Cărtureşti respinge concluziile prin care Consiliul Concurenţei susţine că ar fi încălcat regulile în domeniul cultural şi consideră că justiţia îi va da dreptate, însă atrage atenţia că, până atunci, efectele intervenţiei autorităţii de concurenţă în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive.
„După 24 de ani în care sprijină sectorul cultural şi piaţa de carte, Cărtureşti este profund revoltat şi indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenţei. (…) Astăzi, însă, Consiliul Concurenţei consideră că lanţul de librării Cărtureşti ar fi folosit practici neconcurenţiale şi este sancţionat.
O decizie uluitoare şi revoltătoare, care nu doar că este în contradicţie cu practicile şi valorile Cărtureşti, ci şi una care va afecta semnificativ şi pe termen lung piaţa de carte din România, oricum fragilă. Cărtureşti respinge fără rezerve concluziile şi declaraţiile publice fără substanţă, temei legal şi competenţă prin care Consiliului Concurenţei susţine pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiţia ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenţiei Consiliului Concurenţei în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive”, se arată într-un comunicat al librăriei.
Cărtureşti susţine că nu a iniţiat nicio acţiune alături de Asociaţia Editorilor din România (AER), nu a avut cunoştinţă de natura lor şi, în consecinţă, nici nu le-a susţinut şi nici nu a participat la nicio întâlnire legată de acţiunile privind un „model de business”.
„Rolul de membru afiliat în organizaţia mai sus menţionată era fără drept de vot şi pur formal. În toate deciziile luate de Cărtureşti de-a lungul timpului, acesta a acţionat autonom şi independent, fără vreo aliniere cu o terţă parte, respectând în permanenţă legea aplicabilă”, se mai spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, Cărtureşti a avut o contribuţie esenţială în dezvoltarea pieţei de carte, conştientizând importanţa sprijinirii întregului ecosistem cultural prin acţiuni etice şi transparente. S-a implicat activ în promovarea literaturii şi a scriitorilor români printr-o serie de iniţiative şi evenimente precum: burse şi rezidenţe pentru scriitori, premii pentru industria cărţii de copii din România, festivaluri de literatură, lansări de carte, însumând astfel peste 1.000 de evenimente anual în toată ţara. Mai mult, Cărtureşti a sprijinit şi sprijină zeci de librării independente prin furnizare de carte deoarece concurenţa şi diversitatea generează o piaţă de carte sănătoasă în beneficiul cititorilor.
„În ciuda sentimentului de dezamăgire de astăzi, Cărtureşti va continua să facă ceea ce ştie şi iubeşte să facă: să aducă scriitorii şi cărţile aproape de cititori”, mai spune compania.
Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare de aproximativ 1,2 milioane de euro (5,967 milioane de lei) pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială.
Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii de concurenţă, transmis miercuri AGERPRES, cea mai mare amendă, de peste 3,98 milioane de lei, a primit-o Direct Client Services (Librăriile Cărtureşti), urmată de Librăriile Humanitas (582.362 lei), Curtea Veche Publishing (422.220 lei), Humanitas (365.718 lei), Nemira Publishing House (324.636 lei) şi Publica Com (174.677 lei).
De asemenea, Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei.
De o asemenea imbecilitate sunt capabili numai indivizi bătuți în cap, care nu au citit nicio carte în viața lor. Să amendezi niște edituri, care nu știu cum rezistă la câte cărți se mai cumpără astăzi, pare o acțiune de noaptea minții. Foamea de bani a unui guvern iresponsabil duce la acțiuni iresponsabile.
Dupa demolarea educatiei pas cu pas si a sanatatii lasate la doi metri sub pamant, a venit randul culturii sa fie pusa pe butuci. Ce nevoie mai avem sa citim carti, reviste si ziare de calitate?!! Prea multa lectura strica. Credeti ca dupa anul 1990 guvernantii, ministrii, presedintii de tara s- au omorat cu lectura?!!!. Sa ne spuna M. Ciolacu si N. Ciuca care este ultima carte cumparata si citita?!!!
tocmai deontologii lui peste de la carturesti si humanitas sa faca asa hotii, nu cred.
Reiau. Humanitas și Cărturești două librarii cu ifose, cărți scumpe, coperta 40% din preț, pagini cu scriere rară borduri goale de 3 cm.
Care educatie militiene din Sj? Aceea a baieteilor rujati? Aceea a celor fara religie? Europa devine PAS cu PAS Sodoma si Gomora iar Romania ‘carturestilor’ o urmeaza cu entuziasm.
Dupa cum s-a spus, preturi la aceste edituri, umflate la ppmpa cu zero beneficii la client. De cumparat la asemenea preturi – Sn0bism.
Telectualii lui Base, bijnitari ca si el
Poate ne spune cineva și în ce a constat ”înțelegerea anticoncurențială”, că autorul articolului nu se obosește.