Brexit și Schengen, în centru discuției Iohannis-Steinmeier

Dupa intrevederea cu cancelarul Angela Merkel, președintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, de președintele german Frank-Walter-Steinmeier, la Palatul Bellevue.

Cei doi înalţi oficiali şi-au exprimat satisfacţia pentru dinamica relaţiei economice, Germania fiind primul partener comercial al României și unul dintre cei mai mari investitori. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că prezența companiilor germane pe piața românească este extrem de binevenită, ele contribuind în mod substanțial la dezvoltarea economiei românești.‎ Ambii președinți au apreciat situația minorității germane din România și a comunități românești din Germania, bine integrată în societatea germană”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește temele europene, Președinții României și Germaniei au discutat despre procesul de negociere asociat Brexit și despre efectele sale. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța aderării României la spațiul Schengen. Au fost abordate și evoluțiile de tip demografic la nivelul UE, pentru care sunt necesare soluții și măsuri comune, dar și aspecte privind integrarea socială.

Totodată, cei doi Președinți au discutat teme de interes privind cooperarea regională, precum și evoluțiile din Balcanii de Vest, cu accent pe ‎importanța asigurării stabilității în regiune și a continuării apropierii de UE pe baza aderării practice la valorile Uniunii și implementării acestora.

Preşedintele României a reiterat importanţa vitală a solidităţii relației transatlantice și a evidențiat necesitatea cooperării dintre UE și SUA în vederea identificării unor soluții viabile pentru problemele comune ale celor două părți.”

Despre (R.C.) Articolele 3807
Author