Care este adevărata față a UE?

De mai bine de două decenii statele UE sunt obligate să-și mețină deficitul bugetar și datoriile la maximum 3%, respectiv 60% din PIB. Aceste reguli, parte a Pctului de Creștere si Stabilitate nu au fost respectate chiar de Germania, unul dintre statele care a facut presiuni pentru adoptarea lor. Cât despre țările care au respectat regula, ea nu a dus la creșterea și stabilitatea preconizate. După ce Europa și-a oprit economia, ca măsură împotriva pandemiei covid-19, aplicarea Pactului a fost suspendată, pentru a da o gură de oxigen economiilor naționale. Însă, la finalul acestui an, vechile reguli se vor întoarce și, la presiunea Germaniei, vor fi și mai dure.

În urmă cu un an, ministrul german de Finanțe, din partea Partidului Liberal care se prăbușește în sondaje, a respins ideea abandonării regulilor disciplinei bugetare. Pentru a face pe plac Berlinului, Comisia Europeană a adăugat un mecanism de siguranță care va obligă țările cu deficit bugetar mai mare de 3% din PIB să facă ajustări anuale de cel puțin 0,5% din PIB, până ajung la plafonul impus de Bruxelles. Germania propusese ca aceste ajustări, adică reduceri ale cheltuielilor bugetare, să fie de cel puțin 1% anual. Noile reguli se vor aplica în contextul creșterii puternice a cheltuielilor militare ale satelor UE, lansate acum într-un program de înarmare, pe fondul războiului din Ucraina.

 

„Anul acesta marchează a 30-a aniversare a Uniunii Europene. În 1993, când a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht, europenii au început un experiment istoric unic în ce privește guvernanța supranaționala și transferul suveranității. Piața unică a UE permite libera circulație a bunurilor, serviciilor și capitalului între cele 27 de state membre. Crucial, spațiul Schengen presupune deschiderea frontierelor între statele membre (și libera circulație chiar și pentru cetățenii statelor non-Schengen), permițând ca peste 400 de milioane de oameni să aibă o formă de cetățenie fără precedent, care transcende teritoriile naționale. Liberul schimb este o idee veche, însă libertatea de mișcare a oamenilor la acest nivel este ceva cu totul nou.

Însă în ce măsură este UE mai mult decât un bloc al liberului schimb? Este edificator să luăm în considerare două momente recente în care europenii au fost puși în fața divorțului: criza datoriilor din Grecia și Brexitul, fiecare eveniment aducând în prim-plan forțele care se lupta pentru controlul continentului.  În cazul Greciei, UE a jucat rolul opresorului, amenințând cu ruperea legăturilor pentru a obține concesii de la un stat membru. În cazul Brexitului, Bruxellesul joacă rolul eroului care îndură cu stoicism un act de trădare și rămâne fidel principiilor multilateralismului și deschiderii. Care dintre aceste două episoade se apropie cel mai mult de adevăratul caracter al UE?”, scrie Antara Haldar, profesor asociat la Universitatea Cambridge, pentru Project Syndicate.

”Uneori, filosofia Europei pare că se bazează pe ”economia casnică”. Cancelara Angela Merkel a invocat imaginea gospodinei suabe chibzuite pentru a-și justifica politica dură din timpul crizei din Grecia, iar poziția adoptată atunci de UE are o bază științifică cât un basm cu gospodine.

Să ne amintim că problemele cauzate de datoriile Greciei au fost parte dintr-un domino. După criza financiară globală din 2008, Grecia nu și-a mai putut plăti datoriile uriașe și a cerut asistență din partea UE și a FMI, creditorul global de ultimă instanță. Nimeni nu contestă faptul că finanțele Greciei erau un dezastru, dar mulți consideră că „troica” (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI) a greșit cerând penitență Greciei pentru greșelile trecute, în loc să puna bazele unui viitor mai bun.

Ei au insistat că Grecia va primi niște împrumuturi doar dacă va adopta măsuri severe de austeritate, inclusiv reduceri bugetare, majorări de taxe, privatizări forțate și o mulțime de reforme pro-business. Sau, cum a observat ministrul de Finanțe al Greciei de la acel moment, Yanis Varoufakis, obsesia troicii pentru pedepsire, nu pentru refacere, a supus Grecia unei simulări a înecului la nivel financiar. UE a părut un bătăuș gata să provoace niște suferințe inutile unei populații nefericite. Refuzând iertarea Greciei de unele dintre datorii, UE părea să îmbrățișeze principiul darwinian că Europa va fi mai puternică dacă vor fi eliminate cele mai slabe verigi economice (un deznodământ care a fost evitat la limită).

Printre cei care au susținut această abordare s-a numărat Germania, care ar fi trebui să știe ce se întâmplă când o țară este supusa unei umilințe naționale. Îmbrățișând punctul de vedere german, UE a susținut că este necesara o disciplină fiscală rigidă în Grecia, indiferent dacă aceasta ar urma să arunce în mizerie poporul elen.

În cazul Brexitului, statutul Marii Britanii de a doua economie din UE a făcut ca Londra să devină victima propriului orgoliu. O majoritate la limită a britanicilor a respins logica rămânerii în UE și s-a concentrat în schimb pe problemele despre care presupuneau că sunt cauzate de migrație (precum lipsa locurilor în școlile primare și a medicilor). Pentru cei care au votat pentru Brexit, beneficiile liberului schimb nu mai justificau costurile migrației din cadrul UE.

Când Marea Britanie a invocat Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene și a inițiat divorțul, UE s-a comportat ca o comunitate. Cu alte cuvinte, poziția UE a fost inversă față de cea din timpul crizei din Grecia. După 2016, UE a rămas fidelă mandatului ei inițial de a asigura pacea și prosperitatea între țări foste inamice, justificând Nobelul pentru Pace pe care l-a primit în 2012.

Însă graba cu care Europa a aruncat Grecia în suferință și a ignorat vocea grecilor a fost un imbold pentru euroscepticii din Marea Britanie. De ce să mai facă parte Regatul Unit dintr-un proiect care permite celui puternic să-l intimideze pe cel slab? După 2009-2010, Grecia și alte țări din sudul UE au devenit – pe baza unor teorii economice foarte subțiri – ceea ce Paul Krugman descria în The New York Times drept ”Austeria”. Propria experiență cu austeritatea după 2010 a jucat un rol important în Marea Britanie atunci când a venit momentul referendumului pentru Brexit.

Unicitatea proiectului european ține de ambiția sa de a crea un nou tip de legătură între oameni și locuri, bazată pe ”ideea de Europa”. Experiențele Greciei și Marii Britanii arată, fiecare în felul ei, că această idee nu se poate baza doar pe o logică tranzacțională. Experimentele anterioare cu austeritatea, în anii 1930, au dus în cele din urma la sfâșierea continentului. Dacă UE vrea să rămână unită încă 30 de ani, va trebui să decidă o dată pentru totdeauna dacă vrea austeritate sau solidaritate – o alegere reflectată în dezbaterea tot mai intensă pe marginea reformei regulilor fiscale propusă de Comisia Europeană. Dacă UE va alege austeritatea, atunci le va da dreptate celor care cred că proiectul european nu a fost decât o căsătorie de conveniență.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

42 de Comentarii

 1. Adevarata fata a UE este neocomunismul babilonic satanist antinational anticrestin antiuman !

 2. De ce nu pricepi ce a zis Orban Viktor ?? ”No gender, no war, no imigration”.. E simpluu de priceput și de fapt in astea constă existența sau inexistența europei ca și continent, nu doar a UE..

 3. Sa mori tu Caline ? Bati campii de o perioada buna.Sa fie disperarea ?Ba nene,comunismul si tezele ceausiste au avut efect asupra ta.Ce zici,haur inlocuieste cu bine comunismul ceausist?

 4. Fara alogeni paraziti in functii publice Esti calugar din Athos ?Emiti aceleasi aberatii.Voi traiti intr-o bula creata de narativele rusesti.

 5. Totusi, ce fel de „profesori” sunt la scolile astea „inalte” care zic cu subiect si predicat ca apartenenta si aderarea la UE implica obligatoriu TRANSFERUL de SUVERANITATE ???
  Adica cele 27 state ale UE, inclusiv Germania si Franta nu mai sunt suverane ?
  In loc sa recunoasca „adevarul crud” ca tarile vestice (fostele imperii coloniale) aveau nevoie in sec. XXI de sclavi noi pe care nu-i mai puteau obtine prin razboaie armate si nu-i mai puteau deporta in Europa, umbla cu imbrobodeli de genul „egalite, fraternite”, „curcubel” si bunastare-n fund…

 6. UE a devenit o anexă penibilă a Li?icilor DemonRați Belicoși.
  Colonia Marginală Eșuată are 150 miliarde coco datorie externă !
  Trolacii cu EPOLEȚI să spună UNDE SUNT BANII !?
  Vreun spital, vreo autostradă, vreun sistem de irigații, vreo industrie de top ? Hai, curaj…

 7. Nu trebuie sa fii neaparat economist ca sa realizezi ca deciziile UE fata de crizele majore din energie, gaze si combustibili, plus cele cu privire la sanctiunile impuse Rusiei si inarmarea Ucrainei au fost catastrofale. Toate acestea s-au intors impotriva propriilor cetateni, asa ca orice ,,argumente” invocate de politrucii din fruntea UE sunt niste aberatii. Marea problema este ca majoritatea liderilor nu sunt deloc interesati de soarta populatiilor, populatii din ce in ce mai derutate si ignorante. Globalistii sunt intr-o ofensiva tot mai agresiva si insolenta. Sefii de state si de guverne sunt eminamente captivi, ticalosi si lasi. Analizati-i la rece, incepand cu Biden si intelegeti totul.

 8. @piticul cracanat
  (VIDEO) Ce le lipsea nemţilor: o statuie uriaşă a lui Karl Marx
  6 mai 2018 (R.C.) 17
  La 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx la Trier, în Germania, o statuie oferită de China provoacă polemică. Statuia gigantică, cu efigia filosofului, a fost oferită oraşului natal al acestuia, dar cadoul Beijing-ului a fost primit cu reţinere şi chiar indignare la faţa locului. Câteva asociaţii au şi protestat sâmbătă la inaugurarea acesteia, scrie miscareaderezistenta.ro

  https://www.cotidianul.ro/video-ce-le-lipsea-nemtilor-o-statuie-uriasa-a-lui-karl-marx/

  O dovada a neocomunismului UE, palpabila, realista…daca dovezile de zi cu zi nu le mai vedem din cauza „valorilor” sataniste occidentale iudeomasonice :
  – impunerea „educatiei”(pervertirii) copiilor de la varsta de 4 ani;
  – promovarea migratiei arabilor, negrilor asiaticilor …care au ocupat orase intregi in occidentul „civilizat” pentru distrugerea identitatii europene ;
  – inchisi in case si acces conditionat de un control digital total la magazine institutii pe motiv de virusi fabricati si de neintepare cu seruri experimentale ;
  – minciuna incalzirii globale;
  – provocarea si intretinerea razboiului cu rusii…
  Si multe alte apucaturi dictatoriale naziste diabolice….
  TREZESTE-TE !!!

 9. In economia dirijista impusa de partidul unic daca partidul ia o decizie favorabila maselor prin accident, context favorabil sau ca mai exista si profesionisti sa se nimereasca pe langa nomenclauristi, totul va fi bine pentru toti. In schimb daca vine unul cu 2-3 idei fixe risca sa se duca in cap o tara intreaga, doar ca asa vrut unul. UE are tendinta sa fie acel unul care impune dupa bunul plac si interese.
  Trump a zis la un moment dat ca institutiile europene, tratale care au fost baza UE, extindere, functionare sunt sa favorizeze economiile mari ca a Germaniei, nu a unor nimeni de prin est, nu pe fata nu imediat, dar pe termen cei puternci vor iesi in castig, ca patronii de la pariuri, jocuri de noroc si alte castiguri „accidentale”. Nu ca marile bancile ar fi departe.
  Administratia Obama ajuta cu bani de la buget bancile sa le scoata din dezastrul pe care tot el le-au provocat. Conducerea bancilor calatorea ca bugetarii cu avioane private de lux, petreceri de streaptease, isi acordau singuri prime uriase si alte chestii „bancare” stringte. Egalitate doar pentru catei, la dulaii cei mari nu se aplica.

 10. Se știe bine că o idee buna daca se monetizează numaidecât trece în corupție..așa a fost și așa va fi și mai departe…UE a fost o idee la începutul cărui a fost uniunea cărbunelui și a otelului…daca cineva,pe atunci, de la tribuna spunea că uniunea noastră numaidecât va promova LGBT-ismul,va duc războaie prin lume și va primi milioane de migranți, n cred că acum mai exista …și să vezi,strategii de la NATO,Cu toate puterile lor analitice n-au putut prognoza ce va fi după distrugerea Libiei…deci analiza lor nu face nici cât o ceapa degerată..de aici și eșecul cu sancțiunile împotriva rușilor și potențialul militar ucrainean ..Conducerea colhoznică a UE este într-adevăr colhoznică..

 11. Cum era pe vremuri valutistii, sau bancile, patronii de jocuri de noroc, europenii nu ies ei pe pierdere ca altfel demult isi inchideau dugheana. „Intamplator” castigatorii vorbitori de limbi germanice.

 12. Vorba polonezilor: cand U.E s-a format se promitea o familie de 300 mil. de suflete mai mare si mai prospera.Acum observam ca U.E. e doar o adunatura de 300 mil. de cotizanti condusi de o clica.

 13. Adevarata fata a acestui EU este cea mai mare nenorocire adusa tarilor europene care le-au transformat in sclavii lor si sint obligate sa execute tot ce spun descreieratii aia de la Bruxelles care stau pe salarii si pensii enorme si se bucura de alte legi comparativ cu ceilalti europeni.Trile europene se vor redresa atunci cind acest EU nu va mai exista ,pana atunci sintem sclavii lor.

 14. Care este adevarata față a UE? Este sionista in toata splendoarea ei si se vede cu ochiul liber.Am impresia ca la fiecare etaj in cladirile UE de la Bruxelles este cite o minisinagoga unde se roaga drogatii aia,iar Talmud-ul e disponibil in toate birourile.Este opinia mea si ma mindresc,cu ea.Purtarea lor nu-i purtare de oameni normali,ma enoriasule.

 15. Paulian Ionescu Nene,stii cine vede UE ca pe ceva rau? Puturosii,nostalgicii,needucatii,habotnicii si lichelele ce se ascund in spatele nationalismului.Daca tot iti pute Europa,ai curaj sa pleci in China,Rusia,Iran? Acolo vei fi suveran. Dar nu,preferi sa beneficiezi de bunastarea UE si sa latri ca un caine rusesc.Piei satana.Nu v-ar stringe mnezeu odata pe toti imputitii nostalgici.
  Va place sa va scaldati in mocirla ba.

 16. Fara alogeni paraziti in functii publice. Nu te supara,ce spui tu au spus-o si cei din propaganda rusa.Asa ca,nu intru in detalii.Traieste-ti viata ta amarata si lasa pe altii sa traiasca in „neocomunism” Nu ne trebuie comunism de tip rusesc.Am experimentat si a fost vai de noi.Tu cred ca ori esti un imputit de propagandist, ori un naiv.Sa nu zic ca retard in gandire.

 17. La cati iudei prorusi din care citeaza RC aka CM,in fine a gasit si o indianca sa-si dea cu presupusul,alta universitara umflata cu pompa ,cum bine spune poetul”fara opera literara dar critic literar „

 18. O cenzura strica de URSS tine departe de public adevarata fata a UE, partidele suveraniste s-ar duce la 60-70%, minoritarii europeni cu mana de fier cenzureaza adevarul, liberalizarea drogurilor, festivaluri de trap, dependenta de retele sociale, marsuri cu4cubeu si alte asemenea de blocat mintea dupa vointa celor puternici.

 19. un choi spune:
  7 august 2023 la 15:10 ———Felicitari,ai fost foarte bine spalat pe creier !

 20. Poate nu crezi doby,dar eu am posibilitate mare sa merg in Rusia,pe baza de invitatie.Problema e transportul:de zile si nopti caut o alternativa.Helsinki-Sankt Petersburg nu circula trenurile,Fery si nici autobuzul.Sunt niste microbuze care nu stiu unde au statia in Finlanda.Prin Polonia (Manomovo-Kaliningrad cu firma de autobuze „Ecolines”,nu se poate.Cu,compania de transport aerian turceasca „PEGASUS” nici atit.E foarte scump…..dar imi place aia cu „bunastarea din UE” Mars ma d´cilea!Poate voi cu pensii speciale,sa traiti in bunastare.

 21. Paulian Ionescu Voi ba,dupa tezele lui ceasca din 1971. Vrei sa-ti dau detalii? Unul din punctele tezei era sa infiereze tot ce vine din occident.Alt punct este sa sa faca propaganda de partid peste tot,de la radio, la tv, in ziare,in filme.Cred ca ai ramas pe acolo. Spalatul pe creer asa cum spui este de tip comunism.In democratie poti spune tot ce iti doresti,fara sa fii arestat,batut sau dat afara din scoala sau servici.Granitele sunt deaschise .Le stii foarte bine.Asa ca,nu ma consider „spalat pe creer” atata timp cat pot circula oriunde doresc.Pot sda citesc orice vreu din mai multe surse .Pot emite opinii la liber.Sper ca te-ai prins ca nu tine pacaleala ta cu spalatul.Ok,daca eu sunt spalat,tu esti un nespalat.Haidi pa.

 22. @un choi 16:36
  Puştiulică, las-o baltă că măcăne! Ai terminat clasa a şasea? Nu de alta, dar pari şi cam agramat. Iar dacă tot eşti fericit că poți circula oriunde, circulă şi lasă-ne!

 23. Adevarata fatza a Europei este de COLHOZ BOLSEVIC, aspect pe care Marchievici chiar daca il intuia, nu spun identifica intrucat nu dispune de disponibilitatea analitica necesara decelarii ESENTELOR, oricum nu-l recunostea din ratiunile pe care le-am mentionat repetat…Fortzarea COLHOZULUI BOLSEVIC european sa adopte ceea ce ne spune Marchievici ca de obicei prin guritza altora, a fost comisa de cei doi ILEGALI Comintern dinaintea actualului, legendati in fruntea Teutoniei!!! Autoblocarea TUTUROR ECONOMIILOR, nu numai a Teutoniei si a Colhozului BOLSEVIC european, a fost comisa de RESTUL ILEGALILOR la ordinul Oms condus de un MAOIST african in urma declansarii celui de-al TREILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL de catre Directoratul Comintern-Pekin care din septembrie 2019 a exportat VIRUSUL BOLSEVIC chinez!!!Marchievici ar fi fost dupa mine cel mai autorizat in calitate de cunoscator
  de la fatza locului, in Occident, analist capabil sa DEMASTE CACEALMAUA COMINTERNISTA cu „resetarea mondiala”, cacealma prin care
  o Omenire in totalitatea ei e tinuta in sah!!! Am crezut ca prin atentionarile mele repetate il voi determina sa renunte la dogma care-l impiedica, dar recunosc ca am ESUAT si vorbesc de mine, nu de Romania ESUATA a altui IL LEGAL…

 24. Sa ne inchinam la Sf Treime ca la Berlin nu mai este coana Merkel. Atunci am fi vazut aberatii UE si ordine anapoda, cum nici cu gandul n-am fi gandit.

 25. propaganda de partid peste tot,de la radio, la tv, in ziare,in filme si cum se face ca Hollywoodul a fost mereu cu un pas inaintea propagandei de partid si de stat. O fi Hollywood si industria de entertainment masina de propaganda, a cui.

 26. Ce bine-mi pare, că v-am tras țeapă!
  La mai mare, la mai mare, și data viitoare!

 27. adevarata fata a ue este plina de curcubee cu standarde si criterii numai pentru prosti.

 28. Zat, rusnacule ! Pur si simplu esti grețos. Nu avea grija UE. Iti place sa trăiești in România , in afara ,,Cortinei de fier “ si sa clevetește pe uscat. UE are elite si institutii de sute de ani provenite din țările Occidentale si se căznește sa dea pe brazda noile membre provenite din fostul ,,lagăr socialist”.Merge greu dar cine vrea rămâne in in UE , cine nu , cum este cazul Ungariei care va deveni potrivit analizei fostului ambasador al Ungariei in SUA , Andras Simony , o jucărie a rusilor si a chinezilor datorita pericolului ca Ungaria sa fie scoasă din programul Visa Waver de scutire a Vizelor la intrarea in SUA care aduce o serie de privilegii in relația cu SUA. Numai România , Bulgaria si Cipru nu fac parte din programul Visa Waver fiind considerate tari de mana a II- a si nu sunt acceptate niciun spațiul Schengen .

 29. UE s-a stricat de cand muricanii au decis ca trebuie sa „aleaga” ei indivizii de la butoane, a iesit celebra „varza de Bruxelles”…

 30. Adevărata față a UE este una hâdā! Noua Ordine Mondială. Distrugerea valorilor tradiționale, a națiunilor, LGBTQ, sărăcie, teamă.

 31. In afara de cateva magazine, UE n-a ajuns. Daca pleaca acele magazine, localitatile sunt practic ce s-a ales dupa prabusirea din anii 90, practic neschimbate. Cu niste steaguri UE arborate la diverse ocazii doar sa zici ca esti in UE ramai ci zisul si milioanele de migrati in UE. Ruinele „lagarului socialist” domina abandonate. Sa puna steagul LGBT pe o ruginitura de fabrica inchisa de 30 de ani a ajuns UE. Sa puna si steagul piratilor?‍☠️ in afara de ?️‍?

 32. @ un c(h)oi Multi v-au lasat si o vor mai face si altii.Sa ramaneti in mocirla nationalista putinist-aurista.

 33. Yahwe alias marius zis rene URA ATAVIC-VISCERALA FATZA DE ROMANIA GENERICA devenit Cavalerul scapat din Balamucul astral si de aceea Cavaler al Apocalipsei face kaka pe VALORILE TRADITIONALE ROMANESTI cu care nu are de-a face ca ATEU sekukurist ceausist!!!
  A mai auzit cineva aici de aceasta creatura sovietica cu discurs tipic AGENTUL SOVIETIC numit mai sus? Nu si de aceea discursul il tradeaza drept CLONA a AGENTULUI SOVIETIC Yahwe/marius/rene/URA FATZA DE ROMANIA GENERICA/Cpt core=Diana R.(ollasonata)!!! Adio FARSA HAITELOR ca nu se multiplica, dar vorbesc aceeasi limba si folosesc aceleasi expresii si au aceleasi TIC-uri…

 34. domnul Calin, stiti probabil, sau cititi ceea ce va scriu uneori.
  e interesant ce ziceti, e interesant ce se preconizeaza. e un fel de al 4-lea Reich, sustinut de la marile cancelarii, fie de peste ocean, fie de la Soare Rasare.
  ceea ce vine , cei care au studiat istoria, cea adevarata, sau cea luata din mai multe surse, stiu ca ceea ce vine acum este un fel de invadarea Poloniei din stiti ce an, iar Polonia de azi se numeste Federatia Rusa. ceea ce se spune e propaganda, dar oamenii, macar cei sinceri, simt in sufletul dumnealor ca ceva nu se leaga, ca suntem in plin razboi si ca vom pieri. lumea zace in intuneric, iar lumina nu are cum sa vina, cand lor le place…….

 35. UE este fosta Europa de Vest Colonialista…Cum Colonialismul nu mai functiona dupa Revolutiile de eliberare, Occidentul a gasit calea NEO colonialista pentru a – si mentine dominarea. Respectiv, Occidentul face Proiectarea, lucreaza cu Mintea, iar restul tugulanilor sunt pe post de consumatori, lucreaza cu limba si cu dintii, NU au drept de Gandire si Proiectare….pe scurt niste spalatori de cururi vestice, fericiti ca mananca un burgher si vad Parisul ca vidanjori.

 36. Văzând ce se întâmplă cu România de când a intrat în haremul UE, că ce altceva este această nouă uniune sovietică decât un nou harem în care sultanul își conduce prin diferiți eunuci cadânele obligate să-i satisfacă toate poftele, nu numai sexuale, ci și de altă natură : să-l laude permanent și să-i spună că este cel mai viril dintre pământeni , care dacă vrea o f ute și pe Rusia și pe China și poate și pe America, dacă pe cel de acolo nu-l sleiesc prea tare cadânele de acolo și lupta dintre pretendenții la harem. De obicei cam peste tot aceieași, niște șmekerași, care dacă n-au o țară sigură a lor se mulțumesc și cu una de ocazie , cu vreo jumătate de miliard de europeni în cazul de față, pe care-i conduc după bunul plac și doar în folosul lui, al sultanului alogen , păzit mai mult de niște legi arbitrare decât de eunucii gen Sholty, Macron, sau Ciolacu-al nost, care se dovedesc perfect ca ăia din poveste : fără biluțe, dar mai ales fără pic de milă pentru propriile popoare ajunse să fie batjocorite în ultimul hal de niște de nimeni aleși, ce se consideră totuși aleși să ducă la îndeplinire o mare tragedie mondială !
  P.S.
  „Piața unică a UE permite libera circulație a bunurilor, serviciilor și capitalului între cele 27 de state
  membre.” Numai că de la noi toate astea circulă spre birocrații uE , de unde ne vin în loc directive și interdicții de tot felul ! 😎

 37. @un choi: ‘In democratie poti spune tot ce iti doresti,fara sa fii arestat,batut sau dat afara din scoala sau servici.’

  John Clauser, Premiul Nobel pentru Fizică 2022, denunță „corupția” climatologiei. O conferință pe care urma să o susțină la FMI a fost imediat anulată.

  La începutul lunii, John Clauser, Premiul Nobel pentru Fizică 2022, a criticat aspru doxa „urgenței climatice”. În ochii lui, această „corupție periculoasă a științei amenință economia mondială și bunăstarea a miliarde de ființe umane”. Pedeapsa nu a întârziat să apară. El urma să țină o prelegere despre modelele climatice la FMI – aceasta a fost imediat anulată, iar pagina care anunța evenimentul a dispărut de pe site-ul FMI.

  El nu a fost ‘arestat, bătut sau dat afara din școală sau servici’, doar a fost INTERZIS, neputând ‘spune tot ce îți dorești’…

 38. @Charlie: nu-s Diana R. Si fata adevarata a UE este neo-nazismul. Nu „bolshevismul”, care n-a inventat nici Comisia Europeana, nici pe Barroso, nici pe UrSSula, nici Tratatul de la Maastricht (care le permite existenta).

 39. Orice amarastean cu macar doi neuroni functionali stie ca lucrul amestecat miroase ca rahat. Cam asta e UE, lucru amestecat.

 40. Rollason, nici macar nu conteaza daca esti sau nu individul respectiv atat timp cat esti pe aceeasi lungime de unda, cu deosebirea ca individul nu si-a exibat inca pe fatza STALINISMUL, ci doar indirect…Europa nu este nazista sau „neonazista”, cum nu e „neo-marxista” fiind BOLSEVICA!!! Prin „neo” camarazii tai de la Moscova vor sa forteze impresia ca ar fi altceva decat marxismul pur sau bolsevismul pur sau nazismul pur…Europa e COLHOZ BOLSEVIC prin toate caracteristicile sistemului bolsevic, birocratia tipica si subordonarea fatza de Centru, nu in ultimul rand prin ILEGALII legendati la varful institutiilor sale si AGENTII deputati, ca si uriasul aparat „tehnic si auxiliar” din ofiteri inferiori in grad celorlalti, dar specialisti!!!Faptul ca mi-ai ignorat cu incapatzanare Istoria nazismului si devenirea ILEGALULUI Hitler, ca si a lui Musolini si ceilalti denota un fanatism nemaintalnit care refuza evidentele, flitul repetat cu „sunt de acord cu UNELE aspecte Charlie”, fara a le numi ca sa nu angajezi si sa nu dai ocazia sa fii demascat are valoare nula…Nici macar camaradul tau doru popescu TOT FARA Dumnezeu si TOT FARA PATRIE nu merge pana-n panzele albe…Il recunoaste pe Creator ca „Univers”, nu ca Dumnezeu…RESETAREA e REVOLUTIA MONDIALA cu alt nume, necompromis inca total…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.