Bucureștii, în pericol

Un iz de carnaval continuu adie peste bulevardele Bucureștilor. Nu vine din restaurantele din Centrul Vechi, nici din deja faimoasele sale teatre și săli de concerte, ci din programele cultural-distractive ale primăriei. Doamna primar este o ființă gureșă. Vorbește ușor, săltăreț, cu inflexiuni de talk-show. Seamănă perfect cu Lia Olguța Vasilescu. La amîndouă, frizura este principalul program politic. Urmează aparițiile televizate. Amîndouă se miră, se indignează, învîrt locurile comune cu o dexteritate de duelist și promit nimicuri cu o dezinvoltură de nabab. Şi amîndouă îl încîntă pe Liviu Dragnea, după cum are omul nevoie. Şi Vasileasca și madam Pandele au tot felul de idei năstrușnice. Amîndouă sunt ființe cu vocație promoțională. Dau orice din ce-i al statului. Vasileasca mărește și scade lefuri, umblă la alocații, la ajutoare sociale, la ce ține de dînsa. Madam Pandele vrea să transforme primăria în sală de concerte și într-o uriașă maternitate. Orașul pe care îl conduce ar trebui să contribuie la creșterea natalității! Catastrofală în materie de reviste și ziare (primărița Capitalei a ratat și „Săptămîna financiară“, și ziarul „Financiarul“!), madam Pandele rămîne o bună vorbitoare.

A exersat la BNR, la Guvern și la Antene, unde a turuit pînă a încins ecranul. Experiența primăriței în materie de administrație publică începe să se vadă. Nu depășește cîntările, spectacolele festive și aparițiile televizate. Şi, din cînd în cînd, ne mai trec pe la urechi niște inițiative economice discutabile. Firea visează ca primăria să construiască locuințe, să asfalteze, să curețe zăpada, să premieze tinerii care au copii și Dumnezeu știe mai ce. Nu sună deloc a experiență de om care știe ce face, care are un proiect serios pentru un oraș cum sunt Bucureștii. Din toate discursurile și inițiativele sale adie o gîndire de tip Pandele și niște parfum cu invenții testate prin Voluntari.

Dacă punem lupa peste toate promisiunile primăriței, pe lîngă că ele seamănă perfect cu basmele Olguței Vasilescu, vom observa că amîndouă se suprapun perfect, în materie de discurs, cu bagajul superiorului lor politic, președintele Liviu Dragnea. După două-trei apariții televizate nu se poate să nu mire faptul că doamnele sună ca un ecou controlat al președintelui PSD. Îi țin hangul și la fiecare afirmație îi pun proptele de logică. De fiecare dată sar şi ele cu un soi de listă de promisiuni, pe care o corectează, o completează sau o fredonează în funcție de nevoi și posibilități.

Ştiți care sunt marile reușite și micile proiecte profesionale izbutite de cei trei?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Recomanda