Interferonul nu mai este decontat

Bolnavii de hepatită, fără tratament

scleroza multipla, interferon, hepatită

Tratamentul fără interferon, care vindecă marea majoritate a bolnavilor de hepatită, nu mai este decontat în România. S-a ajuns în această situație pentru că vechiul contract a expirat, iar negocierile pentru cel nou încă nu s-au finalizat. În acest caz, mulți bolnavi caută acum soluții în străinătate.

Aproape 18.000 de pacienţi diagnosticaţi cu hepatită C au primit până acum tratamentul fără interferon gratuit. Aproape toți s-au vindecat, arată datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Problema e că de la sfârşitul lunii iunie contractul a expirat, aşa că până se termină noile negocieri cu producătorii de medicamente, statul nu mai decontează această terapie inovatoare.

De ce nu au început negocierile mai demult?

Suntem într-un moment de răscruce, întrucât în acest moment suntem pe trecerea dintre cele două contracte. Oamenii ne spun că tratamentele au fost întrerupte. Dar de ce nu s-a negociat mai din timp, astfel încât să existe continuitate?“, întreabă Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

Disperaţi, bolnavii caută soluţii în străinătate. „Prin intermediul Internetului, mi-am adus din afară tratamentul. Dintr-o țară asiatică și a costat în jur de 3.000 lei“, povestește un pacient care a fost nevoit să-și cumpere tratamentul din străinătate.

Medicii spun însă că această variantă e riscantă. „Tratamentele astea poate sunt făcute cu niște molecule care nu sunt atât de bine dozate, poate nu conțin substanța respectivă. Dacă nu au cantitatea respectivă pe tabletă, concentrația serică va fi tot timpul sub cea eficientă și va permite apariția mutațiilor de rezistență ale virusului hepatitic C la clasa respectivă de antivirale“, explică Victoria Aramă, medic infecționist la Institutul „Matei Balș“.

Autorităţile fac promisiuni

Cel târziu la 1 octombrie, pacienţii vor avea acces din nou la terapia fără interferon. „Avem din nou în vedere o creștere a numărului de pacienți eligibili, adică vorbim despre 13.000 de pacienți și despre faptul că tratamentul include și de această dată pacienți aflați în stadiul de fibroză F1“, spune Răzvan Vulcănescu, președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. Autorităţile spun că dacă până acum era disponibil un singur medicament pentru toţi pacienţii, din toamnă vor fi disponibile două sau trei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Eu am fost în situația asta anul trecut. Deși aveam dosarul pregătit tratamentul nu s-a mai dat. Am avut norocul cu asociația română de turism medical care m-a ajutat să obțin tratamentul sigur și transparent. Am avut și medic infectionist pus la dispoziție de ei care a avut grija de mine pe toată perioada tratamentului. Acum sunt vindecată .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.