Boloș, îngrozit de procesul Roșia Montană: „Îți provoacă fiori”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, consideră că valoarea totală a despăgubirilor anunţate în dosarul Roşia Montana, de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, reprezintă o sumă care „provoacă fiori” şi a subliniat că ar prefera o decizie nemonetară din partea instanţei internaţionale, chiar dacă aceasta ar presupune şi continuarea investiţiei.

„Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori. Noi am analizat cu atenţie cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roşia Montană şi sigur orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele aşa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro. Deci ne aşteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta al sumei care deja a fost investită. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate totuşi avem şi surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea”, a spus Marcel Boloş, la Digi24.

Întrebat dacă ar prefera această variantă a continuării proiectului, ministrul a răspuns că România se va supune deciziei care va fi dată de către instanţa internaţională.

„Desigur că e o decizie pe care o vom respecta, nu cred că este important ce aş prefera din punct de vedere al deciziei date de către instanţă.
Este limpede că această decizie nemonetară din punct de vedere al efortului bugetar ar fi mai uşor de implementat, în care e posibil să se ţină cont de faptul că această licenţă de exploatare a resursei noastre de aur este încă în vigoare, că acele condiţii de mediu care sunt mult şi au fost mult discutate şi tehnologia a fost mult discutată, dacă sunt îndeplinite condiţiile de mediu, trebuie implementate conform acordului de mediu care nu ştiu dacă mai este valabil sau dacă trebuie reactualizat, dar sigur am fi din punct de vedere al efortului bugetar cu decizia nemonetară mult mai uşor de dus la îndeplinire”, a adăugat el.

El a reiterat că dacă decizia este una nemonetară şi dacă aceasta va privi continuarea implementării acestei investiţii, „atunci va trebui să ne supunem acelei decizii”. „Haideţi să vedem care care va fi acea decizie şi pe care va trebui să găsim calea legală să o punem în aplicare”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis de Guvern, la solicitarea AGERPRES, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) cu nr.ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023 tribunalul care a judecat speţa a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

Conform datelor furnizate de Guvern, hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost comunicată Ministerului Finanţelor până la data de 20 februarie şi „nici nu se cunoaşte momentul exact al comunicării”.

În document este prezentat şi un scurt istoric al litigiului dintre Gabriel Resources şi România, în speţa privind aşa-numitului „proiect minier aurifer de la Roşia Montană”.

„Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Pe această cale, reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, informează Guvernul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

32 de Comentarii

 1. Securistul asta infiltrat in guvernele MELE asa o spune de parca s-ar bucura!!!!!!!!!!!!

 2. Adica in loc sa plateasca miliardul investit cine a semnat contractele ,voi vreti cu tot dinadinsul sa furati aurul romanilor Ca daca nu trebuie sa plateasca miliarde tot romanii si adasa fie deacord ca evreii aiasa vina sa.si unsuseasca Ceva ce nu.i al lor.Pai a ti Furat petrolul si padurile si a.ti FUGARIT romanii cu milioanele da daca va atingeti de Aur si mineralele care Valoreaza mai mult Ca aurul ,pe voi chiar v.a ia dracu si pe toti dei care mai semneaza contracte cu resursele romanilor.

 3. ia taie-o popo de acolo…daca nu te simtzi in stare sa-i combati pe excroci !!!

 4. Daca se ajunge la condamnare, sa plateasca Ponta si restul cabinetului individului, din banii proprii, fiindca Ponta era prim-ministrul apucat de strecehea distrugerii, prin minerit si concesioare unor straini, a unui monument istoric (noroc de Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii de mai târziu si nepot al lui Tudor Vianu, care declara Rosia Montana monument istoric, sii deschide un dosar de candidatura la patrimoniul mondial), si Ciolacu deja era de parere ca România trebuie sa plateasca cele vreo 7 miliarde de $. Care, la drept vorbind, nu sunt un capat de lume, se pot recupera repede. A plati 7 miliarde e solutia cea mai practica, în conditiile actuale. Numai ca-n PSD, tradator de tara, mai sunt, în afara de Ponta si Ciolacu, si Nastase Adrian si complicii, care au „privatizat” industria si „restituit” (citeste „jefuit tara” de monumente istorice si alte valori fara echivalent, saracind-o cum n-a fost saracita nici macar între cele doua razboaie mondiale, de „Afacerea Optantilor”, în care România a cumparat Transilvania c-un tren de aur, si dupa, de Maniu si-ai lui, Zelea Codreanu si-ai lui, si de intrarea tarii-n WW2, pentru care nu era pregatita) si restituind, asadar, pâna si Muntii Retezat (fiindca o individa are pe rol, la un tribunal din judetul Hunedoara, o actiune de „recuperare” a nici mai mult, nici mai putin, decât a Masivului Retezat). Plus ca tot PSD a vârât tara si-n beleaua NATO, în loc sa nu se grabeasca sa le faca sluj americanilor, cu „partenariatul … strategic”.

 5. Bine ca s-a „implementat” cu deosebit succes rateul economic numit e-factura !
  Cam asta se intampla cand faci alceva decat e necesar sau util.
  Acum se vede cum incepe dezastrul …
  PS. De ce trebuie sa fie si prosti ? Nu era destul ca sunt javre tradatoare ????

 6. Din bancurile, glumele, pildele românilor: sf. Petru are o obiecție față de Dumnezeu la împărțirea teritoriilor, spunând că romanii, au primit ,,prea multe bogății „. Răspunsul lui Dumnezeu a fost: ,,grăit-ai un adevăr,….., dar să vezi, ce CONDUCĂTORI,vor avea.

 7. In spatele firmele astora asa-zis straine,sunt sigur ca stau de fapt niste „baieti destepti” din Romania. Ei sunt si cei care vor incasa o buna parte din despagubire. Cat despre continuarea asa-zisei „investitii” daca se merge mai departe cu exploatarea cu cianuri, daunele de mediu ar trece mult dincolo de cei 6 miliarde de dolari.

 8. Romania va pierde procesul cu firma Canadiana si , probabil , va trebui sa plateasca cateva miliarde de euro despagubiri , sau , mai bine zis , o taxa pe prostie! Cine va suporta aceasta taxa , nu ne spune articolul , dar sugereaza, ca Romania , adica noi toti , care nu avem nicio vina , prin taxe noi si majorarea celor vechi! Adica, nu vor plati , cei vinovati de magaria asta, habarnistii politici , catarati pe scara puterii pe spatele si pe banii nostrii? Nuuuu , nici vorba, vom plati noi toti , ca d’ aia existam si , apoi , in Romania „suverana si democratica” , marii si adevaratii vinovati sunt exonerati de orisice raspundere ! Si uite asa , in curand , Romania , stat esuat , va intra in faliment! Se apropie ziua , cand romanii de rand , storsi ingrozitor, precum o lamaie, prin taxe si impozite aberante , nu vor mai putea suporta ! Vor supravietui , numai coruptii si jefuitorii , care au avut grije sa se puna la adapost in umbra unor averi uriase! Ei , bine eu nu vreau sa ajung aici; nu vreau sa mai platesc , cocosat de munca si impozite, pentru habarnistii nostrii politici ! Ajunge cu jaful omului de rand! Fiecare sa raspunda pentru faptele sale! Nu este normal asa ? N.B. Traiasca si infloreasca , justitia romana , formata , numai din „speciali”!

 9. Frumos! Dai un contract pe ochi (albastri) frumosi, ca dupa 30 de ani sa ceri desoagubiri de 6-7 mld $.
  Nu sunt bani la buget….pentru ca ii furati!!!

 10. Bolos vorbeste fara frica lui Dzeu. Reluarea exploatarii inseamna poluare cu cianuri si o defrisare de fond forestier. La o aversa de peste 50 l/mp aceste lacuri cu cianuri se deverseaza pe pamant si polueaza totul. Sa plateasca toti cei vinovati pana la 7 generatie. Multi analfabeti si escroci azi ne conduc.

 11. Birul catre turci era mizilic pe langa birurile iudeomasonilor globalisti satanisti !
  Trezeste-te! Ridica-te de sub ocupatia alogenilor paraziti iudeomasoni globalisti satanisti !

 12. E îngrozit de trădătorii care ne conduc. Asta e. Vom plăti. Ca de atâtea ori. Dar aia de vor incasa banii sa nu se bucure de acestia! Nici ei nici nimeni din neamul lor!

 13. Asta e jaful celor din mafia psdnl care 34 de ani au furat sute de miliarde de eueo

 14. „și în două temniți large, cu de-a sila să-i aduni–Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!” M.Eminescu Suntem în sec XXI sau îmi scapă ceva?

 15. Unii scriu pe aici ca Bolosh ar fi pastor ca profesiune de baza. Nu da deloc bine pentru partidul basestilor, toata tara a auzit de pastorul monstru de la Arad.

 16. Stați liniștiți, toți inclusiv Bolos vede partea „sectei” care distruge și vinde tot din Romania. Bă, ce naiba ne interesează pe noi plangacelile voastre, ați executat infracțiuni și ilegalități în grupuri, să plătiți tot voi lichelelor și nu din bugetul statului român! Daca nu ați avea resursă financiara, înțelegem că pușcăria e unica soluție, dar aveți îngrozitor de mare resursă financiara! Nu aveți dreptul să plătiți din bani bugetului de stat!

 17. Bolos face declarații aiuristice,lipsite de realitate,de fundament,se comporta că un activist de partid comunist,pălăvrăgește mult,prost și fără acoperire.Se vede că face o campanie electorală în cel mai pur stil comunist,mințind cu nerușinare.Cum sa declari că porți război împotriva evazionistilor cu ANAF,când de fapt sta cu ei la masa ,cocolosindu-i cu amanari la plata taxelor și impozitelor.Nu poate să strângă bani
  la buget atâta timp cât promoveaza în funcții de conducere securiști pensionari politizați,după modelul Ciuca,care nu s-au remarcat decât de lipsa de experienta,profesionalism,rezultatele lor fiind total nesatisfăcătoare,cu suspiciuni grave de corupție.Cand un sef ANAF nu da rezultate,nu își îndeplinește atribuțiile de serviciu,îl dai afara nu faci rotația cadrelor pe alte posturi ca sa musamalizezi abuzurile și faptele de corupție.Bolos face asta,vorbind aiurea că declară război evaziunii fiscale.Minciuni basiste,se ocupa doar de micii producători români,pe care ia adus la sapa de lemn,pe micii fermieri pe care ia adus la faliment,închiderea afacerilor și sunt forțați de stat să-și vândă firma pe degeaba marilor companii,așa zise multinationale,care fac legea în România,nu plătesc taxe și impozite de nici un fel statului român,deoarece politicienii noștri de la putere sunt putrezi de corupți,preferând infometarea bătrânilor și copiilor decât să impună respectarea legii de către multinaționale.Bolos într-un stat de drept ar fi trebuit să ajungă la puscarie pentru abuzuri și manipularea mincinoasă a populației chinuite de foame și sărăcie.

 18. Nu proștilor indignați. Nu PSD trebuie să plătească, ci voi care salvați nu știu ce rezerve aur. Afacerea a început în 1999 cu Băsescu (în ce comisie nu era ăsta!) al vostru în prim-plan. Apoi, proiectul a fost furajat tot în perioada Băsescu (2011 – 2012). Cioloș a dat șah mat interesului național. Voi susținându-l frenetic. Viermilor, trebuie să plătiți.

 19. Romania nu trebuie sa plateasca nimic, indiferent de decizia instantei care nu este inca luata, contrar a ceea ce se intelege din balmajeala acestui tradator vremelnic, demn urmas al altor tradatori, cei care au facut posibila aceasta situatie. Romania sa execute tradatorii si sa dea lege cu efect retroactiv de desfiintate a tuturor contractelor semnate de tradatori si prin care tara a fost devalizata!

 20. Prin media bastinasa, cu dzeci de ani in urma, se spunea ca la gaura de 3 miliarde de dolari de la Bancorex(unde, pana la urma, nu s-a gasit nici un vinovat de disparitia valutei!) s-a mers pe recomandarea FMI privind recuperarea…’TAXA LA POMPA’!
  Care o fi adevarul?!?

 21. „Calculele aşa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro”, chiar nu stiu ce rost are, inainte de pronuntare, sa spui ce calcule ai facut(practic anunti partea adversa cat ai calculat tu, de ce sa faci asta?) si sa anunti anticipat ca vei respecta o hotarare pe care nu ai vazut-o (ministrul de justitie ce zice?).Poate exista cai de atac in justitie, hotararea nu ai vazut-o,nu stii cum s-a luat, poate e buna, poate nu.Poate ar trebui sa fim platiti noi ca de ani de zile suntem amenintati cu cianuri si cineva s-a gandit sa le verse la noi, fara raspundere.Cum s-a obtinut acordul pentru asa ceva?
  Chiar nu vad cum se poate pune un lac de cianuri in mijlocul muntilor, cine isi ia raspunderea pentru consecinte, asta ramane dupa „proiect” :cianura si consecinte.Altfel investitorii sunt bineveniti, aici e vorba insa de pus deseuri foarte periculoase in munti.

 22. Americanul nu a semnat la Trianon. Americanul știe exact că Transilvania nu e romania și unii chiar au afirmat necesitatea rupturii de romania. Americanul știe exact frica romănului șantajabil și profită la maxim.. Acu după alte țepe mărețe e timpul ca licuriciul să ofere lovitura de grație.. Și cu siguranță o va face.. in ciuda ”frontului de sud est”

 23. După țeapa dată de Bechtel și Pfizer cu împuternicire de la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene cu directa implicare a guvernului „român” în vădit intres corporatist, țeapa trasă de RMGC pare făcută cu multă stângăcie, atâta zgomot pentru nimic.
  Mult mai realist și practic, sună șefă de la Bruxel.
  PANICĂ!
  Slugile guweramentale de la București s-au și exectat înainte să ridice receptorul din furcă.
  7miliarde pe langă 200 de miliarde „sparte” de guwernanți, bani oricum îi arunca guwernarea în cateva zile. Așa vor fi „investiți” în buzunareld ubor securisti din spatele RMGC.
  Tunurile din p(l)andemie în câte miliarde/conturi se regăsesc, comandantul operațiunii de neinlocuit. La si fel partidul stat, proaspăt comasat.
  Pagube ca-n Ucraina fără o zi de război deschis, comasații se află în război „nevăzut” cu românii de peste 3decenii.

 24. Ce ipocrit! Cand ai datorii de achitat de 160 de miliarde,te mai uiti la 7 miliarde? Asta are scoala si e uns cu alifii multe.Trebuie sa-i iasa si lui spaga. Nu stie cum s-o dreaga la prostime s-o faca sa creada ca e mai bine sa dea aurul la mafiotii din Canada, la aia carora le curg balele dupa aurul poporului roman, decat sa achite tradarea facuta de ai lui. O face grava propaganda sa ne convinga ca e mai bine sa-i lasam la transformat Apusenii intr-o alta Mare Neagra,sa barbiereasca munti si paduri, ca sa puna laba pe aurul motilor lui Avram Iancu. Ce n-au facut romanii,habsburgii, rusii si vandalii, fac astia acum.De ce l-am impuscat pe ceasca si cu astia ce facem?

 25. Pun pariu ca decizia curtii va fi in parte secretizata,cu acordul ambelor parti,desigur.sa nu vada prostimea jaful si tradarea de tara.

 26. „Calculele aşa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro”,ce calcule se fac acolo, ma doare capul cand citesc.Un oras de 20000 locuitori construit cu banii astia fantomatici.Toata firma nu face atat, pana acum un an se cumpara toata cu o zecime din banii astia.Nici acum nu ajunge capitalizarea(care oricum e optimista) la suma asta.Nu a produs nimic pana acum(putea sa o faca din alte parti, n-o oprea nimeni).

 27. MAGARII Hoti care au PUS Romania in Situatia ASTA, mai TRAIESC?
  TREBUIE vorbit urgent cu DREACuu;sa ii IA indarat, ca au scapat de la ALA, Intunericituu’.
  ScapAM mai ieftin cu DREACuu; decat cu DREACKS Aia care NE CER Bani!
  in Alta ORDINE de Idei, este OARE posibil ca un Ziarist Autentic sa NE prezinte IAR, Toata Povestea, Fir a Par, ca ASHADE Incalcit ne a fost servita, ca NU se intzelege NIMIC. Intzelegem Noi, Romanii ca d’Aia NU se intzelege NIMIC, pen’ca ASHASEVREA …
  Deci asteptam pe Ziaristuu’ CURAJOS care sa NE lamureasca …
  DESI AR fi si ALTE Solutii de Rezolvare a MAGARIEI Imense …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.