Când intră în vigoare Legea europeană privind libertatea mass-media

Din data de 8 august a acestui an, când intră în vigoare Legea europeană privind libertatea mass-media, nu mai este posibil din punct de vedere legal să supraveghezi comunicațiile unui jurnalist sau să utilizezi un software de spionaj în acest scop, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Parlamentului European, Sabine Verheyen.

Ea a afirmat, în cadrul unui seminar privind situația la zi a libertății media din Europa organizat de Parlamentul European la Strasbourg, că această interceptare ‘este posibilă numai în cazuri excepționale de interese de securitate cu adevărat importante’.

‘De exemplu, când un jurnalist nu doar relatează despre un grup terorist, ci este parte a unui grup terorist sau este suspectat de acest lucru, cred că este clar că protecția lui nu mai există, pentru că un jurnalist nu este scutit de a se comporta legal. Dar nu mai este posibil după 8 august, sau nu mai este posibil din punct de vedere legal, să efectuezi supraveghere sau să utilizezi software de spionaj. Așa că orice caz în care se folosesc dispozitive de spionaj pe telefoanele mobile și dispozitivele jurnaliștilor poate fi adus în fața instanței. Dacă nu la nivel local atunci la nivel european, pentru că este împotriva legii europene’, a avertizat vicepreședinta PE, care conduce grupul de monitorizare a aplicării legii.

Ea a argumentat că ‘schimbarea crucială după intrarea în vigoare a acestei legislații’ este că toți cei afectați de acțiuni incorecte la nivel statal vor avea o legislație pe care se vor putea baza pentru a se adresa instanței. Sabine Verheyen a recunoscut totuși că noua lege ‘nu va vindeca întregul sector (…) pentru că problemele sunt multiple și au multe straturi’.

Sabine Verheyen a explicat că sarcina de a verifica implementarea națională este a Comisiei Europene, în calitate de gardian al tratatelor.

‘Sarcina noastră este de a verifica dacă Comisia se achită bine de această sarcină. De aceea este important să luăm informații și de la bază, de la oameni din teren din statele membre, de la jurnaliști, de la alte surse, pentru a vedea ceea ce se întâmplă, în așa fel încât să nu avem doar un raport, să vedem în mod real ce efect are legislația. Este corectă din punct de vedere formal? Este interpretată în cel mai bun mod? Și, dacă nu este, Comisia poate interveni pentru că este un regulament, nu o directivă’, a explicat vicepreședinta PE.

Ea a mai afirmat că este necesar să se pună presiune asupra executivului UE care la rândul său să facă presiune asupra statelor membre pentru o implementare corectă, dar a cerut și presei să scrie mai mult despre ce se întâmplă în mass-media.

‘Scrieți când statele membre nu respectă legea. Unul dintre lucrurile pe care le-am observat aici este că media nu scrie despre problemele din media’, a pledat eurodeputata din grupul PPE.

Diana Riba I Giner, vicepreședintă a Comisiei pentru cultură (CULT) a PE și raportoarea din urmă pentru lege, a spus că ‘nu există niciun stat în care nu poate fi făcute progrese în ceea ce privește transparența și protecția jurnaliștilor’.

‘Unii dintre noi au îndoieli despre cum vor interpreta statele membre acest text sau cum se va încheia totul. Vrem să întărim pluralismul media și să consolidăm independența editorială și acesta este un prim pas’, a mai spus eurodeputata din grupul Verzilor.

O reprezentantă a sectorului media prezentă la seminar, Veronika Munk, directoare pentru inovare și piețe noi la Dvenik N, în Slovacia, a atras atenția că sunt factori foarte importanți care trebuie monitorizați în faza de implementare.

‘Sunt unele guverne, precum cel ungar, care se pricep foarte bine să pară că respectă o lege la nivelul reglementărilor, dar să nu facă asta la un nivel practic’, a atras atenția Veronika Munk, care a activat multă vreme și în Ungaria.

‘În Slovacia guvernul lui Robert Fico a votat noi membri în consiliul media care sunt tot mai aliniați cu partidul de guvernământ’, a spus ea despre situația din Slovacia, referindu-se la unul dintre organismele noi prevăzute de noua legislație.

‘Cred că feedback-ul va fi esențial pentru a observa cum decurge implementarea’, a mai adăugat Munk.

Recomanda

2 Comentarii

  1. Ori cum in Romania nu prea cred ca se va aplica legea asta si vechile practici ,vor continua sa functioneze la fel ca pana acum.Cred ca exemolul cel mai recent si vizibil pt. toti romanii este nerespectarea constitutiei de catre CCR la votul romanilor din decembrie.2024 invocind argumente nedovedite legal si conform legilor ,nici pana in ziua de astazi.

  2. Ce gluma?!
    Asta-i motivul pt care UE nu are timp de lucruri serioase. Se ocupa de taiat frunze la caini.
    ”Libertatea Mass-Media”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.