„Brațul de acoperire” politic al lui Florian Coldea: ”tinerii frumoși și liberi”

Am dezvăluit, chiar la înființarea partidului ”PLUS” al lui Dacian Cioloș, cum formațiunea politică a apărut în sufrageria unui fost anchetator al Securității, Alexandru Iordache.

Pe cînd avea gradul de maior, acesta m-a anchetat în vara anului 1988 și pe mine. Dar e o altă poveste – nu despre asta e vorba aici, ci despre încrengăturile politice care i-au sporit puterea lui Florian Coldea. Atotputernic la SRI, el și-a construit o platformă politică menită să-i servească interesele pe termen lung. Și mai ales să țină justiția în siajul său. În primul rînd, pentru a menține, chiar și fără „protocoale” actul de justiție sub control. Al „serviciului”, al său personal – și pentru asta, justiția trebuia să fie „independentă”, adică să i se supună doar lui. Decizia, în acest sens, nu putea fi decît una politică. Și de aceea Coldea avea nevoie de un partid – l-a găsit gata făcut, n-a trebuit să-l creeze. Și-a însușit, pur și simplu, partidul de-a gata, printr-o „preluare ostilă” – așa cum colegii și subalternii lui preluau firme private cu potențial (și ultimul denunț împotriva lui Coldea la DNA devoalează mecanismul, dar este numai un caz dintr-un șir nesfîrșit). După îndepărtarea lui Nicușor Dan, prin intermediul lui Dacian Cioloș și Raluca Prună, mai ales, dar și a altora, „tinerii frumoși și liberi” din USR-PLUS au bifat, cît s-au aflat la guvernare, fără să le treacă prin minte, punct cu punct, toate interesele ascunse ale lui Coldea.

Cum a călcat Cioloș peste cadavre. La propriu.

Nepot al lui Virgil Ardelean, care l-a introdus încă de tînăr în siajul Securității, unde s-a ocupat în timpul stagiului militar de filarea casei opozantei Doina Cornea la Cluj, Dacian Cioloș a rămas în ”rezerva de cadre” a unchiului său. Cînd ”Vulpea” s-a retras în ”bîrlogul” de la Cluj, nepotul era deja pe „cai mari” la București, prin intermediul „serviciilor” de care beneficiase din partea protectorilor săi cu epoleți – mai întîi generalul Dan Gheorghe, succesor al lui Ardelean la „doi și-un sfert”, serviciul secret al ministerului de interne (și primul protector al lui Coldea), apoi Florian Coldea însuși, la rîndul său nepot al generalului – oameni puternici, care i-au netezit calea spre o ascensiune fulgerătoare în politica românească și europeană.

În toamna anului 2016, jurnalistul de investigațiii Bogdan Tiberiu Iacob demola, cu date exacte și exemple precise, mai multe scenarii care au fost concepute în laboratoarele serviciilor. Atît la SRI, cît și la „doi și-un sfert”, prin care au fost distruse carierele a trei miniștri, stabilindu-i lui Cioloș cariera – pînă la funcția de prim ministru. Ne amintim de spectacolul grețos al ”dosarului Caltaboșul”, prin care a fost sacrificat Traian Remeș, fostul ministru liberal al agriculturii. De ce? Pentru că, așa cum însuși a relatat, inițial s-a împotrivit numirii ”în plic”, venită de la servicii, a lui Dacian Cioloș ca subsecretar de stat la Agricultură, prima lui ”demnitate publică”. ”Cine-i ăsta?” a reacționat Remeș și mai întîi a refuzat să semneze numirea. A plătit scump, atît și el, cît și prietenul său, fostul ministru țărănist Ioan Mureșan, tot de la Agricultură. Nu s-a întrebat nimeni cînd Rodica Culcer, ziarista care controla știrile TVR și răspundea prompt oricărei cereri cu epoleți, a difuzat filmulețul realizat în laboratoarele serviciilor, privind așa-zisa mită cu „caltaboși” și alte mezeluri: ce i-ar fi trebuit lui Remeș așa ceva, cînd avea propria fabrică de mezeluri lîngă Baia Mare?

Cu cît mai grosieră a fost înscenarea, cu atît a prins mai bine. Remeș a ajuns la închisoare, ca și Mureșan, Cioloș în locul lui. Apoi, cînd a venit vorba de a accede în Parlamentul European, o altă barieră din calea lui Cioloș a fost înlăturată, tot ca rezultat al colaborării între ”doi și-un sfert” al lui Dan Gheorghe și nepotul său Coldea, de la SRI. Toate acestea se întîmplau, inutil să mai spun, cu girul și la cererea lui Traian Băsescu. E greu de spus dacă Cioloș se folosea de Băsescu, sau invers. Oricum, o mînă spăla pe alta. Ajuns ministru plin la agricultură, Cioloș a semnat, fără ezitare, ceea ce Remeș refuzase, și anume ”prejudiciul” în dosarul ”Telepatia”, ceea ce a dus la eliminarea unui alt rival al lui Băsescu, patronul Antenelor, Dan Voiculescu. Cel puțin un nevinovat a murit, ca urmare a sentinței într-un dosar fabricat: doctorul Mencinicovschi – așa cum avea să moară, nu mult după eliberare, și Remeș.

Și totul s-a văzut mult mai clar și cu ochiul liber, cînd din calea lui Dacian Cioloș a fost înlăturată o altă piedică, una care de astă dată încurca parcursul lui european, care avea deja (prin soție și mai ales socru, un fel de ”Coldea de la Paris”) girul Franței. Contracandidatul cu șanse serioase al lui Cioloș era Varujan Vosganian. El își pecetluise soarta încă de atunci cînd, ministru fiind, a refuzat cererea transmisă via Traian Băsescu, dar venită de la Elena Udrea, Dorin Cocoș (încă soțul ei) și Theodor Stolojan, toți lobbyști pentru ALRO Slatina, de a vinde gaz mai ieftin societății preluate de capitalul rusesc. A fost cît pe ce ca și Vosganian să ajungă la închisoare, dar dosarul său, prea subțire și mai puțin spectaculos decît ”Caltaboșul” și ”Telepatia”, puternic mediatizate și duse în stradă de ”tinerii frumoși și liberi” cu Kovesi la rever, nu i-a convins pe parlamentari, care au votat împotriva ridicării imunității liberalului.

Ca să revin la grosiera înscenare cu care a început totul, adică la ”dosarul Caltaboșul”, o știre care la vremea respectivă n-a avut niciun ecou a fost aceea că, după eliberarea lui din închisoare, Traian Remeș a cîștigat procesul împotriva Rodicăi Culcer, a TVR-ului și a DNA-ului la CEDO, plătindu-i-se și despăgubiri. Prea tîrziu, însă. Remeș avea să moară la scurtă vreme după aceea. Lui Ioan Avram Mureșan i se interzicea între timp, în închisoare fiind, să participle la înmormîntarea fiului său, mort într-un accident. Cel puțin două destine distruse, pe altarul luptei anticorupție a ”binomului” Coldea-Kovesi și pentru a netezi ascensiunea lui Dacian Cioloș. Omul lor.

Guvernul Cioloș, apogeul puterii lui Coldea

Era, să ne amnitim, epoca de înflorire maximă a ”luptei anticorupție”, a manifestațiilor de stradă care cereau ca ”DNA să vină să te ia”, a perioadei de debut a campaniei ”fără penali în funcții publice”, în care se derulau halucinante imagini, cu ”tinerii frumoși și liberi”, avangardă a ”societății civile”, zăngănind cătușe în stradă. A fost cea mai bună realizare, în materie de manipulare, a colaborării serviciilor secrete – atît a SRI-ului lui Coldea, cît și a „doi și-un sfert-ului” unde umbra ”unchilor” Ardelean și Dan Gheorghe, ai generalului SRI și Comisarului European bîntuia încă. Și, peste toate, ca un corolar, Traian Băsescu – în numele și cu girul căruia, se înfăptuiau toate acestea.

Între timp, alianța USR-PLUS își continua ascensiunea, cățărîndu-se pe ”lupta anticorupție” și pentru ”independența justiției”, cele două elemente absolut esențiale pentru funcționarea la capacitate maximă a controlului serviciilor asupra justiției, în condițiile în care SIPA era o amintire – am desființat-o scriind eu însumi la începutul anului 2006 ordinul pe care Monica Macovei l-a semnat, în amiaza în care am convins-o că dosarul ei e pe cale de a fi ”scurs” de generalul Ureche din arhiva Serviciului, atît de nociv pentru tot ce a însemnat justiție în România. Fapt pentru care am plătit scump și mai plătesc, pînă azi. Dar și asta e altă poveste.

Pentru mine, au fost mai multe semne de întrebare privind originea ”tinerilor frumoși și liberi” care făceau justiția în stradă și cu telefonul mobil, pe culoarele parlamentului. De unde vin ei? Cine sînt, de fapt? Legăturile lui Cioloș cu Iordache, cu Ardelean ori cu Dan Gheorghe sau Coldea, securiști vechi și noi, nu-mi erau necunoscute. Un răspuns mi-a fost dat însă indirect, atunci cînd alianța USR-PLUS i-a exonerat, în politica lor internă ”de cadre” pe foștii ”colaboratori minori ai Securității” – care n-ar fi avut ”discernămînt”, cînd au turnat la Securitate. Trebuie, în acest context, să mai fac o precizare – la finele anilor ’80, aproximativ un sfert din colaboratorii Securității au fost recrutați dintre adolescenți – adică, în jur de 30.000, iar aceștia sunt astăzi în deplina lor maturitate. Și conspirativitate, ca surse ori ofițeri ai ”serviciilor”.

Alianța USR-PLUS înlocuise, în planul ideologic al unui neomarxism nedeclarat, dar vizibil prin ateismul asumat, ”lupta de clasă” cu ”lupta împotriva clasei politice”, asumată sub sloganul ”O Românie fără hoție!”. Din punct de vedere propagandistic, erau sloganurile și ”țintele” perfecte. Și au dobîndit, curînd, suficientă putere pentru a guverna.

Ceea ce nu s-a văzut atunci, sub imperiul momentului, dar apare acum retrospectiv ca foarte clar, e că guvernul Cioloș e cel care a întărit ceea ce unii au numit ”statul paralel”, de fapt o deturnare a institiuțiilor statului de la menirea lor și impunerea unui control asupra statului exercitat de către serviciile secrete așa cum Securitatea și securiștii ei nici nu îndrăzneau să-l viseze în epoca lui Ceaușescu, dar pe care cei mai bătrîni ”îl prinseseră” în anii stalinismului sau ai neostalinismului lui Dej, pînă prin ’57-’58. Firește, fără o teroare într-o atît de mare măsură, dar cu un control ”cu reglaj fin” asupra societății.

O societate în care ”se asculta” totul – și se mai ascultă, încă. În mai 2018, președintele Comisiei SRI de la vremea respectivă, Claudiu Manda, declara că, din calculele Comisiei, rezulta că 6 milioane de români au fost interceptați de SRI din 2005 până în 2016 și că au primit date conform cărora, la nivelul anului 2012, toți membrii Guvernului erau interceptați pe mandate de siguranță națională, ca și cei mai importanți lideri ai Parlamentului. ”Avem la comisie o serie de date care arată că avem o creștere a mandatelor de securitate națională de la 1395 în anul 2005, până la 3701 mandate în 2013, adică aproape de trei ori. La nivelul mandatelor per total de acte de autorizare și supraveghere, avem creșteri de la 5000 – 2005, 8000 – 2006 până la cifre de genul peste 44.000 în anul 2014, respectiv peste 51.000 în anul 2015, iar în 2016, o dată cu apariția deciziei CCR, vorbim de 12.000 în primele două luni de zile. Totalul acestor acte de autorizare și supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă”, a declarat președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda. Ulterior, s-a încercat să i se facă și lui un dosar penal. Neavînd cu ce, a fost trimis la Bruxelles, pînă în ziua de azi și probabil pînă la pensie. Pentru că politica a fost, pentru „servicii”, aceeași în timpul lui Băsescu, cît și a lui Iohannis, chiar dacă în ultimii zece ani n-au mai zăngănit cătușele în stradă și la televizor.

Coldea și cei ca el au continuat să se simtă pe cai mari și după instalarea lui Iohannis. ”Sistemul” devenise funcțional și lucra – de la ”firmele sub acoperire” înființate de servicii încă din vremea lui Năstase, în 2002, și pînă la controlul aproape absolut asupra justiției, culmea, în numele ”independenței” acesteia – toate au mers ca pe roate. Apogeul puterii l-au atins însă în timpul guvernului Cioloș. Instalat prin specularea mediatică extraordinară și fără scrupule a incediului de la Colectiv, soldată cu demisia premierului Ponta, care nici el n-a stat în calea consolidării controlului serviciilor asupra statului, dar era totuși fost procuror și înțelegea poate mai bine pericolul acestui control, Dacian Cioloș nu era însă altceva decît propriul lor om, pus în fruntea guvernului. Mai mult decât evidentă a fost prestația ministrului justiției  Raluca Prună. Ca ”reprezentantă” a ”tinerilor frumoși și liberi”, s-a arătat ca o persoană hotărîtă, de la bun început, cînd a luat în mod direct și nedisimulat partea serviciilor, ca și cum făcea parte din ele. Ceea ce, într-un fel, se poate spune. Ca și la Cioloș, legăturile erau ”de familie”. Raluca e fiica lui Vasile Prună, personaj care apărea pe lista securiștilor din MAE, publicată de ”defectorul”  Mircea Răceanu, condamnat inițial la moarte de Ceaușescu și pe care practic l-a salvat Revoluția (listă din care mai fac parte Teodor Meleșcanu, Ioan Mircea Pașcu, Gheorghe Tinca, Mișu Negrițoiu, cu toții miniștri după 1989, într-un guvern sau altul). Domnul Răceanu mi-a confirmat personal autenticitatea întregii liste, în decursul întîlnirilor pe care le-am avut cu el. Nu a fost deci nicio mirare că ministra Prună a fost o susținătoare a ”Școlii doctorale a SRI-ului”, invenția lui Coldea, unde s-au făcut ”teze” pe bandă, începînd cu a sa. Dar poate că cea mai flagrantă asociere între SRI și justiție a fost exprimată de doamna Prună atunci cînd ea s-a arătat fățiș o susținătoare a păstrării ”serviciilor” în sfera urmăririi penale. În toamna anului 2016, ministra justiției afirma, cu prilejul publicării unei ordonanțe de urgență care întărea puterea acestora ”față de forma inițială, în varianta de OUG adoptată de Guvern a apărut o prevedere prin care lucrătorii SRI pot fi desemnați organe de cercetare penală speciale pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică”. Cum ”a apărut” așa ceva în Ordonanța guvernului, doamna Prună nu ne explică. Nici premierul Cioloș n-a avut nimic de obiectat și așa, puterea Securității din vremea lui Iordache, fondatorul partidului lui Dacian, a renăscut. Un nepot de securist și fiica altuia, reprezentanții la vîrf în guvern ai voinței lui Florian Coldea, l-au făcut pe acesta cel mai puternic om al acelor vremuri, cu adevărat o eminență cenușie a  României.

*

Puterea orbește însă, adesea. Ceea ce n-a băgat de seamă Coldea a fost că președintelui Iohannis nu-i place puterea excesivă pe care el o dobîndise, chiar dacă-l asigurase de fidelitate și l-a numit pe omul său de încredere, Eduard Hellvig, cel care-i netezise preluarea șefiei PNL, în fruntea Serviciului Român de Informații. Nu e mare scofală, socotea Coldea, care îl considera pe Hellvig, după cum îi mărturisise atunci unui apropiat, ”un bleg”. Dar s-a înșelat amarnic, ceea ce se vede cu ochiul liber, în aceste zile. Cînd nici Cioloș nu mai e cine era, iar Raluca Prună a intrat și ea în cotloanele istoriei, de unde și apăruse. Au rămas doar ”tinerii frumoși și liberi”, dar cam fără busolă – adică, fără Coldea.

Articol scris de Marius Oprea

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Author

63 de Comentarii

 1. Sung mult mai mulți salvați de politica de după 1989. Ăștia sunt câțiva, dar sunt împrăștiați la nivelul țării să nu mai apară în față.

 2. Sper sa nu-i ultragiez mai mult pe sosocari dar nu pot sa nu va felicit Dle Marius Oprea!
  V-am citit mereu cu interes si, de multe ori, v-am citat in comentariile mele.

 3. PENTRU SALVARE ROMANIEI TREBUIE APLICATA CAT MAI URGENT RETETA COREI DE SUD DIN ANII ,90 SAU A PREMIERULUI BRITANIC MARGARET TECHER

 4. Tinerii cretini ,cu prea mult timp liber .
  Ei au nenorocit ROMANIA .
  Sa aiba soarta lui Aldo Moro cu totii .

 5. Care tineret liber si frumos? Acei tineri care se urca pe vagoane electrice să-și facă selfie sub liniile electrice de mare tensiune,acei tineri șmecheri care pleacă cu BMW s.h. să-și facă un selfie in mijlocul unui râu de munte din Udine-Italia,acel tânăr frumos și liber de 19 ani din Olt care s-a urat pe un ski-jet in mijlocul Dunării fara să știe să inoateși și care a ajuns la cimitir? Credem că tinerii frumoși și liberi mai citesc o carte printata și nu incaleca motoare puternice fi sfârșesc la cimitir! La cimitir,cu cântec înainte mars,tineret bovin!

 6. Excelent articol !
  Dar mama Ralucăi Prună ?
  Dar „aripa” Barna și generalul IliciEscian Talpeș?
  Eeeeeh ? măR😜g…

 7. … un simplu comentariu: cea mai mare manipulare sekurista din societate mi se pare a fi sloganul anilor ’90… cum se poate sa determini zeci de oameni sa strige in strada in gura mare „nu vrem bani, nu vrem valuta, Petre Roman sa ne futa”… ??? E maximul manipularii sociale… Celelalte, sunt „nimicuri” iscate prin „lupte intestine” intre serviciile de informatii din Romania…

 8. Domnu Ciolos,

  Sa ma pice cineva daca imi dau seama cum dvs. ca roman ati favorizat numai pe francezi? Nu puteati sa le aratati obrazul ca asa ceva nu se poate. Daca mi se impunea, fugeam de rupeam pamantul si imi ramanea demnitatea. Cat de cat, putina onoare nu ati avut si dvs? Sa ma ia dracu daca pot sa inteleg o asemenea lipsa de caracter! Mi-e rusine ca apartin aceleiasi specii cu a dvs.!

 9. daca e asa puternic atunci de ce e plimbat coldea ca un caine pe la sectie?

 10. Doar tembelii nu erau capabili sa vada ca binomul Coldea-Kovesi avea sarcina expresa de la Bashinantrop sa destructureze PSD. Prin arestari, dosare inventate, artilcole mincinoase in mass media, santaj si toate metodele mafiote cunoscute, au anihilat cea mai mare parte a liderilor PSD, prezentandu-l ca partid de corupti.
  Problema este ca multi idi0tzi au pus botul la aceasta campanie, cand de fapt hotii, coruptii si incompetentii erau in tabara opusa, cea sustinuta de TFL-istii zbieratori. Fapt lamurit definitiv dupa instaurarea ,,Guvernului Meu”.
  Atunci a iesit la suprafatza tot puroiul basist.
  [Kktku M0tz: lingau putinofil infect]

 11. Melescanu, Tinca, Negritoiu si Ioan Mircea Pascu, oameni ai PSD si ai Mosckovei..intr-un guvern sau altul cum scrieti, adica toate ale PSD…

 12. Când se referă la persoana mea, dl Oprea comite o inexactitate. Nu am susținut niciodată un preț mai mic pentru gazele naturale folosite de către ALRO Slatina. Am acționat pentru clarificarea tergiversării încheierii contractului de furnizare de energie electrică pentru ALRO, in calitate de consilier prezidențial pentru probleme economice, pe baza unui memoriu înaintat de către ALRO către președintele României. Prin acel memoriu, ALRO sesiza că în calitate de consumator mare de energie electrică și continuu, 24 de ore din 24, era îndreptățit să negocieze un preț mai bun decât consumatorii care consumau în vârf de sarcină și era continuu amânat la negocieri și încheierea contractului de furnizare de energie electrică.

 13. De circ electoral anticotuptia lucreaza(a se cite paradeste)paraditorii.

  S-a zis ca nu i s-au facut perchizitii inclusiv cea informatica, nu i s-au pus -in buna traditie DNA- catusele, nu a facut o zi de arest etc dosar cat sa treaca alegerile.

 14. Cel mai probabil, la 14,46 a comentat securila responsabil de paza si protectia obiectivului Stolojan …

 15. Somnul ratiunii naște monștri.
  Astea-a fabricații delirante. Coldea nu este un supraom. A executat ceea ce i s-a cerut. Mai degrabă mediul de furt și înșelăciune al PSD , Dragnea , în special să va fi luat ochii cu actele sale de corupție pe față și Dragnea să fi devenit un mar corupt să strice pe celelalte. Coldea ce sume să ia din dovezile care erau strânse? Va învârtiți în jurul unei povești moarte.
  Corupția nu e cu cel ce investighează ci cu cel ce e la putere. La putere acum e o așa zisa poveste de dragoste intre Ciuca și Ciolacu. Cei doi soți se iubesc, mesagerul, DNA, face prostii caci și ei închid ochii binevoitor pentru “binele tarii”.
  Acum da, aveți vid de putere!

 16. Cum poti sa mai faci diferenta intre minciuna si adevar?!
  In tara asta daca te ajuta putin mintea si ai si expertiza, esti si corect si vrei sa te implici sa scoti tara din noroiul in care se afla vin partidele supercorupte (le stim care sunt —cele doua mari pline de hoti) care au colaborat cu Coldea inca de la aparitia sa in SRI, care au vandut si distrus ac tara si umple spatiul public de fake-uri. Oricum votantul nu este intimidat/oprit cu acest tip de actiuni.

 17. CONSILIERI străini !
  Care au MaidaniZat România la fel cum au MaidaniZat UrcRuina…
  Și procesul încă nu s-a terminat, măR🤮g…
  ……[RumburKK- lingău conZacrat al 🥳ului PIANIzD- RumburKK]……

 18. @Theodor Stolojan, stii cumva ce s-a ales, pe persoana fizica, de terenul intravilan dintre fosta Danubiana, sos Leordeni si cei doi vecini (persoane juridice) de la est si vest? Aaaa, acum e un fond de investitii, am inteles! Dar daca ar fi sa se mearga in penal, pe bune, ce infractiuni s-au savarsit? Erai cumva prin guvern cu golania trecerii pe persoana fizica a izlazului Leordeni?
  Daaa, si ce proces cu primar PNL de contestare a mizeriei…

 19. nimic despre Reper? condus de o fosta consiliera de-a lui Macovei.
  Pe de alta parte, miza pt toti politicienii (indiferent de partide) este realegerea,mandate fara numar, ceea ce inseamna de fapt status-quo, iar instrumentele prin care se obtine sunt: politizarea extinsa pana in cele mai indepartate cotloane ale administratiei si institutiilor, ocuparea primelor locuri de pe liste, alegerea colegiilor in care expunerea la democratie ete slaba si opozitia nu are sanse, traseismul, populismul si demagogia.

 20. Prezenta acestor șobolani roșii după ’89, securiști si progeniturile lor, NU POATE FI EXPLICATA decât prin pactul LOVITURII DE STAT.
  Nimeni nu mă poate convinge cum Mircea Geoana, o alta progenitura din fieful Securității- tatăl GENERAL DE SECURITATE, ajunge după ’89 în conducerea NATO fără PACTUL Securității ceausite în lovitura de Stat.
  Remarcati ca NUMAI progeniturile securiștilor au fost plasați/infiltrați la nivelul tuturor structurilor de conducere interne, UE si NATO.
  Si atunci, cu aceasta crudă realitate, încotro ne îndreptam? Este cineva atât de naiv, cu excepția lui Gușă, sa creadă în implozia Statului paralel prin eliminarea mediatică a lui Coldea? Hai sa fim serioși, Coldea este istorie, cal de bătaie sa va ducă pe o pista falsă. Deschideți bine ochii, ce urmează va fi mult mai derutant si represiv pentru societatea civilă în ansamblu.

 21. USR = Uniunea Securistilor din Romania. Stim ca USR – Reper sunt doar anexe ale serviciilor. Stim inca din 2017.
  Hashtagistii, dans va rog!

 22. Dat fiind democratia alegerilor din USR reclamata din interiorul USR si cum ca ei nu sunt PSD, USR s-a spart sa scape de baroni in sandale si alti borfasi. Ca Iohannis cu PNL-ul lui, Ciolos si-a luat USR-ul lui si s-a mutat in Reper si s-a pus in capul listei la alegeri comasati impreuana cu Sica Mandolina la caltabosi.

 23. Vedeți istorici legiferări la Bruxelles ,a acestor alogeni trimiși de alegători români și o să veți a cui interese reprezintă ,ale cetățeanului și statului român nici într-un caz

 24. Si Sriul, recte Politia, astazi uzeaza de arme cu energie dirijata pe oameni, lovindu-i, chiar in locuintele lor, de la distanta, malefic, intru Preventie si Combatere a orice… ?! Legal sau este fix o foema de teroare a statului pe omul de rand? Isi peemit structurile asa Terorism pe individ daca nu il pot controla nicicum?
  Ce alti adversari au mai benficiat de astfel de tratamente? Sunt legale? Poate ne spun procurorii si judecatorii care semneaza mandatele de monitorizare real time a subiectilor umani cu acep tehnologie ilegala… Remote neural monitpring viewing…
  Cam cati in Romania in prezent sunt moitorizati si loviti ca animalele cu aceste arme neconventionale? Standard nato, trecute in Monitorul Oficial la achiztii secrete?
  Cati dusmani ai lui Florian si ai Sistemului au fost loviti asa ani la rand? Ca tot a fost Florian pe la antitero…
  Doar intrebam, poate Adevarul gireaza cu adevarat Democratia…

 25. Cand ma uit la Dacian parca o vad pe Moni Macovei care curata gunoiu acum la mine la tomberon sau pe Grig alt trans
  fug.

 26. Un articol excelent! Cerem sa se legifereze „Punctul 8 de la Timisoara” din decembrie 1989 reformulat, dar in esenta lui cerand acelasi lucru: Fara securisti si oameni legati de „servicii” in politica. Au murit tineri in mineriada din 1990 pentru aceasta cerere de bun simt. Miscarea „Piata Universitatii” din 1990 a adevaratilor tineri frumosi si liberi, studenti scoliti, inteligenti, stralucitori, cerea un singur lucru: Fara tradatori din partidul comunist roman in politica. In 1990 poporul roman prostit cu televizorul a sustinut regimul lui Iliescu si al lui Brucan, bolsevici tradatori in fruntea securistilor si turnatorilor. Am fost prosti! Macar acum in ceasul al 12-lea sa ne desteptam!

 27. Pe partea politică.. de ce Burduja se-atârnă de gâții lui Dan, care useriști sar la beregata pesediștilor intrun mod reflex doar fiindcă simțurile lor abrutizate nu pot interpreta ca adversari părinții? – PNL/PDL. Pe partea economică..de ce Stoica și asociații și-au creat subsidiu armat prin Trăilă și asociații? Pe partea civică..de ce Hideg nu are unde să depună plângerea în România și bâjbâie cu ea la ambasadă în pădure, să i-o pocească ielele

 28. d-l oprea ne spune ca a salvat-o pe macovei de la deconspirare, macovei fiind si ea o piesa grea in mecanismul acesta odios. de ce, d-le oprea?

 29. De ce Opre a a salvat-o pe Macovei de la deconspirare?
  Răspuns : pentru legătură ombilicală dintre cei doi, știe Marius Oprea la ce mă refer….nu-i așa dom’le Oprea?

 30. Ei Nu pot fi luati separt.
  Basescu, Macovei, Pruna, Ciolos, Kovesi, Coldea, Dumbrava si multi altii impreuna de la kilometrul 0 care i-au unit sa-si porneasca lupta cu coruptii.
  Soros autorul moral cu bratul politic progresistii si bratul inaramat securistii.

 31. Ghinionul nostru ca națiune e că avem un excedent de ”idioți utili”. Fără ei Băsescu & comp n-ar fi reușit mare lucru.

 32. tirziu va treziti… se pare ca asteptati in jur de 20 de ani… cu cine sa faca treaba Romania cind voi dormiti in galosi?

 33. Si Ponta a stat pe langa procuror antiorice Carla del Ponte, prin Italia, dupa care SIE l-a pus premier, inlocuit ulterior cu Csalas, care venea de pe langa Brigitte Macron. Deh, asa s-au impartit: SRI pune presedintele si SIE pune premierul, sa fie democratie si alegeri libere ! Buzoianul era pe langa un arabete implicat intr-o mantzocareala cu Basaul. Cine a fost mana dreapta a Basului: maior Coldea, urcat urgent la general, ca el a dus banii la loc sigur, despagubire la teroristi, sanchi. Democratie delegata prin numiti de catre cele 7 servicii pe care le platim de la buget. Mai nou platim de la buget un geolog cybernetician pretins pentru a dezinforma populatia. Stat de drepti, ce pusca mea !

 34. Cioloș a acceptat, ba mai mult, a acceptat cu plăcere, fiind un monument de abjecție și securism.Vlad a

 35. Normal că Cioloș a acceptat, doar e un reper de securism și abjecție.

 36. Cioloș a fost sluga preasupusă a lui Băsescu și a serviciilor. Vestea proastă pentru el că acum nun mai dă nimeni doi bani pe el, vezi rezultatele în sondaje, sub marja de eroare

 37. Păi să te mai miri când îți amintești că a fost cel care în timpul armatei făcute în cadrul fostei Securități a avut misiunea de a o ține sub observație pe Doinea Cornea?

 38. Păi să ți se întâmple și ție băi Cioloș ce urlai din toți rărunchii când erai protejat de servicii și de Basescu: DNA să vină să te ia

 39. Așa e, dar oameni nu sunt proști și nici total uituci. Uitați-vă doar la rezultatele lui Cioloș și ale Reperului lui de râs ce rezultate au în sondaje: abia un 1% amărât, exact cât merită

 40. Dle Marius Oprea , dv nu aveti nici o vina ? Pt ca mult timp ati girat tot felul de indivizi/individe care s-a dovedit in timp ca au avut ca misiune sa nenoroceasca tara asta .

 41. Dacă Ciolos ar avea o constiinta acolo, cat de cat nu ar mai dormi noaptea pentru cati oameni nevinovati are pe constiinta

 42. Ciolos, nepotul lui Virgil Ardeleanu, protejat de securistul Dan gheorghe să faca asa ceva? nu pot sa cred

 43. Multe gunoaie au existat printre basisti, dar ciolos parca e cu o clasa peste orice gunoi. E si asta o performanta

 44. Remeș a ajuns la închisoare dar și-a păstrat demnitatea, Cioloș a ajuns în Parlament și și-a păstrat caracterul de (editat) securistoidă pe care îl avea încă de când o urmărea pe Doinea Cornea.

 45. foarte eficient a fost ciolos cand a dat legea agrara adica instrainarea pamantului romaniei.

 46. este clar pentru toata lumea ce jocuri a facut ciolos in calitate de comisar european.

 47. Cioloș a fost sluga preasupusă a lui Băsescu și a serviciilor. Vestea proastă pentru el că acum nun mai dă nimeni doi bani pe el, vezi rezultatele în sondaje, sub marja de eroare

 48. asta inseamna, cu privire la colectiv, ca unii medici au avut dreptate cu privire la faptul ca arsurile au fost provocate de anumite substante care nu se gasesc chiar asa la liber, in magazine? parca asa a preluat ciolos ministeriatul de la ponta via iohannis cel care a spus ca „a fost nevoie sa moara oameni…” criminalii sint in libertate?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.