Calendarul secret al independenței catalane

Presa iberică vorbea marţi, înaintea discursului liderului separatist Carles Puigdemont, despre presiunile create asupra acestuia. Primarul Barcelonei și liderul Partidului Socialist Spaniol au făcut apel la rațiune și la nedeclararea independenței. O facțiune importantă din partidul lui Puigdemont a solicitat adoptarea „formulei slovene“: anunțarea secesiunii, dar suspendarea efectelor ei, pentru a permite negocieri naționale și internaționale.

Pe acest fond tensionat, presa a publicat scenariile pregătite încă de la momentul alegerilor din 2015 de către separatiștii catalani pentru a obține independența. Confiscate de autorități pe 20 septembrie, când l-au arestat pe Josep Maria Jove, mâna dreapta a vicepreședintelui Cataloniei, documentele cu pricina creionează posibilele răspunsuri ale Madridului și reacția recomandată a separatiștilor în cazul organizării unui referendum și declarării independenței. Calendarul secret al independenței stabilit în 2015 pare să fi fost urmat pas cu pas, ba chiar devansat: pentru 2018 era prevăzut un guvern de tranziție, iar „guvernul independenței“ urma să fie format în 2022.

Primul scenariu prezentat în documentele amintite era cel mai puțin probabil – Madridul acceptă independența catalană și încep negocieri. Al doilea este cel al lipsei de reacție a structurilor de forță, Madridul continuând „asfixia economică și judiciară“, caz în care separatiștii urmau să genereze tot mai multe conflicte, să atragă populația și să meargă spre independență. Al treilea scenariu, al „reacției violente a statului“, poate duce fie la „înfrângerea“ separatiștilor, fie la „rezistență“ și, din nou, la „generarea cât mai multor conflicte“, arată documentul. Al patrulea scenariu este cel în care Madridul dorește să se așeze la masa negocierilor, pentru a oferi mai multă autonomie, în schimbul renunțării la independență, caz în care răspunsul separatiștilor ar trebui să fie NU.

Tensiunea creată de referendumul pentru independență din Catalonia vine într-un moment nepotrivit în Vestul Europei. În Italia, provinciile Veneto și Lombardia au anunțat încă din primăvară că vor organiza referendumuri pentru autonomia fiscală. Consultarea din Veneto a fost stabilită pe 22 octombrie. Se adaugă apoi situația din Scoția și Irlanda de Nord, unde majoritatea populației a votat împotriva Brexitului, iar partidele naționaliste vor specula această orientare în timpul negocierilor pentru ieșirea Regatului Unit din UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.