
Gazul din Marea Neagră înseamnă libertate, a afirmat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Într-o postare pe Facebook, el a salutat faptul că a început forajul în blocul Neptun Deep, în largul Mării Negre, un proiect strategic, care a întâmpinat obstacole ‘fabricate cu rea-credință’.
‘Scriem istorie. Împotriva piedicilor și a amenințărilor celor care ar face orice ca România să nu devină un furnizor de securitate energetică pentru Europa. Am promis că nu ne oprim și asta facem: până la capăt, pentru România independentă și puternică. Duminică, 23 martie 2025, la ora 13:00, a început forajul în blocul Neptun Deep, în largul Mării Negre, la 160 km de țărm. Acolo, în adâncul mării, vom începe în 2027, sau poate chiar mai curând, să scoatem gazul românesc pentru România și pentru întreaga regiune. Pentru independență, pentru siguranță, pentru Europa. Nu sunt vorbe mari. Este un moment istoric. La Ministerul Energiei știm foarte bine câte obstacole a întâmpinat acest proiect în ultimele luni. Obstacole fabricate cu rea-credință. Am văzut cum unii s-au trezit peste noapte arheologi, invocând ‘vestigii antice’ la sute sau mii de metri adâncime, doar ca să blocheze un proiect strategic pentru România și Europa’, a scris Burduja pe rețeaua de socializare.
Potrivit acestuia, gazul din Marea Neagră înseamnă peste 20 de miliarde de euro pentru România, dar și ‘ruperea lanțurilor prin care Rusia a ținut Europa dependentă’ de gazele sale.
‘Să fie foarte clar: nu ne luptăm cu societatea civilă, ci cu cei care folosesc ecologia ca pretext pentru a ține România în genunchi. Gazul din Marea Neagră înseamnă libertate. Înseamnă ruperea lanțurilor prin care Rusia a ținut Europa dependentă. Înseamnă o alternativă reală și sigură pentru noi, toți, europenii – fără șantaj și fără prețuri dictate de capriciile unui regim autoritar. Înseamnă peste 20 de miliarde de euro câștigați pentru români, poate chiar mai mult. Felicitări echipelor de proiect de la Romgaz și OMV Petrom! Să o țineți tot așa! Un mesaj special de încurajare pentru Romgaz, care va intra anul acesta pe piața de furnizare, va putea duce acest gaz în casele românilor și în economia românească prin oferte foarte competitive. Gazul românesc pentru România!’, a mai notat ministrul.
Este libertatea asupritorilor de a fura resursele coloniei. Cu largul concurs al tradatorilor care conduc tara.
Da! A spus corect! E libertate pentru ei, că își asigură liniște și pace în caz de schimbare regim infracțional organizat politic în cei 35 ani, și nu libertate cum ar trebui sa fie la modul real! In plus, dau totul pentru satisfacția și confortul lor în străinătate în caz că pierd e! Ia amintiți-va că, lui Zelensky i s-a propus sa părăsească ukraina contra semnării unor acte care îl favorizau, da, în perioada când a fost în marea Britanie și nu numai, plecase cu bagaje multe, am scris eu, de parcă voia să se mute definitiv, așa și hoiturile infracționale din politica românească, dau tot contra asigurării stabilității, confortului, liniștii și protecției personale.
Ok, Stelian Bijduveanu!
Înseamnă o … ! Însemna daca îl exploatau românii , așa austro-ungaria ne vinde și izmenele de pe noi când sunt ieftine și ne îmbracă scump când sunt scumpe . Voi liberalii de rit străin , împreună cu vestitul țap de palat și cu Băsescu cel curat uscat și plin de nemuri ce vor face pușcărie și cu marele dulap nemțesc demisionat , ne-ați vândut că pe sclavi . Liberali de ieri erau patrioți adevărati in frunte cu marele Brateanul, iar voi ăștia de tip noi sunteți mății de cărți străine . Amărâților
„… furnizor de securitate energeticǎ pentru Europa”! Mare escroc, Burduja! Nu am putea sǎ repornim fabricile de îngrǎșǎminte sau siderurgia din România cu acest gaz? Sigur cǎ nu, fiindcǎ austriecii nu pot rǎmâne în frig. Știe banditul cam de câte ori consumǎ un occidental mai multǎ energie decât un român pentru a se încǎlzi? Normal cǎ știe, dar nu-i pasǎ.
Libertatea înseamnă să-ți poți tăia la liber un copac din grădina ca să te încălzești; căci dealurile și munții sunt cheliți în favoarea străinilor pe 3 lei.
Libertate înseamnă să-ți poți lua un antibiotic la liber de la farmacie , că să te faci bine și să nu mai dai la medic 700 de lei ca să-și dea o rețetă de 10 lei; căci ca să-și facă rău omul poate lua la liber cisterne de alcool ,tiruri de țigări și găsește la fiecare colț de stadă jocuri de noroc care duc la dezumanizare multă violență și tulburări în societate, tot ca să-și facă rău se găsesc droguri până și în școli; cu aceste nu are treabă statul , care este zice plin de grijă ca să nu-și facă rău omul cânt ia antibioticul fără rețetă.În schimb nu cere rețetă pentru alcool , țigări, jocuri de noroc, și văd că nu pot eradica drogurile , dar au putu eradica vânarea la liber a antibioticilor.
Dar ei apără democrația, care nici ei nu știe ce înseamnă, nu omul și nevoile lui!
Burduja , ai bunul simț și nu mai spune trăsnăi cu rol de povești pentru adormit copii !
libertate pt aliatii si prietenii(stapanii nost) nostri austria,franta ,germania etc
Orbilor, care scriu prostii și refuză să vadă realitatea:
– Pentru a beneficia de gaze, acestea trebuie mai întâi extrase. Iar a pentru a o face, e nevoie de tehnologie de extracție de la mari adâncimi și de la 160 km în largul Mării Negre. Sunt puțini cei care au tehnologia necesară. De aceea nevoia imperativă a asocierii. Altfel stai și te uiți la ele, cum au stat și până acuma. Prin noi înșine? înseamnă a rămâne un etern spectator neputincios.
– Vânzarea gazelor, odată extrase, se face pe baza dreptului de preempțiune, în favoarea clientului român (privat sau public). Fie prin intermediul firmelor specializate (E-ON, ENGIE etc), fie pe bursa de mărfuri București.
– O cantitate, determinată, este vândută pe piață liberă. Asta dacă nu apar situații de criză energetică, în care statul poate redirija integral producția la intern.
Mulți idioți își dau mâna să dezinformeze. Cert este că statul român poate, pentru un interval mediu de timp (cca 20 – 30 de ani), să-și asigure, din propriile resurse, necesarul de gaze.
Simplu!
Nu ai dreptate. Dreptul de preemptiune nu exista in acest caz, ci austriecii pot vinde oricui gazul extras. Nu tehnologiile erau problema, ca putea foarte bine si Romania sa cumpere statia de extractie. Problema este ca gazele extrase nu (mai) sunt ale Romaniei.
Burduja,liberalule,motociclistule, lasa-ne! Voi, hoții liberali, ați liberalizat energia și acum va dati de ceasul morții! Huuo, hoților liberali,pe ce lume traiti?
Nu doar gazul este despre libertate economica.
Cate resurse are Romania ?!
Toate ar fi trebuit sa insemne libertatea noastra, nu a altora!!! Ex. Energia.
Daca gazul ar fi al romanilor!! Dar, vedem ca romanii, preponderent la tara se incalzesc cu lemne.
Ce mizerie de fanfaron…
Inseamna libertate, deci gazul e un fel de vaccin. Iti aduce libertatea sa bei cafea la mall, cu prietenii.
cine, pentru Romania??
Macar, nu mai vorbiti.
Ditamai impostorul