaneasca creste vertiginos iar cei care scapa de prostie trebuie sa se mediteze pentru a avea o sansa la o admitere?Ce-ar fi sa produceti voi din cercetare stiintifica fonduri cu care sa va mariti lefurile daca tot va pretindeti a fi „fruncea” natiunii?

  16. ca profesorii ar trebui sa plece in Germania PIB/capita este 48.398 $ 1,3 ineamna 62.917/12=5243$/luna…

  17. La noi nu sunt bani pentru profesori pentru ca tradatorii de neam si tara Iohanis si Ciuca au cheltuit banii de la buget pe fieratanii americane scumpe si inutile, cica dotare pentru armata. Acum Ciuca spune ca se dezechilibreaza bugetul – dar de ani de zile se arunca cu baniiba pe Abrams, Scorpene, ba pe Piranha (va rog sa-l intrebati pe generalul gras si umfalt daca Piranha se folosesc), Pe F16, acum pe Patriot (inutil si depasit) si mai nou vor mai dam niste miliarde pe Orcad – vehicule de kkt pe care nu le cumpara nimeni – zac in depozitele din SUA! Jigodia este batuta cu palma pe umar de americani si pentru asta jecmaneste Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.