Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la vârsta de 71 de ani. Acesta suferea de cancer osos.
Conform unui comunicat transmis de institut, cascadorul a murit după o grea suferință, în urma complicațiilor renale hepatice, cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratament.
Actorul fost diagnosticat în iulie 2012 cu Mielom Multiplu forma avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză și boală renală. A primit tratament citostatic și radioterapie cu evoluție foarte bună, însă din mai 2013 au apărut semne clinice și biologice de progresie de boală, potrivit sursei citate.
„Au fost administrate mai multe linii terapeutice, dar răspunsul a fost insuficient și boala a progresat, a devenit rezistentă și au apărut complicații severe: tumori plasmocitare mutiple diseminate, amiloidoză cu determinări renale și hepatice, boală renală cronică, sindrom nefrotic, hipercalcemie, anemie, trombocitopenie. Institutul Clinic Fundeni este alături de familia domniei sale în aceste momente de grea încercare”, susțin reprezentanții institutului.
Biografie
Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa „Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi „Serbări galante” (în regia lui René Claire).
Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.