Călin Popescu Tăriceanu a devenit la fel de PSD-ist ca Liviu Dragnea?

L-am apreciat mereu pe Călin Popescu Tăriceanu pentru atitudinea sa tranşantă atunci cînd era vorba despre implicarea Sistemului în domenii în care nu are ce să caute. Pînă acum! Odată cu nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de prim-ministru, sînt obligat să-mi resetez opiniile, căci şi Tăriceanu şi le-a resetat pe ale lui.

Ştiindu-l pe Tăriceanu, în vremea cînd era prim-ministru, capabil să lupte cu un Traian Băsescu dezlănţuit şi să-l învingă, mă aşteptam ca măcar dumnealui să ţină cont de reacţia opiniei publice la aflarea veştii că un plagiator ca Mihai Tudose va fi noul şef al guvernului şi să-l tragă discret de mînecă pe Liviu Dragnea. Aşteptare zadarnică, întrucît, după nominalizare, preşedintele ALDE a ieşit în faţa jurnaliştilor, lăsînd impresia că ştia de multă vreme că Mihai Tudose este cel ales!

Pe deasupra, chiar în acel moment a găsit de cuviinţă să anunţe că Remus Borza, salvatorul Hidroelectrica, a fost exclus din ALDE pentru că a îndrăznit să voteze împotriva moţiunii de cenzură „PSD vs. PSD”! Fiind dintotdeauna un simpatizant al principiilor liberale, conform cărora libertatea de gîndire a individului este motorul unei democraţii autentice, decizia celor din conducerea ALDE m-a pus pe gînduri.

N-am avut însă răgaz să stau aşa prea mult timp, căci au apărut imediat reacţiile faţă de nominalizarea lui Mihai Tudose. Primul care a dat tonul a fost însuşi Călin Popescu Tăriceanu: „În zilele trecute am făcut o evaluare a posibilelor candidaturi, discutasem şi rămăsese această candidatură, care înţeleg că a fost votată în CExN şi colegii mei au fost de acord să susţină această candidatură”! Poftim? Adică Tăriceanu ştia cu cîteva zile înainte ceea ce membrii CExN al PSD aveau să decidă abia luni, adică faptul că Mihai Tudose, plagiatorul, va fi nominalizat? Şi atunci de ce a mai fost necesar circul cu retragerea celorlalţi cinci pretendenţi, din moment ce „rămăsese această candidatură” încă din „zilele trecute”?

A urmat apoi reacţia Noricăi Niculai, pe cu totul alte coordonate: „Am votat contra pentru că dați-mi voie ca în politică să am propria mea filosofie și atitudine, să nu mă dezmint de ea. Eu înțeleg că suntem într-o coaliție. Înțeleg foarte bine care au fost angajamentele în coaliție. Este dreptul PSD să își desemneze primul-ministru, dar acesta va fi prim-ministrul României, nu al unui partid. Problemele cu acuzația de plagiat sunt foarte importante. Eu cred că în politică trebuie să avem un anumit tip de responsabilitate și de morală”! Deci chiar în cadrul BPC al ALDE, Norica Niculai a atras atenţia că Mihai Tudose este o alegere proastă, cu un potenţial uriaş de necazuri viitoare, şi nici unuia dintre colegii săi nu i s-a aprins beculeţul? Nici măcar lui Tăriceanu?

Spre seară, în emisiunea „Sinteza zilei”, avocata Steluţa Cătăniciu, cea care o făcuse zob pe Cristina Guseth în Comisia juridică din parlament, se declara încîntată de Mihai Tudose, spunînd că-l va vota la învestire.

Ce să înţelegem noi, cei din afara partidelor sau a alianţelor politice, din moment ce oameni care au dus bătălii dure cu grei din politică, precum Traian Băsescu, Florian Coldea sau Codruţa Kovesi, se tem acum să-i spună în faţă lui Mihai Tudose că nu are ce căuta în fruntea unui guvern după ce singur şi-a recunoscut plagiatul din teza de doctorat dată la Academia SRI? Să însemne această atitudine că Mihai Tudose are în spate o forţă nevăzută de noi, care îi sperie de moarte pînă şi pe Tăriceanu sau Cătăniciu?

În naivitatea mea, credeam că ALDE există pentru a păstra sus flamura liberală pe care PNL a dus-o în curtea PDL şi, iată!, acum constat că Tăriceanu a devenit doar însoţitorul lui Dragnea prin jungla controlată de SRI! Şi pentru ce toate aceste compromisuri majore? Pentru ca 3-4 „aldişti” să fie miniştri? Nu cumva este prea puţin pentru statutul dobîndit de Tăriceanu în toţi aceşti ani de cînd este în politică?

Surpriza mare vine şi din faptul că sînt obligat să constat că Tăriceanu nu-şi dă seama de rolul său imens în aducerea şi menţinerea la guvernare a PSD, altfel Liviu Dragnea ar fi fost demult la Brutărie sau cel puţin în Opoziţie, cu toată camarila lui de amazoane. În loc să fie elementul de echilibru şi să joace rolul celui care aduce luciditatea acolo unde aburii Puterii fac ravagii, ALDE şi Călin Popescu Tăriceanu acceptă în mod inexplicabil acest rol de guvernantă la curtea acestei Chiriţe de Teleorman!

N-aş vrea să mă fac în pielea lui Călin Popescu Tăriceanu atunci cînd toată mizeria care-l acoperă acum pe Liviu Dragnea va cădea, lăsînd la vedere putregaiul. Nimic nu mai poate fi folosit atunci ca argument, căci ratările acestor momente astrale, cînd, mic fiind, poţi lumina drumul celor care au pierdut busola, se convertesc în complicităţi imposibil de justificat.

Era de ajuns ca Tăriceanu să-i fi spus lui Dragnea că ALDE va ieşi de la guvernare dacă Mihai Tudose va fi nominalizat şi, mai mult ca sigur, s-ar fi găsit alt nume din PSD cu care să se meargă la consultări. Mi-e teamă, însă, că, în declaraţia lui Tăriceanu de mai sus, atunci cînd spune că ştia de cîteva zile că Mihai Tudose va fi nominalizat, el, de fapt, sugerează ceva mult mai grav: că soluţia a venit din altă parte, că doar el şi Dragnea cunoşteau acest lucru pe care Iohannis îl dorea la fel de mult ca şi ei!

Dar poate că Mihai Tudose nu este doar un plagiator grosolan, ci o fi vreun zeu de care muritorii Dragnea şi Tăriceanu nu îndrăznesc să se atingă. OK, e-n regulă, dar să nu-i mai vedem de aici înainte cum fac pe zmeii, din moment ce li s-a înmuiat paloşul în aşa hal!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.