Bolojan: Pensionarea magistraților – unul dintre jaloane

Componenta de pensii speciale trebuie abordată pentru toate instituțiile în al doilea pachet fiscal, a afirmat, vineri, premierul Ilie Bolojan, care a reiterat în ceea ce privește magistrații că pensionarea acestora este ”prea rapidă”.

El a completat că este nevoie de o nouă lege a salarizării, existând pericolul ca, în câțiva ani, pensiile să nu mai aibă de cine să fie plătite.

”Unul din jaloanele pe care trebuie să le atingem este pensionarea magistraților. (…) Componenta de pensii speciale trebuie abordată pentru toate instituțiile în pasul doi. Avem câteva realități care nu pot fi contestate. Avem o pensionare prea rapidă a magistraților și, așa cum v-am spus, se pensionează, în general, la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat când am ocupat funcția de președinte interimar, 90% erau la 48 de ani. Era o doamnă judecător care s-a pensionat la 60 de ani. Mi-am propus, n-am ajuns încă, dar o să o caut să-i duc un buchet de flori, pentru că a lucrat până la 60 de ani. Tot respectul pentru dânsa. Este un lucru de care ne dăm seama că nu mai poate continua. De ce se întâmplă asta? Pentru că există o durată, dacă bine rețin, de 25 de ani, după care te poți pensiona. Deci, dacă începi imediat după ce ai terminat facultatea, înseamnă că la 48 de ani te poți pensiona. Este evident că trebuie să creștem vârsta, după care te poți pensiona – nu știu, 30, 35 de ani, în așa fel încât pensionarea, chiar dacă ai îndeplinit această perioadă, să se poată face, nu foarte departe de vârsta standard de pensionare, care este de 65 de ani, și care trebuie să fie baza pentru cele mai multe dintre profesiile din România”, a explicat Bolojan, într-o conferință de presă.

Prim-ministrul a precizat că susține în general vârsta de pensionare standard deoarece nu mai există oameni în economie: ”Pentru toate celelalte profesii, eu susțin întotdeauna ca vârsta de pensionare să fie într-adevăr cea standard, pentru că nu mai avem oameni în economie și pentru că în câțiva ani de zile nu va mai fi cine să ne plătească pensiile. Și, dacă vă uitați la statistică, în intervalul între 55 și 65 de ani, veți vedea că cel puțin jumătate din această categorie de populație pe care o are România nu lucrează, atunci când ești mai înțelept, cu o capacitate puternică, cu o experiență mare și poți întoarce ceva pentru țara asta”.

Recomanda 2

2 Comentarii

  1. „El a completat că este nevoie de o nouă lege a salarizării, existând pericolul ca, în câțiva ani, pensiile să nu mai aibă de cine să fie plătite.”

    Pai daca la pensiile celor care au lucrat 40 de ani (sau mai mult) ii bagati si pe specialii care se pensioneaza la 50 de ani dar sunt platiti ca si cum ar fi lucrat pana la varsta de 80 de ani, pe aia care n-au lucrat si primesc ajutor social ptr ca pensia dupa munca depusa e mica, cum sa fie ?

  2. Va cădea la CCR exact că tăierea sau reducerea pensiilor nesimțite băgate intenționat să nu poată fi abrogată legea in legea pensiilor pe contributivitate! Vor face circ să creadă lumea că vor să modifice dar ei știu că totul va cădea la CCR! Au făcut lege și până nu abroga legea, nu pot face decât circ să mintă cetățenii. Abrogare nu vor sub nicio formă mizeriile politice din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.