Bulgaria, cheia opririi gazului rusesc

Bulgaria, țară tranzitată de conducta TurkStream cu gaz rusesc, poate juca un rol cheie în încheierea actualului acord dintre Ungaria și Gazprom, spune Martin Vladimirov, director al programului de energie și climă la influentul think tank bulgar Center for the Study al Democrației, citat de Euractiv Bulgaria 

Expertul în energie a cerut o decizie paneuropeană de a interzice gazul rusesc sau de a introduce o taxă pentru a egaliza costurile de cumpărare a gazelor rusești și cele alternative. „Bulgaria nu ar trebui să mai permită gazului rusesc să curgă în Europa Centrală pentru că în acest fel ne transformăm din nou într-un «cal troian» de combustibil rusesc”, a comentat Vladimirov.
De la începutul anului 2025, ruta TurkStream prin Bulgaria va fi singura conductă care transportă gaz rusesc în Europa după închiderea rutei ucrainene. „Bulgaria va fi cea mai importantă țară pentru tranzitul gazului. Aceasta înseamnă că Bulgaria este cheia opririi gazului rusesc”, a explicat Vladimirov. El a adăugat că Bulgartransgaz ar putea înceta cu ușurință relația cu Gazprom dacă se va lua o astfel de decizie politică.
Vladimirov mai susține că acest lucru va provoca tulburări serioase în Serbia și Ungaria și poate o avalanșă de procese împotriva Bulgariei. Expertul vine și cu o soluție alternativă, pe care o denumește chiar „vicleană”, pentru că este un artificiu legislativ. „Cea mai bună soluție este ca UE să decidă interzicerea importului de gaz rusesc, dar există și o modalitate mai vicleană. UE ar putea decide ca tot gazul care intră în bloc din Ucraina sau Turcia să fie automat considerat gaz rusesc și să fie impozitate”, a adăugat Vladimirov. Taxa este menită să alinieze prețul gazului rusesc la costul achiziționării de gaze alternative.
„Acest lucru ar trebui să servească drept stimulent pentru clienții Gazprom pentru a-și reduce dependența de compania rusă. Observăm că cota de piață a gazelor rusești în Europa este în continuă creștere, deoarece este foarte ieftin. Multe companii din UE care au încetat să-l cumpere, de exemplu, cei cehi, au reluat aprovizionarea”, a adăugat el. El a reamintit, de asemenea, că și companiile italiene au crescut livrările de gaz rusesc. „Toți beneficiază de prețul scăzut și de faptul că nu există sancțiuni împotriva gazului rusesc”, a subliniat analistul.
O analiză a Centrului pentru Studiul Democrației, prezentată în iunie, arată că regiunea Europei Centrale și de Est are de trei ori mai multă capacitate disponibilă de a importa gaze alternative decât importă în prezent din Rusia. Aceste țări au o capacitate de aprovizionare cu gaz de trei ori mai mare decât Rusia prin rețeaua de interconexiune existentă.
Cele mai vulnerabile țări sunt cele mai dependente de gazul rusesc – Slovacia, Austria, Grecia, indirect, și Bulgaria, „pentru că în practică importă gaz rusesc din Grecia, care este comercializat sub o altă etichetă”, mai spune Vladimirov.
Recomanda
Mihai Soare 1215 Articole
Author

8 Comentarii

  1. „Expertul în energie a cerut o decizie paneuropeană de a interzice gazul rusesc sau de a introduce o taxă pentru a egaliza costurile de cumpărare a gazelor rusești și cele alternative. ”
    Deci problema nu este că e „gazul lui Putin”, ci faptul că gazul rusesc este prea ieftin și dacă nu e interzis nu-și mai poate vinde partenerul strategic gazul lui lichefiat, de 3 ori mai scump și de 2 ori mai poluant (din cauza procesului de răcire la -163*C și comprimare pt lichefiere jumătate din gazul respectiv se consumă). Adică dacă rușii ar fi obligați să vândă gazul cu un preț de 4 ori mai mare, ar fi acceptabil.
    Ce jeguri!

  2. Eiii, na! Cum adică dacă extracția că punga e la comun și rusica are baza de extracție la maximum 25 km de baza nato din Constanța? Prețul mic deranjează și neputința de a acapara occi tot ce e întindere de apa cu tot cu subsol.

  3. Occidentul atita ura poate avea pe Rusia ,incit vedem cu totii cum procedeaza obligindu-ne pe noi sa cumparam totul mult mai scump si de proasta calitate ,de la aliatii nostrii strategigi.Sa speram ca joaca asta al occidentului cu banii nostrii si la fel cu viata noastra ,nu va mai dura foarte mult.

  4. „Taxa este menită să alinieze prețul gazului rusesc la costul achiziționării de gaze alternative.
    „Acest lucru ar trebui să servească drept”… mijloc ptr a scumpi enegia pana la nivelul restului dobitocilor din Europa. Adica clasicul „sa moara si capra vecinului”. De ce sa fie ungurii mai destepti decat cei care se pretind destepti? Saracirea europenilor e politica occidentala dar care nu se aplica si americanilor. Motiv ptr care in SUA energia e mult mai ieftina in SUA ca la dobitocii condusi de tradatori.
    In loc sa le pese de vietile europenilor (preturi mai mici) conducatorii Europei se sparg in talente sa creasca profiturile americanilor.

  5. O vorba veche spune : „Cind esti prost si viata-i grea ” !

  6. Au si bulgarii uscaturi gen usr si alte ong-uri de neam trist…

  7. Sa se alinieze cu pretul gazelor amerloce…pai asta inseamn sa le dea si mai multi bani rusilor, de 3- 4 ori mai mult. Bravo!!! Nici nu ma mir ca Europa se duce in cap.

  8. Ha, ha! Prăzaru’ ista di la sud di Dunăre o fo’ pălit ș’ iel di virusu’ imbecilitățâ car’ bântuie în Apus…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.