Cât de vinovate pot fi socotite băncile pentru sinuciderea unui client

La doar câteva zile după intrarea în vigoare a decretului “Salva banche”, pentru salvarea a patru bănci italiene aflate în dificultate, un pensionar îşi pune capăt zilelor după ce şi-a investit toate economiile în active toxice, la sfaturile uneia dintre cele patru instituţii.

Pensionarul Luigino d’Angelo a fost sfătuit să-şi investească economiile în niste obligaţiuni prezentate ca foarte sigure, dar care s-au dovedit toxice. Disperat, italianul a scris o scrisoare de adio în care a explicat câte demersuri a făcut pentru a-şi recupera banii.

Pe 22 decembrie a intrat in vigoare decretul pentru salvare a patru banci, nu prin apel la banii contribuabililor, ci prin crearea unei bănci toxice care să adune toate activele cu probleme. Printre cele patru banci beneficiare se află şi banca pensionarului ce a pierdut economiile. Problema, scrie Corriere della Sera, este că asemenea cleinţi nu se bucură de acelaşi tratament de care au parte instituţiile bancare – rambursarea banilor lor nu este prioritară în caz de faliment. Circa 130.000 de italieni se află în această situaţie, scrie Huffington Post.

În acest context sensibil, presa italiană vorbeşte despre responsabilitatea băncilor, pornind de la replica unui funcţionar, asa cum a fost redată în scrisoarea de adio a pensionarului nostru: “După dumneavoastra, dacă aş crede că este o înşelăciune, credeţi că v-aş spune să vă lăsaţi toţi banii ăştia acolo?”

Presa mai scrie despre formularele kilometrice şi deseori de neînteles pe care deponenţii trebuie să le completeze. “Semnătura care o punem în josul acelor pagini este o dovadă a propriei ignoranţe şi eliberează banca de orice responsabilitate”. “Sistemul bancar trebuie să-şi asume responsabilitatea. Cât priveşte guvernul şi Banca Italiei, ele trebuie să garanteze clienţilor că transparenţa este o dogmă indiscutabilă”, scrie Corriere della Sera, cerând pedepse dure pentru cei vinovaţi. “Doar aşa, după acest ultim scandal dintr-un lung şir, vom putea să restabilim încrederea deplină în piaţă”.

“În imaginarul colectiv, băncile au o dimensiune umană. Dincolo de clasa conducătoare, lumea reală este formată din oameni simpli precum Luigino. Oameni care intra într-o bancă ca într-un spital: cu speranţă şi nevoia de a avea încredere”, scrie La Stampa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.