Capitalismul, înger și demon

Nu mai mult de 42 de oameni dispuneau în 2017 de o avere egală cu cea deținută de jumătate din populația planetei, față de 61 de oameni în anul anterior. 82% din profiturile generate în anul 2017 s-au dus în buzunarele a 1% din populația globală.

Un director al uneia din primele cinci companii din domeniul modei câștigă în patru zile echivalentul veniturilor obținute în întreaga viața de unul dintre angajații săi săraci din Bangladesh, în timp ce un manager american poate câștiga într-o zi venitul obținut de un muncitor obișnuit într-un an întreg.

Sunt câteva dintre statisticile prezentate într-un raport Oxfam publicat cu puțin înainte de începerea Forumului Economic Mondial de la Davos. Directorul Oxfam, Winnie Byanyima, consideră că aceste cifre sunt „simptomul unui sistem economic care eșuează“. „Asta arată cum influența corporatistă excesivă asupra elaborării politicilor, erodarea drepturilor angajaților și tendința permanentă de a reduce costurile și a maximiza profiturile investitorilor contribuie la adâncirea prăpastiei dintre superbogați și restul lumii“, arată Oxfam.

Unii economiști au privit în mod diferit aceste statistici. „Demonizarea capitalismului poate fi la modă în Vestul bogat, însă se ignoră milioanele de oameni care s-au ridicat din sărăcie datorită pieței libere. Oamenii bogați sunt deja suprataxați, iar reducerea averii lor dincolo de o anumită limită nu va conduce la redistribuire, ci averea va fi distrusă spre paguba tuturor“, spune Mark Littlewood, director al Institutului pentru Afaceri Economice din Londra, citat de Al Jazeera.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Cum de va plangeti? Asta e culmea nesimtirii!!! Nu e perfect capitalismul? Ca tot timpul ponegriti comunismul.. Ce bine e in capitalism : sa te uiti la milionari sa visezi sa fii ca ei dar de fapt sa fii sclavul lor toata viata.

  2. Peste un anumit nivel, banii detinuti de o persoana se transforma in putere. Asta a fost pericolul ignorat pana a fost deja prea tarziu pentru omenire.

  3. Nu, Marchievici, nu : un director de companie câstiga-ntr-o zi echivalentul a o mie de vieti ale unui muncitor. Asta-i adevarul. Daca un animator TV poate sa câstige 80 000 de euro pe zi, ce sa mai vorbim ! unde-i animatorul, si unde-i directorul companiei! fata de vreun dolar, cât face un muncitor pe zi (saptamâna?)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.