Burduja a argumentat că persistența prețurilor mari în România și în zonă (Bulgaria, Grecia) ar mai multe cauze:
– nu există fluxuri transfrontaliere constante între țările cu capacități mari energetice(linii există, dar nu sunt folosite)
– investiții în interconexiuni noi
– măsuri excepționale pe termen scurt pentur protejarea cetățenilor europeni. Aici, ministrul nu a detaliat, dar anterior el s-a pronunțat în favoarea extinderii măsurii prețurilor plafonate dincolo de aprilie 2025 sau subvenții directe de la Bruxelles pentru cei mai defavorizați cetățeni.
În plus, Burduja a atras atenția asupra marii probleme Ucraina, care a devenit, în ultimul an, net importator de electricitate, de unde era exportator. Burduja a mai spus că UE a lăsat mare parte din sarcina aprovizionării Ucrainei cu electricitate pe seama țărilor vecine ei, printre care și România, fapt care a distorsionat grav piața internă.
Iată declarațiile ministrul Burduja la Bruxelles, luate după pagina sa de Facebook:
„În Europa de Est sunt, de câteva luni, mult mai mari decât cele din Europa de Vest. Este incorect și inacceptabil, dacă vorbim de o singură Europă, cu o piață unică. Ne-am săturat să fim “pe roșu” pe harta prețurilor la energie. Poziția comună a României, Greciei și Bulgariei s-a bucurat de un larg sprijin.
Am explicat deschis ce se întâmplă. Lipsesc interconexiunile în centrul Europei, iar Ucraina are nevoie de tot mai multă energie de import, deși în anii trecuți era net exportator. Chiar dacă până în aprilie facturile românilor sunt plafonate, iar aceste presiuni nu se resimt, e o chestiune de principiu și de competitivitate pe termen lung. În aceste condiții, cum poate o companie românească să concureze cu una din Europa de Vest, nemaivorbind de cele din restul lumii?
Am venit cu trei soluții clare:
1. Monitorizarea strictă din partea Comisiei Europene a capacității fluxurilor transfrontaliere în țările de tranzit (unde există linii, dar nu sunt folosite decât în mică măsură) și coordonarea lucrărilor de mentenanță (care pot bloca brusc anumite interconexiuni, ceea ce duce la creșterea masivă a prețurilor).
2. Accelerarea investițiilor în interconexiuni noi și asumarea unui calendar clar din partea tuturor statelor membre. România este deja interconectată cu absolut toți vecinii prin 9 linii și lucrăm la încă 9, inclusiv 2 cu frații noștri de peste Prut. Avem acum 3500MW capacitate, reprezentând 20% din capacitatea totală și 38% din producția maximă zilnică! Alții nu au nici 15%, cât le cere UE, fără a fi interconectați cu vecinii lor, tot membri UE.
3. Măsuri excepționale pe termen scurt pentru protejarea cetățenilor europeni și a economiilor statelor membre. Trebuie să ne asigurăm că în UE piața de energie funcționează echitabil pentru toată lumea, iar nedreptățile sunt corectate rapid.
Peste 3-5 ani, România nu va mai avea aceste probleme și nu va mai depinde de alții — vor avea alții nevoie de noi. Pentru că cele peste 13 miliarde de euro în contracte semnate, bani nerambursabili atrași în mandatul meu, își vor spune cuvântul și vom avea încă 3500MW gaz, 2200MW nuclear, 10000MW solar și eolian, plus finalizarea hidrocentralelor începute (300MW), gazele din Neptun Deep și peste 1000MW stocare.
Până atunci, lucrurile sunt clare: România cere răspicat o singură Europă, cu aceleași drepturi pentru toți pe piața de energie. Doar așa vom împlini visul lui Jean Monnet pentru o Europă a unității, prosperității și păcii. Înainte, împreună”.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Mai rar un asemenea mincinos. Am spus-o demult, dacă oamenii și-ar da seama ce hoție este cu energia i-ar lua, simbolic desigur, în furci, azi.
Se zice că adresa minstrului, are casă-n State, e la o aruncătură de băț de sediul CIA.
Corect !
Invatati sa mai spuneti si NU, si STOP !
Solarul si eolianul pot sa nici nu fie luate in considerare. Ele produc energie dupa cum bate soarele/vantul, adica inconstant si necontrolat, o energie care aduce fluctuatii si dezechilibre grave in sistem.
Pentru energie ieftina trebuie eliminati intermediarii din piata de energie si trebuie scoase subventiile pentru solare si eoliene, care sunt prinse in preturile celorlati producatori de energie. Cine vrea sa faca sisteme solare si eoliene scumpe si ineficiente sa isi faca pe banii lui, nu pe ai altora!
Daca vestul vrea ca Ucraina sa fie sprijinita energetic atunci sa faca bine sa trimita energie incoace, nu sa oblige Romania sa suporte Ucraina!
@Nicu
Sustin 100%. „Norocul” nostru e ca suntem condusi de „ingineri” produsi de facultati de „stiinte politice”, din colonie sau de aiurea. Cu multe grade. La umbra padurilor.
Bruxel si vestul au impus prin Greedeal si PNRR renuntarea la electrotermocentr si productia de electricitate
Tot ei au pretentia de a suplini cerea crescuta de electricotate venota din Ucraina.
Cu de unde, din import?
va dati seama ca cei din comisia europeana o rup la fuga ca l au enervat cu preturile la energie pe pancu…pardon…pe burduja care vine sa le ia capetele?!! parca vad ca da raceala peste tine cand trebuie sa pleci si tu seeebbbbiiiii sa i invingi. copile? NU CONTAM IN FATA LOR! NICI CAT MUSTELE NU SUNTEM! CU OAMENI CA VOI ALESI CICA REPREZENTATIVI golanii care ne conduc de la bruxelles rad de voi si de noi de se kk pe ei si ne mai si dau la gioale cu banii din pnrr. VOI CREDETI CA JUCATI SOTRON IN FATA CURTII?!
Burduja minte. . Preturile mari sunt cauzate de proasta administrare a sistemului energetic national.
Redeschideti termocentralele,terminati cu prostiile verzi,plafonati adaosul comercial pe tot lantul productie-furnizare,sistati exporturile,puneti-va cenusa in cap si bagati-l la puscarie pe sinistrul virgil.problem solved.
@ăla de la 15:14 – Și ce e greșit în ce a spus? Că nu poate sa face nimic? Ar trebui mai mult sânge în instalatie si în relatia cu Uniunea (parțial) Europeană și în relații bilaterale (de exemplu cu Austria – ar trebui trimisă o plăcuță suedeză)
Mioriticule, legile fizicii spun că dacă te (editat) împotriva vântului, îți revine totul în figură.
Când vrei să sancționezi Rusia cu gazul ei ieftin, te sancționezi pe tine însuti.
de mult au protestat, cam greu daca nu citesti presa ca sa te informezi ca AIA de la externe e doar un copil agitat care nu-si gaseste rolul cand reprezeinta Romania…
La ce bogații avem trebuia sa avem energie pe baza de abonament ca la telefon. Marci 100 m³ sau echivalentul la kwh dai 80 lei pe luna, marci 200 dai 160 roni marci peste platesti nu stiu cati 5 bani dar nu mai mult de 200 lei. La industriasi la fel reduceri functie de profit. Dar noi suntem și prosti si ajutatori.
@?:
Greșit total! De ce? Pentru că, politicienii au semnat acte prin asumare cu un termen limita de aplicare și asta se întâmplă de vreo 3 ani! Cum sa nu îți respecte semnătura pe acte comisia europeană dacă ți idiot ai sacrificat tot binele țării tale? Și stați că vom mai trai și alte excese îngrozitoare semnate prin asumare de politicienii romani! Vezi taxa pe centrale de apartament, taxa pe bioxid de carbon și multe! Deh, Romania a devenit doar o poată de consum a orice la prețuri exorbitante, că așa au hotărât politicienii romani!
Burduja a făcut bine ce a făcut doar că, sper că, sala să nu fi fost goala, scaunarii de lux nesimtit sa fi părăsit sala de sedinte! Oricum, va mai dura ani grei până să ia o măsură reală!
Pe de o parte ministru’ CIA al energiei latra de parca UE e de vina, de parca nu guvernul rroman, in slugarnicia lui a dispus inchiderea termocentralelor, de parca nu europarlamentarii PDS-PNL-USR au votat ca imbecilii planurile eco-teroriste promovate in PE. Si tot el, viseaza reactoare nucleare „modulare” care ai nevoie de vreo 10, ca sa produca cat o unitate traditionala, si costurile deja acum 2-3 ani erau DUBLE, fata de unul traditional… probabil cand o sa vina Blackrockul pentru care lucreaza el, o sa coste 4-5x mai mult. Inutil sa discutam de planurile lor cretine sa treaca totul pe electric, ce ar impune schimbarea retelelor de distributie, probabil si dublarea numarului de PT… alti bani, alta distractie… in conditiile in care noi suntem faliti
Acestea subiecte sa departajeze electoraul candatii buni de cei slabi sau rau intentionati.
Preturile la energie, concesionarea pe mai nimic a resurselor facuta/sustinuta de PSD, PNL si Iohannis.
Momentul ăla când te-au uns ministru Băieții Deştepți din Energie şi tu te faci că nu există Băieții Deştepți din Energie… Luați de la Bancorex cu pâine că e destul pentru toți fraierii!
Partidul care il mai sustine pentru un nou mandat in Parlament pe fostul ministru al energiei Virgil Popescu, sub care s-a pus in practica liberizarea ar trebui sa aiba o mare problema. Candidatul lor la Presedentie sa nu poata intra in al doilea tur, daca alegerile s-ar desfasura corect si fara interventii, frayde
Ăsta vorbește iar românul de rând plătește. Oare cine s-o fi săturat mai tare?
PNL e singurul vinovat pentru dezastrul și prețurile din energie , prin poposcu Virgil și Burduja , au închis capacități de producție și nu au pus nimic în loc, dar au îmbogățit firmele lor din energie cu miliarde de euro
Romania este spatiul european in care specula a fost ridicata la rang de economie de piata !
@ Bă, când te saturi, te ridici cu ăia de te-au făcut ministru și mergi Editat, dacă ai digerat, ?
@ Ce oameni civilizați, ăștia nici nu mănâncă mult și l-au pus ministru !?
Oare ce pret plateste pentru energie taticul domnului ministru la Slatina de unde incaseaza bani frumosi fiind pe statul de salarii al rusilor ?
Baiatul asta e in stare sa cante pe orice muzica i se pune si se pricepe la toate . Din pacate pentru el publicul pleaca din camera dupa primele note scoase din corzile sale vocale antrenate de gasca de la Monaco fiindca falseaza.
Poate nasul sau ” pensionarul ” Videanu prins de nemti cu bijuteriile la sacosa ii explica cum facea dansul afaceri pe vremea cand era ministru cu energia tarii cu un alt afacerist cu iz de penitenciar ” Nicolae”
Oare ce pret plateste pentru energie taticul domnului ministru la Slatina de unde incaseaza bani frumosi fiind pe statul de salarii al rusilor ?
Baiatul asta e in stare sa cante pe orice muzica i se pune si se pricepe la toate . Din pacate pentru el publicul pleaca din camera dupa primele note scoase din corzile sale vocale antrenate de gasca de la Monaco fiindca falseaza.
Poate nasul sau ” pensionarul ” Videanu prins de nemti cu bijuteriile la sacosa ii explica cum facea dansul afaceri pe vremea cand era ministru cu energia tarii cu un alt afacerist cu iz de penitenciar ” Nicolae”
Ca sa ai preturi mici trebuie sa producu mai mult. In 30 de ani nu avem modernizate marile hidrocentrale, nu avem reactoarele 3 si 4, nu avem 3-4 termo pe gaze. Dar avem importuri de milioane euro si mai dam gratis la R.Moldova si Ucraina. Cu asa ministrii si guvern nu vom avea nimic bun. Iar UE nici nu a luat in seama vorbele lui Burduja, ale celui din Bulgaria si Grecia.
Si pe urma creata o bursa pentru KW ca in Frantza cu CO2. AIA A FOST UN SUCEES MAJOR
AU DEVALIZAT STATUL FRANCEZ CU 10 MLD EURO rambursari fictive de TVA.
A se vedea serialul D’Argent et de sang.
Hai Virgile popescule arata-ne ce potzi..lmao
Teatru, el e regizor, el joaca ! Numai ca spectatorii sunt parca, niste mai maimute !