Cartoful fierbinte și arhiva SIPA

Soarta viitoare a dosarelor care fac parte din Arhiva SIPA a împărțit clasa politică, dar și reprezentanții societății civile în două „tabere“ distincte: cea a celor care doresc desecretizarea acelor documente și cea a celor care se opun acestui viitor demers. Dar, indiferent din ce „tabără“ ar face parte, toți invocă proceduri extrem de complexe, care ar duce desecretizarea într-un viitor nedefinit, care pare a fi rudă bună cu „niciodată“.

Klaus Iohannis: „ciorbe reîncălzite…“

Chestionat în legătură cu arhiva SIPA, președintele Klaus Iohannis a afirmat: „Este interesant de urmărit cum apar aceste ciorbe reîncălzite în spaţiul public, la anumite momente politice şi cum, dintr-odată, unii devin amnezici, alţii devin tăcuţi, alţii devin vorbăreţi. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spaţiul public şi aştept de la domnul ministru al Justiţiei ca, în mod transparent şi tranşant, să clarifice această discuţie“.

Premierul Grindeanu: vrea, dar mai încolo

„Eu susţin desecretizarea, şi o spun cât se poate de direct, respectând legea. Probabil există diverese nivele de secretizare ale acelor documente aflate în arhivă, i-am cerut domnului ministru (al Justiției) să strângă date. Şi dânsul susţine acest lucru. Ba mai mult, eu cred că e foarte bine să ştim şi cei care în această perioadă – şi acesta este un lucru pe care trebuie să-l facă domnul ministru şi-l va face – au avut acces la acestă arhivă.“ Deocamdată, nimeni nu știe, însă, ce mai conține acum arhiva SIPA. Iar la asta se adaugă și faptul că nici demersurile juridice care trebuiesc îndeplinite nu sunt prea clare.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Nu pot spune un termen exact…“

Menţionând că nu ştie ce se află în arhivă ministrul Justiției a afirmat: „Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea“. Dar nici în aceste condiții Tudorel Toader nu știe dacă el este cel care va dispune desecretizarea: „V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului- le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenţa Guvernului – Guvernul, prin hotărâre. Dacă vor fi secrete de stat, e alt regim“.

Norica Nicolai: „trebuie să se facă, cumva, lumină“

„Este o situaţie care trenează de foarte multă vreme, nu acum au apărut aceste informaţii, sunt încă din 2005-2006 luări de poziţie în presă ale unor persoane publice, mă refer la Corneliu Turianu care a şi formulat o plângere penală, pentru că a constatat că îi lipseşte dosarul“. Europarlamentarul consideră că este necesară desecretizarea raportului de anchetă din 2008 privind arhiva SIPA: „Eu cred că trebuie să se facă cumva lumină, nu ştiu dacă neapărat pentru ca cineva să răspundă, dar pentru că avem obligaţia să ştim adevărul şi lumina începe cu desecretizarea raportului de anchetă din 2008, nu a dosarelor, pentru că în acel raport se stabileşte clar cine se face vinovat de scurgerea de informaţii, de sustragerea de cauze şi de acolo se poate porni pe un drum care poate duce la şantajarea unor magistraţi, având în vedere informaţiile existente în dosar“.

Călin Popescu Tăriceanu: „Trebuie distrusă“

„Această arhivă SIPA pur şi simplu ar trebui, în opinia mea, distrusă, astfel ca să nu mai existe niciun fel de instrument de şantaj la adresa celor care probabil încă mai sunt în zona judecător/procuror. Probabil că unii dintre ei au ieşit la pensie de când e arhiva, nu ştim, dar ceilalţi, care sunt încă în serviciu activ, să nu planeze asupra lor această ameninţare, pentru că nu mi se pare normal ca elementele de viaţă privată să poată să fie folosite împotriva lor, astfel încât judecata lor să fie distorsionată de temerea dezvăluirilor“.

Victor Ponta: „Dacă coborâm în cocină cu Monica Macovei…“

Fostul Premier Victor Ponta a declarat, tranșant: „Dacă coborâm în cocină cu macovei să nu vă supărați că ne murdărim. După care a continuat: „Singura persoană care a avut acces la aceea arhivă și care a folosit-o este exact Monica Macovei, care pe atunci în 2005-2006, era brațul înarmat al lui Traian Băsescu împotriva adversarilor politici. Probabil că dacă se vor face cercetări pe bune, nu de către domnul Lazăr, vom afla că M. Macovei cu Dănileț au citit arhiva, au luat despre despre X, despre Y, și cum le-au folosit pot doar să îmi imaginez, pentru că s-au dat atunci niște decizii în perioada doamnei Macovei cu totul și cu totul împotriva legii“.

Robert Cazanciuc: Este nevoie de o discuție în CSAT“

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției: „ E clar că e nevoie de o discuţie în CSAT, din punctul meu de vedere, pentru a vedea procedura de urmat, pentru a vedea viitorul acestei arhive şi a clarifica suspiciunile din spaţiul public. E nevoie de o procedură, s-ar putea chiar să fie nevoie de un act normativ, iniţiat de ministerul Justiţiei“.

Marian Vanghelie: „… s-a întâmplat în timpul lui Gabriel Oprea“

„Ar trebui cei care sunt în măsură și care s-au bătut pentru <> de-a lungul timpului, doar ca să omoare această instituție și să o folosească ca anexă a altor servicii, ar trebui să știe cine cine le-a tras(…) Documentele astea se refereau la foarte mulți oameni politici(…). Domnul Gabi Oprea ar trebui să știe foarte bine. În sensul că a fost în perioada aia foarte scurtă ministru acolo, dacă vă aduceți aminte. Cam în perioada aia s-a întâmplat“.

Traian Băsescu: „ar fi un dezastru total“

„Văd că există pozițiile publice pentru desecretizarea arhivei SIPA, a zis-o ministrul Justiției, a zis-o Dragnea (…) A desecretiza această arhivă și o lăsa în spațiul public ar putea reprezenta un dezastru total pentru justiție și s-ar distruge și ceea ce s-a construit până acum. Doi ani de zile presa ar ataca din toate părțile magistrații, iar justiția nu poate rezista unui astfel de atac“.

LIVIU DRAGNEA: „instrumente folosite de sistem“

„Faptul că cineva ar fi putut să folosească acele informații pentru a șantaja, pentru a influența decizii ale justiției, mie mi se pare unul dintre cele mai urâte lucruri care s-au întâmplat în România în ultimii ani. Și poate, într-adevăr dacă așa este, și din păcate, se pare că s-ar putea ca așa sa fie, acesta poate sa fie unul din cele câteva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom și asa mai departe“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.