Brâncuși pentru ureche

Studioul de Operă și Multimedia / UNMB din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33) găzduiește mâine, sâmbătă – 14 octombrie, de la ora 19.00, un concert al proiectului Imago Mundi, în cadrul turneului național ISVOR. Constantin Brâncuși. Până pe 2 noiembrie, muzicienii care investighează dimensiunile istorice și tradiționale ale muzicii, pentru a oferi publicului formule coerente ale dimensiunii sonore ce definește contextul cultural va merge din Capitală până la Alba Iulia, trecând prin Săcele, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Sfântu Gheorghe, Câmpina, Deva și Sibiu.

Acum 16 ani, Oana și Daniel Ivașcu au pus bazele formației Imago Mundi, pornind „de la scopul declarat de a crea muzică de fuziune între muzica veche și cea tradițională (muzica lumii)“. Primit cu entuziasm la Londra, New York, Lisabona, Berlin, Viena, Tunis sau Granada, ansamblul Imago Mundi propune o reconsiderare a muzicii tradiţionale româneşti din perspectiva compoziţiei contemporane.

Muzica sculpturii

Proiectul „Isvor. Constantin Brâncuşi“ este dedicat marelui sculptor român, din a cărui viaţă şi operă este inspirat; este o reinterpretare – vizuală şi sonoră – a lumii lui Brâncuşi: de la cea gorjeană, unde s-a născut şi format spiritual, la cea pariziană, care l-a desăvârşit artistic şi cultural. Lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradiţională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradiţională românească, dar şi una dintre marile iubiri ale lui Brâncuşi); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „théâtre de l’absurde“, interesat de muzica lăutarilor români şi bun prieten cu sculptorul român); sau, pur şi simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuşi: Muza adormită, Pasărea măiastră, Cuminţenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită. Programul muzical este dublat de proiecţii, o instalaţie în mişcare, oferind comentariu vizual şi o completare scenografică universului sonor, imaginat în spiritul şi în onoarea operei brâncuşiene, arată un text semnat de artiști.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.