Cadoul perfect de Sărbători

Sărbătorile de Iarnă sunt încărcate de magie, iar părinții caută să îi învețe pe copii bucuria de a dărui și de a primi un cadou de la cei dragi. De multe ori, părinții nu pun atât de mare accent și pe utilitatea cadoului, ci doar vor să bifeze acțiunea și să le satisfacă copiilor micul… „moft“.

Așa-zisul cadou perfect nu există, ci valoarea acestuia este dat de bucuria cu care părintele i-l dăruiește și de zâmbetul pe care îl oferă înapoi copilul. Ce să urmărim atunci când alegem un cadou?

Copilul mic. La vârsta de 1-2 ani, copilul descoperă bucuria mişcării, orice îl interesează, dar mai ales ce este în mişcare. De asemenea, sunt extrem de fascinați de orice se deschide sau se închide și de obiecte care pot fi împinse sau rostogolite. „Putem folosi această etapă de descoperire a mediului  prin decizii ferme în cumpărarea cadoului perfect pentru el. Putem ține cont de faptul că tot ce este colorat îl atrage, îi place, îi captează la maxim atenţia, mai ales dacă are obiectul încorporat şi o faţă umană plăcută, zâmbitoare. Folosind aceste interese, îl bucurăm dacă va primi un puzzle format din  bucăţi mari, o jucărie în care să introducă forme, cuburi“, spune psihologul Lenke Iuhoș.

Preșcolarul. La vârsta preşcolară, cea de grădiniţă, copiii sunt fericiți să-și petreacă timpul construind turnuri și castele uriașe. În magazine nu e dificil să găsim cuburi prin care se pot construi un elicopter sau un castel de prinţese. E recomandabil să vă asiguraţi că gradul de complexitate a jocului este în concordanță cu vârsta. Evitaţi acel gând că va creşte și se va juca mai târziu. Trebuie să îi oferim o bucurie în prezent, nu să i-o pregătim pentru viitor. În această perioadă, există o nevoie tot mai mare de a dobândi diferite roluri, indiferent că este fetiţă sau băiat. Sunt dispuși să încerce rolul de om matur, de negustor, de mamă, ca șofer de autobuz, de poştaș, de cântăreață pop, de actor, se joacă de-a  mama și tata etc. Cunoscând această normalitate, e binevenit un cadou sub formă de minibucătărie, o trusă medicală, un cărucior, haine pentru copii, un mic fier de călcat, un aspirator etc., explică Lenke Iuhoș.

Școlarul. La vârsta şcolară, în viaţa copilului joacă un rol din ce în ce mai important performanţa şi concurenţa. Pentru şcolarul mic este o bucurie să aibă cât mai multe și mai diverse jocuri de masă, care trebuie jucate în asociere cu cineva. Ideale sunt jocurile care implică aruncarea unui zar şi pornirea și respectarea unor reguli de către persoane chiar de diferite vârste. Este extrem de benefic jocul în familie, în care adulţii pot să și piardă fără a duce copilul în eroare. Cu ajutorul jocurilor sociale, putem crește sentimentul de realizare, să formăm automatizarea ideii că el nu poate întotdeauna să câștige. În timpul jocului, poate depăși frustrarea provocată de concentrarea pe concurenţă și să înveţe să îndure eșecul prin exemplele comportamentale date de către părinţi, consideră Lenke Iuhoș.

Adolescentul. Adolescentul este prototipul celui mai greu de mulţumit prin cadourile oferite de Crăciun. Este întotdeauna util să considerăm că este timpul pentru formarea și consolidarea identității. Prin discuţii deschise, într-o atmosferă prietenească, putem discuta cu tinerii adolescenţi ce anume îi interesează. Chiar dacă nu este întotdeauna ușor să răspundă, poate să fie o surpriză  îmbrăcămintea dorită, obiecte specifice vârstei, cărți etc.

„Puteţi alege obiecte care au legătură cu hobby-ul lor declarat sau pe care încearcă să îl țină ascuns de toată lumea. Un cadou bine ales îi transmite adolescentului sentimentul de apartenenţă (va fi încurajat să vorbească despre ideile lui) și sentimentul de acceptare (îi înţelegem identitatea, deciziile). În caz că aţi aflat de dorinţele sau interesul lui legat de carieră, puteţi să-l surprindeţi cu obiecte, cărţi, workshop-uri din domeniul respectiv. Vă recomand să eviţaţi întrebările deschise, precum: Tu ce doreşti de Crăciun? Prin faptul că doriţi să vă uşuraţi munca, vă lipsiţi de două efecte spectaculoase ale Crăciunului: momentul de a vă cunoaşte mai bine adolescentul, farmecul dat de cadoul neştiut (surpriza)“, mai spune psihologul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Karina Bradut 26 Articole
Author

1 Comentariu

  1. „Sărbătorile de Iarnă sunt încărcate de magie…”
    Stiti care este diferenta dintre MAGIE si MIRACOL.
    Este diferenta dintre drac si inger, dintre vraja si minune.
    Daca Dumnneavoastra sarbatoriti cu demonii cand se apropie Craciunul, urmat de celebrari de mari sfinti si de Boboteaza…., articolul materialist si psihologic nu se adreseaza majoritatii crestine a romanilor.
    Singura asociere cu …. „magii” este ca aceia au urmat Arhanfghelul sub forma de lumina/stea si s-au lepadat de magie urmandu-i lui Hristos.
    In rest, …. nu mai pomeniti dracii.
    ……
    Chiar acela… este numele de familie???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.