Bomba-bombelor în procesul lui Dragnea. Scapă liderul PSD?

Avocați din procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate cu executare în primă instanță cer desființarea sentinței și rejudecarea procesului, aflat acum în stadiu de apel.
Apărătorii spun că procesul a fost judecat de un complet penal obișnuit, și nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.

Apărarea lui Liviu Dragnea, dar și cea a fostei directoare DGASPC Teleorman au depus la ÎCCJ cereri prin care susțin că decizia de la fond a fost pronunțată de un complet nelegal și cer rejudecarea dosarului de către un complet de 3 judecători specializat pe cauzele de corupție.

Toni Neacșu, dar și avocații lui Liviu Dragnea, au invocat, la termenul de luni în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, o nulitate absolută privind nelegala compunere a completului de fond pentru completuri specializate pe fapte de corupție.

Concret, avocații vor rejudecarea fondului cauzei de către un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție specializat pe fapte de corupție. Avocatii susțin că a fost constituit nelegal completul de 3 judecători care a pronunțat decizia în primă instanță, în care Dragnea a primi 3 ani și jumătate de închisoare.

„Trebuie spus că în calitate de avocat am invocat această nulitate absolută în dosarul din apel, pentru clienta mea nu pentru altcineva, și că am deplină încredere în modul de soluționare a ei de către completul de judecată investit. Dacă se va admite acest motiv de apel, soluția legală este trimiterea cauzei spre rejudecare în fond la un complet de 3 judecători specializat pe judecarea cauzelor de corupție, legal înființat. Nu ascult încă la zvonurile care spun că la nivelul ICCJ s-a conștientizat de ceva vreme această vulnerabilitate majoră – dată de încălcarea flagrantă de către conducerea administrativă, din nou, a legii de organizare, așa cum a fost și cu completele de 5 – și s-a decis acoperirea ei prin deciziile ce vor fi luate. Chiar cred că judecătorii supremi nu iau decizii în funcție de agenda publică ori calendarul alegerilor. Dacă sunt prea naiv vom vedea”, a scris pe Facebook avocatul Adrian Toni Neacșu, apărarea Olguței Șefu, din dosarul DGASPC.

Avocatul Toni Neacșu explică exact despre ce ar fi vorba

Potrivit art 29 din Legea 78/2000, „Pentru judecarea în prima instanța a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate.” Cauzele de corupție nu sunt judecate de completele penale obișnuite ci doar de complete specializate pentru judecarea cauzelor de corupție.
Din 2003, de când există această formă a legii, ea fiind, tautologic, obligatorie, toate instanțele obișnuite au înființat, la început prin Hotărâri ale CSM iar mai apoi prin hotărâri ale colegiului de conducere, complete specializate pentru judecarea cauzelor de corupție. E vorba despre curți de apel, tribunale și judecătorii. La o singură instanță nu există și nu au existat complete specializate pentru judecarea cauzelor de corupție în prima instanță.
Evident, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Prin Recursul în interesul legii nr. 17/2018 ÎCCJ a stabilit deja, în materie civilă dar în interpretarea unor norme de organizare judecătorească comune cu penalul, că „Normele care reglementează competența materială procesuală (specializată) sunt în mod evident de ordine publică întrucât ocrotesc un interes public – buna administrare a actului de justiție, prin specializarea judecătorilor, necesară în raport cu complexitatea și numărul cauzelor.”

Prin Decizia 685/2018, CCR a sancționat deja ÎCCJ pentru nerespectarea legii în ce privește modul de constituire a completelor de 5 judecători.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu nerespectarea legii în ce privește înființarea completelor specializate pentru judecarea cauzelor de corupție și judecarea cauzelor în fond de către completele de 3 judecători cu nerespectarea principiului legal al specializării”, a scris Toni Neacșu pe contul său de pe rețeaua socială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Științe juridice? Spanac! O colecție de chichite,șmecherii, rahaturi,toate imabarligate ca sa para ca are si moț.
    Științe adevărate sunt:fizica,chimia,biologia,informatică,diverse tehnologii si deasupra regina științelor,matematica.

  2. boala hotilor din psd si lingaii lor din ,,presa” tip stat paralel (antena 3, rtv, evz, coti, doru buscu, cristoiu, etc.)..scapa puscariasul dragnea? se scapa pa el ba!

    • boala sorosistilor e ca nu stiu sa piarda. ba mai mult , sorosistilor gen Danipuletz , Macavei, Kopiuta, le e frica de dreapta PEDEAPSA pentru crimele faptuite contra patriotilor romani

  3. „Lg.78/2000-Art. 28 a fost abrogat de art. 34 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 43 din 4 aprilie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 244 din 11 aprilie 2002.Articolul 29(1) Pentru judecarea în prima instanța a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”.Prin „LEGE nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitatilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei
    Cartea II Titlul I Asigurarea transparenţei în exercitarea funcţiilor publice, prevenirea şi combaterea corupţiei
    Articolul I,Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 219 din 18 mai 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:23. Articolul 29 va avea următorul cuprins:Art. 29. – (1) Pentru judecarea în prima instanţa a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate.(2) La judecătorii, tribunale şi curţile de apel, completele specializate sunt formate din 2 judecători.”
    BRAVO,NEACSU!

  4. Lg.161/2003 -Cap. 5 privind magistraţiiArt. 101Funcţia de judecător şi procuror este incompatibilă cu orice alta funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din înv. superior.Art.102 le este interzis:a) sa desfăşoare activităţi de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de alta natura;b) să aibă calitatea de asociat la societăţi ,bănci etc.c) sa desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin interpusi;d) să aibă calitatea de membru al unui grup de interes economic.Art. 103(1)nu se subordonează scopurilor şi doctrinelor politice.(2)nu pot să facă parte din partide politice ori sa desfăşoare activităţi cu caracter politic.3) au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea convingerilor lor politice.Art. 104 le este interzisă orice manifestare contrară demnităţii funcţiei pe care o ocupa ori de natura sa afecteze imparţialitatea sau prestigiul acesteia.Art.105-1)le este interzis sa participe la judecarea unei cauze, în calitate de judecător sau procuror:a) dacă sunt soţi sau rude până la gradul IV inclusiv între ei;b) dacă ei, sotii sau rudele lor până la gradul IV inclusiv au vreun interes în cauza.(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi magistratului care participa, în calitate de judecător sau procuror, la judecarea unei cauze în căile de atac, atunci când soţul sau ruda până la gradul IV inclusiv a magistratului care a participat, ca judecător sau procuror, la judecarea în fond a acelei cauze.(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se completează cu prev. Cod de proc. civ şi ale Codului de procedura penală referitoare la incompatibilităţi, abţinere şi recuzare.ICCJ nu a aplicat lg.pt.a respecta completele -desi actul normativ este din 2003.LA fel, vizavi de „proteste”,vina apartine mai ales CSM garantul puterii judecatoresti,depasit in exercit.atrib.sale legale.

  5. Dragneo, fii barbat nu flausat! In loc sa luati in partid exemplul lui Miron Mitrea care barbateste si-a dat demisia din Parlament de doua ori si s-a pus la dispozitia justitiei, care a intrat cu demnitate la inchisoare ca un barbat,voi, pesedeii dracnisti ati dus lasitatea sinucisului ratat Bombonel pe noi culmi ale ridicolului cu boli si motive inventate. Nu a scapat el Visinescu, cu atat mai mult nu veti scapa voi care nu aveti nimic din taria de caracter a tortionarului bolsevic, flausatilor! Avocatii flausatului sunt de o nesimtire fara margini. Ia spune ba Neacsule, violatorii sunt judecati doar de completuri specializate in violuri, hotii de surcele doar de completuri specializate in furtul de surcele?! Nu va e ma rusine, impostorilor! In curand o sa ajungeti sa fiti si voi huiduiti pe strada mai rau ca penalii pe care ii aparati!

    • cand binomul te scoate vinovat doar ca asa „se doreste” si nu conteaza legea inseamna ca esti „vinovat” si gata, in versiune covesi.daca se rejudeca conform legii fara influenta covesi inseamna ca se indreapta o sentinta gresita, pronuntata pe interes politic.

  6. In prezent se ofera fel de fel de cote despre evenimentele politice din Romania cum ar fi:
    1,Moare Dragnea de gat cu medicii si cu Codrin intre picioare,in spital?(cota scurta)
    2.Coalitia PSD+ ALDE se pastrama sau se afuma?(pariu cu bonus oferit de casa)
    3.Cand va fi aleasa urmatoarea femeie de serviciu, prim-ministru?
    In cazul ultimului pariu, putem astepta 10 ani pana ca acesta sa fie validat. De altfel, se cunoaste faptul ca, atunci cand vine vorba despre pariuri la casele de pariuri romanesti, perioada mare de timp nu constituie o problema in vederea ofertei.

    • @corector, femeie de serviciu este doamna mā-ta…. Doamna prim ministru Dāncila este inginer. Mai informeazā-te inainte sā mānânci „pastramā” pdl-isto/pnl-ista.

    • Sincer,ce e aia „ïnginer”in cazul „doamnei ma-ta” Anti lili?Parintii tai stiu in ce hal de degradare ai ajuns?Umflato!

    • @corector sorosist daca ar fi s-o luam dupa diviziile de martalogi care au calarit-o pe coana ma’ta saraca, care se lua la trinta cu tot felul de cardane ca sa nu ramai tu cu burta ghioraind de foame,din cauza ca necunoscutu de tac’tu a fugit in lume cind a vazut cu cine s-a iubit, tu scirnavie esti ultimul pe lume care ai dreptul sa insulti.Vezi mai bine de soros al tau, roaga-te sa mai traiasca ceva timp,sa mai cistigi si tu niste shekeli de pe urma lui pina nu-l racesc niste patrioti…

    • @Bestia:sincer de unde ai scapat, parazitule social?Copil gasit,bagi in gura ce gasesti prin batatura?Hal de latrau PSD,numai cu injuraturi va descurcati..Parinti alcoolici,bunici parasutisti,familii destramate,intr-un cuvant PSD!

  7. un complet corect ptr dl dragnea ar trebui format din iordache, nicolicea, serban, tudorel, si irinuca.

  8. Ce atata agitatie si scremere ? Nu s-a convins lumea de politia politica demonstrata , facuta de binom asa incat sa nu dai doi bani pe asa-zisele dosare, facute la comanda , impotriva adversarilor ? Nu se vede ca de marii hoti nu se atinge nimeni ? Despre cine oare a spus G.V. ca a furat cel mai mult , dupa ’89 , el fiind ‘de acolo’ ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.