“Breath screen” – performance de Raluca Băjenaru în “Celula de Artă”

Artista Raluca Băjenaru a susținut recent un performance în cadrul spațiului experimental deschis de hub-ul artistic Carol 53Celula de Artă. Intitulat Breath Screen, performance-ul a presupus scrierea unor texte compuse din cuvinte inventate de copii pe fereastra mini-galeriei; respirând în apropierea geamului, artista a pus în evidență, pe rând, literele care deveneau lizibile pentru spectatori, dispărând apoi în întuneric atunci când nu mai erau ”luminate” de respirație. Raluca a propus, astfel, publicului o meditație asupra supraaglomerării informaționale căreia îi suntem supuși zilnic, un experiment de transformare a respirației în semn plastic, dar și un exercițiu de imaginație: dacă aceste cuvinte inventate de copii au semnificație într-o altă limbă căreia nu-i corespunde nici o realitate aici, o limbă vorbită înainte de viață?

Îmi folosesc respirația ca reflector. Acolo unde geamul se aburește, cuvintele se văd și pot fi citite. Literă cu literă, silabisind, așa cum fac copiii pentru că pe fereastra devenită ecran nu sunt «imprimate» cuvinte inteligibile, ci cuvinte care nu au aparent o semnificație. Mai bine spus, nu au o semnificație pentru toată lumea, doar pentru o mică lume, ascunsă de intimitate – sunt cuvinte inventate de copii. Acestea au fost colecționate în cadrul unui proiect aflat în derulare și adulții de acum și le-au amintit din copilăria lor sau mi-au împărtășit cuvinte inventate de propriii lor copii”, a explicat Raluca Băjenaru.

Utilizarea respirației ca element conceptual reprezintă unul dintre traseele de cercetare artistică ale Ralucăi Băjenaru – actuala lucrare este dezvoltarea unui performance prezentat în cadrul primei sale expoziții personale din București. Intitulată Arheologie senzuală, aceasta a avut loc anul trecut la Centrul de artă MORA, artista fiind câștigătoarea apelului de proiecte MORA Emerging 2016

Textul care a însoțit performance-ul:

Terapie asemantică

Din momentul în care am învățat să citesc, am devenit „victimă” a mesajelor scrise, omniprezente. Fie că vreau, fie că nu, citesc afișul publicitar, firma luminoasă, flyerul care mi se strecoară în fața ochilor la metrou, rândurile din cartea vecinului de călătorie. Un vortex lingvistic, de a cărei înțelegere nu pot scăpa, mă preia de la primii pași făcuți în stradă. În ”Breath Screen”, prezentarea cu litere tipografice a unor cuvinte care par că ar însemna ceva, dar pe care nu le înțelegem, reprezintă o pauză de la acest asalt informațional. Ce relaxant trebuie să fie să privești pur și simplu literele, ca pe niște desene fără să ”înțelegi” nimic în spatele lor. O reîntoarcere la silabisirea de copil și o terapie asemantică pentru minți supraaglomerate.

Respirația ca reflector

Cuvintele părăsesc corpul împreună cu respirația. Geamul celulei poate fi o plasmă imensă pe care sunt transmise informații de neînțeles, însă în locul sunetului, e o apropiere mută între artist și public. Artistul respiră, făcând vizibile cuvintele atunci când un privitor se apropie de o anumită zonă a ferestrei. Respirația are, în contextul lucrării, rolul de semn plastic, dar și de reflector, fiind elementul care susține dinamica public-artist.

Dacă aceste cuvinte inventate de copii semnifică ceva într-o altă realitate? Dacă provin dintr-o limbă existentă în altă parte, căreia nu-i corespunde nici o realitate aici? Dacă vin dintr-o limbă vorbită înainte de viață? Ca în jocul copiilor care desenează pe geam, transgresăm dincolo de limbaj, spre un spațiu unde cred că suntem corp și present”.

Raluca Băjenaru dezvoltă proiecte din sfera instalației, performance-ului, intervenției în spațiul public, land art. Ultima sa expoziție personală, intitulată INCREAT – Instalație pentru cuvintele dinainte de cuvinte, a avut loc în această toamnă la Galeria Atelier 030202, unde artista a prezentat, cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor 2017, o instalație suspendată formată din peste 60 de kg de cuie ruginite, recuperate din construcții și lucrări foto/video asociate acesteia.

În ultimii ani, Raluca Băjenaru a participat la diverse proiecte de rezidență artistică în Franța (Strasbourg – Haute Ecole des Arts du Rhin), Olanda (Amsterdam – Gerrit Ritveld Academie), Macedonia (Brashnar Creative Project), Indonezia (Institut Seni Yogyakarta).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.