Cât timp îi trebuie lui Firea să schimbe conductele RADET

A trecut un an de când regia de termoficare a intrat în insolvență, iar lucrările masive de investiții se lasă încă așteptate. Conductele vechi și ciuruite au fost schimbate doar acolo unde s-au produs avarii. Cu toate acestea, Primăria Capitalei se laudă că „a făcut investițiile necesare pentru continuarea și siguranța livrării agentului termic“. Știind că lungimea totală a conductelor RADET, vechi de 70 de ani, este de peste 4.000 km, Gabriela Firea se laudă cu mari realizări, exprimate însă în metri liniari.

Ca să ia ochii celor care stau prost cu aritmetica, primărița anunță că în 2017 RADET a înlocuit 8.000 de metri de conductă pe rețeaua primară și peste 43.000 de metri liniari pe circuitul secundar. În total, 55 km de conducte. Până la 4.000 km, Gabriela Firea mai are de administrat Capitala încă 72 de ani. Oricât de performantă s-ar crede, este imposibil să atingă acest record. Replica primăriței, exprimată în metri, a venit după ce în presă au apărut îngrijorări cu privire la lipsa investițiilor și „închiderea unei treimi din RADET“. „Municipalitatea îi asigură pe bucureșteni că agentul termic va fi furnizat continuu, fără sincope și la parametri optimi“, se spune în comunicatul Primăriei Capitalei, care „uită“ să spună că agentul termic va fi mai scump. Dacă diferența de preț va fi sau nu acoperită de municipalitate, nu se știe. În acest sens, sunt doar promisiunile lui Firea. Ea mai spune că are deja proiectate alte două noi investiții, „care presupun construirea a două CET-uri în cogenerare în zonele în care astăzi există un deficit de debit și calitate al agentului termic furnizat locuitorilor Municipiului București, iar Compania Municipală Energetică București SA va prelua și va moderniza Centrala Casa Presei Libere, implementând sistemul de cogenerare“.

După apariția comunicatului, specialiști și oameni simpli au început să furnizeze informații. Unii au făcut deja calculele.

Din cauza stării deplorabile în care se află conductele rețelei de termoficare a RADET, pierderile financiare ajung la un sfert de milion de euro anual. Pierderea de apă din rețea este de aproape 1.500 tone/oră. Dacă înmulțim cifra cu 6 lei/m3 x 24 ore x 365 zile pe an, rezultă un cost de circa 20 milioane euro pe an. Dacă la această cifră se adaugă costurile suplimentare de încălzire a acestei ape și aducerea ei la temperatura din rețea, plus costurile cu substanțele chimice de tratare a apei, înseamnă o pierdere anuală de circa 25 milioane euro pe an.

Replica primăriței a venit după ce Speranţa Munteanu, partener KPMG, a declarat public că Bucureștiul ar putea rămâne fără căldură dacă nu se va investi urgent în centralele ELCEN. „În cinci ani, 50% din capacitatea de producere a agentului termic pentru nevoile de termoficare centralizată ar trebui să se oprească, este chiar mai grav decât atât, 30% s-ar opri în doi ani, adică în 2020, în cazul în care nu se fac niște retehnologizări care ar aduce aceste capacităţi la cerinţele de mediu asumate pentru astfel de producţii“, a spus Munteanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.