Candidat de 100 de ani pe lista de la locale

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunţat, marţi, că la scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale şi 494 pentru cele europarlamentare, menţionând că cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani.

Toni Greblă a precizat, într-o conferinţă de presă, că până în prezent sunt înscrişi în Registrul electoral 18.025.324 de alegători, iar numărul secţiilor de votare este de 18.955 în ţară şi 915 în străinătate.

Potrivit şefului AEP, la acest scrutin vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene, precum şi 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

„S-au înscris un număr total de 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale. Din aceştia, 11.500 de persoane candidează pentru consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, iar pentru funcţiile de primari candidează 11.386 de candidaţi”, a spus Toni Greblă.

Dintre cei 11.386 de candidaţi înscrişi pentru posturile de primari, 9.776 candidează în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban.

În rural, pentru funcţiile de edil candidează 10,56% femei, iar în urban – 12,36%.

Cel mai tânăr candidat pentru alegerile care vor avea loc pe data de 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, „seniorul candidaţilor”, are 100 de ani. Acesta este veteran de război şi candidează în județul Vaslui.

​În comuna Dumești din județul Vaslui, candidează pentru a obține funcția de consilier local Mihai Ardeleanu, care este născut în anul 1923. In 20 august va împlini 101 ani.

„Avem, de asemenea, doi candidaţi la alegerile locale de 95 de ani, doi candidaţi de 94 de ani”, a precizat şeful AEP.

Pentru alegerile europarlamentare s-au înscris 494 de candidaţi, dintre care 167 femei, ceea ce reprezintă 33,81% din total, „cu un procentaj un pic mai bun decât cel de la alegerile locale”, după cum a arătat Toni Greblă.

Candidaţii vor fi votaţi de cetăţenii români în vârstă de peste 18 ani împliniţi chiar şi în ziua alegerilor şi care au domiciliul fie în ţară, fie în străinătate şi nu şi-au pierdut dreptul de a alege.

„Avem înscrişi în Registrul electoral permanent 18.025.324 de alegători, din care 942.730 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate”, a anunţat Greblă.

În dimineaţa zilei de 9 iunie se vor deschide 18.968 de secţii de votare în ţară şi un „număr record” în străinătate – 915 secţii -, faţă de aproximativ 450 câte au fost organizate la scrutinul europarlamentar din 2019.

În privinţa secţiilor de votare, Toni Greblă a menţionat că cele mai multe vor fi în Bucureşti – 1.289, după care în Iaşi, Cluj, Bihor şi Bacău cu un număr cuprins între 783 şi 640 de secţii. Judeţele cu cele mai puţine secţii de vot sunt Tulcea, Covasna şi Harghita, cu aproximativ 200 de secţii de votare.

Din cele 915 secţii de votare organizate în străinătate, cele mai multe vor fi deschise în ţările în care şi prezenţa cetăţenilor români este mai mare. Astfel, în Italia vor fi deschise 150 de secţii de votare, în Marea Britanie – 147, în Germania – 104, Franţa – 66, în Republica Moldova – 52, iar în Statele Unite ale Americii – 48.

credit foto vremeanoua.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. ”Candidat de 100 de ani pe lista de la locale.”
    Ce sa faca omul ? Are viitorul inainte. Il intereseza alegerile.
    Daca picioarele merg cu bastonul si sustinut din stanga si dreapta, mintea ….?! Roza …..?! Ce cauta acest individ ? In ochii lui se citeste ROZA. Se si uita in gol. Politicienii viitorului.
    In ultimii ani am zis (la adresa calitatii politicienilor) ca mai jos nu se poate. Ac caz contrazice.
    O sa avem un viitoor luminos. Poate doreste sa dea o lectie tinerilor care stau prin baruri, cluburi etc…

  2. Omul are 100 ani si este veteran de război, candidează în județul Vaslui? Ăștia din politica, chiar își bat de joc de cetățeni! Oameni buni, eroii veterani de război cei reali, sunt pe lumea cealaltă de mult! Acest individ care are 100, ani, e născut în 1924, după primele războaie, avea 20-21 ani la războiul din 1944-1945. Cat de mare șef să fi fost acest individ de a ajuns la vârsta asta respectabila, vârstă senectuții și ce poate sa facă pentru tara acest executant într-o lume plină de nebuni, tâmpiți, hoți și escroci, în afara de stat cu capul in pământ ca profesionist executant de ordin? Sincer, omul nu are ce căuta în politica înaltă pentru a-si trai ultimele luni sau ani din viața. Și,-a bătut joc de el cretinii din politica locala sau județeană. P.s. cum se numește mosul sau din ce localitate a județului participa?

  3. are o infatisare mai tanara decat copiii lui care trebuie sa aiba cel putin cu 20 de ani mai putin, adica in jur de 80 de ani…iar ca si consilier poate are mai multa luciditate de unul ca Rares Bogdan bun de gura si multi alti parlamentari plini de diplome, dar goi la mansarda. Daca in Biblie se vorbeste de 120 de ani, este inca tanar. A fi pe lista nu inseamna ca si castiga daca nu-i de la partidul care trebuie…

  4. Inseamna ca are incredere ca apuca alegerile……[Rumburak]

  5. Sunt cum semnez si traiesc intr-o fosa septica, la subsol.

  6. Alegem primari pentru „lumea cealalta”, cu voia Inexistentului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.