Partidele încep să-și depună listele de candidați și listele de susținători. Câteva nedumeriri

Partidele și alianțele electorale și politice au început să-și depună listele de susținători și cele de candidaturi la alegerile pentru Parlamentul European.

Nimic mai firesc, am putea spune. Da, așa este, aparent, totul este foarte firesc. Doar că un observator, chiar nu foarte atent, poate să vadă teatrul ieftin, bine regizat, al actorilor politici și al instituțiilor menite a garanta registrul cu adevărat democratic al alegerilor.

Pe scurt, partidele și alianțele au făcut totul să mimeze că strâng semnăturile de susținători necesare participării la alegeri – corturi, filmări etc. etc.

În fapt, nimeni, pe bune, nu strânge acest număr enorm de semnături. Este, de altfel, și foarte greu. România este în top – 200.000 de semnături de susținători pentru partide sau alianțe și 100.000 de susținători pentru un candidat independent. Alte țări, cu democrație consolidată, practică reguli foarte lejere, încurajând jocul democratic, prin facilitarea participării a mai multor competitori politici: Danemarca: nu se cer liste de semnături, Franța: nu se cer liste de semnături, Germania: 4.000 de semnături, Marea Britanie: 30 de semnături, Olanda: 30 de semnături, Portugalia: nu se cer liste de semnături, Suedia: nu se cer liste de semnături etc.

Într-un stil, cu un ușor iz triumfalist, actualul președinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), fost membru PSD, Toni Greblă, a afirmat:

”Au fost verificate până la acest moment listele de susţinători (ale alianței PSD-PNL – n. red.) şi s-a constatat că au îndeplinit numărul de semnături valabil obţinute pentru a putea depune lista de candidaţi la Biroul Electoral Central.”

Ați sesizat, desigur, exprimarea domnului de mai sus: „Și s-a constatat că au îndeplinit numărul de semnături valabil obţinute”, adică numărul, nu autenticitatea semnăturilor și a documentelor.

Prin urmare, domnia sa, partidele și alianțele electorale etc. sunt acoperiți. Numărul există, cât despre autenticitate…, mai vedem!

Dacă, în josul paginii, la cel care își asumă responsabilitatea autenticității semnăturilor listei de susținători, avem 10 persoane de la psihiatrie – care n-au cum să răspundă penal -,  20 de persoane trecute de 85 de ani și încă 10 trecute de 90 de ani, suntem în regulă, nu!? Ajunși în fața judecătorilor, este perfect. Ce să decidă aceștia? Pot să-i condamne. Ei, și?! Cel mai probabil, vor primi cu suspendare. Deci, formal, este în regulă!

Nici un ziarist – niciunul – nu l-a întrebat pe domnul în cauză cum a verificat acest enorm număr de semnături și cum s-a asigurat că nu sunt false! Dacă cineva – ONG, cetățean, partid politic mic, ziarist etc. – solicită ca AEP să verifice transparent, de față cu potențialii contestatari, aceste liste de susținători, suntem foarte curioși cum poate să facă acest lucru.

Exact, nu poate!, pentru că nu are logistica necesară, resursa umană și timpul necesar unei astfel de intreprinderi!

Prin urmare, suntem cu toții în fața unui fariseism de proporții, mimând, rușinos, ceea ce numim democrație.

Cine beneficiază de această legislație strâmbă?

Infractorii! Oamenii cinstiți, cu respect pentru lege, nu se dedau la falsuri. În schimb șmecherii, descurcăreții, infractorii o fac. Și așa se face că în jocul politic sunt favorizați sfertodocții, semianalfabeții, carieriștii, mediocritățile etc., pentru că toți aceștia își permit să încalce legea, timp în care intelectualii și oamenii foarte bine pregătiți sunt vădit dezavantajați.

Să fie asta țara? Să fie ăsta poporul? Se pare că da!

Dacă este așa, nu ne rămâne decât să ne privim – din diverse unghiuri – iminenta prăbușire!

Marcel Seserman

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. paiatzele stapanilor oculti, devalizatorii Romaniei si distrugatorii Natiei Romane, isi depun listele…tradatorii de Neam si de Tara vor fi tov-atzi de se-te-se. romanii nu voteaza. voteaza hipnotizatii mkultra-te-ve.

  2. VAlabilitatea listelor de semnaturi nu poate fi verificata, deci, inutilitate ca la romani, sa-i sperie pe speriati si la nevoie, sa-i blocheze pe nedoriti. Din seria: „Ca la noi, la nimeni” !

  3. ” oameni cinstiti ,cu respect ptr lege ”..??!!!! serios..? buunnnaaa gluma ..!! cine-s aia..?!! hai, sa-i vad si eu..! ati uitat unde va aflati?

  4. Depunerea listelor candidaturilor este numai o etatapa a distrugerii Romaniei.O urmeaza depunerea buletinului de vot in urna si abia dupa instalarea javrelor in fotolii incepe dantzavaiul.

  5. ‘Democrație’, termen inventat pentru ‘liniștea’ maselor, în final niște grupuri de interese (transpartinice, transfrontaliere) își impun voință.

  6. ‘Realism’, vestea proastă (pentru toți) este că situația financiară și geostrategică a României nu permite a se ieși din paradigma ‘to-do list’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.