Toni Greblă nu greblează nimic

Copleșiți de năzdrăvăniile tembele ale lui Piedone și de zîmbetele forțate și disperate ale doctorului Cîrstoiu, n-am mai realizat că ne scapă multe aspecte ale anului electoral. Și unul dintre ele arată ca o șmecherie cu bucluc legată cu ață de cîlți. Este cea a listelor cu semnături de susținere.

Cine a revăzut Legea electorală cu ale sale prevederi de la  „Art. 16 (4) din Legea nr. 33/2007, „listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători”,

și Art. 17 (1) care  stipulează că:

„Poate candida ca independent cetăţeanul român sau cetăţeanul altui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales şi este susţinut de cel puţin 100.000 de alegători.” .

Probabil că atunci cînd au scris-o, s-au gîndit cum să își pună cetățenii cu botul pe labe și să nu se dea în vînt după candidaturi. Și de-aia au  fixat un număr enorm de asemenea semnături. Este vorba despre 100.000  pentru un candidat și 200.000 pentru un partid, o alianță sau o organizație.

Românii, discriminați la europarlamentare

Ce candidat izbutește? Poate că un episcop care pune la treabă toți preoții pe care îi conduce ar izbuti să strîngă în 20 de  zile un asemenea număr de semnături. Numai că episcopii nu fac politică.

N-ați văzut corturile de prin zonele centrale ale  orașelor în care nu intră nimeni? Doar cîte un pensionar se oprește și mai întreabă: Ce-s astea? Ce ne dați?

Cum să adune un biet candidat o sută de mii de  semnături fără să facă rost de o listă cu nume de la o instituție? Cu semnături? Ei, aș, cu semnături! Semnăturile se falsifică! Și așa nu le verifică nimeni. Sau verifică la sînge dacă omul reprezintă un pericol sau are un dușman care vrea să-i bage bețe în roate. Dar și așa, procedura este greoaie. Presupune timp, bani, drumuri la tribunal, suspiciuni, înjurături etc. Toți cei care știu că numărul semnăturilor de susținere este o farsă sfîrșesc prin a se lăsa păgubași. Zic, un mecanism cretin! Și gata!

Președintele AEP, Toni Greblă, a precizat recent că, în cazul Alianței PSD-PNL, „Au fost verificate până la acest moment listele de susţinători şi s-a constatat că au îndeplinit numărul de semnături valabil obţinute pentru a putea depune lista de candidaţi la Biroul Electoral Central”.

Domul Greblă a „greblat” cu privirea dosarele cu semnături și a dat verde. Adică, a decretat un fel de ”E bine, dom’le! Merge!”. Această reacție imaginară, șchioapă în exprimare, are doar rolul de a sublinia un tip de logică și, implicit, de comportament. Alianța PSD-PNL are numărul de semnături necesare cum Papa are miliarde de admiratori, dar pe care nimeni nu-i poate număra. Or fi sau nu, numai Dumnezeu știe! Iar  Dumnezeu n-are treabă cu semnăturile cetățenilor, mai ales cu cele ale susținătorilor. La acestea, lucrează Necuratul. Numai el poate strecura pe liste decedați și bolnavi de pe listele spitalelor, plecați la muncă în străinătate sau pur și simplu oameni care nu au habar de  o asemenea includere pe o listă.

Cum au 200.000  de semnături partidele care nu obțin nici cîteva sute de voturi? Cine verifică  autenticitatea listelor și cît de eficient poate fi controlul lor? Dar contestarea celor false?

Prevederile din actuala lege sunt mai degrabă o tehnică de a demotiva implicarea veritabilă a populației în procesul electoral. Dar pot fi și un truc prin care  pot fi taxate sau chiar eliminate partidele  sau persoanele care incomodează.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

37 de Comentarii

 1. In calitatea sa de prefect al Bucurestiului, Domnul Toni Grebla a fost singurul care s-a opus (cu argumente legale) spolierii bucurestenilor de catre asazisul proprietar al parcului Bordei, Costica Costanda, despagubit „la greu” de Nicu „nababul” de la PMB.

 2. Listele mai vechi sunt actualizate. Xerocopiile. Stiu cazul unui sustinator al unui partid care xerocopia statele de plata si le aducea ca semnaturi pentru partid.Ba isi facuse si o bravura din a se lauda cu asta.Iar acum cind toti iti cer sa fii de acord cu procesarea datelor de la o simpla fituica pina la nivel guvernamental ,oare cum se string ” semnaturile” ?

 3. Când unui candidat independent i se solicită o sută de mii de semnături iar unui partid două sute, devine evident că legea a fost făcută în interesul partidelor și nu al cetățeanului, care vrea și el să participe, să spună ceva, chiar să candideze ca să arate ce vrea să spună sau să facă. O astfel de prevedere este o porcărie, o mizerie fără margini, la fel ca și aceea a finanțării partidelor de la buget. Finanțează cumva și candidatul independent sau acesta pune bani pentru campanie din pensie sau salariu? Ce părere aveți domnilor politicieni-făcătUri de legi?????

 4. Legea nr. 33/2007,
  100.000, 200.000 ?

  -pe vremea aia se taiau cate 4 de zero!

 5. Legea este de vina pentru ca permite unui cetatean sa semneze pe listele mai multor candidati. Dar in realitate aceste liste cu semnaturi in afara faptului ca sporesc numarul buletinelor nominale de vot nu au practic nici un efect real. Doar in cazul cand unul din acesti candidati aprobat pe numar fals de semnaturi este sustinut de voturile electronice ale securitatii va castiga. Este totusi de mirare ca vuvuzeaua covidista din Timisoara a reusit sa adune de unul singur semnaturile. Cei ca el trebuie verificati.

 6. Vorbim despre un drept, însă, ‘muritorii’ nu au acces la baze de date, cum ar fi fost privit de autorități un simplu cetățean care ar fi stat în drum (cu, sau, fără o măsuță) pentru a cere trecătorilor semnături în vederea participării sale ca independent la alegeri? ‘Răutăcism’ : nu îl văd pe Sivestru Șoșoacă în această postură dar … a reușit, cu căt timp înainte a început strângerea acestora?!

 7. Atât cneazul, cât și voevodul erau funcționari aleși. Voevodul se alegea de regulă dintre cnezi, ceea ce apare clar în decretul regelui Bela al IV din anul 1247: „excepta terra Kneziatus Lytovoy Waywodae”, ceea ce înseamnă că voevodul Lytovoy avea un cnezat sub jurisdicțiunea sau în proprietatea sa, dar totodată era voevodul ales al mai multor cnezate…Românii constituiți în cnezate și districte locuiau pe întreg teritoriul Transilvaniei și trăiau sub regimul dreptului lor cutumier, care tocmai pentru acest motiv n’a putut fi confirmat de regii Ungariei. Egalitatea și libertatea, din care se inspiră acest drept – conform dreptului roman clasic – lipsa de clase și caste sociale, politice și religioase, făceau pe Ludovic, imbibat cu principii feudale, să creadă că „statum Valachorum inordinatum est”.
  (Vechile Instituții Juridice din Transilvania, Ion Baltariu, 1934)

 8. Si-asa nu conteaza ce spune cetateanul, ce voteaza, de ce ar conta ce semneaza? Ma bine ar fi sa refuzam cu totii sa semnam orice fel de liste. Atunci jivinele politicianiste vor inventa sondajul care o sa le valideze candidaturile. Iesirea in strada este singura semnatura publica pe care trebuie sa o practicam.

 9. Bravos Natiune, scrii casa te afli in treaba. Constanda a avut hotarare judecatoreasca si de aceea a primt banii. Dati de primarita Firea.

 10. Si afara ploua, ploua
  Si-i trecut de ora 9,
  Noi vorbim cu mare arta
  despre una, despre alta
  Dar atat va pot spune, daca ar fi sa judec dupa corturile de campanie din intersectia mea, nimeni nu semna, niciun om nu semna, nici macar un om nu semna…
  A vazut cineva aglomeratie la semnaturi? Poate daca li s-ar fi dat tigai la pret redus…

 11. Chiar ar fi interesanta marturia unui candidat (dr. Jurma de la Timisoara, de exemplu) cum a reusit el sa stranga 100 mii semnaturi, cand a inceput, ce echipa a avut in spate etc. Un detaliu suplimentar: Timisoara are aprox. 300 mii locuitori. Daca semnaturile sunt ale persoanelor respective nu poate fi verificat. AEP se pronunta doar asupra numarului de semnaturi. Grea misiune daca tabelele depuse nu au inscris nr.crt.

 12. Prieten drag,
  Ne cunoastem de-o viata.
  De ani si ani
  Langa mine te stiu.
  Si-n ceasul greu
  Ai fost sprijinul meu.
  Prieten drag
  Ce-mi aperi drumul in tacere
  M-ai insotit la fericire si durere.

  Cine o fi acest prieten? Eu cred ca doar Dumnezeu.

  Si, ma intreb adeseori, toti candidatii acestia stiu ce este „iubirea de Tara”? Avram Iancu credea intr-o „Academie a Dreptatii”. Oare in ce cred ei?
  Voi aveti certitudini? Eu am doar intrebari.

 13. TONY GREBLA ARE NUMELE PREDESTINAT ! A PRIMIT CEEA CE I SE CUVINE UNUIA DE ASEMENEA SPECIMEN ! DAR ,TU ,CARE II LINGI PE CEI AFLATI LA ,,putere,, !

 14. Pana si bubosu Ciolos a obtinut 200k semnaturi, desi nu-l voteaza nici 0,1%.
  Lista de semnaturi e o gluma proasta.

 15. Securiștii au inventat sistemul ”semnăturilor” tocmai pentru a elimina oamenii normali din sistemul de alegere. ”Aleșii” lor , deși sunt proști făcuți grămadă (precum această Greblă) sunt împinși in partidele astea neroade , iar poporul mușcă această ”momeală”, votează prostocrații – nepoții acestor securiști. Vom continua acest simulacru de democrație în care ne furăm singuri căciula fără a produce o alternativă săanatoasă.

 16. Atat timp cat exista baze de date stranse de tot felul de inbstitutii, cine mai are nevoie de strangere legala de semnaturi? Oricum asta e o practica veche, tot ata de veche ca democratia noastra originala. Singurii care au probleme cu listele sunt indezirabilii Sistemului.

 17. Stat esuat parazitat de bugetari de lux (cancerul Romaniei cu metastaze) , inutili, consumatori de resurse, obstacol in calea sperantei unei vieti mai bune pentru cetateni, impovarati de taxe si impozite pentru a hrani cancerul Romaniei.

 18. Autoritati politizate?
  Tocmai domnul Cirstoiu este motivul pentru dezastrul din spirale: manageri pusi si controlati politic!

 19. Do’n Cornel ,tot cu lenesul si nulitatea Nicusor in suflet ? Cum il mai frageziti prin omisiune ,ptr foncție , pe stimabilu’! N-aveti nicio tresarire ,de orgoliu macar, asa ne-ati sufocat ani de-a randul cu turnatorul Petrov ,ca-i cel mai luminat ,ca-i cel mai comestibil dintre otrepe… Aveti mână proasta la alegeri …

 20. TOATE magariile , toate scenariile , toate vicleniile , traistile cu bani pt. presa , minciunile si calomniile , se vor intoarce impotriva lor a Partidului comasatilor psdpnl . Toate ticalosiile arata diferenta dintre ei si PRIMARUL GENERAL , si ii irita pe oamenii cinstiti din Buc.! Nicusor Dan , nu este singur , are in spate multi buc. cinstiti , care sunt mai numerosi decit hotii si tilharii comasatilor . Va cistiga un nou mandat !

 21. Buna!
  Asta cu sutele de mii de semnături e o mare magarie pta bloca persoane si partide mai mici sa participe la aleger. Eantidemocratic !

 22. @toma
  Super tare mesajul dvstra.
  Mai adaug și eu:
  Faptul ca lumea din mass-media de abia acum critică legea celor 100/200 de mii de semnături este încă un semn al putregaiului existent în vârful societății românești.
  Niște ani în urma, țin minte și acum, a venit Meleșcanu la o emisiune de atunci a omului de televiziune Rareș Bogdan – devenit intre timp un “prețios” politician – unde și-a prezentat în direct candidatura ( la prezidențiale parcă) practic, peste noapte. Omul nu a avut nici o greață afirmând ca a obținut susținerea a 200 de mii de oameni în câteva zile. Un moment penibil pe care nu l-am uitat tocmai pentru mi s-a părut ca făcând parte din categoria: “ mă pis pe voi când vreau eu, dacă vreau.” Făcând parte Din aceeași categorie cu momentul plecării iobagilor din România la cules de sparanghel in Germania în plină pandemie, dacă mai țineți minte. Sunt două exemple care arată clar ca România este condusă de o minoritate care se uita la majoritate cu un dispreț total. Dacă voi nu vedeți lucrul asta, acceptați în continuare flegma zilnică aplicata între ochi cu care sunteți tratați de mai bine de treizeci de ani atunci Acceptați abuzul și votați în continuare pe cei care va dau “vorbaaia” de mai bine de două decenii.
  Weekend plăcut.

 23. Ce ”valoare” are un independent in UE, daca nu valoreaza nimic grupuri minoritare in UE, functionarii propun si ”pseudo” oamenii voteaza se supun. Din disperarea lui Ursula a ordonat formarea de coalitii PSE cu PPE, adica PSD+PNL pt a-i mentine pozitia implicit majoritatea? Mai bine s-ar verifica daca presupusii candidati au IQ uman sau trimitem pisici, caini carora li s-a pregatit o litiera sau un copac in salile de votare? Daca tot s-au grabit romanii sa faca wc-uri comune in marile orase au pregatit si litiere pt oamenii pisici? La vot mergem singuri s-au insotiti de o pisica, un caine, etc.?

 24. EL TREBUIE GREBLAT CU TOATE PAIELE DE LANGA EL SI PLEAVA CARE IL INCONJOARA……

 25. „o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători”

  nea Cornele
  asta o stiu demult TOTI CEI VOTATI
  ca TREBUIE fraudat
  intelegi ce reprezentativitate mai au /avut banditzii aia?

  -hai,
  catty andronescu a FURAT SEMNATURI?
  dancila a furat semnaturi?
  Oana Niculescu-Mizil?
  -parea onesta!

 26. „ma intreb adeseori, toti candidatii acestia stiu ce este „iubirea de Tara”?”

  Asa cum crezi ca inexistentul iti este prieten, tot asa te pacalesti cu astia care se ingramadesc sa „lucreze pentru tine”, ca niste margati, sa fiu bine inteles. Continuati, „pentru ca meritati” (VICHY) ! De ce oare nu candideaza astia care se lauda ca-s „patrioti” cu prieten dumnezeu ?

 27. Nu imi place titlul . Eu as fi pus ” Toni nu grebleaza nimic „. Te rog sa modifici Cornele si sa ma mentionezi coautor .

 28. După ce s-au dat peste cap toate alegerile în urma ordinului primit de la UE, mai precis de la cei care ne-o tot bagă pe Ursula cu si(u)la-n față și s-au făcut nu numai comasări de partide, cu doctrine diametral opuse, dar și de alegeri care n-au nimic în comun. (ce are sula cu prefectura, tot atâta are Ur sula cu alegerile locale din RO.), acum se mai luptă cică și contra extremiștilor și teeroriștilor din viziunea lor, care de fapt sunt buni români, unguri, polonezi, nemți, sau francezi, care-și iubesc neamul și Țara de baștină !
  Dar ca să mascheze dezastrul numeric al prezenței la vot în caz de europarlamentare desfășurate separat, care cred că ar fi fost sub 10% și le-ar fi împins un M în față, că ce altceva este UE, această birocratică făcătură alogenă ce dictează soarta a aproape jumătate de miliard de europeni și pentru care toți parlamentarii săi votează la ordin , în neștire, tot felul de legi, de fapt niște năzbâtii ce frizează ridicolul, dar produc efecte dezastruoase în viața cetățenilor europeni și deci ca să salveze aparențele le-au combinat cu localele unde lumea, de bine, de rău, tot mai vine să-și verse năduful pe niște aleși de fapt de dinainte, votul lor fiind doar pentru a salva aparențele !
  Cum să lași niște neica-nimeni să stea câte patru-cinci mandate până devin baroni și nu-i mai poți clinti de acolo decât când dau ortu popii , sau să iei de la toți cetățenii bani pentru niște partide care huzuresc pe banii noștri ?
  De ce ar trebui să dau eu, care nu sunt membru al nici unui partid, n-am fost nici al PCR, bani ca să susțin partidele politice, mai ales că nici unul nu-mi inspiră încredere, sau ceva speranțe de mai bine ?! 😎
  Dar mai ales de ce nu se instituie un prag de prezezență la vot, fără care nici un fel de alegeri să nu poată fi validate ?

 29. tomlin, cred ca stii cantecul „Prieten drag”, Pompilia Stoian
  Daca l-ai asculta, poate ai intelege de ce cred asta.
  Unii se tem de „mânia” lui Dumnezeu, eu il vad ca pe un prieten ce mă apără de când mă stiu.

  Flirin Zamfirescu zicea despre Ceaușescu ca a iubit România dar nu a iubit românii. Poate fi discutat. Eu am alta parere dar ramane ideea, a iubi Țara inseamna a-i dori binele… si eu ma intreb daca ei isi doresc functiile pentru ca au o viziune pentru Țară sau pentru ei. Bine si aici este mult de discutat…

 30. Versuri găsite ȋn ranița unui soldat mort ȋn toamna anului 1918, pe muntele Sorica din Carpații de curbură.
  Autor necunoscut.

  Nu plânge, Maică Românie,
  Că am să mor neȋmpărtășit!
  Un glonț pornit spre pieptul tău,
  Cu pieptul meu eu l-am oprit…

  Nu plânge, Maică Românie!
  E rândul nostru să luptăm
  Și din pământul ce ne arde
  Nici o fărâmă să nu dăm!

  Nu plânge, Maică Românie!
  Pentru dreptate noi pierim;
  Copiii noștri, peste veacuri,
  Onoare ne vor da, o știm!

  Nu plânge, Maică Românie !
  Adună tot ce-i bun sub soare;
  Ne cheamă și pe noi la praznic,
  Când România va fi Mare!

 31. Henri Cihoski, general român.

  În noaptea de 5/6 mai 1950, Noaptea demnitarilor, la vârsta de 78 de ani a fost arestat în lotul foștilor demnitari, murind 11 zile mai târziu în închisoarea Sighet. Printre ultimele sale dorințe a fost ca trupul său să fie înmormânat la Mărășești.

  „Sunt fericit că am trăit cele mai mărețe zile din istoria neamului, cu visul milenar înfăptuit. Privesc cu încredere viitorul țării și nu am altă dorință decât ca odihna mea de veci să fie la Mărășești, alături de bravii ostași care și-au jertfit viața pentru apărarea gliei strămoșești, pentru patria noastră, pentru care am sângerat și eu și căreia i-am închinat tot ce am avut mai bun în sufletul meu”

 32. Dacă aș fi fost eu în locul acelui brav soldat , aș fi luptat și gândit la fel cu EL.
  Doar ultima strofă a acestei minunate trăiri sufletești ar fi fost modificată puțin :

  Nu plânge, Maică Românie !
  Adună tot ce-i bun sub soare;
  Ne cheamă și pe noi la majorat ,
  Când România va fi Mare!
  Așa, mai avem ceva de așteptat ! 😎
  P.S.
  Îți mulțumesc, Core, pentru încăpățânarea de a aduce puțină speranță , chiar și în această parte de Lume literară bântuită de nenumărate angoase !

 33. Președintele asociației nostre de proprietari întotdeauna, dar întotdeauna înainte de alegeri, a completat liste cu numele și seria buletinului nostru, al membrilor asociației, și-a pus întreaga familie și rudele să semneze în locul nostru și a înaintat listele astfel completate la partidul care cel mai mult a plăcut lui la momentul respectiv. Nu cred că este o raritate acest fapt. Sunt convins că se întâmplă peste tot. Probabil ăsta este unul din motivele pentru care numărul persoanelor cu drept de vot este aproape egal cu întreaga populație a țării.

 34. Nu plânge, Maică Românie !
  Adună tot ce-i bun sub soare;
  Ne cheamă și pe noi la majorat
  Când România va fi Mare!

 35. Cum s-a rezolvat problema cu „STRUTZI vanduti RUSSIEI” de finul lul Tony
  daaaar … ROCHIA 😛 primita cadou de Tony de la finul lui ?

  -> „Frige-i Tony !” 🙂

  IQ=?
  😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.