Românii, discriminați la europarlamentare

Românii nu beneficiază de aceleași sanse de a fi aleși în Parlamentul European precum restul europenilor.  Printr-o serie de măsuri evident restrictive, legislația română își faultează propriii cetățeni. Mai exact pe românii care vor să candideze fie ca independenți, fie din partea unor partide mai mici. Bine, nici partidele mari nu se simt prea bine. Astfel, România însăși nu asigură românilor șanse egale de participare la alegerile pentru Parlamentul European împiedicându-le astfel dreptul fundamental de a fi alese.

Astfel, potrivit Art. 16 (4) din Legea nr. 33/2007, „listele de candidați propuse de partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice sau alianțele electorale trebuie însoțite de o listă cuprinzând cel puțin 200.000 de susținători”, iar Art. 17 (1) stipulează că „Poate candida ca independent cetățeanul român sau cetățeanul altui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales și este susținut de cel puțin 100.000 de alegători.” .

Prin comparație, în alte state cu democrații consolidate nici nu este nevoie de semnături sau, dacă este nevoie, numărul acestora este incomparabil mai mic. Iată câteva exemple:

  • Danemarca: nu se cer liste de semnături
  • Franța (68 milioane de locuitori): nu se cer liste de semnături
  • Germania (83,8 milioane locuitori): 4.000 de semnături
  • Olanda (17,7 milioane locuitori): 30 de semnături
  • Portugalia: nu se cer liste de semnături
  • Polonia (36,8 milioane locuitori): 10.000 de semnături
  • Suedia: nu se cer liste de semnături
  • Finlanda: nu se cer liste de semnături; etc.

Situația este complicată de faptul că anul acesta, spre exemplu, candidații la europarlamentarele din 09 iunie au avut la dispoziție doar 20 de zile pentru a colecta semnăturile. Și, ca și cum nu era suficient, sau poate fix pentru că este un prag destul de ridicat,  verificarea listelor în detaliu nu este verificată. Dar legislația există.

Art. 19. – (1) Biroul Electoral Central verifică îndeplinirea condițiilor de fond și de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, admite candidaturile care îndeplinesc aceste condiții sau respinge candidaturile care nu îndeplinesc condițiile legale.

Toni Greblă nu greblează nimic

(2) Admiterea sau respingerea candidaturilor de către Biroul Electoral Central se face prin decizie, în termen de 10 zile de la înregistrarea acestora.

(3) Biroul Electoral Central întocmește procese-verbale

Art. 20. – (1) În termen de 24 de ore de la înregistrare, Biroul Electoral Central aduce la cunoștința publică listele de candidați şi candidaturile independente pe care le-a primit, prin afișare la sediul său, la sediile birourilor electorale județene, ale birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București şi la sediul biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, precum şi prin intermediul Societății Române de Televiziune și al Societății Române de Radiodifuziune.

(2) Până la împlinirea a 45 de zile înainte de ziua de referinţă, alegătorii resortisanţi, alegătorii comunitari, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale pot contesta candidaturile.

Partidele încep să-și depună listele de candidați și listele de susținători. Câteva nedumeriri

(3) Contestaţiile privind admiterea sau respingerea candidaturilor se depun în scris la Tribunalul Bucureşti şi se soluţionează de acesta în cel mult două zile de la înregistrare.

(4) Împotriva hotărârii se poate face apel, în termen de 24 de ore de la pronunţare, la Curtea de Apel Bucureşti. Apelul se soluţionează în termen de două zile de la înregistrare. Hotărârea este definitivă.

De la vorbe la fapte e ceva de mers. O dovedește chiar președintele Autorității Electorale Permanente care a declarat recent că „Au fost verificate până la acest moment listele de susţinători şi s-a constatat că au îndeplinit numărul de semnături valabil obţinute pentru a putea depune lista de candidaţi la Biroul Electoral Central”. Numărul, nicidecum autenticitatea înscrisurilor din listele de susținători.

Situația actuală

Un număr de 15 partide şi alianţe electorale sau politice şi şapte independenţi şi-au înregistrat, la Biroul Electoral Central, candidaturile pentru alegerile europarlamentare în termenul prevăzut de lege, potrivit datelor publicate pe site-ul BEC.

În acest sens, şi-au înregistrat listele de candidaţi la europarlamentare: Alianţa electorală PSD-PNL‚ Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, Alianţa AUR, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul S.O.S. România, Partidul Umanist Social Liberal.

De asemenea, au mai depus liste de candidaţi: Alianţa România Socialistă, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Diaspora Unită, Partidul Oamenilor Liberi, Partidul România Mare, Partidul Noua Românie, Partidul Patrioţilor, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache.

Totodată, şi-au înregistrat candidatura şi şapte independenţi: Dumitru-Silvestru Şoşoacă, Paul-Octavian Jurma, Paula-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Ilie-Cătălin Mustăţea, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă, Petru Mîndru.

Un articol scris de Magda Colgiu și Marcel Seserman

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

16 Comentarii

  1. Ce sa mai comentezi ? Asta-i tara ! „Unde nu-i cap, carevasazica ca nu exista!” Parlamentarii romani ? Vin in parlament, daca vin, marti si pleaca joi ! Desigur, au probleme in teritoriu ! Cautati-i in teritoriu! Cucu, cucu! N-au nicio raspundere si nu-i intreaba nimeni nimic! Trai neneaca pe banii prostilor! Cum stiti , cetatenii Romaniei se imparte in doua categorii sociale: cetateni „speciali” , care nu produc nimic valoros , palpabil , nici macar idei …si restul, cei multi , care produc valori si bunuri materiale, amaratii pe spatele carora traiesc, in belsug si opulenta, cei din prima categorie ! Nu ma supar , spuneti-mi ca nu am dreptate !

  2. -in Danemarca,Franța,Portugalia,
    Suedia si Finlanda nu se cer liste de semnături?
    -pai d-aia au fugit romanii incotro au vazut cu ochii!

  3. Suntem deja obisnuiti ca Romania este o tzara atipica, cu o justitie si mai atipica, catre ilogica……[Rumburak]

  4. Legea ar trebui schimbată urgent. Măcar pentru prezidențiale și parlamentare dar cine să o facă? Tot cei care au făcut-o și „sunt condamnați” să rămână în funcții încă 10 ani?
    ” – Aceasta e politică ce faceți voi băh! Ptiu! în ea de politică dacă asta e politică! Mă luai după prostul ăsta de Cocoșilă. Hai băh să facem și noi politică.”
    – Vezi că ești prost!”

  5. Nu poți sa te duci la europarlamentare cu politruci gen haur. Te faci și de ras dar este și o palma data României. Problema este aici la voi votanții inculți.

  6. ce comentarii fara logica. la ce ne ar folosi un numar mai mare de parlamentari? sunt unii care nu au abordat nici un subiect in PE. Altii nu cunosc nici o limba de circulatie internationala sinu au competentele necesare, blaga, falca, basescu, eba, becali, nica, rares b etc si atunci, despre ce vorbim. acestea sunt sinecuri. este o discriminare , dar pe noi cetatenii nu ne afecteaza ptr ca parlamentarii romani nu servesc interesele cetatenilor romani, altele sunt problemele prioritare mult mai grave in tara, coruptia, incompetenta, nepotismul, tradarile de tara, jaful national. subiectul prezentat in articol este si o lipsa de profesionalism si un oportunism politic. remarc ca astazi , pana in prezent nu aveti nici un artico; despre gioana , pacat!

  7. Bre,. Ai dreptul la doar după voturile a circa 13 milionae de alegători romúni. Deci nu ocupi atîtea fotolii la cîte visezi..Iar trișatul falsul e pedepsit, nu ai scăpare..

  8. „partidele nu e naive”: fara semnaturi ar candida fo 30-40 de independenti, iar alegatorilor le poate veni ideea sau li se poate sugera sa coopereze, adica sa voteze numai independenti sau, cel putin, mai multi independenti, iar atunci partidele ar pierde locuri si deci ar pierde din influenta.

  9. Bani cheltuizi de pomana cu acesti europarlamentari trimisi la Bruxelles de Romania ,pt. ca nu au facut si nici nu vor face ceva pt. tara si romani .

  10. Vreti sa votati pe bibliorafturi de liste de candidati ? Vreti sa faceti calificari, un campionat care sa desemneze un numar limitat la o lista simpla ? Am inteles ce doriti: sa candideze doar USR si AUR, adica prostii intre ei !

  11. Următorul parlament ne PeSEde , ne Penele , Ne UDMR, Ne USR , Ne AUR și altii ca ei trebuie să facă această lege bucăți. Securiștii și urmașii lor au ținut prea mul țara sub obrocul lor. De asemenea banii dați partidelor trebuie redirecționați pentru cursuri obligatorii de învățare Constituției , elementele de bază pentru a putea avea drept de vot. No poți să continui să nu pricepi că ai drepturi și îndatoriri cetățenești iar cel pe care îl votezi te reprezintă pe tine și pe toți locuitorii din zona în care trăpiești și nu reprezintă ”oamenii din capitale de județ sau de la partide” , te reprezintă și este dator să stea de vorbă cu alegătorii. Eu unul nu am văzut picior de ”ales” în comună , pe unde or umbla ? Le e frică cumva să meargă pe stradă acu în campăanie ? Se pare că da , când vom introduce votul uninominal atunci poate se va schimba ceva , până atunci avem doar ”marțieni” prin parlament, pe șleau oameni pe care îi vedem doar la ”televizor”.

  12. Oricum n-are conteaza. Sparlamentu’ lu’ Oiropa e doar de fenta. Deciziile se iau la Washington si se transmit prin Tante Ursula. Hai sa votati corect, mai draga!

  13. „banii dați partidelor trebuie redirecționați”

    adica tu vrei surse nelimitate de bani furati din buget prin metoda para-ndaratului, fara control, ca in SUA. Acum am inteles, doar tu crezi ca atunci va castiga cine n-a mai furat !!! Tu nu vezi ca acolo, in SUA, tinerii n-au nicio shansa, sunt alesi doar babalai si babaciuni de peste 80 de ani ? Nu inteleg, va opreste cinva sa ganditi ?

  14. Ar trebui ca AVOCATUL POPORULUI SĂ SESESIZEZE PT DISCRIMINARE SI ADMINSTRAREA PRIN ABUZ A JUSTITIEI:
    1)NR. DE SEMNĂTURI 100 MII-200 MII PT ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, incredibil de mare față de statele membre UE
    2. )DOSARELE CE AU STAT 3-5 ANI LA SIIJ si acum stau in sertarele parchetelor de 2 ani, din dispret față de lege si reclamanți, de tainuire si favorizarea infractiunilor din justitie . Desgfiintarea SIIJ ii situeaza pe magistrtii incompetenți deasupra legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.